Antistasi

 sarrislide

Αυτή είναι η λίστα  με διαγραφές δανείων, όπως παρουσιάστηκε το 2013! Ρωτούμε: έγινε κάτι;

Παραθέτουμε ακολούθως κατάλογο 19 ονομάτων, που έχουν άμεσα ή έμμεσα σχέση με την πολιτική και την κυπριακή οικονομία, των οποίων τα δάνεια διεγράφησαν. Τράπεζες που οδήγησαν την κυπριακή οικονομία στον γκρεμό, διέγραφαν συστηματικά δάνεια.

Ποσά που φέρνουν ίλιγγο και αγγίζουν μέχρι και τα 2εκατ. ευρώ!!! Τ

Στους όρους εντολής, περιλαμβάνονται οι μισθοί και τα μπόνους των υψηλόβαθμων στελεχών των τραπεζών, η τήρηση των εσωτερικών μηχανισμών ελέγχου των τραπεζών, καθώς και η επάρκεια των αποφάσεων των υψηλόβαθμων αξιωματούχων των τραπεζών και των ΔΣ τους, όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος.

Οι σκανδαλωδώς ευνοημένοι των διορισμένων από το κράτος τραπεζικών διοικήσεων καλούνται τώρα να εξηγήσουν τους λόγους της χαριστικής μεταχείρισης και της αφαίμαξης του δημόσιου ταμείου που οδήγησαν στην καταστροφή.

Διαγραφές δανείων από την Τράπεζα Κύπρου:

– στην ξενοδοχειακή εταιρεία Τ.Η.Ε. (συνδέεται με το ΑΚΕΛ): δάνειο 2,8 εκατ. ευρώ

– στην Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία χαρίστηκε δάνειο 193.00 ευρώ

– στην εταιρεία Ν.Μ.G. (συνδέεται με κορυφαίο στέλεχος ΑΚΕΛ) χαρίστηκε δάνειο 11.000 ευρώ

– στον Π.Π., γνωστό πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ, διεγράφη δάνειο 101.000 ευρώ

– στην εταιρεία At.ltd. (συνδέεται με βουλευτή του ΔΗΣΥ) διεγράφη δάνειο 11.000 ευρώ

– στην εταιρεία Cy.Ind.Ltd, η οποία ανήκει σε αδελφό πρώην υπουργού του ΔΗΚΟ, διεγράφη δάνειο 1,28 εκατ. ευρώ

– στον Π.Γ., γιο πρώην υπουργού του ΑΚΕΛ, διεγράφη δάνειο 2.000 ευρώ

– στη Σοφ. Χ., πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ, διεγράφη δάνειο 26.000 ευρώ

– στον Ευ.Σ., πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ, διεγράφη δάνειο 16.000 ευρώ

– σε δήμαρχο του ΑΚΕΛ διεγράφη δάνειο 17.000 ευρώ

– στη Λ.Π., νύφη βουλευτή ΔΗΚΟ, διεγράφη δάνειο 330.000 ευρώ

– σε πρώην υπουργό, πρόεδρο κόμματος, στέλεχος του ΔΗΣΥ με εταιρεία, διεγράφη δάνειο 399.000 ευρώ.

Στην Ελληνική Τράπεζα:

– η εταιρεία T.Trading Co Ltd του Ν.Κ., βουλευτή μικρού κόμματος, από δάνειο 1.654.000€, τον Δεκέμβριο του 2008 διαγράφηκαν 543.000€.

Στη Λαϊκή Τράπεζα:

– διαγραφή χρέους 39.000€ 2012 για τον Αρ.Γ. πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ

– διαγραφή οφειλής του ύψους 71.000€ τον Ιούνιο του 2011 για τον Αν.Γ. πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ

– 54.000€ διαγράφηκαν από οφειλή του Σ.Χ., πρώην βουλευτή του ΔΗΣΥ (του είχε διαγραφεί χρέος και από την Κύπρου)

– εταιρεία όπου κορυφαίος Κύπριος πολιτικός διαθέτει το 51% των μετοχών της, εμφανίζεται να έχει κάνει συμφωνία για διαγραφή χρέους ύψους 5,8 εκατομμυρίων δολαρίων με την υποσημείωση πως η διαγραφή έχει υπολογιστεί για το 2014

– στην Π.Α., πρώην σύζυγο κορυφαίου υπηρεσιακού στελέχους του ΥΠΕΞ, Ν.Α., διαγράφηκε το 2010 οφειλή 18.500€

– σε εταιρεία που ανήκει στον εν ενεργεία πρέσβη Π.Ν. διαγράφηκε το 2012 το ποσό των 14.000€.

