Antistasi

Image result for γεφυρι σκαρφου

Παραθέτουμε κατωτέρω επιστολή του δικηγόρου Παναγιώτη Κλεοβούλου, η οποία απευθύνεται στο Τμήμα Αρχαιοτήτων και προειδοποιεί για την κατάρρευση του Γεφυριού του Σκάρφου

 

22 Ιανουαρίου 2019

κα Μαρίνα Σολομίδου Ιερωνυμίδου

Διευθύντρια Τμήματος Αρχαιοτήτων

Λευκωσία

 

Κίνδυνος κατάρρευσης του Γεφυριού του Σκάρφου

_____________________________________________________________________

 

Αναφέρομαι στη δια τηλεφώνου επικοινωνία και αλληλογραφία μας, που αντηλλάγη με το Τμήμα, του οποίου προΐστασθε, κατά τα έτη 2015 – 2016 και στην υπόσχεση, την οποία έλαβα από τον Έφορο Αρχαιοτήτων κ. Γιώργο Φιλοθέου, ότι θα μεριμνήσει προσωπικά, ώστε το Τμήμα σας να προστατεύσει, συντηρήσει και αναστυλώσει το Γεφύρι του Σκάρφου.

 

Επικαλούμαι και τις παρεπόμενες δηλώσεις του τότε προϊσταμένου σας υπουργού κ. Μάριου Δημητριάδη, οι οποίες δηλώσεις δημοσιεύθηκαν στην εφημερίδα «Πολίτης», ημερομηνίας 14/09/2017 και εξαγγέλλουν την έναρξη των έργων συντήρησης του Γεφυριού.  Ο Υπουργός προσδιόριζε την έναρξη των εργασιών το έτος 2017 και την ολοκλήρωσή τους το έτος 2018.

 

Επικαλούμαι την αποστολή και τις αρμοδιότητες του Τμήματος, του οποίου προΐστασθε, όπως αυτές προβάλλονται στην ιστοσελίδα του Τμήματος.  Μεταξύ των άλλων αρμοδιοτήτων σας είναι και η συντήρηση και αποκατάσταση των αρχαίων μνημείων μας.

 

Επικαλούμαι το περιεχόμενο του χαιρετισμού σας, ο οποίος παρατίθεται στην εν λόγω ιστοσελίδα και διαλαλεί τους στόχους σας.

 

Με περισσή απογοήτευση και πικρία διαπιστώνω το χάσμα μεταξύ των διακηρύξεων σας και των έργων σας.

 

Στις εν θέματι προφορικές μου παραστάσεις και στην εν θέματι επιστολή μου, ημερομηνίας 05/01/2016, καθιστούσα το Τμήμα σας υπεύθυνο, εάν το μοναδικό αυτό Μνημείο καταρρεύσει

 

Το Γεφύρι, μετά τις τελευταίες βροχοπτώσεις, υπέστη καίρια πλήγματα από την ορμή του ποταμού.  Η ροή του ποταμού στοχεύει πλέον τα βόρεια θεμέλια του Γεφυριού.  Η ορμή του ποταμού παρέσυρε ήδη σχεδόν όλη τη βόρεια βάση του και τώρα στηρίζεται στο εναπομείναν ελάχιστο τμήμα της.  Ενδέχεται η επόμενη βροχόπτωση να το αποτελειώσει. Το Γεφύρι βρίσκεται στα πρόθυρα της εξαφάνισης.

 

Η βραδύτητα, με την οποία το Tμήμα σας κινείται, είναι χαρακτηριστική.

 

Η δική μου φωνή απηχεί τη φωνή των μελών της Κοινότητας Σίμου, από την οποία κατάγομαι.  Απηχεί επίσης τη φωνή χιλιάδων συμπολιτών μας, οι οποίοι έσπευσαν να υποστηρίξουν τη διαμαρτυρία μου, όπως αυτή αναρτήθηκε στο προσωπικό μου προφίλ και στη διαδικτυακή ομάδα «Τοπία της Κύπρου:

 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=373722206761966&id=100023725689635

https://m.facebook.com/groups/881701178547036?view=permalink&id=2279018742148599.

 

Tην εγκληματική αδιαφορία σας, απέναντι στο ενδεχόμενο να εξαφανισθεί ένα αρχιτεκτονικό και ιστορικό μνημείο, δεν την παρακολουθούμε τώρα ελάχιστοι αλλά όλη η Κύπρος. Η ευθύνη, εάν το Μνημείο καταρρεύσει, βαρύνει εσάς και μόνο.

 

Σας επισυνάπτω δύο σχετικές ασπρόμαυρες φωτογραφίες.

 

Για το θέμα του παρακείμενου νερόμυλου, ο οποίος, επίσης, αφέθη στην τύχη του και έρμαιο των καιρικών συνθηκών, θα επανέλθω με άλλη επιστολή.  Η αδιαφορία του Τμήματος σας και για το Μνημείο αυτό, είναι εξίσου εγκληματική.  Επί του παρόντος θέτω υπ΄ όψιν σας ότι το αυλάκι, δια του οποίου διοχετευόταν το νερό στη φτερωτή του μύλου, ξεχώρισε από τα τοιχώματα του νερόμυλου και δημιουργήθηκαν μεγάλα ανοίγματα. Από τις εν λόγω σχισμές τόνοι ομβρίων υδάτων έχουν εισρεύσει στα τοιχώματα και στα θεμέλια του νερόμυλου.  Ήδη τα τοιχώματα παρουσιάζουν εμφανή επικίνδυνη κήλη.  Οι περαιτέρω  καταστροφικές συνέπειες που επέφεραν οι τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις θα διαφανούν εντός των προσεχών μηνών.

 

Διατελώ

Παναγιώτης Π. Κλεοβούλου

Δικηγόρος

Κοινοποίηση:

 

  1. Υπουργό Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων, minister@mcw.gov.cy
  2. ΕΤΕΚ, cyprus@etek.org.cy
  3. Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, architects.association@cytanet.com.cy
  4. Σύλλογο Αρχαιολόγων, acarchaeologists@gmail.com
  5. Έπαρχο Πάφου, paphos.dao@pafda.moi.gov.cy
  6. Κοινοτικό Συμβούλιο Σίμου, simoucommunitycouncil@hotmail.com
  7. ΜΜΕ

Για περισσότερα εις ότι αφορά το Μνημείο:

https://www.ix-andromeda.com/pafos/enetiko-gephuri-skarphou-paphos.html

https://www.bigcyprus.com.cy/el/destinations/simoy/gefyri-toy-skarfoy-sti-simoy

ΠΑΦΟΣ: Ταξιδεύοντας στο μοναδικό γεφύρι του Σκάρφου- 1618μΧ (ΒΙΝΤΕΟ) ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΤΕ ΤΟ

 

Βίντεο

Μόνιμα