Antistasi

DOC.20140723_.1183239_.DSC_1412a_600x406_

Συζήτηση με τίτλο «Τα δικαιώματα των πολιτών που κατοικούν εντός των Βρετανικών Βάσεων», πραγματοποιήθηκε ψες στην αίθουσα του Κοινοτικού Συμβουλίου Ξυλοφάγου, με αφορμή την επικείμενη δίκη του 59χρονου γεωργού Χαμπή Χειμώνα στο δικαστήριο της Βρετανικής Βάσης Δεκέλειας, στις 29 Ιουλίου 2014. Ο Χ. Χειμώνας, πατέρας τεσσάρων παιδιών και παππούς τεσσάρων εγγονιών, γνωστός για προηγούμενες συλλήψεις και φυλακίσεις του από την Αστυνομία των Βάσεων, που συνδέονται με την εκ μέρους του έμπρακτη άρνηση να αναγνωρίσει την εξουσία των Βάσεων, κατηγορείται για παρακοή δικαστικού διατάγματος και για παρεμπόδιση εργασιών σε έδαφος των Βάσεων.

Οι κατηγορίες εναντίον του προέκυψαν μετά την αντίδρασή του, στην καταστροφή από τους Βρετανούς, πάρκου αφιερωμένου στους 9 απαγχονισθέντες ήρωες της ΕΟΚΑ 1955-59, που η κοινότητα Ξυλοφάγου εγκαινίασε σε δημόσια τελετή την 1η Απριλίου 2014, σε τεμάχιο γης της οικογένειας Χειμώνα, θεωρούμενο από τις Βάσεις ότι βρίσκεται μέσα στο Πεδίο Βολής Πύλας, «εντός της μοναδικής βρετανικής περιοχής χρήσης πραγματικών πυρών στην Κύπρο».

Το ελληνικό πάρκο και οι αγγλικές μπουλντόζες

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, όπως αναφέρθηκε από τους διοργανωτές, «την 1η Απριλίου 2014, σύσσωμη η κοινότητα Ξυλοφάγου και εκπρόσωποι κομμάτων παρευρεθήκαμε σε μια σεμνή τελετή για τιμήσουμε την επέτειο της εξέγερσης των Ελλήνων της Κύπρου κατά της αγγλικής κατοχής με τον Απελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν και τίμησαν με την παρουσία τους και εκπρόσωποι κομμάτων, ακολούθως δε φυτεύτηκαν 9 δάφνες στη μνήμη των 9 απαγχονισθέντων ηρώων μας από τους Άγγλους αποικιοκράτες, Καραολή, Δημητρίου, Ζάκο, Μιχαήλ, Πατάτσο, Παναγίδη, Κουτσόφτα, Μαυρομμάτη και Παλληκαρίδη.

Παράλληλα μπήκε εκεί και μια ελληνική σημαία. Λίγες ημέρες αργότερα, οι Άγγλοι αποικιοκράτες έστειλαν μπουλντόζες και κατέστρεψαν ό,τι υπήρχε στον χώρο, ξερίζωσαν τις δάφνες, υπέστειλαν την ελληνική σημαία και αφαίρεσαν τα ονόματα των 9 ηρώων. Στη συνέχεια συνέλαβαν τον Χαράλαμπο Χειμώνα, τον οποίο θέλουν να δικάσουν στα ψευδο-δικαστήριά τους γιατί πρωτοστάτησε στην εκδήλωση της 1ης Απριλίου».

Η σύλληψη και η νέα δικάσιμος
Ο Χαμπής Χειμώνας δήλωσε στη «Σ» ότι την επόμενη ημέρα της καταστροφής από τους Βρετανούς τού πάρκου για τους ήρωες της ΕΟΚΑ, στις 24 Ιουνίου 2014, ειδοποιήθηκε από αξιωματικό της Αστυνομίας των Βάσεων να προσέλθει για να παραλάβει τους τρεις ιστούς των σημαιών, τις σημαίες και τις πλακέτες των ηρώων.

«Στη συνέχεια», πρόσθεσε, «πήγα με το αυτοκίνητο στην περιοχή του ισοπεδωμένου πάρκου, οπότε κατέφθασαν αστυνομικοί των Βάσεων. Εκεί ήταν και ο γιος μου. Πρόσεξα ότι φορτηγά αυτοκίνητα και μπουλντόζα, μετακινούσαν το χώμα του πάρκου. Εγώ δεν μετακίνησα το αυτοκίνητο και μου φώναζαν ότι παρεμπόδιζα την κίνηση των αυτοκινήτων. Με συνέλαβαν, αφού κάλεσαν δεκάδες αστυνομικούς με πλήρεις εξαρτύσεις, ένας από τους οποίους με κτύπησε άσχημα. Μας μετέφεραν με τον γιο μου στον αστυνομικό σταθμό Δεκέλειας και ακολούθως στο ψευδο-δικαστήριο στη Δεκέλεια, που όρισε να παρουσιαστώ για δίκη στις 29 Ιουλίου 2014. Επειδή δεν κατέβαλλα το ποσόν της εγγύησης που όρισε, ο δικαστής διέταξε να με μεταφέρουν στη φυλακή στο Πέργαμος, μέχρι τις 29 Ιουλίου, μέρα της δίκης. Στη φυλακή ξεκίνησα από την ίδια μέρα απεργία πείνας και, αργότερα, δίψας».

Πρόσθεσε ότι τον κράτησαν στη φυλακή για μια βδομάδα και τον άφησαν ελεύθερο, μετά που μια από τις κόρες του κατέβαλε το ποσόν της εγγύησης.
Να αναφέρουμε ότι ο Χ. Χειμώνας είχε φυλακιστεί στις Βάσεις και το 1994 για 4 μήνες, αφού εξακολουθούσε να φυτεύει πατάτες μέσα στο επίμαχο τεμάχιο γης, μετά από απαγορευτικό διάταγμα των Βρετανών. Μετά από 16ημερη απεργία πείνας, τον είχαν τότε αφήσει ελεύθερο.
 

Βίντεο

Μόνιμα