Antistasi

Η παρούσα οικονομική κρίση, που βιώνει η Κύπρος και ο λαός της, έχει αναδείξει, ανάμεσα σε άλλα, το βάθος, το εύρος και τη δύναμη της, διαφθοράς στον τόπο μας.

Η διαφθορά, εδώ και τόσα χρόνια, έχει φάει σαν σαράκι το κοινωνικό ιστό και με τις μεθοδευμένες της στοχεύσεις πλείττει το πνευματικό και ιστορικό υπόβαθρο του Κυπριακού Ελληνισμού, με τα αποτελέσματα να είναι κάτι περισσότερο από αισθητά.

 

Η οικονομική κρίση δεν αφορά μόνο τα οικονομικά μεγέθη, αλλά, όπως πλέον είναι καλά γνωστό, έχει προκαλέσει εξαθλίωση και φτώχεια σε πολύ σημαντικά, αριθμητικά και ποιοτικά, στρώματα του πληθυσμού.

 

Υπάρχει κόσμος που πεινά, που δεν μπορεί να πληρώσει λογαριασμούς και μένει χωρίς νερό και ηλεκτρικό ρεύμα, που διακόπτει τη φοίτηση των παιδιών του σε πανεπιστήμια, που σταματά τα παιδιά ακόμα και από τα νηπιαγωγεία.

 

Η κοινωνία είναι ηφαίστειο που σιγοκαίει. Αυτό αποδεικνύουν οι έρευνες και η καθημερινή επαφή των στελεχών και μελών του Κινήματος Ελληνικής Αντίστασης με πολλούς συμπατριώτες μας. Η φαινομενική απάθεια, με την οποία η κοινωνία αντιμετωπίζει την δραματική κατάσταση, είναι ψεύτικη.  Εάν κάποιος αποκτήσει το πολιτικό θάρρος να ξύσει την επιφάνεια, θα εντοπίσει από κάτω το εκρηκτικό μείγμα της οργής για την κατάντια και το φόβο για το μέλλον.

 

Το Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης προειδοποιεί τους πολιτικούς ταγούς αυτού του τόπου, οι οποίοι νομίζουν ότι με λόγια και λαϊκισμούς θα συνεχίσουν να παραπλανούν τους πολίτες, ότι η κοινωνική έκρηξη επίκειται. Δεν θα ανεχτεί άλλο την συγκάλυψη των απατεώνων, των κλεφτών και των διεφθαρμένων πολιτικών και του οικονομικού κατεστημένου.

 

Δύο ενέργειες μπορούν να αποτρέψουν την κοινωνική αναταραχή : ο απεγκλωβισμός από την τρόικα και η επιστροφή όσο αυτό είναι δυνατό στην πρότερη οικονομική κατάσταση και η τιμωρία των ενόχων.

 

Πώς όμως θα τιμωρηθούν οι ένοχοι; Ο φαύλος κύκλος της διαφθοράς φαίνεται να είναι ακατανίκητος. Στις αμαρτωλές σχέσεις διαπλοκής πολιτικών, τραπεζιτών και του οικονομικού κατεστημένου εμπλέκονται και η δικαστική εξουσία, ίσως όχι άμεσα, αλλά δραστικά.

 

Πώς αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να απορρίψει τις προσφυγές κατά του «κουρέματος» αυτών των οποίων οι καταθέσεις «κουρεύτηκαν» επειδή θα επηρέαζε την πολιτική διευθέτηση του ζητήματος.

 

Και ενώ, χωρίς επαρκείς νομικές αιτιολογήσεις, το Ανώτατο Δικαστήριο νομιμοποίησε την παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία, από την άλλη δικαιώνει τους δικαστές που αντιτίθενται στην περικοπή του μισθού τους.

 

Ένας από τους δικαστές, που ήταν έντονος κατά της περικοπής του μισθού του, είναι μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής για την οικονομία. Μετά από τέτοια πράξη, που αποδεικνύει παντελή έλλειψη κοινωνικής αλληλεγγύης, πως μπορεί αυτή η επιτροπή να εμπνέει σεβασμό και σιγουριά ότι θα τιμωρηθούν οι ένοχοι;

 

Στο επίπεδο κοινοβουλευτικού ελέγχου, η κατάσταση είναι έντονα αμφισβητούμενη, καθώς είναι το ολιγότερο αστείο να νομίζει κάποιος ότι οι πρωταίτιοι για την καταστροφή πολιτικοί, θα απεγκλωβιστούν από τα κομματικά και προσωπικά συμφέροντα και θα αναζητήσουν την αλήθεια και τους ενόχους.

 

Το Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης απευθύνει προειδοποίηση προς το σαθρό σύστημα: η προσπάθεια που καταβάλλει το σύστημα να κρύψει τη σκόνη κάτω από το χαλί, θα αποβεί μοιραία για το ίδιο το σύστημα και κατ’ επέκταση τον τόπο.

 

Ήδη, οι πολίτες που ζουν στην καθημερινότητα τους την οικονομική κρίση, αρχίζουν να εγκαταλείπουν τη δήθεν κομματική αφοσίωση και να μη λογαριάζουν εξουσίες.

Η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι, δηλαδή ένα δεύτερο πακέτο μέτρων στραγγαλιστικής λιτότητας, δεν είναι μακριά και οι συνέπειες του θα είναι εκτός ελέγχου της εξουσίας, πολιτειακής, πολιτικής και όποιας άλλης.

 

ΚΡΙΝΟΣ Ζ. ΜΑΚΡΙΔΗΣ

(Πρόεδρος)

Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης (ΚΕΑ) Κύπρου

Βίντεο

Μόνιμα