Antistasi

images

Θα ήταν το ευκολότερο εγχείρημα, να επιδιώξουμε να καταδείξουμε ότι οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες, ουδεμία σχέση έχουν με τους αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα. Ουδεμία σχέση έχει ο σύγχρονος θεσμός, ούτε καν με τους αγώνες, που αναβίωσαν τότε, το 1896.

Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες έχουν μετατραπεί εδώ και πολλές «ολυμπιάδες» σε εμπορικό προϊόν και αντικείμενο εξυπηρέτησης πολιτικών σκοπιμοτήτων.

Ο ορισμός των πόλεων που φιλοξενούν τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων, γίνεται πάντα με γνώμονα τα οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Και αυτό δεν είναι αυθαίρετο συμπέρασμα. Εκτός των πολλών εύλογων υποψιών που προκαλούνται, σε πολλές περιπτώσεις έχουν αποκαλυφθεί τα παρασκήνια γύρω από την ανάθεση της διοργάνωσης των αγώνων.

Τι άλλο από εξυπηρέτηση οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών σκοπιμοτήτων των διεθνών σχέσεων, ήταν το μποϋκοτάζ των αγώνων του 1980 στη Μόσχα, πρωτεύουσα της τότε Σοβιετικής Ένωσης ή η ανάθεση των αγώνων στη Σεούλ της Νοτίου Κορέας;

Η προσπάθεια της Αθήνας να αναλάβει τη διοργάνωση το 1996, εκατό χρόνια μετά την αναβίωση τους και τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά την αρχαία εποχή, προσέκρουσε στις αμερικανικές επιθυμίες και φυσικά η Ελλάδα, που δικαιωματικά έπρεπε να αναλάβει τους Ολυμπιακούς του 1996, έχασε. Ποια έχασε; Η χώρα που τους «γέννησε», ή το ευ αγωνίζεσθαι, ή η ανθρωπότητα και η δημοκρατία;

Τα εκτελεστικά όργανα των μεγάλων οικονομικών και πολιτικών δυνάμεων του διεθνούς στερεώματος, είναι βεβαίως οι λεγόμενοι «αθάνατοι», τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής. Αυτή η επιτροπή, που κατ’ ευφημισμό χειρίζεται τα του σύγχρονου ολυμπισμού, στην πλειοψηφία τους δεν είναι τίποτε άλλο από εντεταλμένα όργανα εξυπηρέτησης συμφερόντων. Ανήκουν όλοι στην παγκόσμια οικονομική ελίτ, έχουν οι πλείστοι ύποπτες διασυνδέσεις ή βαρύνονται με κατηγορίες, από διαφθορά μέχρι απάτες ολκής. Μπορεί να ανήκουν ακόμα και σε εξουσιαστικές ομάδες ολοκληρωτικών καθεστώτων. Με δυο λόγια, η πλειοψηφία εξ’ αυτών, είναι βρώμικοι.

Το πρόσφατο παράδειγμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Βραζιλίας, αποτελεί ένα γεγονός που επιβεβαιώνει τη βρωμιά και τη δυσωδία που αναδύεται απ’ αυτού του είδους τις διοργανώσεις. Αποφάσισαν την ανάθεση των Ολυμπιακών του 2016 σε μια χώρα, με τεράστια κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, που υποφέρει από φτώχεια, ναρκωτικά, μεταδοτικές ασθένειες, πορνεία. μια χώρα με πολιτική αστάθεια, διαφθορά και εγκληματικότητα, όχι για να τη βοηθήσουν, αλλά γιατί μπορούσαν εύκολα να την χειριστούν, για να επιτύχουν τους πάγιους στόχους τους, που είναι, όπως έχουμε προαναφέρει, η απομύζηση οικονομικών οφελών και ο πολιτικός έλεγχος. Μαζί με τη διαφθαρμένη ηγεσία της χώρας, έστησαν μια λαμπερή βιτρίνα, η οποία όμως κρύβει ένα χάος, αφού ήταν βέβαιο πως η Βραζιλία δεν θα μπορούσε, με το χάλι της, να διοργανώσει στοιχειωδώς σωστά τους αγώνες.
Είναι τόσο άσχημη η κατάσταση, που, όπως δημοσιοποιήθηκε, η αμερικανική αποστολή, διαμένει σε ειδικά διαμορφωμένο πλοίο, στα ανοικτά του Ρίο, για να μην διαβιώσει σε τέτοιες συνθήκες. Βλέπετε, οι αμερικανοί ξέρουν τι γίνεται και έχουν την οικονομική δυνατότητα να το αντιμετωπίσουν, σε αντίθεση με την πλειοψηφία των υπολοίπων χωρών.

