Antistasi

ΑΝΤΩΝΗ ΑΣΣΟΥ

Ιστορικές αποκαλύψεις Γιαννάκη Ομήρου για τους Ες 300
Πλήρη κάλυψη και εγγύηση, με πρακτικά μέτρα, για ασφαλή μεταφορά και εγκατάσταση των πυραύλων Ες 300 στην Κύπρο αλλά και την προστασία του κυπριακού κράτους, πρόσφερε η Ρωσία το 1998.

Αποκαλυπτικός για μια κρίσιμη περίοδο της πρόσφατης ιστορίας της Κύπρου, εμφανίζεται ο πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Με άρθρο του, στο οποίο ανασκοπεί τις σχέσεις Κύπρου-Σοβιετικής Ένωσης και αργότερα Κύπρου-Ρωσίας, αναφέρεται στην αγορά των πυραύλων Ες 300 από τη Ρωσία και τις απειλές της Τουρκίας για παρεμπόδιση της εγκατάστασης του συστήματος στην Κύπρο. Ο κ. Ομήρου, Υπουργός Άμυνας τότε της Κυπριακής Δημοκρατίας, καταθέτει την προσωπική του μαρτυρία:

«Τον Ιούλιο του 1998 με την ιδιότητα του Υπουργού Άμυνας είχα πάει στη Ρωσία για δοκιμή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος. Σε επίσημη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Άμυνας στη Μόσχα, ο τότε Ρώσος Υπουργός Άμυνας Στρατάρχης Σεργκέιεφ μού ζήτησε να μεταφέρω το εξής μήνυμα του Προέδρου Γέλτσιν προς τον Πρόεδρο Κληρίδη: “Είμαστε έτοιμοι να στείλουμε δύο φρεγάτες στο λιμάνι της Λεμεσού μία εβδομάδα πριν από την αποστολή των πυραύλων. Οι φρεγάτες θα διαθέτουν αντιαεροπορικά συστήματα που θα καλύπτουν όχι μόνο την Κύπρο αλλά και ολόκληρη τη Μεσόγειο. Και ας τολμήσουν οι Τούρκοι να επιτεθούν”. Αυτό το μήνυμα μετέφερα αμέσως μετά την επιστροφή μου στην Κύπρο στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο οποίος ωστόσο δεν συναίνεσε φοβούμενος ευρύτερη στρατιωτική εμπλοκή».

Πώς αποτράπηκε η μεταφορά των πυραύλων
Σε επικοινωνία μας με τον κ. Ομήρου, διευκρίνισε ότι ναι μεν ο κ. Κληρίδης εξέφρασε φόβους -μέχρι και σε πρόκληση παγκόσμιου πολέμου αναφέρθηκε-, αλλά η ματαίωση έλευσης των πυραύλων προήλθε καθαρά από πρωτοβουλία της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα του πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη. Αυτό έγινε, είπε, σε συνάντηση αντιπροσωπιών των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδος τον Νοέμβριο του 1998 στην Αθήνα. Σε εκείνη τη συνάντηση, μας ανέφερε ο κ. Ομήρου, επικράτησε φοβερή ένταση που προς στιγμή φοβήθηκα, δήλωσε, ότι η σύσκεψη θα τιναζόταν στον αέρα. Ο κ. Σημίτης έθεσε ευθέως θέμα ματαίωσης της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κύπρο, αλλά αρνήθηκε να δώσει γραπτώς την πρότασή του, όπως το ζήτησε ο κ. Κληρίδης, ο οποίος αργότερα ως γνωστό ανέλαβε και την ευθύνη για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων.

Ο πρόεδρος της Βουλής εμφανίστηκε σίγουρος για την αποφασιστικότητα της Μόσχας να καλύψει τη μεταφορά και εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στο νησί βρίσκονταν την περίοδο εκείνη 120 Ρώσοι τεχνικοί, οι οποίοι θα παρέμεναν εδώ και ένα ακόμα χρόνο μετά την εγκατάσταση των πυραύλων.

Στο άρθρο του, ο κ. Ομήρου πάει πίσω στη δεκαετία του 1960 όταν η Τουρκία με τη συνενοχή των Βρετανών στοχοποίησε την Κυπριακή Δημοκρατία επιχειρώντας την κατάλυσή της, λέγοντας ότι η τότε Σοβιετική Ένωση αντέδρασε τόσο σε πολιτικό όσο και σε αμυντικό επίπεδο. Προσθέτει ότι στο Συμβούλιο Ασφαλείας πρωταγωνίστησε στην υιοθέτηση του ψηφίσματος 186 του 1964, το οποίο ματαίωσε τη δόλια τουρκική προσπάθεια να αμφισβητηθεί η νόμιμη Κυπριακή Κυβέρνηση και να θεωρηθεί ως μη εκπροσωπούσα το σύνολο του πληθυσμού και ολόκληρης της γεωγραφικής επικράτειας του νησιού.

