Antistasi

Αυτός είναι ο Δ. Χριστόφιας, που είχαμε ως Πρόεδρο…

 Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Τώρα, ο «απλός άνθρωπος» δεν δικαιούται να έχει καμίαν απολύτως αμφιβολία τι είδους Πρόεδρο η Κύπρος είχε την προηγούμενη πενταετία. Χθες, όλοι οι πολίτες, εμβρόντητοι και ενεοί, είδαν αυτό το άθλιο και κακόγουστο πολιτικό θέατρο, που έπαιξε ο τέως Πρόεδρος και το κόμμα του.

Σε μια στημένη παράσταση με διαφανείς στόχους, ο Δ. Χριστόφιας, για ακόμα μια φορά, επιβεβαίωσε την πρωτοφανή ασέβειά του προς τους νόμους, την ανεκδιήγητη αλαζονεία του και το θλιβερό κατάντημα ενός ηγέτη, που ποσώς είχε την αξιοπρέπεια, την πολιτική λεβεντιά και το θάρρος να στηθεί ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής και να δώσει τη δική του εκδοχή των γεγονότων για την καταστροφή της οικονομίας.

Ο τέως Πρόεδρος έχει κάκιστους συμβούλους. Το ΑΚΕΛ επιβεβαιώνει, όπως και ο Δ. Χριστόφιας, ότι έμειναν κολλημένοι στο 1917. Είναι ακόμα αγκιστρωμένοι σε σταλινικές νοοτροπίες και αντιλήψεις περί νομιμότητας, δικαιοσύνης και σεβασμού των θεσμών.

Έπρεπε να αναμένεται τέτοια συμπεριφορά εκ μέρους του τέως Προέδρου και του ΑΚΕΛ. Μετά την τραγωδία στο Μαρί, ο Δ. Χριστόφιας διόρισε τη μονομελή Ερευνητική Επιτροπή Πολυβίου. Τότε, είχε δηλώσει ότι θα σεβόταν το πόρισμά της, όποιο και αν ήταν. Όταν εκδόθηκε και ήταν καταπέλτης για τον ίδιο και την κυβέρνηση, ο τέως Πρόεδρος το απέρριψε οργίλος στον κάλαθο των αχρήστων.

Το δε ΑΚΕΛ το αναθεμάτισε. Αυτό πράττουν και σήμερα. Από του διορισμού της Ερευνητικής, στις 28/3/2013, το ΑΚΕΛ την επικρίνει και την υπονομεύει ασταμάτητα. Χθες, είδαμε την πιο κακόγουστη, την πιο αποκρουστική και την πιο σταλινική έκφραση της συμπεριφοράς και νοοτροπίας του ΑΚΕΛ και του Δ. Χριστόφια. Αφού πρόταξε διάφορες δικαιολογίες για να πετύχει αναβολή της παρουσίας του, όταν εμφανίστηκε στην Ερευνητική, ακολουθούμενος επί σκοπώ από την ηγεσία του ΑΚΕΛ, επέδειξε πλήρη ασέβεια προς την Επιτροπή, τους νόμους και τους θεσμούς.

«Κυρία μου, δεν είμαι οποιοσδήποτε μάρτυρας», είπε, απευθυνόμενος προς την Ηλ. Νικολάου, για να ισχυριστεί ότι η Επιτροπή επιχειρεί, δήθεν, να εκμαιεύσει από μάρτυρες ότι είναι ένοχος. Ο Άριστος Δαμιανού, βουλευτής του ΑΚΕΛ και νομικός, δεν εξήγησε στον τέως Πρόεδρο ότι σύμφωνα με το άρθρο 28 (1) του Συντάγματος: «Πάντες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, της διοικήσεως και της δικαιοσύνης και δικαιούνται να τύχωσι ίσης προστασίας και μεταχειρίσεως»;

Ο Δ. Χριστόφιας δεν είναι υπεράνω του νόμου. Η τέως προεδρική ιδιότητά του δεν του προσδίδει καμία ιδιαιτερότητα από τους άλλους πολίτες, έναντι του νόμου. Γι’ αυτό, η ασέβεια, η αλαζονεία και η αφόρητη προκλητικότητά του έναντι του νόμου απαιτεί την τιμωρία του. Υπέπεσε σε πρωτοφανές αδίκημα, που τιμωρείται με 5000 ευρώ πρόστιμο και ένα χρόνο φυλάκιση ή και τα δύο.

