Antistasi

Μάχες για τα Δ.Σ. των Ημικρατικών

Ο  Αναστασιάδης έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο για τους διορισμούς
ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ δεν θα δώσουν λίστα με προτεινόμενα ονόματα για διορισμούς, σε αντίθεση με το ΔΗΚΟ. Το σκέφτεται το ΕΥΡΩΚΟ

Παρασκηνιακή μάχη θα δοθεί ως προς τις νέες συνθέσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών. ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ τονίζουν ότι δεν πρόκειται να δώσουν λίστες με ονόματα για διορισμό προς την Κυβέρνηση, ενώ από την άλλη το ΔΗΚΟ αποφάσισε κατά τη συνεδρίαση τού Εκτελεστικού του Γραφείου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, να παραδώσει κανονικά λίστα, όπως γινόταν και τα προηγούμενα χρόνια. Το ΑΚΕΛ δεν προέβη σε αντίδραση για το θέμα, ενώ τα υπόλοιπα κόμματα εμφανίζονται σκεπτικά.

Ούτως ή άλλως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης θα έχει τον τελευταίο λόγο, καθώς έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα της επιλογής των καταλληλότερων, ακολουθώντας φυσικά και τις υποδείξεις από τους στενούς του συμβούλους. Αν ο Πρόεδρος, όπως δήλωσε, προχωρήσει σε πραγματικές τομές και βάλει νέα πρόσωπα, ξεφεύγοντας από την «ανακύκλωση» παλαιότερων ονομάτων, τότε θα κερδίσει το στοίχημα, σε διαφορετική περίπτωση, θα φανεί ότι για άλλη μια φορά οι κυβερνητικές διακηρύξεις έπεσαν στο κενό. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα ανακοινώσει τα ονόματα των νέων διοικητικών συμβουλίων σε συνεδρία του τη Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου.

Δεν δίνει λίστες ο ΔΗΣΥ
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στη «Σ», δήλωσε ότι το κόμμα του δεν προτίθεται να δώσει λίστες ονομάτων στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Την ίδια στιγμή, τόνισε ότι τα πρόσωπα που θα επιλεγούν θα πρέπει να είναι ικανά και κατάλληλα, ενώ σημείωσε ότι τα πρόσωπα που θα επιλεγούν για να στελεχώσουν τα Διοικητικά Συμβούλια των υπό ιδιωτικοποίηση ημικρατικών οργανισμών θα έχουν δύσκολο έργο να επιτελέσουν. «Οι νέοι διοικητικοί σύμβουλοι θα πρέπει να συμβάλουν στη μεταρρύθμιση και τον εκσυγχρονισμό αυτών των ημικρατικών οργανισμών. Θέλουμε ο Πρόεδρος να κάνει καλές επιλογές, ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας», επεσήμανε ο κ. Προδρόμου.

«Πλουραλιστική σύνθεση»
Το ΑΚΕΛ, το οποίο και αυτό ζήτησε ριζική μεταρρύθμιση των ημικρατικών οργανισμών διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος, Γιώργου Λουκαΐδη, σημείωσε ότι οι σύμβουλοι στους ημικρατικούς θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις πρόνοιες της νομοθεσίας και οι ίδιοι οι οργανισμοί δεν πρέπει να λειτουργούν ως βραχίονες της κυβερνητικής πολιτικής. «Πρέπει να υπάρχει μία πλουραλιστική σύνθεση, η οποία να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της κοινωνίας», ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης.

Λίστα το ΔΗΚΟ
Το ΔΗΚΟ στην πρόσφατη συνεδρία του Εκτελεστικού του Γραφείου αποφάσισε να διατηρήσει τη θέση του, δηλαδή πως οι διορισμοί των μελών των Δ.Σ. των Ημικρατικών θα πρέπει να γίνουν σε απόλυτα αξιοκρατική βάση και με μοναδικό κριτήριο τα προσόντα, τη δυνατότητα και την ικανότητα των προτεινόμενων προσώπων να παραγάγουν έργο. Επιχειρηματολογώντας την απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματος να παραδώσει λίστα με ονόματα στον Πρόεδρο, η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι «αυτό θα συμβάλει στον κοινό στόχο της εξυγίανσης των ημικρατικών οργανισμών, της εύρυθμης λειτουργίας τους και της αναβάθμισης της αποδοτικότητας καθιστώντας τους ευέλικτους και ανταγωνιστικούς».

Το σκέφτεται το ΕΥΡΩΚΟ
Αναφερόμενος στο θέμα διορισμών νέων διοικητικών συμβουλίων των ημικρατικών οργανισμών, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης ανέφερε ότι «και ο νόμος που ψηφίσαμε και η όλη αντίληψη του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά θέλω να πιστεύω και όλων των κομμάτων, δεν είναι η παλιά. Θα πρέπει», είπε, «να μπουν όσο το δυνατόν άνθρωποι άξιοι, ανεξάρτητα από κομματική προέλευση».
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ, «αυτό που έχει σημασία για τους ημικρατικούς οργανισμούς είναι περισσότερο η μεταρρύθμιση, παρά το ποιος θα πάρει το πόστο». Ερωτηθείς εάν το Ευρωπαϊκό Κόμμα προτίθεται να δώσει κάποια ονόματα για διορισμό σε Δ.Σ. Ημικρατικών, ο κ. Συλλούρης είπε πως «μέσα σε αυτήν την ανοικτή και, θεωρώ, με πολλή διαφάνεια διαδικασία, αν μας δοθεί η ευκαιρία και η δυνατότητα θα εισηγηθούμε ανθρώπους, ή θα αυτο-εισηγηθούν οι ίδιοι μέσω μας τους εαυτούς τους, όσοι προσφέρονται, γιατί νιώθουν ότι έχουν ικανότητες να προσφέρουν σε κάποιους ημικρατικούς οργανισμούς».
 

Βίντεο

Μόνιμα