Και ο Γιωργάκης Βασιλείου τα έκανε πλακάκια με τον Μιχαλάκη Σαρρή

Υπενθυμίζουμε σχετικό δημοσίευμα το οποίο φέρει  και τον πρώην πρόεδρο Γιώργο (ή Γιωργάκη) Βασιλείου, αυτόν τον φανατικό υπέρμαχο των Gay Parade, να στήριζε τον Μιχαλάκη Σαρρή, (αυτόν τον αρσενοκοίτη των Κατεχομένων)  στη διοίκηση της Λαϊκής αλλά και να έχει παραστεί σε γενική συνέλευση της Λαϊκής Τράπεζας και να έχει κάνει συμφωνία για διαγραφή ποσού 5,8 εκατ. δολαρίων για το 2014».

Και η νομική μας ανάλυση, όπως τη διατύπωσε τον Αύγουστο 2014 ο δικηγόρος Παναγιώτης Κλεοβούλου και δεν έχει απωλέσει ίχνος από την επικαιρότητά της

Η πορεία προς τη χρεωκοπία είναι το προϊόν της ανεπάρκειας και ανικανότητας της, κατά τ’ άλλα ικανής για όλα, πολιτικής ηγεσίας, της δομημένης διαφθοράς και της αγαστής συνεργασίας πολιτικού και οικονομικού κατεστημένουεις βάρος των λαϊκών συμφερόντων και της Πατρίδος. Είναι το αποτέλεσμα μίας αντιλαϊκής και  αντεθνικής πολιτικής που ασκήθηκε για χρόνια από μία διεφθαρμένη πολιτική ηγεσία, της οποίας τα συμφέροντα φαίνεται να συμπλέουν με τα συμφέροντα των ξένων, οι οποίοι σχεδίασαν και μεθόδευσαν την οικονομική κρίση, ώστε ο λαός να εκβιασθεί προς μια άδικη και εθνοκτόνα επίλυση του εθνικού προβλήματος. Μέσα από αυτή την, κακώς νοούμενη, λύση προορίζεται να παραχωρηθεί ο ορυκτός πλούτος της Κύπρου και της Ελλάδος στα δυτικά συμφέροντα.  Τα γεωπολιτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού χώρου θα εκχωρηθούν στη Δύση και τα δύο κράτη, Ελλάδος και Κύπρου, θα καταστούν προτεκτοράτα του αμερικανοτουρκικού παράγοντα.

Μέσα από την πενηνταπενταετή πορεία του το ζυριχικό κράτος της Κύπρου απέδειξε ότι μέριμνά του δεν είναι η προστασία του λαού αλλά η εξυπηρέτηση των συμφερόντων ενός αδιάσπαστου πολιτικοοικονομικού κατεστημένου, το οποίο ελέγχεται και ποδηγετείται από το Λονδίνο. Ένα σκληρό πολιτικό-οικονομικό κατεστημένο αδίστακτο και έτοιμο να λεηλατήσει το λαό, περιφρονώντας τη νομιμότητα και αυτό τούτο το Σύνταγμα.

Το άρθρο 26 του Συντάγματος εντέλλει το νομοθετικό σώμα να μεριμνήσει για την καταστολή της τοκογλυφικής αδηφαγίας των τραπεζών:

«Νόμος θέλει προβλέψει διά την πρόληψιν εκμεταλλεύσεως υπό προσώπων, άτινα διαθέτουσιν ιδιάζουσαν οικονομικήν ισχύν.»

Αυτό σημαίνει ότι το νομοθετικό σώμα, δηλαδή η Βουλή, θα έπρεπε να θεσπίσει νομοθέτημα το οποίο θα προστατεύει το λαό από τις τοκογλυφικές διαθέσεις των τραπεζών. Και όντως, όταν ακόμη οι βουλευτές διέθεταν μια κάποια ευαισθησία,  το έτος 1977, θέσπισαν τον περί Τόκου Νόμο (N. 2/1977) του οποίου οι πρόνοιες καθόριζαν ότι το κάθε δάνειο τοκίζεται με μέγιστο επιτόκιο 8%, απαγορευόταν αυστηρά ο ανατοκισμός και ωρίζετο ότι ο τόκος, τον οποίο ο δανειστής μπορούσε να διεκδικήσει, δεν μπορούσε, στο σύνολό του, να υπερβεί το ποσό του δανεισθέντος κεφαλαίου.

