Antistasi

1r44

Περίεργες πρωτοβουλίες της UNDP…

Παρασκηνιακές ενέργειες, με τις ευλογίες των Αμερικανών, στη σκιά των συνομιλιών
Το πρώτο μέρος των εγγράφων της «ανανεωμένης προσπάθειας» της UNDP να υποκαταστήσει, εν μέρει, τις συνομιλίες μέσω ενός κοινωνικού φόρουμ, θυμίζοντας έντονα πρακτικές Α. Ντάουνερ, αποκαλύπτει η «Σημερινή». Τις επόμενες μέρες στο φως όλα τα έγγραφα με τους στόχους και τους τρόπους επίτευξής τους.

Σε δικοινοτική διαφορά και πρόβλημα έλλειψης εμπιστοσύνης ανάγει γι’ άλλη μια φορά το Κυπριακό, ένα πρόβλημα εισβολής και κατοχής, η ευρέως γνωστή οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών UNDP. Με τις ευλογίες μάλιστα των Αμερικανών, που παρακολουθούν από κοντά τις -πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας- προσπάθειες, στο πλαίσιο ενός λεγόμενου Φόρουμ Κοινωνικού Διαλόγου.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία προσπάθεια της UNDP να δημιουργήσει το «κοινωνικό υπόβαθρο» αποδοχής της όποιας λύσης προταθεί, το οποίο, κατά κάποιους, απουσίαζε το 2004. Γεγονός που από τους κύκλους των Ηνωμένων Εθνών ερμηνεύεται ως ένας από τους κυριότερους λόγους μη ευόδωσης εκείνης της ολοκληρωμένης προσπάθειας, αναιρώντας επιδεικτικά τους λόγους ουσίας, για τους οποίους ο Κυπριακός λαός απέρριψε με συντριπτική πλειοψηφία τους θνησιγενείς, τότε, σχεδιασμούς του Κόφι Ανάν και των συνεργατών του.

Από μία πρώτη ανάγνωση των εγγράφων εκατοντάδων σελίδων, εξάγεται ως αβίαστο συμπέρασμα η προσπάθεια εξίσωσης του Κυπριακού με άλλα προβλήματα, όπως στη Νότιο Αφρική ή και τη Βοσνία, που καμία σχέση δεν έχουν με την υφή του Κυπριακού. Παράλληλα, εμμέσως πλην σαφώς, επιμερίζεται ευθύνη στην ελληνοκυπριακή κοινότητα για τη μη, μέχρι σήμερα, δημιουργία ενός κοινωνικού φόρουμ, αλλά και για τον στιγματισμό, δήθεν, όσων συμμετέχουν σε δικοινοτικά προγράμματα και εκδηλώσεις.

Η όλη προσπάθεια θυμίζει έντονα τις «συνάξεις» που πραγματοποιούσε με σημαίνοντες πολίτες και προσωπικότητες, της επιχειρηματικής και οικονομικής ζωής, ένθεν και ένθεν, ο τέως Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ, στην προσπάθεια που κατέβαλε, τότε, να δημιουργήσει τετελεσμένα σε επίπεδο κοινωνίας.
Πληροφορίες από συμμετέχοντες στα «εργαστήρια», όπως τα ονομάζουν τα Ηνωμένα Έθνη, επιβεβαιώνουν ότι ενήμερη για τις συναντήσεις τηρείται και η Ειδική Απεσταλμένη του ΓΓ Λίζα Μπάτενχαϊμ.

Ολοκληρωμένο πλάνο
Η προσπάθεια της UNDP (το όνομα που αναφέρεται ως εμπνευστής είναι Christian Louis) εκδηλώνεται παρασκηνιακά εδώ και πολύ καιρό και είχε ως αφετηρία συνάντηση στη Μάλτα τον Σεπτέμβριο του 2013, πιθανών συμμετεχόντων στην όλη προσπάθεια. Συνάντηση στην οποία υπήρξε, λόγω της μη γνώσης του ακριβούς περιεχομένου, αναβαθμισμένη εκπροσώπηση των κομμάτων.

