Antistasi

ΒΛΑΠΟΥ66544ΠΟΥ77777 (1)

Μαρκέλα Τουφεξή

Ο ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ Β.ΠΟΥΤΙΝ ΜΙΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΟΥΣ!!!ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟΣ ΗΓΕΤΗΣ!!!ΕΤΟΙΜΑΖΕΙ ΤΗΝ ΠΤΩΣΗ ΤΟΥ ΤΡΕΛΛΟΥ ”ΣΟΥΛΤΑΝΟΥ” ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΥΦΑΡΙ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ!!!ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΡΑΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΘΕΣΙΝΗ ”ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ”!!! 

H χθεσινή συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν και προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο χωρών δείχνει, εκ πρώτης,  πετυχημένη. Είναι όμως; για να μελετήσουμε το θέμα αυτό, θα πρέπει να αναρωτηθούμε κάποια πράγματα και να δούμε πίσω από τις ‘αγκαλιές και τα φιλιά’ των δύο αντρών.

Τι ακριβώς συμφωνήθηκε χθες; ένα πράγμα στην ουσία. Το θέμα του αγωγού Turkish Stream, μια εκδοχή του South Stream, ο οποίος θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία, στην Τουρκία και μέσω Ελλάδας σε όλη την Ευρώπη. Θα θυμάστε ότι το ίδιο συζητούσε και ο Καραμανλής με τη Ρωσία, μέχρι που επενέβη η Αμερική και άλλαξε τα σχέδια των δύο χωρών. Είμαστε σίγουροι ότι οι ΗΠΑ θα επιτρέψουν στο Σουλτάνο να γίνει κάτι αντίστοιχο; αν κρίνουμε από το παρελθόν και τη στάση που τήρησε η άλλη πλευρά του Ατλαντικού μάλλον θα είναι βραχύβια η προεδρεία του Ερντογάν. Δεν υπάρχει περίπτωση η Αμερική να επιτρέψει στη Ρωσία να γίνει ο ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης στον απόλυτο βαθμό. Δεν υπάρχει περίπτωση οι ΗΠΑ να επιτρέψουν η Ρωσία να κυριαρχήσει πλήρως στο ενεργειακό πεδίο. Φυσικά δε μπορούν να ‘κοντραριστούν’ ευθέως με το Πούτιν. Συνεπώς τι θα κάνουν; θα βγάλουν από το παιγνίδι τον Ερντογάν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως το παρελθόν των ΗΠΑ είναι γεμάτο από απομακρύνσεις προσώπων που δεν ήταν επιθυμητά, είτε μέσω εφαρμογής χούντας, είτε μέσω παρεμβάσεων άμεσων. Από τη στιγμή που άμεση παρέμβαση των ΗΠΑ στην Τουρκία, στρατιωτικού τύπου, αποκλείεται μένει το σενάριο της χούντας. Μία εξέγερση του τουρκικού λαού, που δεν αντέχει άλλο τον Ερντογάν και τον αυταρχισμό του. Μόνο που τώρα θα είναι καθοδηγούμενοι από τις ΗΠΑ και ενώ ο λαός της Τουρκίας θα αγωνίζεται για την πολιτική του ελευθερία στην ουσία θα γίνεται πιόνι των ΗΠΑ.

Θα σκεφτεί κάποιος. « Ο Πούτιν θα το επιτρέψει;» απλά δε θα ασχοληθεί. Τα συμφέροντα Τουρκίας και Ρωσίας είναι παραδοσιακά αντικρουόμενα. Ανέκαθεν η Ρωσία ήθελε πάτημα στη Μεσόγειο και το εμπόδιο λεγόταν πάντα Τουρκία, είτε ως Οθωμανική Αυτοκρατορία είτε ως προτεκτοράτο των Δυτικών Δυνάμεων. Δεν ξεχνούμε επίσης το επίκαιρο θέμα της Συρίας. Η Τουρκία θέλει χείρα βοηθείας από την Ρωσία ώστε να αποφευχθεί η δημιουργία Κουρδικού Κράτους. Ο Πούτιν όμως δεν ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο. Αντίθετα μάλλον καλοβλέπει μία Συρία που θα έχει τον Άσαντ ως ηγέτη, ένα Κουρδιστάν ισχυρό μεν αλλά όχι πανίσχυρο και φυσικά το ISIS εξαφανισμένο.

Μιας και αναφέραμε το ISIS  δεν πρέπει να ξεχνάμε τον παράγοντα θρησκεία. Ο Ερντογάν θέλει την Τουρκία Ισλαμική. Η Ρωσία είναι Ορθόδοξη. Είναι τέτοιες οι διαφορές στην κουλτούρα των δύο θρησκειών που μακροπρόθεσμα είναι αδύνατη η συνεννόηση. Είναι σαφές πως ο Πούτιν θα προτιμούσε να κάνε δουλειές με την Ελλάδα, αλλά αυτό δε φαίνεται να το επιθυμεί το πολιτικό κατεστημένο της χώρας μας.

Συνυπολογίζοντας λοιπόν όλους αυτούς τους παράγοντες, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως η περίοδος Ερντογάν δεν έχει πολύ μέλλον. Είτε οι Αμερικανοί θα τον απομακρύνουν, ώστε να έρθει στην εξουσία κάποιος του χεριού τους, είτε απλά θα καταρρεύσει εσωτερικά μιας και δεν έχει κανέναν σύμμαχο.

Ο Πούτιν δεν έγινε φίλος με τον Ερντογάν. Απλούστατα βλέπει το συμφέρον του και πριν την πτώση του Σουλτάνου, εξασφαλίζει τα μέγιστα οφέλη από το κουφάρι της Τουρκίας.

voicenews

Βίντεο

Μόνιμα