Antistasi

17274239_13569732.limghandler__article

Οι τελευταίες πληροφορίες από τις στρατιωτικές συγκρούσεις μεταξύ των πραξικοπηματιών του Κιέβου και των ρωσόφωνων αυτονομιστών στην Ανατολική Ουκρανία αναφέρουν ότι σχεδόν σε όλα τα μέτωπα οι δυνάμεις του Κιέβου και μισθοφόροι των ΗΠΑ και της Πολωνίας έχουν εγκλωβιστεί και έχουν υποστεί σοβαρές απώλειες, ενώ πολλοί Ουκρανοί στρατιώτες και αξιωματικοί αυτομολούν στην Ρωσία. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πολύ πρόσφατα μια μεγάλη μονάδα του Ουκρανικού στρατού είχε περικυκλωθεί από ρωσόφωνους στην περιοχή νοτίως του Λούγκανσκ και διαπραγματευόταν την παράδοση της στους αυτονομιστές, αφού είχε μείνει χωρίς πολεμοφόδια, χωρίς καύσιμα για 70 άρματα μάχης  και χωρίς τροφή.

Στον πόλεμο αυτό το Κίεβο έχει ήδη πολλές απώλειες, πολλούς νεκρούς στρατιώτες με τον αριθμό τους να υπερβαίνει τους 350, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε περίπου 1.300 άνδρες. Επίσης το Κίεβο έχει απολέσει στις μάχες 24 μαχητικά αεροσκάφη (Su-24 και Su-25), 5 μεταφορικά αεροσκάφη (An-26, An-30 και Il-76), 19 μαχητικά ελικόπτερα (Mi-24, Mi-17 και Mi-8) και 509 άρματα μάχης διαφόρων τύπων. Από την πλευρά των ρωσόφωνων οι απώλειες ανέρχονται σε περίπου 1.200 άνδρες, ενώ ο αριθμός των τραυματιών είναι άγνωστος.

Ο πόλεμος μεταξύ πραξικοπηματιών και ρωσόφωνων έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός τοπικού πολέμου. Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ έχουν αποστείλει ήδη στρατιωτικούς συμβούλους στο Κίεβο, ενώ μισθοφόροι βοηθούν τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, που όμως φυλλοροούν. Οι Πολωνοί στέλνουν στρατιωτικό υλικό, συμπεριλαμβανομένων και μαχητικών αεροσκαφών μαζί με πληρώματα. Όλες όμως αυτές οι ενέργειες των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ και του Κιέβου δεν αλλάζουν σημαντικά τα τετελεσμένα στην Ανατολική Ουκρανία και δεν υποχρεώνουν τα στρατεύματα των Ρώσων που βρίσκονται συγκεντρωμένα στα ανατολικά ουκρανικά σύνορα να επέμβουν. Οι ρωσόφωνοι μέχρι στιγμής υπερασπίζονται με μεγάλη επιτυχία τα εδάφη τους.

Οι στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου δεν φαίνεται ότι μπορούν να επικρατήσουν στον πόλεμο φθοράς με τους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας. Τα μέχρι στιγμής στοιχεία από το μέτωπο δείχνουν ότι η επικράτηση των ρωσόφωνων είναι το πλέον πιθανό σενάριο, μια επικράτηση που θα οδηγήσει στην αυτοδιάθεση των ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας και σε νέα δεδομένα στην Οδησσό και την Υπερδνειστερία.

Το επόμενο στρατιωτικό σχέδιο που απομένει να ακολουθηθεί από τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, για να σώσουν ότι μπορεί να διασωθεί, είναι η αποστολή στρατευμάτων, κάτι όμως που οι στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν αδιανόητο, διότι αυτή η ενέργεια θα είχε ως επακόλουθο την άμεση ρωσική βοήθεια προς τους ρωσόφωνους και ουδείς πιστεύει ότι το ΝΑΤΟ είναι σε θέση να αντιπαρατεθεί με τις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσικής Συνομοσπονδίας στο ουκρανικό έδαφος σε έναν συμβατικό τοπικό πόλεμο.

Το σχέδιο αυτό των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ, αν πραγματοποιηθεί, προβλέπει αποστολή στρατευμάτων και τουλάχιστον προσπάθεια διαχωρισμού των ρωσόφωνων περιοχών Ντονέτσκ και Λούγκανσκ από την υπόλοιπη χώρα, δηλαδή προβλέπει την διχοτόμηση της Ουκρανίας, ή και ανακατάληψη αυτών των περιοχών. Αυτό το σενάριο μπορεί να επιτύχει μόνο αν η Ρωσία μείνει αμέτοχη, κάτι εντελώς απίθανο. Σε περίπτωση όμως εμπλοκής της Ρωσίας, το ΝΑΤΟ θα χρειαστεί ισχυρότατες δυνάμεις για να δυνηθεί να συγκρατήσει τα ρωσικά στρατεύματα από την πλήρη κατάληψη της Ουκρανίας. Η εμπλοκή μεγάλων και ισχυρών δυνάμεων εκατέρωθεν στο έδαφος της Ουκρανίας θα έχει ως επακόλουθο έναν ευρωπαϊκό πόλεμο που θα μπορούσε εύκολα να εξελιχθεί σε παγκόσμιο.

