Antistasi

 

Τ Ο ΠΡΩΤΟ φρικιαστικότερο που διέπραξε η αγγλο-τουρκική συμμαχία στην Κύπρο ήταν η σφαγή των αθώων Κοντεμενιωτών στο Κιόνελι, την Πέμπτη 12η Ιουνίου 1958. Τη διέπραξαν οργανωμένοι κι ενεδρεύοντες στο τ/κ χωριό Κιόνελι, 200 αιμοδιψείς Τ/κ, οι οποίοι πυροβόλησαν και κατακρεούργησαν οκτώ άοπλους Έλληνες, από σύνολο 35 Κοντεμενιωτών που οι Εγγλέζοι είχαν συλλάβει νωρίτερα στη Σκυλλούρα και τους μετέφεραν προς σφαγή, στους ειδοποιημένους Κιονελίτες.

Μ Ε ΤΡΕΙΣ φρικτές φωτογραφίες προέβαλε στις 13.6.1958 τη σφαγή και η «Χαραυγή» του ΑΚΕΛ: «Σ’ αυτές τις άμορφες μάζες μετατράπηκαν οι κάτοικοι Κοντεμένου, που κατακρεουργήθηκαν από Τούρκους βανδάλους». Ο τίτλος της «Χ» ήταν: «Ομαδικές σφαγές Ελλήνων από Τούρκους παρά το Κιόνελι». Κι επίτιτλος: «Με κύρια και καθαρή ευθύνη μελών των “δυνάμεων ασφαλείας”», δηλαδή: του αγγλικού στρατού, της αστυνομίας των Εγγλέζων και των επικουρικών τους.

Ο Ι ΟΚΤΩ ΝΕΚΡΟΙ ήσαν οι: Κωστάκης Ν. Μουρρής 34χρ., Ευριπίδης Κυριάκου 24, Πέτρος Σταύρου 21, Γεώργιος Σταύρου 17, Σωτήρης Λοΐζου 17, Ιωάννης Σταύρου Παρπέρης 31, Χαράλαμπος Σταύρου 34 και Χριστόδουλος Σταύρου 34. Άλλοι εννέα τραυματίες επέζησαν τελικά.

Η ΣΦΑΓΗ στο Κιόνελι υπήρξε η ειδεχθέστερη κορύφωση της προμελετημένης από το Λονδίνο και την Άγκυρα αξιοποίησης της τ/κ μειονότητας εναντίον του αντι-αποικιακού αγώνα που διεξήγαγε η Κύπρος με την ΕΟΚΑ. Για τη μετατροπή του Κυπριακού σε «διακοινοτικό» πρόβλημα.

Πέντε μέρες νωρίτερα, στις 7.6.58, πράκτορες του Ντενκτάς είχαν βάλει βόμβα στο τουρκικό Γραφείο Τύπου και την απέδωσαν στην… ΕΟΚΑ! Την τουρκική βόμβα ομολόγησε περήφανος, 26 χρόνια αργότερα, στις 26.6.84, ο ίδιος ο Ντενκτάς, σε συνέντευξή του στο βρετανικό ITV. Το 1958 δεν είχε προηγηθεί επίθεση της ΕΟΚΑ εναντίον της μειονότητας. Υποκινημένη από τους Εγγλέζους, η Τουρκία συγκρότησε την ΤΜΤ, με Τούρκους αξιωματικούς: Για να χυθεί αίμα άοπλων και αθώων.Επί του οποίου να «θεμελιωθεί» η απαίτηση της διχοτόμησης. Ώστε να επιτύχει -κι έκτοτε επιτυγχάνει- η Βρετανία «λύσεις», «διευθετήσεις», «διακοινοτικές συνομιλίες», «Συνεταιρισμούς» και «Μνημόνια Συναντίληψης» της ΕΣΑΕΙ παραμονής εδώ των ΒΑΣΕΩΝ της. Ενώ η Άγκυρα εκκινούσε, έκτοτε, το μακρόπνοο επιτελικό «Σχέδιο Ανάκτησης Κύπρου», που ώς σήμερα πιστά εφαρμόζει, με ασφυκτικά ελεγχόμενο από την ίδια, όργανό της, την «τ/κ κοινότητα»…
 

ΛΑΖΑΡΟΣ Α. ΜΑΥΡΟΣ

 

ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ που «αριστοτεχνικά» απέσπασε από τον Χριστόφια η Τουρκία, με το «Joint Statement» της 23ης Μαΐου 2008, περί «Συνεταιρισμού Δύο Συνιστώντων Στέιτς», για την εκθεμελίωση της Κ.Δ. και την ανατροπή του Ψηφίσματος 186 της 4.3.1964 και που απέτυχε, παρά τη βοήθεια των ΗΠΑ, να κατοχυρώσει στο Ψ. 1818 της 13.6.08, ετοιμάζεται να το επιτύχει, ΣΥΝΑΙΝΟΥΝΤΟΣ και του Χριστόφια, στο Ψήφισμα του ΣΑ/ΟΗΕ μεθαύριο Δευτέρα;

Λάζ. Α. Μαύρος

Simerini

Βίντεο

Μόνιμα