Ωστόσο, από τα έγγραφα που έχει στην κατοχή της η «Σ», είναι ηλίου φαεινότερον ότι τα κόμματα που συμμετέχουν πλέον στο «εργαστήρι» υποβάθμισαν το επίπεδο εκπροσώπησης, καθώς δεν διάκεινται θετικά στην όλη προσπάθεια, επειδή η εμπειρία του παρελθόντος, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, δημιουργεί εύλογες υποψίες ως προς τον σκοπούμενο στόχο και τις προθέσεις τού εν λόγω προγράμματος.

Πάντως, ο σχεδιασμός είναι τόσο προχωρημένος, που προνοεί τη δημιουργία Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο θα αποτελούν δύο εκπρόσωποι ελληνοκυπριακών κομμάτων, δύο τουρκοκυπριακών, ένας εκπρόσωπος των ελληνοκυπριακών μη κυβερνητικών οργανώσεων και ένας των τουρκοκυπριακών, ένας εκπρόσωπος των ελληνοκυπριακών συντεχνιών και ένας των τουρκοκυπριακών, καθώς και ένας εκπρόσωπος της UNDP, χωρίς δικαίωμα ψήφου.

Προτείνεται, μάλιστα, μηχανισμός λήψης αποφάσεων με πλειοψηφία 65% από τον καθένα μηχανισμό παραγωγής πολιτικής (κόμματα, οργανώσεις, NGO’s).
Ερωτηματικά δημιουργεί η απαίτηση, όπως καταγράφεται στα πρακτικά της τελευταίας συνάντησης στα τέλη Ιουνίου, για όσο το δυνατό μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα μέσω της συμμετοχής στο Φόρουμ και εκπροσώπων ακραίων αντιλήψεων, αλλά και η νομιμοποίηση των εκπροσώπων (legitimacy), ώστε οι απόψεις τους να εκφράζουν πλήρως και να δεσμεύουν τον οργανισμό ή το κόμμα που εκπροσωπούν.

UNDP και στο βάθος Βρετανοί
Η όλη προσπάθεια έχει ως κινητήριο μοχλό την UNDP (σε επόμενα ρεπορτάζ θα παρουσιάσουμε το σύνολο των εμπλεκομένων και των εγγράφων που ετοιμάστηκαν). Εμπλέκονται, ωστόσο, διάφορα πρόσωπα που δημιουργούν εύλογες υποψίες. Ανάμεσά τους ως facilitator εμφανίζεται και η Yeshim Harris, Βρετανή τουρκικής καταγωγής, με ειδίκευση, όπως αναφέρεται στα έγγραφα, στην επίλυση διενέξεων.

Την ίδια ώρα και από μια πρώτη ανάγνωση των προκαταρκτικών παρουσιάσεων που έγιναν σε όσους έδωσαν το «παρών» τους στα τέλη του 2013, προκύπτει ότι αν η UNDP διαπιστώσει την ύπαρξη πρόσφορου εδάφους για περαιτέρω ανάπτυξη του προγράμματος, τότε θα προχωρήσει σε πλήρη και άνευ όρων χρηματοδότηση, ώστε κατά τους καταγεγραμμένους στόχους «να επιτευχθεί η διεύρυνση του πνεύματος των ηγετών μέσω της υπόδειξης από το Φόρουμ των επιθυμιών και οραμάτων των πολιτών στις δύο κοινότητες». Πράγμα που αφήνει εντελώς εκτός εξίσωσης τη στυγνή πραγματικότητα της εισβολής, κατοχής και παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υφίστανται οι Ελληνοκύπριοι 40 χρόνια από την Τουρκία, η οποία εμφανίζεται ως ουδέτερος τρίτος.

Νοτιοαφρικανός στο πηδάλιο
Σύμφωνα με τα όσα καταγράφονται στα έγγραφα και πρακτικά των συναντήσεων, η UNDP, μη θέλοντας να φαίνεται ως η «κινητήριος δύναμη», προκήρυξε τη θέση του επικεφαλής την οποία ανέλαβε ο Νοτιοαφρικανός «σύμβουλος για ειρηνευτικές συνομιλίες» Hannes Siebert. Ο 53χρονος με τη βοήθεια δύο facilitators (αναφορά πιο πάνω) θα ηγηθεί της προσπάθειας «συμφιλίωσης των δύο κοινοτήτων», όπως την οραματίζεται η UNDP.

