Antistasi

Δημοσιεύουμε το άρθρο χωρίς να υιοθετούμε τους θετικούς χαρακτηρισμούς για τον εκλιπόντα. Ο άνθρωπος αυτός όχι μόνο δεν πρόσφερε αλλά τουναντίον έβλαψε στα μέγιστα το Νησί και τον Ελληνισμό ευρύτερα. Υπήρξε πιστός φίλος των Άγγλων από την εποχή που υπηρέτησε στη ΡΑΦ άχρι θανάτου και υπήρξε ο πατριάρχης του ενδοτισμού, της υποδούλωσης και της δημιουργίας της νεοκυπριακής …”εθνότητας”.  Για το θέμα οφείλουμε να επανέλθουμε. Επί του παρόντος δημοσιεύουμε το άρθρο του παλιού μας φίλου Πανίκου Ελευθερίου. Και ένα ερώτημα προς τον αρθρογράφο: η ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε ήταν τελικά επίτευγμα ή ο όλεθρος , φίλε Πανίκο;

«Μήπως ο Κληρίδης είχε “δίκαιο”;»

 

Οφείλουμε ως πολίτες τον απαιτούμενο σεβασμό στον πρώην πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο οποίος άφησε τα εγκόσμια μετά από μια “γεμάτη ζωή”, με πολύ μεγάλης διάρκειας συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα του τόπου.  Σεβόμαστε μεν το πολιτικό εκτόπισμα του εκλιπόντος, όμως δεν ανήκουμε στην ομάδα των πολιτών που τον κατατάσσουν στην κατηγορία των μεγάλων ηγετών.  Μεγαλούργησε, αναμφίβολα, ως κομματικός ηγέτης.  Ως εθνικός όμως ηγέτης, μέσω της συμμετοχής του στην διαχείριση του Κυπριακού… δεν έχει να επιδείξει (κατά την άποψη μας) κάτι το επωφελές για την πατρίδα του, εκτός ίσως από την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  Λέμε «ίσως», γιατί μέχρι σήμερα τουλάχιστον, η ένταξη στην  Ε.Ε. δεν ήταν επωφελής κατά τρόπο που να μπορούμε να επιδιώξουμε σωστή λύση στο Κυπριακό (επειδή οι ηγέτες μας, έχοντας ως οδηγό την “Κληριδική ρεαλιστική σχολή σκέψης”, επιμένουν στον αναχρονισμό της “λύσης” συνεταιρικού κράτους Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας).  Τελικό δε “προϊόν” της πολιτικής σταδιοδρομίας του Γλαύκου Κληρίδη, ήταν το σχέδιο Ανάν.

 

Επί προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη, ωριμάζουν οι συνθήκες για την επαναφορά του σχεδίου Ανάν.  Οι θιασώτες της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας επιμένουν, εκμεταλλευόμενοι και τον θάνατο του ιδρυτή του Δημοκρατικού Συναγερμού.  Όλες αυτές οι υπερβολές των τελευταίων ημερών, συνδυασμένες με τις συνεχείς αναφορές των ξένων σε “χρυσή ευκαιρία” για λύση, μας κάνουν να έχουμε εύλογες υποψίες, ότι προετοιμάζεται πυρετωδώς το έδαφος για “λύση πακέτο”.  Έχοντας ως μοχλό πίεσης (ως υπερόπλο) το Μνημόνιο, θα μας εκβιάζουν για να… «αδράξουμε την χρυσή ευκαιρία» για μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει το πακέτο… Μνημόνιο, φυσικό αέριο και Κυπριακό.  Τα πράγματα δυσκολεύουν αφάνταστα, αν λάβουμε υπόψη και την στάση του Α.Κ.Ε.Λ. , το οποίο ως γνωστόν έχει τις ίδιες με τον ΔΗ.ΣΥ., θέσεις στο Κυπριακό.

