Antistasi

“…στην Άγκυρα η πολιτική με όλες τις διαστάσεις της και ιδιαίτερα οι εξελίξεις στη γεωπολιτική αρένα της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, αντιμετωπίζεται μέσα από το πρίσμα των οικονομικών προτεραιοτήτων της ανερχόμενης μεσαίας τάξης της χώρας…”

Του Νίκου Στέλγια
Την ημέρα που συνάντησα τον Τούρκο επιχειρηματία στην Κωνσταντινούπολη, έτυχε να είναι πολύ χαρούμενος. Είχε μόλις μελετήσει τα τελευταία στατιστικά της εταιρείας του σχετικά με τις εξαγωγές στην Ελλάδα. Τα ετήσια ποσοστά κερδών σημείωναν μια αξιοσημείωτη αύξηση σε σύγκριση με την περίοδο πριν την άνοδο του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην εξουσία.
Όλα έδειχναν ότι η τουρκική εταιρεία, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της μόδας, υπό τη σκέπη μίας παγκοσμίου φήμης εταιρείας μόδας, είχε εξασφαλίσει αξιοσημείωτα κέρδη από τις εξαγωγές της στην Ελλάδα.
Ο Τούρκος επιχειρηματίας, γεμάτος χαρά από τα κέρδη, μας εξήγησε τη νέα κοσμοθεωρία της χώρας του: «Βλέπεις τα ποσοστά; Σήμερα πλέον έχουν σημασία μόνο αυτά! Η λίρα, το ευρώ και το δολάριο θα πρέπει να μας ενώνουν. Στο κατάστημα της Αθήνας, το μεγαλύτερο ποσοστό των πελατών είναι Κύπριοι, οι οποίοι επισκέπτονται την Ελλάδα για να προμηθευτούν είδη ρουχισμού υψηλής ποιότητας σε προσεγγίσιμες τιμές. Είμαι κατά των διαχωριστικών γραμμών. Στην Κύπρο, στο Αιγαίο, η ειρήνη θα έρθει μέσα από την οικονομία. Η πολιτική είναι ξεπερασμένη και ξεπεσμένη. Θα πρέπει να εξυπηρετεί το χρήμα. Αυτή την κατεύθυνση έχει πάρει πια η νέα κυβέρνηση της Τουρκίας».
Ο εν λόγω επιχειρηματίας είχε εκφράσει αυτή την άποψη λίγους μήνες μετά την επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και των οπαδών του στο τουρκικό πολιτικό σκηνικό. Σήμερα παραμένει διαφωτιστική, διότι ρίχνει φως στη δυναμική που κρύβεται πίσω από την επιτυχία του AKP στο πολιτικό πεδίο της χώρας: Η ανερχόμενη μεσαία τάξη της χώρας με τη συντηρητική κοσμοθεωρία της και τη δίψα για κεφαλαιοκρατική επικράτηση, δραστηριοποιούμενη στον χώρο της Μέσης Ανατολής, σηματοδοτεί ιστορικές διαφοροποιήσεις. Από αυτή τη σκοπιά, η υποστήριξη του Τούρκου επιχειρηματία προς το κυβερνών κόμμα της Τουρκίας και η ταύτισή του με μια πολιτική γραμμή η οποία δίνει προτεραιότητα στο κεφάλαιο δεν είναι τυχαία: «Στην Κύπρο θα πρέπει να σεβαστούμε τα δικαιώματα των δύο κοινοτήτων. Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι η οικονομία είναι αυτή η οποία μπορεί να εξασφαλίσει λύση. Ελεύθερο εμπόριο δίχως φραγμούς… Αυτή είναι η λύση του προβλήματος». Η υπογράμμιση της σημασίας του κεφαλαίου ως βάσης για την επίλυση σημαντικών πολιτικών προβλημάτων όπως το Κυπριακό, είναι αξιοσημείωτη.
Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η παραπάνω προσέγγιση δεν απαντά σε κρίσιμα ζητήματα όπως ο μιλιταρισμός, η υφή των εθνικισμών και φυσικά οι κοινωνικές ανισότητες στην Κύπρο, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας το γεγονός ότι σηματοδοτεί την αλλαγή νοοτροπίας στη διακυβέρνηση της γειτονικής χώρας. Πλέον, στην Άγκυρα η πολιτική με όλες τις διαστάσεις της και ιδιαίτερα οι εξελίξεις στη γεωπολιτική αρένα της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής, αντιμετωπίζεται μέσα από το πρίσμα των οικονομικών προτεραιοτήτων της ανερχόμενης μεσαίας τάξης της χώρας. Η μελέτη της συγκεκριμένης τάξης θα πρέπει να αποτελεί κομβικό σημείο σε ακαδημαϊκό επίπεδο, καθώς και σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής: Μια τάξη με συντηρητικές αξίες, η οποία παραβλέπει την κοινωνική ανισότητα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, προσεγγίζει το Ισλάμ μέσα από μια καπιταλιστική και νεωτεριστική βάση και παλεύει για τη συνύπαρξη και όχι την αναμέτρηση με το μεγάλο δυτικό κεφάλαιο…
Σε μια περίοδο πολιτικής έντασης στην ανατολική Μεσόγειο, οι παραπάνω επισημάνσεις του Τούρκου επιχειρηματία είναι άκρως επίκαιρες. Η Λευκωσία δεν έχει την πολυτέλεια να τις αγνοήσει…

Πηγή: Ας μιλήσουμε επιτέλους

Βίντεο

Μόνιμα