Ένας ευρωπαϊκός πόλεμος για τους ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ όμως σημαίνει ότι  α) οι συμβατικές δυνάμεις των είναι σε θέση να επικρατήσουν των ρωσικών και β) λαμβάνοντας υπόψη αυτή την επικράτηση των ΗΠΑ/ΝΑΤΟ ότι η Ρωσία δεν θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα. Και οι δυο προϋποθέσεις είναι λάθος. Η πρώτη βασίζεται στην υπεροπλία του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ στην Ευρώπη, πράγμα που δεν ευσταθεί. Η Ρωσία έχει πολύ περισσότερες ετοιμοπόλεμες δυνάμεις στα σύνορα της με τις νατοϊκές χώρες, ενώ το ηθικό, η δυναμική και η εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων της, σύμφωνα με αναλυτές, βρίσκεται σε ύψιστο επίπεδο. (Φαντάζεστε γάλλο  ή βρετανό φαντάρο στο μέτωπο της Ουκρανίας εναντίον Ρώσων που μάχονται για τα πατρογονικά τους εδάφη;).

Ο αμερικανικός/νατοϊκός στρατός δεν είναι αυτός που μας παρουσιάζεται στις ταινίες του Χόλυγουντ, ήτοι ανίκητος, τέλεια εκπαιδευμένος, με φανταστικό ηθικό, με άριστους αξιωματικούς οι οποίοι θα κάνουν σκόνη τους «πρωτόγονους» Ρώσους με τον «παρωχημένο» εξοπλισμό και τους «μεθυσμένους» αξιωματικούς. Αλλά και αν ακόμη συνέβαινε αυτό και οι νατοϊκές δυνάμεις κατόρθωναν να επικρατήσουν των ρωσικών, δεν πρέπει να μας διαφεύγει το αμυντικό δόγμα της Ρωσικής Συνομοσπονδίας περί «πυρηνικής αποτροπής», τουτέστιν στην περίπτωση που κινδυνεύουν ζωτικά της συμφέροντα, και το έδαφος της Ουκρανίας είναι ζωτικός χώρος, ο πρόεδρος της χώρας αυτής μπορεί να κάνει χρήση πυρηνικών όπλων. Η δυνατότητα αυτή του Ρώσου προέδρου δύναται να προκαλέσει εκ μέρους των ΗΠΑ σκέψεις για ένα «πρώτο πλήγμα», κάτι που θα είχε ολέθριες συνέπειες.

Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα λοιπόν για  ΗΠΑ/ΝΑΤΟ/ΕΕ. Αν στείλουν ισχυρές δυνάμεις στην Ουκρανία διακινδυνεύουν την ήττα ή τον πυρηνικό πόλεμο, αν παραμείνουν οι εξελίξεις ως έχουν τότε θα επικρατήσουν στην Ανατολική Ουκρανία οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές. Πιθανόν οι απεγνωσμένοι πολιτικά και στρατιωτικά Αμερικανοσιωνιστές, μετά τις αποτυχίες τους στην Μέση Ανατολή και μέχρι στιγμής στην Ουκρανία, να σκέπτονται ή να ευελπιστούν στην εκδοχή του πυρηνικού πολέμου για να μπορέσουν να σώσουν τα προσχήματα για την υπερδύναμη που καταρρέει. Αυτός είναι και ο σοβαρότατος κίνδυνος από την εξέλιξη της κρίσης στην Ουκρανία, ήτοι  το απονενοημένο βήμα των Αμερικανοσιωνιστών προς τον πυρηνικό όλεθρο και καταστροφή. Να υπενθυμίσουμε ότι η θεωρία της πυρηνικής αποτροπής βασίζεται σε ορθολογικούς παίκτες ή για να το πούμε απλά, πώς μπορείς να αποτρέψεις έναν ψυχοπαθή ή έναν απεγνωσμένο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά; Σίγουρα δεν μπορούμε να θεωρήσουμε ως ορθολογικούς παίκτες αυτούς που είναι βυθισμένοι στην αλαζονεία, αυτούς που διακατέχονται από την αυταπάτη του αήττητου, αυτούς που εκ συστήματος ασκούν βία εις βάρος αμάχων, αυτούς τους ψυχοπαθείς που ονομάζονται Αμερικανοσιωνιστές, οι οποίοι νομίζουν ότι μπορούν να επιβάλλουν στον κόσμο τα νεοιμπεριαλιστικά και νεοαποικιακά τους σχέδια.

Γ. Λιναρδής

Διαβάστε περισσότερα: http://www.xryshaygh.com/index.php/enimerosi/view/mpros-gkremos-kai-pisw-rema-gia-tous-amerikanosiwnistes-sthn-oukrania#ixzz39oHk1NoK

Βίντεο

Μόνιμα