Antistasi

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Παιδείας δεν νομιμοποιείται να προκαλεί την κοινή λογική και να προσβάλλει τους πολίτες. Τα παιδιά μας δεν είναι αριθμοί. Δεν είναι αριθμοί μητρώου ούτε αριθμοί ταυτότητας. Τα παιδιά μας είναι αυτόνομες, ελεύθερες οντότητες. Έχουν πατέρα και μητέρα, που έχουν ονόματα και καταγωγή. Αν ο υπουργός δεν θέλει να αναγράφεται το όνομα του πατρός του ή η καταγωγή του, πρόβλημά του! Δεν μπορεί, όμως, να επικαλείται την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων ότι, τάχα, συναίνεσε σε αφαίρεση του ονόματος του πατρός και της καταγωγής των παιδιών μας. Χθες, ο «Φιλελεύθερος» δημοσίευσε δηλώσεις της νέας Επιτρόπου Προσωπικών Δεδομένων, Τούλας Πολυχρονίδου, ότι η υπόθεση αυτή υπήρξε αντικείμενο μακράς αλληλογραφίας με το υπουργείο από το 2004. Στην τελευταία επιστολή της, ημ. 16/7/2008, η προηγούμενη Επίτροπος, Γούλα Φράγκου, είχε κάνει ειδική αναφορά στο όνομα του πατέρα, για σκοπούς αναγνώρισης και εντεύθεν αποφυγής συνωνυμιών, χωρίς να αναγράφεται η οικογενειακή κατάσταση του παιδιού.

Αντί να λάβει αυτά υπόψη, ο υπουργός προχώρησε στην αυθαίρετη αφαίρεση του ονόματος του πατρός και του τόπου καταγωγής του μαθητή. Και γιατί; Επειδή ανύπαντρες μητέρες προσέφυγαν στην Επίτροπο Διοικήσεως. Κατανοούμε τις δυσκολίες και σεβόμαστε τα προβλήματά τους. Αλλά προκαλούμε τον υπουργό Παιδείας: Γιατί οι περιπτώσεις μερικών παιδιών, των οποίων τα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά, που γεννήθηκαν από ανύπαντρες μητέρες, να γενικευθούν και όλοι οι μαθητές της Δημοτικής και της Μέσης Εκπαίδευσης να ισοπεδωθούν, υφιστάμενοι αυτήν την πρωτοφανή προσβολή; Ποιος ντρέπεται για τον πατέρα του; Κανείς, ούτε και εκείνα τα παιδιά από ανύπαντρες μητέρες. Ποιος ντρέπεται για την καταγωγή του; ΚΑΝΕΙΣ! Η καταγωγή είναι οι ρίζες, οι μνήμες και οι πλατιοί ορίζοντες της πατρίδας μας. Να σβήσουν, επειδή έτσι κρίνει ένας υπουργός; Ειλικρινά, κανείς πλέον δεν μπορεί να παρακολουθήσει τον καλπάζοντα παραλογισμό, που εκδιπλούται ασύδοτος στο Υπουργείο Παιδείας.

Ο υπουργός, δήθεν σεβόμενος «όλους εκείνους (πόσους;), που τα προσωπικά τους δεδομένα μπορεί να τους εκθέσουν στην κοινωνία», ασεβεί προς τη συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών μας. Υποτιμά βάναυσα την κοινή νοημοσύνη. Αφού τα δεδομένα είναι αυστηρώς προσωπικά για τον κάθε μαθητή, πώς είναι δυνατόν να έχουν γνώση άλλοι; Πώς οι λίγοι μαθητές, από ανύπαντρες μητέρες, εκτίθενται; Κατάντησε, πια, μόδα: Κάθε φορά που μια υπηρεσία θέλει να κρύψει αθλιότητες και ανεπάρκειες, κρύβεται πίσω από προσωπικά δεδομένα. Από αρχαιοτάτων χρόνων ήταν ύψιστη τιμή να αναγράφεται και να λέγεται το όνομα πατρός και το όνομα μητρός. Ο Πλάτωνας είχε πατέρα τον Αρίστωνα και μητέρα την Περικτιόνη. Ο Σωκράτης ήταν γιος του Σωφρονίσκου και της Φαιναρέτης. Να αναφέρουμε και σύγχρονους Έλληνες: Κων/ντίνος Γ. Καραμανλής, Κων/ντίνος Α. Καραμανλής, Γεώργιος Α. Παπανδρέου, Κώστας Γ. Σημίτης, Δημήτρης Χριστόφιας, του Χριστοφή και της Αννούς, Νίκος Χρυσ. Αναστασιάδης, κ.ά.

Οι τετιμημένοι γονείς μας κοίταζαν στο απολυτήριό μας να δουν το όνομα του πατέρα και τον τόπο καταγωγής μας και ένιωθαν βαθιά υπερήφανοι. Σήμερα, ο υπουργός Παιδείας, κρυπτόμενος πίσω από δεδομένα, επιχειρεί να κατεδαφίσει και τα πατρώνυμα και τον τόπο καταγωγής, μετά την εξαφάνιση του θρησκεύματος. Θεωρούμε ότι οι στοχεύσεις του υπουργού δεν είναι τυχαίες. Τα παιδιά μας, όμως, δεν είναι μπάσταρδοι, δεν είναι αριθμοί και δεν είναι πειραματόζωα στους ετσιθελισμούς του όποιου υπουργού. Γι’ αυτό και οι γονείς, πρώτοι, καλούνται να επαναστατήσουν κατά της υπουργικής ακαταλόγιστης απρέπειας έναντί τους.

του Σάββα Ιακωβίδη

simerini

Βίντεο

Μόνιμα