Με το μέγα σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, όπου όλος ο κόσμος αναζητούσε κεφάλαια να «επενδύσει» στις «μετοχές-φούσκες» και οι Τράπεζες και τα Συνεργατικά Ταμιευτήρια  άνοιγαν τα Ταμεία τους και μοίραζαν αφειδώλευτα δάνεια στους καταναλωτές, τότε η Κυπριακή Βουλή, ενεργώντας αντισυνταγματικά και δόλια, κατ’ απαίτηση των τραπεζών (τα χαριστικά δάνεια των τραπεζών προς τα κόμματα και προς τους πονηρούς πολιτευτές, πασών των αποχρώσεων, σας λένε κάτι;)   έσπευσε να αντικαταστήσει τον ανωτέρω ισχύοντα προστατευτικό από την τοκογλυφία νόμο 2/77 με τον περί Ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών θεμάτων Νόμο 160(Ι)/99. Ο Νόμος ετέθη σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2000.

Αυτός ο Νόμος έμελλε να θέσει τον βρόγχο στο λαιμό του κάθε δανειολήπτη. Αφήνει πλέον τα επιτόκια αχαλίνωτα και οι Τράπεζες στήνουν χορό τοκογλυφίας. Για παράδειγμα: με τον παλαιό Νόμο ένα δάνειο ποσού  €100,000 τοκιζόταν με επιτόκιο 8% ετησίως. Στα 13 χρόνια το δάνειο αυτό προστιθεμένου του τόκου θα μπορούσε να ανέλθει στο ποσό €200,000. Πέραν τούτου η τράπεζα δεν μπορούσε να αξιώσει οποιοδήποτε άλλο ποσό.

Με τη νέα νομοθεσία το ποσό €100.000 μπορεί να τοκισθεί και να ανατοκισθεί δύο φορές το χρόνο και πέραν τούτου ο λογαριασμός να χρεωθεί με ό,τι η τράπεζα επινοήσει, χωρίς κανένα φραγμό, χωρίς κανένα έλεγχο. Στα 5 χρόνια το δάνειο διπλασιάζεται. Το ποσό των €100.000 μετατρέπεται κατά τρόπο μαγικό σε  €200.000 και σε άλλα πέντε χρόνια μετατρέπεται σε €400.000 μετά σε €800.000, σε €1.600.00, σε €3.200.000, χωρίς τέρμα, χωρίς αιδώ και χωρίς έλεος.

Υπό τέτοιες συνθήκες ακόμα και οι δανειολήπτες, οι οποίοι μπορούν ακόμη να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις αποπληρωμής, μόλις που κατορθώνουν να αποπληρώνουν μόνο τους ανατοκιζόμενους τόκους  ενώ το κεφάλαιο παραμένει απλήρωτο για να γεννοβολά προς τέρψιν της ακόρεστης τοκογλυφικής διάθεσης των τραπεζώ

Αναφέρω δύο αντιπροσωπευτικές περιπτώσεις οι οποίες είναι χαρακτηριστικές της τοκογλυφικής απληστίας των τραπεζών και του παραλογισμού στον οποίο ο υφιστάμενος Νόμος 160(Ι)/99 οδηγεί.

Η πρώτη είναι περίπτωση κατά την οποία νεαρό ζεύγος αναγκάσθηκε να καταφύγει σε Τράπεζα για το απαραίτητο στεγαστικό δάνειο και έλαβε προς τούτο ποσό €150.000. Όταν σε κάποια χρονική στιγμή το ζεύγος υπολόγισε το χρέος του, διαπίστωσε τα ακόλουθα: εάν το δάνειο του ετοκίζετο με επιτόκιο 5%, το χρέος σε 28 χρόνια, χωρίς ανατοκισμό, θα ανερχόταν στο ποσό €337.000. Δηλαδή με μηνιαία δόση €1000, καλώς εχόντων των πραγμάτων, σε 28 χρόνια το ζεύγος θα μπορούσε να είχε ξοφλήσει το στεγαστικό και θα γινόταν ιδιοκτήτης της κατοικίας του. Άλλες όμως οι βουλές της τοκογλύφου τραπέζης. Το δάνειο ανατοκίζεται με αποτέλεσμα στα 28 χρόνια, στα οποία το νεαρό ζεύγος θα έχει πληρώσει το ως άνω ποσό, θα εξακολουθεί να οφείλεται το ποσό €500,000.