Ο Γενικός Εισαγγελέας ας μην επικαλεστεί το επιχείρημα ότι, τάχα, ο Δ. Χριστόφιας χαίρει ασυλίας. Αφού όλοι οι πολίτες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου, ο τέως Πρόεδρος δεν μπορεί να παρανομεί ατιμώρητα. Πρέπει να εισπράξει τα επίχειρα της ασεβούς προπέτειάς του.

Η μεγαλύτερη αιτία καταστροφής του τόπου, κατά γενική ομολογία, είναι η ατιμωρησία. Ο τόπος αυτός υπέστη όλων των λογιών εγκλήματα. Ουδείς σχεδόν τιμωρήθηκε. Η πολιτική και οι πολιτικοί απαξιώθηκαν στην έσχατη κλίμακα αποστροφής εξαιτίας και της ασέβειας στους νόμους και της υπόσκαψης των θεσμών, που πρώτοι οφείλουν να θωρακίζουν.

Ο Δ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ χθες κατέφεραν ακόμα ένα ισχυρότατο πλήγμα στη Δικαιοσύνη, στους θεσμούς, στη νομιμότητα και στην πολιτική εντιμότητα. Ο Δ. Χριστόφιας δεν είναι «κούππα άπαννη». Αν έτσι πιστεύει, γιατί δεν στήθηκε παλληκαρίσια ενώπιον της Ερευνητικής; Τι έχει να φοβηθεί; Φοβάται; Γιατί;

Έκοψαν και έραψαν από τους όρους εντολής;

 Με τον Κωστάκη Αντωνίου

Το θέμα των συγγενών του Προέδρου αφέθη εκτός διερεύνησης από το Υπουργικό Συμβούλιο. Γιατί;

Τι είπε ο Νίκος Αναστασιάδης στην Ερευνητική Επιτροπή; Τίποτε απολύτως, παρά το γεγονός ότι είχε να αντιμετωπίσει ερωτήσεις θωπείας, από τα μέλη της. Αναμάσησε τα γνωστά και μοιρολατρικά. Ότι στο Γιούρογκρουπ, οι φίλοι του, τους οποίους κάλεσε στην Κύπρο προεκλογικά για να ενισχύσουν την υποψηφιότητά του και να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι, τάχατες, θα αντιμετώπιζαν ευνοϊκά τα αιτήματά του, του έβαλαν το πιστόλι στον κρόταφο και τον υποχρέωσαν να αποδεχθεί την πιο καταστροφική απόφαση στην οικονομική ιστορία του τόπου: Τη ληστεία των καταθέσεων Κυπρίων και ξένων. Ενώ κατηγορεί τον Δημήτρη Χριστόφια ως δέσμιο των αριστερών αντιλήψεών του, απέδειξε ότι ο ίδιος ήταν και συνεχίζει να είναι δέσμιος των ευρωπαϊκών αγκυλώσεών του. Απέδειξε ότι δεν ήταν σε θέση να αντιληφθεί ότι στις διεθνείς σχέσεις επικρατούν όχι οι φιλίες και οι ιδεολογικές συγγένειες, αλλά τα διεθνή συμφέροντα.

Δεύτερο: Για άλλη μια φορά, ο Νίκος Αναστασιάδης απέδειξε ότι, ενώ εγνώριζε -και όλες οι δημοσκοπήσεις κατεδείκνυαν- ότι θα ήταν ο βέβαιος νικητής των προεδρικών εκλογών, και όφειλε να είχε γνώση τι θα παρελάμβανε από τον διάδοχό του, τελικά δεν είχε ιδέα για το χάος το οποίο θα εκαλείτο να διαχειριστεί. Και όχι μόνο δεν είχε ιδέα, αλλά ούτε φρόντισε να προετοιμαστεί και να ετοιμάσει σχέδιο αντιμετώπισης της κατάστασης που θα παρελάμβανε. Και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα από τις αναρίθμητες δεσμεύσεις που ανέλαβε, και από τους λαγούς με πετραχήλια που έταζε στους πολίτες, προεκλογικά, αλλά και ακόμη μετεκλογικά. Αποδεικνύεται, ακόμη, από την απροετοιμασία του ιδίου και των συνεργατών του, όταν πήγαν ως πρόβατα επί σφαγή στο θυσιαστήριο των Γιούρογκρουπ, από τις δηλώσεις των Γερμανών επισήμων ότι το κούρεμα των ανασφάλιστων καταθετών ήταν εισήγηση της κυπριακής πλευράς, καθώς και από τις δηλώσεις του Ρώσου Πρεσβευτή, ότι ο τότε Υπουργός Οικονομικών πήγε χωρίς σοβαρές προτάσεις στη Μόσχα.

