Antistasi

Γιατί οι «γενναίες προσφορές» πρέπει ν’ αποσυρθούν

Του Σάββα Ιακωβίδη

ΟΤΑΝ ο Δ. Χριστόφιας εξελέγη Πρόεδρος, έτρεφε σοβαρές ψευδαισθήσεις και ευσεβείς πόθους. Πίστευε ότι εκεί που απέτυχαν όλοι οι προκάτοχοί του, αυτός θα κατάφερνε να γωνιάσει την Τουρκία και να κάμψει την αδιαλλαξία της. Είναι γνωστή η δήλωσή του ότι ήρθε για να διορθώσει τα λάθη και τις αποτυχίες των προκατόχων του. Πίστευε ότι η προσωπική χημεία που, όπως νόμιζε, διατηρούσε με τον κατοχικό Ταλάτ, θα ήταν το μέσο, που θα οδηγούσε σε λύση. Ο Δ. Χριστόφιας νόμιζε ότι αν έκανε και αυτός το «καλό παιδί», θα επέσυρε τον οίκτο και το έλεος των Μεγάλων για να πείσουν ή και να πιέσουν την Τουρκία. Δύο ήταν οι πιο ολέθριες ψευδαισθήσεις του. Πρώτον, υιοθέτησε την αγγλικής υποβολής θέση για λύση για τους Κυπρίους από τους Κυπρίους. Και, δεύτερον, προέβη σε μονομερείς «γενναίες προσφορές» προς τους Τούρκους, με τον ευσεβή πόθο ότι αυτές θα μαλάκωναν τις επεκτατικές αξιώσεις τους.

Διαβάστε περισσότερα

 

 

«Θαρραλέος» ο Πρόεδρος κατά τον Γκόρντον Μπράουν

Του δρα Ευστάθιου Αβρααμίδη

Ήταν ικανοποιημένος ο Δ. Χριστόφιας μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό της Αγγλίας – και αντίστροφα. Ο Πρωθυπουργός της Αγγλίας θεωρεί θαρραλέα την πολιτική του Δ. Χριστόφια όπως πολλοί άλλοι ξένοι πολιτικοί. Ο Δ. Χριστόφιας δήλωσε με τη σειρά ότι ο Γκόρντον Μπράουν «χαιρετίζει τις προσπάθειες μου και είναι έτοιμος να βοηθήσει προς κάθε κατεύθυνση». Η δήλωση αυτή ταιριάζει περισσότερο σε κάποιον που πάει να ζητήσει έγκριση για την πολιτική του. Δεν μου αρέσει. Κατ’ αρχήν θεωρεί καλό ο Πρόεδρος που η Αγγλία στηρίζει τις προσπάθειες του; Γιατί τις στηρίζει η πιο φιλοτουρκική χώρα του πλανήτη; Αυτονόητη απάντηση: Τις στηρίζει επειδή πάνε προς την κατεύθυνση που θέλει η Αγγλία.

Διαβάστε περισσότερα

 

 

Οι Σλοβένοι «μάστορες του βέτο»

Του Γιώργου Δελαστίκ

Στη βορειοδυτική άκρη των Βαλκανίων, στη μικρή Σλοβενία με τα δύο εκατομμύρια κατοίκους και έκταση μικρότερη από το ένα έκτο της Ελλάδας, οι κάτοικοι μπορεί να πρωτοστάτησαν πριν από σχεδόν έναν αιώνα στη συγκρότηση του «Βασιλείου των Σέρβων, των Σλοβένων και των Κροατών» (δηλαδή της Γιουγκοσλαβίας), αλλά σήμερα ούτε που θέλουν να ακούσουν κάποιον να τους αποκαλεί Βαλκάνιους. Προτιμούν να αναπολούν τα χρόνια που η χώρα τους ήταν ένα ασήμαντο κομμάτι της Αυστροουγγαρίας και θεωρούν τους εαυτούς τους Κεντροευρωπαίους. Στη χώρα αυτή αρχίζει από σήμερα τριήμερη επίσημη επίσκεψη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Μια χώρα με την οποία οι πολιτικές σχέσεις δεν είναι καλές, καθώς η τότε δεξιά κυβέρνηση της Λουμπλιάνας είχε εκνευρίσει την Αθήνα, όταν η Σλοβενία είχε την εξάμηνη προεδρία της ΕΕ, το πρώτο εξάμηνο του 2008.

 

Η νέα κυβέρνηση Πάχορ άρχισε τον πολιτικό βίο της με ένα… βέτο: μπλοκάρισε εν ψυχρώ τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις ΕΕ – Κροατίας, που βρίσκονταν μάλιστα σε προχωρημένο στάδιο! Στις 7 Νοεμβρίου ανέλαβε, στις 17 Δεκεμβρίου 2008 πρόβαλε βέτο κατά της Κροατίας και παρέλυσε τα πάντα.

Διαβάστε περισσότερα

 

 

 

Φιλικά,

 

Χρίστος Κ. Σενέκης

 

Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗ.ΚΟ.

Μέλος της Επαρχιακής Επιτροπής του ΔΗ.ΚΟ. Αμμοχώστου

 

Τηλ. (+357) 99-808010

E-mail: senekis@cytanet.com.cy

http://senekkis.blogspot.com

 

 

«Ουδέν επιχείρημα δύναται να δικαιολογήση

την απαίτησιν της Τουρκίας

δια γεωγραφικήν ομοσπονδίαν,

η οποία ουχί μόνον θα ήτο απάνθρωπος,

αλλά, ωσαύτως,

θα επέφερεν αλλαγήν του χαρακτήρος του Κύπρου»

Αρχιεπίσκοπος Μακάριος

2/10/1974

Βίντεο

Μόνιμα