Η σαθρότητα της όλης κατάστασης επιβεβαιώνεται επίσης από το γεγονός ότι ο λαός της Βραζιλίας, όχι μόνο δεν συμμερίζεται τις θέσεις της ηγεσίας του, αλλά έχει προβεί σε έντονες διαμαρτυρίες. Διαδηλώσεις, φωνές, και αγώνες για την ματαίωση τους απέβησαν άκαρπες και χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Όσον αφορά το αγωνιστικό μέρος των Ολυμπιακών Αγώνων, πραγματικά διερωτόμαστε, εάν αυτό που γίνεται έχει έστω και απομακρυσμένη σχέση με το «ευ αγωνίζεσθαι». Χωρίς διάθεση υπερβολής, πρόκειται για ένα διαγωνισμό, για το ποιος θα λάβει το πιο ισχυρό αναβολικό, χωρίς να τον εντοπίσουν και αν τον εντοπίσουν, να τη γλυτώσει. Έχουν συμπεριληφθεί στο αγωνιστικό πρόγραμμα, αθλήματα που δεν έχουν καμία σχέση με το ολυμπιακό ιδεώδες, απλά και μόνο επειδή από αυτά προκύπτουν οικονομικές δραστηριότητες δισεκατομμυρίων. Οι οικονομικά εύρωστες κοινότητες πάντα πρωταγωνιστούν γιατί παρέχουν τα μέσα στους αθλητές τους.

Αυτοί δεν είναι Ολυμπιακοί Αγώνες. Είναι μια παγκόσμια συνωμοσία, που ενώ γνωρίζουν όλοι την ύπαρξη της, κανείς δεν κάνει κάτι για να την αποτρέψει.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα ήταν πραγματικά μια συνέχεια των αρχαίων αγώνων, εάν διοργανώνονταν μόνιμα στην Ελλάδα, εάν συμπεριελάμβαναν τα αθλήματα του αρχαίου προγράμματος και αν κατά τη διάρκειά τους εφαρμοζόταν παγκόσμια εκεχειρία.

Κάτι που μάλλον μοιάζει ουτοπικό και απομακρισμένο.
Στα πολύ λίγα που προσφέρουν σήμερα οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης πιστεύει ότι είναι ένα διεθνές συγκινητικό συναπάντημα ανθρώπων από όλες τις γωνιές του πλανήτη, μια αθλητική γιορτή, και όχι μόνο, που έστω και για λίγο απομακρύνει τις ανθρώπινες βαρβαρότητες και αδυναμίες. Νοιώθουν οι άνθρωποι περήφανοι για την εθνική τους καταγωγή, και ας «αγοράζουνται» ορισμένοι αθλητές από άλλες χώρες για να μπει τ’ όνομα τους στον πίνακα των μεταλλίων.

Απομόνωσαν οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες τα θανατηφόρα ατυχήματα αλλά εισήγαγαν τα αναβολικά που παραμορφώνουν και στο τέλος σκοτώνουν τους αθλητές.

Παροτρύνουμε όλους όσοι αναμειγνύονται στον αθλητισμό και στα κοινά γενικότερα, να αναλογιστούν τις ευθύνες τους και να ανανήψουν. Αλλά αποτεινόμαστε και στον απλό άνθρωπο να απαιτεί και να επιδιώκει την βελτίωση και αναβάθμιση της ζωής πολεμώντας τα διεφθαρμένα συμφέροντα.

Η ζωή φεύγει ανεπιστρεπτί κάτω από τα πόδια μας και πρέπει να σταματήσουμε αυτή την κατρακύλα υπερασπιζόμενοι αρχές, αξίες και πάνω από όλα το περιβάλλον, τον πλανήτη Γη, το σπίτι μας.
Κρίνος Ζ. Μακρίδης

Βίντεο

Μόνιμα