Στη δεύτερη περίπτωση τράπεζα απαιτούσε από πελάτη μου το ποσό €21.000 και τον οδηγούσε με διαδικασία πτώχευσης στο Δικαστήριο. Στο Δικαστήριο διαπιστώθηκε ότι το χρέος του πελάτη μου ανερχόταν μόλις στο ποσό €6,500 και το Δικαστήριο υπό τις περιστάσεις απέρριψε τη διαδικασία εναντίον του πελάτη μου και καταδίκασε την Τράπεζα στα έξοδα.

Και ενώ όλος αυτός ο παραλογισμός επικρατεί, αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι ουδείς από τους, δήθεν, ειδήμονες και ουδείς πολιτευτής αγγίζει το θέμα του τοκογλυφικού αυτού Νόμου αλλά με ακατάσχετο δημαγωγικό βερμπαλισμό εξακολουθούν να εξαπατούν το λαό ότι αναλώνονται τάχα για τη βελτίωση του νομοσχεδίου περί εκποιήσεων.

Και τι σόϊ πράμα είναι αυτό το νομοσχέδιο περί εκποιήσεων;  Ποιος ο εμπνευστής του και ποια συμφέροντα αποβλέπει να εξυπηρετήσει;

Προ τριών εβδομάδων το αμερικανικό γεράκι των Ροτσάιλντ, ονόματι Γουίλπουρ Ρός, μετά από επαφές με αξιωματούχους της Κυβέρνησης, αποφάσισε να επενδύσει στη χρεωκοπημένη Τράπεζα Κύπρου 400 εκατομμύρια.  Γράφτηκε ότι για την εν λόγω επένδυση έθεσε όρο την ψήφιση του νόμου για τις εκποιήσεις. Η Κυβέρνηση και όλο το κομματικό κατεστημένο σπεύδει να ικανοποιήσει τις αξιώσεις του άρπαγα, πρώην τραπεζίτη.  Κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, το Υπουργικό Συμβούλιο έλαβε αποφάσεις προς υλοποίηση των δεσμεύσεών του. Διαλαλεί η Κυβέρνηση ότι οι αποφάσεις αυτές αποβλέπουν (τάχα) να περιορίσουν την αυθαιρεσία των τραπεζών. Όμως τα μέτρα αυτά δεν είναι τίποτα άλλο  παρά το προπέτασμα ενός σχεδίου υφαρπαγής της περιουσίας του λαού μας. Οι τράπεζες αφήνονται ασύδοτες να καταληστεύσουν τους δανειολήπτες με την ανοχή της Πολιτείας και με άλλοθι μια νομοθεσία αντισυνταγματική και αντιλαϊκή. Μια νομοθεσία που δημιούργησε και εκτρέφει το τραπεζικό τέρας, που θέλει να δικτατορεύσει και να καταδυναστεύσει γενεές γενεών.

Ο λαός μας ας μην τρέφει ψευδαισθήσεις. Τα κόμματα τα οποία τον οδήγησαν στη χρεωκοπία δεν πρόκειται τώρα να τον σώσουν. Μόνο με παλλαϊκές κινητοποιήσεις και οργανωμένο αγώνα κατά της τοκογλυφικής τυραννίας μπορεί να σώσει τις περιουσίες του και την Πατρίδα των παιδιών του. Πρώτη λαϊκή απαίτηση το αυτονόητο: η εφαρμογή του Συντάγματος. Αυτό θα επιτευχθεί με την επαναφορά των προνοιών του προστατευτικού από την τοκογλυφία Νόμου 2/77, ο οποίος ίσχυσε και ρύθμιζε τα δάνεια και τον τόκο για εικοσιτέσσερα συναπτά έτη.  Εάν ο Νόμος αυτός προσαρμόσει το επιτόκιο στο επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, θα αποτελέσει πραγματική ανακούφιση του δανειολήπτη και πραγματική δικαιοσύνη.

Βίντεο

Μόνιμα