Πριν από την ανάληψη της θέσης από τον Hannes Siebert, το γενικό πρόσταγμα είχε ο Βρετανός βουλευτής (Βορειοϊρλανδός) Jeffrey Donaldson, έχοντας ως συμπαραστάτη μια εταιρεία ονόματι ENGI, με αντικείμενο τη διαχείριση διενέξεων.

Τους είδε και ο Τζο Μπάιντεν
Μετά από έρευνα της εφημερίδας μας, προκύπτει ως συμπέρασμα ότι πίσω από το πρόγραμμα της UNDP βρίσκεται και η αμερικανική αντίστοιχη οργάνωση USAID, η οποία χρηματοδοτεί τα «εργαστήρια». Ενισχυτικό των πληροφοριών της «Σ» είναι το γεγονός ότι κατά την εδώ παρουσία του ο Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα, φρόντισε να «κλέψει» χρόνο και να συναντηθεί με τους συμμετέχοντες στην προσπάθεια της UNDP, στέλνοντάς τους μήνυμα ότι «οι ίδιοι θα εξεύρουν τη λύση χωρίς κανείς να τους την επιβάλει», μεταφέροντας, παράλληλα, την αμέριστη συμπαράσταση των Ηνωμένων Πολιτειών στην κατεύθυνση της «συμφιλίωσης» και «αποδοχής» ένθεν και ένθεν της γραμμής αντιπαράταξης.

Το who is who των επικεφαλής
Hannes Siebert: Νοτιοαφρικανός Σύμβουλος και facilitator σε διεθνείς ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις. Γνωστός για τη συμβολή του στο πρόγραμμα της UNDP για συμφιλίωση στον Λίβανο. Συμμετείχε επίσης στο Εθνικό Συμβούλιο Συμφιλίωσης στη Νότιο Αφρική το 1992. Είχε ενεργό εμπλοκή σε παρόμοιες προσπάθειες στη Σρι Λάνκα και το Νεπάλ.

Yeshim Harris: Συν-ιδρυτής και Διευθύντρια της ENGI – συμβουλευτική εταιρεία με εξειδίκευση στην επίλυση διενέξεων. Μέλος της κοινοβουλευτικής παγκομματικής επιτροπής της Βρετανίας για θέματα διενέξεων. Παρουσιάζεται ως καλά μυημένη στο Κυπριακό (χωρίς λεπτομέρειες για την εμπλοκή της στο θέμα) και ως πρόσωπο που ανέλαβε πολλές πρωτοβουλίες στο παρελθόν για προγράμματα «οικοδόμησης της ειρήνης» στην Κύπρο. Έχει επίσης, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της, διευρυμένο δίκτυο επαφών λόγω των πολύχρονων εμπειριών της.

Sylvie Mantis: Προσωπικός και Ομαδικός Σύμβουλος για θύματα και επιζώντες σεξουαλικών επιθέσεων και βιασμών. Επικεφαλής του Οργανισμού για την Πρόληψη και Καταστολή της Βίας στην Οικογένεια. Πρώην Πρόεδρος του Accept ΛΟΑΤ Κύπρου (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφισεξουαλικοί, Τρανσέξουαλ)

Ποιοι συμμετέσχαν στην τελευταία συνάντηση
Ξένια Κωνσταντίνου – ΔΗΣΥ
Χαράλαμπος Σταυρίδης – ΔΗΣΥ
Θέμης Θεμιστοκλέους – ΔΗΚΟ
Ελένη Καραολή – ΕΔΕΚ
Χρίστος Χριστοφίδης – ΑΚΕΛ
Έφη Ξάνθου – Οικολόγοι
Sahap Tokatli – UBP
Mustafa Akbilen – UBP
Serhat Kotak – DP/UG
Ozdemir Berova – DP/UG
Παύλος Καλοσυνάτος – ΠΕΟ
Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου – ΠΟΕΔ
Guven Bengihan – KTAMS
Orhan Tolun – KITSAB
Kemal Baykalli – KTTO
Λεωνίδας Πασχαλίδης – ΚΕΒΕ
Fezil Osum – FEMA
Γιάννης Τριμιθιώτης – Οργανισμός Νεολαίας
Νάντια Καραγιάννη – Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ
Ιάκωβος Ψάλτης – Κέντρο Ακαδημιακού Διαλόγου
Anil Kaya – The Bright Future Movement
Suha Vekil – Business Woman Association

http://www.sigmalive.com/

Βίντεο

Μόνιμα