Antistasi

download

Η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του Μακαρίου διαφαίνεται μέσα από τους ακόλουθους διαλόγους! Όλοι οι αφηγητές, μακαριακοί! Τους αποσπάσαμε από τους “Νέους Φακέλους” του νεοεποχίτη Παπαχελά, στην ακόλουθη διεύθυνση:

http://folders.skai.gr/main/theme?locale=el&id=20

Μαρία Χατζηκλεάνθους  αδελφή Μακάριου

Έμεινα έτσι λίγο απομακρυσμένη και μου λέει «έλα πουλάκι μου έλα είμαι κι εγώ αδερφός σου». «Όχι», λέω, «αδελφό δεν έχω άλλον, τον Γιακουμήν ξέρω». «Έλα, έλα», «πήγαινε» λέει, «είναι κι αυτός αδελφός μας».

Αλέξης Παπαχελάς

Το ίδιο βράδυ στην δεξίωση που παρατίθεται στο ξενοδοχείο Claridge’s ο Μακάριος εκπλήσσει τον Καραμανλή.

Αγγελος Βλάχος  Έλληνας διπλωμάτης

«Κύριε πρόεδρε, φανταστήκατε ποτέ ότι δεν θα υπέγραφα;». Και του λέει ο Καραμανλής «ε τότε γιατί όλα αυτά;» «Ε, είχα τους λόγους μου».

Αλέξης Παπαχελάς

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής δεν κρύβει τον εκνευρισμό του για την συμπεριφορά του Μακαρίου.

Θεόδωρος Κουλουμπής  καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Είπε «εγώ εμφανίζομαι ως προδότης και ο Μακάριος ως εθνάρχης».

Αλέξης Παπαχελάς

Η γνώμη του Μακάριου για την πολιτική ζωή φαίνεται μέσα από το προσωπικό ημερολόγιο της ιδιαιτέρας γραμματέως του, το οποίο κυκλοφόρησε σε λίγες κόπιες πριν απαγορευτεί το 1986. Αφοσιωμένη στον Μακάριο, κατέγραφε κάθε βράδυ τις συνομιλίες τους. Σε μία από αυτές, συζητούν το θέμα των αμερικανικών εκλογών. Ο Μακάριος, που δεν έχει γνωρίσει αντιπολίτευση στη ζωή του, παραδέχεται ότι έχει φανεί ιδιαίτερα τυχερός και λέει, αναφερόμενος στον Αμερικανό υποψήφιο, ότι «είναι τρομερό να βασίζεσαι στην ψήφο». Σε ένα άλλο σημείο του ημερολογίου, ο Μακάριος καλεί τη γραμματέα του για να της πει ότι το Λεξικό της Οξφόρδης τον περιλαμβάνει μεταξύ των 20 μεγαλύτερων ηγετών του 20ου αιώνα. Και προσθέτει ότι σε ένα μόνο υπερτερεί από τους άλλους που αποκαλούν μεγάλους: «Δεν έχει το αίσθημα του φόβου».

Αλέξης Παπαχελάς

Την 28η Οκτωβρίου, ένα άγημα της Εθνικής Φρουράς πηγαίνει στην Αρχιεπισκοπή για να υποστείλει τη σημαία, όπως γίνεται σε όλες τις εθνικές γιορτές. Ο Θεοδότου βρίσκεται στο αρχιεπισκοπικό γραφείο μαζί με τον Μακάριο.

Γιώργος Θεοδότου  θαλαμηπόλος Αρχ. Μακαρίου, 1960-1977

Φεύγοντας από εδώ ο υπεύθυνος του τμήματος έβαλε τον λόχο να φωνάξει «Γεώργιος Γρίβας Διγενής». Και είδα πόσο λυπήθηκε ο Μακαριότατος, όχι για τίποτε άλλο, αλλά το πόσο στενοχωρήθηκε να του φωνάζουν μέσα στο σπίτι του για τον Γεώργιο Γρίβα Διγενή

Αλέξης Παπαχελάς

Τελικός προορισμός του Μακαρίου είναι το Λονδίνο. Από εκεί, ξεκινά έναν αγώνα για να κερδίσει την υποστήριξη των ξένων. Στις 19 Ιουλίου του 1974 εκφωνεί την περιώνυμη ομιλία του στον ΟΗΕ, με την οποία καλεί τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου, δηλαδή την Αγγλία και την Τουρκία, να επέμβουν για να αποκαταστήσουν το στάτους κβο. Πολλοί τον κατηγορούν ότι με αυτόν τον τρόπο κάλεσε την Τουρκία να εισβάλει.

Ραούφ Ντενκτάς  Τουρκοκύπριος ηγέτης

Όταν μπήκα σηκώθηκε, μου έσφιξε το χέρι και είπε «μαθαίνω ότι έχεις τα γενέθλιά σου, Ντενκτάς. Πόσων χρονών είσαι;» Εγώ αφαίρεσα 15 χρόνια και είπα «είμαι τόσο». Μου λέει «μα σίγουρα είσαι λίγο μεγαλύτερος». Του λέω «Μακάριε, δεν υπολογίζω τα χρόνια που παλεύω ενάντια σε σένα και την Ένωση σαν χρόνια που έζησα. Είναι χαμένα χρόνια για μένα». Ήταν πολύ ευγενικός, μου είπε «εντάξει, έλα να τα βρούμε τώρα, για να αρχίσεις να ζεις».

Γιώργος Θεοδότου  θαλαμηπόλος Αρχ. Μακαρίου, 1960-1977

Είδα τους γιατρούς εδώ που στέκεστε ακριβώς να χτυπούν τον Μακάριο προσπαθώντας να τον επαναφέρουν, αυτόν τον υπερήφανο άνθρωπο που δεν δεχόταν ούτε μύγα να κάτσει στο χέρι του.

 

Βίντεο

Μόνιμα