 

Σε κάποιους, ήρθε γάντι ο θάνατος του ηγέτη της “ρεαλιστικής σχολής σκέψης”.  Μέσω της παράστασης που στήθηκε στα Μ.Μ.Ε. , οι επικριτές του “διεκδικητικού ρεαλισμού” του Γλαύκου Κληρίδη, παρουσιάζονται περίπου ως οι περιθωριακοί που δεν έχουν πια υπόθεση, λόγω του μεγάλου εκτοπίσματος και της διεθνής αναγνώρισης που έτυχε ο μεγάλος ηγέτης.  Ότι η αλήθεια στο τέλος έλαμψε, έστω και μετά θάνατον.  Ενδεικτική είναι η παρέμβαση του Χρήστου Στυλιανίδη στο δελτίο ειδήσεων του Σίγμα, την ημέρα της ταφής του.  Διαβλέπει, είπε περίπου, μια διάθεση αυτοκριτικής της κοινωνίας προς τον Κληρίδη.  «Έβγαινε ο κόσμος στον δρόμο για να εκδηλώσει τον σεβασμό του. Ο σεβασμός εκδηλώθηκε και αποτυπώθηκε και στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας που είναι ο πολιτικός κληρονόμος της Κληριδικής πολιτικής» «Ο πολιτικός κόσμος της Κύπρου απέκτησε από σήμερα ένα θρύλο που θα τον κατατρέχει» πρόσθεσε  ο Τσουρούλης για να ενισχύσει μάλλον τα επιχειρήματα του συνομιλητή του.  «Υπάρχει ένας πήχης που είναι πολύ ψηλά κι οι πολιτικοί πρέπει να επιλέξουν, είτε θα περάσουν από πάνω, είτε από κάτω», πρόσθεσε και δεν μπορούσε βέβαια να διαφωνήσει ο Στυλιανίδης, ο οποίος… έξω φρενών προφανώς από την… μικρότητα των αντιφρονούντων, πρόσθεσε ότι «…όποιος δεν μπορεί πλέον δεν αντέχει αυτό το μέγεθος, ας πάει σπίτι του».  Τουλάχιστον να ακολουθήσουν την Κληριδική πυξίδα, ήταν άλλη μια ατάκα.  Το “ζουμί” όμως της “παρέμβασης” του Χ. Στυλιανίδη ήταν στο τέλος.  «Στέλνει ένα μήνυμα ως ένας Ονήσιλλος», «Μήπως είχε δίκαιο στην ομιλία του στην ΑΡΓΩ ο Κληρίδης(όταν εισηγήθηκε την Ομοσπονδία) και τον αγνοήσαμε»; «Ο μακροχρόνιος, πού μας οδηγεί;» Το καταληκτικό σχόλιο, στο τέλος της συνομιλίας, είναι αρκούντως κατατοπιστικό για τον… νέο άνεμο που φύσηξε: «Υπάρχει ένα κλίμα αλλαγής που ξαναμετρά τα πράγματα και λέει… μήπως ο Κληρίδης είχε δίκαιο;»

 

Ποιο συμπέρασμα εξάγεται από τα πιο πάνω; Να φυλαγόμαστε! Οι “ρεαλιστές” , θιασώτες του σχεδίου Ανάν, επανέρχονται δριμύτεροι! Ο κληρονόμος άλλωστε της “Κληριδικής πολιτικής”, το βροντοφώναξε και στον επικήδειο λόγο: «Προτιμώ να είμαι ωφέλιμος, παρά αρεστός!».  Όλοι γνωρίζουν ότι ο σημερινός πρόεδρος θεωρεί ότι θα είναι “ωφέλιμος” αν “πετύχει” να μας πουλήσει την “λύση” Δ.Δ.Ο. για… λύση βιώσιμη, λειτουργική, που θα σέβεται (τάχατες) τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 

Κι ένα θέμα, που σχετίζεται ΑΜΕΣΑ με τα πιο πάνω (τις πιθανότητες που έχει ο σημερινός πρόεδρος για να “πουλήσει” την “λύση” Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας).  Ας προσέξουν ιδιαίτερα οι ΔΗΚΟικοί!   Στηρίζουν ήδη μια κυβέρνηση που συνεχίζει τις “προσφορές” προς στους Τούρκους (βλέπε αποκάλυψη του Στέφαν Φούλε – η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει προσφέρει ως αντάλλαγμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, το άνοιγμα του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου).  Ψήφος τον Μάριο Κάρογιαν, στις επικείμενες εκλογές για την προεδρία του ΔΗ.ΚΟ., σημαίνει ενίσχυση των δυνάμεων που εργάζονται για επαναφορά του σχεδίου Ανάν (σχέδιο Μπαν Κι Μουν θα ονομάζεται) και περαιτέρω “ροκάνισμα” του 76% του  ΟΧΙ στο δημοψήφισμα, για πιο εύκολη επιβολή απαράδεκτης λύσης στο Κυπριακό.

 

Πανίκος Ελευθερίου

Άσσια – Κατεχόμενη Αμμόχωστος – Κύπρος

21.11.2013

Βίντεο

Μόνιμα