Ταυτόχρονα, αναφέρει, προσφέρθηκε να προμηθεύσει με πυραυλικά συστήματα την Κύπρο για αντιμετώπιση τουρκικών αεροπορικών επιδρομών. Πυραυλικά συστήματα που ουδέποτε έφθασαν στην Κύπρο, αφού οι γνωστοί «άσπονδοι φίλοι μας» παρενέβησαν για να τα παρεμποδίσουν, παρατηρεί.

Στη βάση αρχών η στήριξη της Μόσχας
Ο κ. Ομήρου αφού επισημαίνει ότι η συνεπής και στη βάση αρχών συμπαράσταση της τότε Σοβιετικής Ένωσης συνεχίστηκε με την πολύμορφη στήριξη στο πολιτικό, διπλωματικό και στο οικονομικό πεδίο, προσθέτει:

«Μερικοί εντός Κύπρου ασκούν κριτική στη Ρωσία ότι δεν παρενέβη το 1974 για να αποτρέψει την τουρκική εισβολή. Παρουσιαζόμενοι ως δήθεν αμνήμονες ότι το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου εγκατέστησε στην Κύπρο μια Κυβέρνηση ανδρεικέλων της ελλαδικής χούντας. Χωρίς να κατανοούν ότι η αμερικανο-νατοϊκή συνωμοσία είχε σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ήταν απολύτως βέβαιο ότι δεν επρόκειτο να παρέμβει η τότε Σοβιετική Ένωση για να διασώσει δύο καθεστώτα, στην Κύπρο και την Ελλάδα, που εκτελούσαν διατεταγμένες υπηρεσίες εκείνων που πρωταγωνιστούσαν στον ψυχρό πόλεμο κατά της Ρωσίας.

» Με την αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Κύπρο και την Ελλάδα, η Σοβιετική Ένωση και αργότερα η Ρωσική Ομοσπονδία στήριξε όλα τα θετικά για την Κύπρο ψηφίσματα του ΟΗΕ, ενώ το 2004 με προβολή απειλής άσκησης βέτο, ματαίωσε προσπάθεια να υιοθετηθεί το Σχέδιο Ανάν ως απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Βουλής υπενθυμίζει ότι και στον τομέα της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου η Ρωσική Ομοσπονδία στάθηκε έμπρακτα δίπλα στην Κύπρο, όταν ΗΠΑ και όλες οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. -πλην βέβαια της Ελλάδας αλλά και της τιμητικής εξαίρεσης της Γαλλίας-, έθεσαν και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να έχουν την Κυπριακή Δημοκρατία σε καθεστώς εμπάργκο σε ό,τι αφορά την προμήθεια παντός είδους αμυντικού υλικού. Η Ρωσική Ομοσπονδία, παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις, ακόμα και απειλές της Τουρκίας, προμήθευσε την Κυπριακή Δημοκρατία με υπερσύγχρονο αμυντικό υλικό, αναφέρει, και παραπέμπει στο 1998 όταν η Τουρκία διατύπωνε απειλές για στρατιωτική επίθεση εναντίον της Κύπρου σε περίπτωση εισαγωγής και εγκατάστασης του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S 300.

Η Ρωσία, προσθέτει, προσφέρθηκε να αναλάβει την άμυνα της Κύπρου και παραθέτει την προσωπική του μαρτυρία, όπως την έζησε ως Υπουργός Άμυνας. Τέλος ο κ. Ομήρου υποδεικνύει ότι η στάση στήριξης της Ρωσίας έναντι της Κύπρου παραμένει και σήμερα και τονίζει ότι αυτή τη στάση οφείλουμε να εκτιμούμε και να τιμούμε χωρίς αλληθωρισμούς με μια εξωτερική πολιτική που παραγνωρίζει τους πραγματικούς φίλους σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.

Αμυντική συμφωνία με την Κύπρο θέλει η Ρωσία
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΡΩΣΟΥ ΠΡΕΣΒΗ ΠΟΥ ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΛΕΙ ΕΝΤΟΝΟΤΕΡΗ ΡΩΣΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝ. ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Η Ρωσία ενδιαφέρεται να υπογράψει στρατιωτική και άλλες συμφωνίες με την Κύπρο. Στη δήλωση αυτή προέβη ο Ρώσος Πρέσβης στη Λευκωσία Στανισλάβ Οσάτσι, ο οποίος παράλληλα ανέφερε ότι η χώρα του διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανατολική Μεσόγειο. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Πρόεδρος Πούτιν, αυτός ο ρόλος θα είναι ακόμα πιο ισχυρός στο μέλλον.

Από τη “Σημερινή”

Βίντεο

Μόνιμα