Antistasi

download

Απόρρητο ντοκουμέντο συνομιλίας μεταξύ βρετανού πρωθυπουργού Γουίλσων και Μακάριου στις 2,30 μ.μ της 17ης Ιουλίου 1974. Μεταφράζουμε το επίμαχο απόσπασμα:

«ο Βρεττανός Πρωθυπουργός Χάρολντ Ουίλσων πληροφόρησε το Αρχιεπίσκοπο ότι θα έβλεπε και τον Τούρκο πρωθυπουργό το ίδιο βράδυ. Ο πρόεδρος Μακάριος είπε πως η άμεση ερώτηση ήταν : ποία πρακτικά μέτρα μπορούσαν να παρθούν; Το τουρκικό ενδιαφέρον ήταν να μην γίνει η Κύπρος μέρος της Ελλάδας».
Από την ερευνήτρια Φανούλλα Αργυρού, δημοσιεύεται στη Σημερινή της Λευκωσίας, τον Ιούλιο 1993 η ακόλουθη αποκάλυψη:
Ο Ε. Μπαρουτσού διετέλεσε υπεύθυνος των Κυπριακών υποθέσεων στο τουρκικό υπ. Εξωτερικών. Ο Μπαρουτσού είχε δημοσιεύσει στην τουρκική Μιλλιέτ μια σειρά από αποκαλύψεις τις οποίες ανα-δημοσίευσε το 1993 η εφημερίδα της Κύπρου «Σημερινή». Τίτλος των δημοσιευμάτων του Μπαρουτσού « Το συγκλονιστικό παρασκήνιο της εισβολής». Στην έκδοση της 12ης Ιουλίου 1993 σελ. 5 αναφέρονται τα πιο κάτω σχετικά με την μετάβαση του Ετσεβίτ και της συνοδείας του στο Λονδίνο στις 17 Ιουλίου 1974, για την συνάντησή του με την βρετανική κυβέρνηση, αλλά και για τις επαφές τους με τον Μακάριο πριν την ομιλία του στα Η.Ε. Έγραψε ο Μπαρουτσού:
«… ΄Οταν φθάσαμε στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου, επικοινώνησα τηλεφωνικώς με την αντιπροσωπία μας στα Ηνωμένα ΄Εθνη και ζήτησα να έλθουν σε επαφή με τον Μακάριο. Ο Μακάριος είχε ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επιδίωξή μας ήταν να πείσουμε το Μακάριο να μην καταφερθεί εναντίον της Τουρκίας κατά την ομιλία του στο Συμβούλιο Ασφαλείας.
»Πράγματι ο Οσμάν Ολτσάι έδωσε οδηγίες στην αντιπροσωπία και ήλθε σε επαφή με το Μακάριο. Αυτός χάρηκε πάρα πολύ από την πρωτοβουλία του Ολτσάι και παρακάλεσε την τουρκική αντιπροσωπία να διαβιβάσει στην τουρκική κυβέρνηση τα αισθήματα ευγνωμοσύνης και υποχρέωσής του.
»Ο Μακάριος είχε πέσει στη θάλασσα και αναζητούσε σανίδα σωτηρίας. ΄Εβλεπε την Τουρκία σαν δύναμη σωτηρίας. Έπρεπε λοιπόν να εκμεταλλευθούμε την αδυναμία του πράγμα που έγινε. Φθάσαμε νύχτα στο Λονδίνο και πήγαμε κατευθείαν στην πρωθυπουργική κατοικία. Ο Χάρολτ Ουίλσον συμφώνησε να μας δεχθεί σε δείπνο εργασίας…».
Στη συνέχεια ο Μακάριος αποστέλλεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Η.Ε και εκφωνεί τον προδοτικό του λόγο όπου καλεί τους Τούρκους να επέμβουν στην Κύπρο, χωρίς να τον νοιάζει για τις συνέπειες. Αυτός εκφώνησε τον προδοτικό του λόγο και πήγε για ύπνο. Ξύπνησε το άλλο πρωί. Οι Τούρκοι είχαν ήδη εισβάλει. Σας παρουσιάζουμε ακολούθως τα επίμαχα αποσπάσματα. Ο Μακάριος ξεκινά ευχαριστώντας τους Άγγλους (που μέχρι πριν λίγο καιρό κατείχαν το νησί και κρεμούσαν τους Ήρωες της ΕΟΚΑ) και ακολούθως καλεί τους Τούρκους να εισβάλλουν στην Κύπρο. Χωρίς περαιτέρω σχόλια, σας παραθέτουμε το ιστορικό αυτό ντοκουμέντο της εθνοπροδοσίας.
«Είμαι ευγνώμων στη βρεττανική κυβέρνηση, που μού χορήγησε ελικόπτερο, το οποίο με μετέφερε από την Πάφο στις βρεττανικές βάσεις, και αεροπλάνο από τις βάσεις στο Λονδίνο, μέσω Μάλτας…..
»Πρόκειται σαφώς για εισβολή εκ των έξω, μαζί με κατάφωρη παραβίαση της ανεξαρτησίας και της κυριαρχίας της Δημοκρατίας της Κύπρου…..

»Όπως ανέφερα ήδη, τα γεγονότα της Κύπρου δεν αποτελούν εσωτερική υπόθεση των Ελληνοκυπρίων. Αφορούν και επηρεάζουν και τους Τουρκοκυπρίους….
»Το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας αποτελεί εισβολή, και οι συνέπειές του πλήττουν ολόκληρο τον κυπριακό λαό, Έλληνες και Τούρκους….»
Ο Μακάριος και βέβαια απέφυγε να συγκαλέσει Συμβούλιο Ασφαλείας για να καταδικάσει την τουρκική εισβολή. Άλλωστε πώς να το συγκαλούσε. Αυτός τους κάλεσε.
Ωστόσο το Συμβούλιο συνεκλήθη από τον Έλληνα Πρέσβη Κωνσταντίνο Παναγιωτάκο. Ο ίδιος ο Μακάριος δεν παρευρέθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας και ουδέποτε καταδίκασε την τουρκική εισβολή. Η μόνη καταδίκη του λοιπόν ήταν εναντίον του πραξικοπήματος και τήρησε σιγήν ιχθύος στην τουρκική εισβολή. Αυτός ήταν ο «εθνάρχης» Μακάριος. Κουτόχορτο τάιζαν και ταΐζουν τον κυπριακό λαό.

 

Παναγιώτης Κλεοβούλου

Δικηγόρος

Βίντεο

Μόνιμα