Αυτά όσον αφορά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Αλλά προκύπτει και άλλο σοβαρό θέμα για τον Πρόεδρο της Ερευνητικής Επιτροπής και τα μέλη της.
Γιατί αντιμετώπισαν τον Πρόεδρο με τόση νωχελικότητα και τόση σεμνότητα; Γιατί οι ερωτήσεις που του υπέβαλαν δεν άγγιξαν την ουσία και τις ευθύνες του; Γιατί πρωτίστως δεν τον ερώτησαν για το θέμα των συγγενών του;

Ο ίδιος ο Πρόεδρος, κατά την ορκωμοσία των μελών της Ερευνητικής Επιτροπής, τους ζήτησε να δώσουν προτεραιότητα στις δραστηριότητες του δικηγορικού του γραφείου και των καταγγελιών ότι συγγενείς του μετέφεραν καταθέσεις τους στο εξωτερικό, πριν από το Γιούρογκρουπ.

Όχι μόνο η Ερευνητική δεν ασχολήθηκε κατά προτεραιότητα με αυτές τις υποθέσεις, όχι μόνο δεν κάλεσε πρώτο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να καταθέσει στην Επιτροπή, όχι μόνο τον άφησαν τελευταίο, αλλά και όταν ο τελευταίος, χθες, ζήτησε να αναφερθεί για το θέμα του συμπεθέρου, ο κ. Πικής τον διέκοψε και είπε πως το συγκεκριμένο θέμα δεν συγκαταλέγεται στους όρους εντολής της Επιτροπής.

Τι συνέβη τελικά;
Κάποιος, ή κάποιοι από το Υπουργικό Συμβούλιο, σκοπίμως παρέλειψαν να εντάξουν το σοβαρό αυτό θέμα στους όρους εντολής της Επιτροπής;
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εγνώριζε ότι το θέμα ήταν εκτός των όρων εντολής, αλλά παραπλανούσε για να συγκινήσει το πλήθος;

Και γιατί ο Πρόεδρος της Επιτροπής, που άκουε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να του ζητεί να διερευνήσει το συγκεκριμένο θέμα, δεν του υπέδειξε αμέσως ότι ήταν εκτός διερεύνησης;
Λογικοί οι συνειρμοί των προβληματισμένων πολιτών. Και παράδοξα -πολύ παράδοξα- πράγματα συμβαίνουν.

Αλλά για όνομα του Θεού! Όταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στο επίκεντρο ισχυρισμών και υπονοουμένων ότι εγνώριζε για το επικείμενο κούρεμα καταθέσεων και αφήνοντο αιχμές ότι ειδοποίησε συγγενείς του να μεταφέρουν καταθέσεις τους στο εξωτερικό, αυτό δεν είναι σοβαρότατο θέμα προς διερεύνηση; Και ποια, επιτέλους, θέματα, θα διερευνήσει η Επιτροπή, όταν αυτό το θέτει εκτός εξέτασης;

Είναι φανερό ότι κάτι δεν πάει καλά. Και μέσα στα άλλα όλα, για τα οποία επικρίνονται τα μέλη της Επιτροπής, τα όσα συνέβησαν με τις παραιτήσεις διορισθέντων μελών της, τις ενδιάμεσες αποφάσεις της και άλλα πολλά, είναι φανερό, από τη χθεσινή εξέταση, ότι η Ερευνητική Επιτροπή ετραυμάτισε, γι’ άλλη μια φορά, η ίδια καίρια την αξιοπιστία της.

Βίντεο

Μόνιμα