Antistasi

Δώδεκα χρόνια πέρασα κιόλας από το θάνατο του μεγάλου τέκνου της Εκκλησίας Παπασταύρου Παπαγαθαγγέλου.

 

Ο χρόνος που περνά κάνει την όποια κριτική στα ιστορικά πρόσωπα πιο αντικειμενική και κρίνουμε τα πράγματα στα πλαίσια της εποχής τους.

 

Ο Παπασταύρος έζησε τον συγκλονιστικό 20ο αιώνα που για τον Ελληνισμό ήταν ανάμεικτος με τη χαρά και το δάκρυ ειδικά η Κύπρος. Πήγε στο πηγάδι μα νερό δεν ήπιε.  Άγγιξε τόσο πολύ τον στόχο της (στόχο αιώνων) αλλά όπως το πλοίο του Οδυσσέα οι ασκοί του Αιόλου το έσπρωξαν μακριά από το «νόστιμον ήμαρ». Οι ηρωισμοί πολλές φορές αναχαιτίστηκαν από τις προδοσίες. Μεγαλείο και εξευτελισμός, εμφύλιος πόλεμος, μακροχρόνιος πόλεμοι, μακροχρόνιος διχασμός του έθνους δεν άφηναν ανεπηρέαστη την Κύπρο.

 

Κορυφαία εποχή για το Παπασταύρο η εποχή της ΕΟΚΑ και η Προ-ΕΟΚΑ περίοδος. Έδρασε σαν στρατολόγος της Εκκλησίας αρχικά και ύστερα της ΕΟΚΑ. Είχε το ταλέντο αλλά είχε και την πίστη και την πειθώ. Είχε την ικανότητα να διακρίνει το χαρακτήρα των ανθρώπων . Ήταν από εκείνους τους ανθρώπους που ταυτίζονται με κάτι. Και ο Παπάσταυρος, ταυτίστηκε με την Εκκλησία και ύστερα με την ΕΟΚΑ. Όταν τον αντίκριζε και ένας ακόμη που δεν τον γνώριζε μπορούσε να καταλάβει ότι ήταν άνθρωπος της Εκκλησίας κατά το «ίδε αληθώς» ______ ….Δεν είναι μόνο το ράσο που κάνει τον παπά  είναι και η άψογη αγαπητική συμπεριφορά και ομιλία με το ανεπανάληπτο περιεχόμενο. Ήξερε πάντα, κάποια κατάλληλα εδάφια της Αγίας Γραφής για την κάθε περίπτωση, τα οποία συνάφερνε σαν μια προσπάθεια καθοδήγησης των συνανθρώπων του.

 

Ήξερε να ψαρεύει ψυχές «Αν ο Άγιος Πέτρος ήταν «ο μεγάλος ψαράς» αυτός ήταν ένας μικρός ψαράς για το Χριστό. Κάποιες πτυχές της δράσης του τις αποκάλυψε σε συνέντευξη του στον κ. Χ. Χαραλαμπίδη στην Εφημερίδα «Αλήθεια» 7.8.1988.

 

Συνδέθηκε νωρίς με την πανίσχυρη (τότε) θεολογική Οργάνωση «ΖΩΗ» κατά την εις Αθήνας παραμονή του και την φοίτηση του σε Εκκλησιαστική Σχολή. Έγινε ευρύτερα γνωστός καθώς διορίστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών ως ιερέας. Ιδιαίτερα γνωστός έγινε στους εκεί διαβιούντες Κυπρίους, ο κύριος όγκος των οποίων ήταν φοιτητές και φοιτήτριες. Αυτό ήταν μια ευκαιρία για τον εθνεγέρτη ιερέα να χρησιμοποιήσει όλες εκείνες τις γνωριμίες για τη στρατολόγηση αργότερα μελών της ΕΟΚΑ.

Όταν γύρισε στην Κύπρο έβαλε μπρος τη παλαιότερη εισήγηση του Θεολόγου Παπά Χριστοδουλιά από την Αθήνα. «Αν θέλετε, να κάνετε αγώνα απελευθέρωσης, φτιάξτε ανθρώπους, έστω μια χούφτα ανθρώπους. Αγωνιστές με ζήλο και φλόγα στη ψυχή για τον ιερό σκοπό. Κυρίως να βρείτε ανθρώπους πιστούς, αναγεννημένους χριστιανούς, με μυστηριακή ζωή. Χωρίς τέτοιους ανθρώπους που να επηρεάσουν έτσι το λαό θετικά, χωρίς αυτό τον παράγοντα δεν μπορεί να ευοδωθεί κανένας αγώνας».

 

Το κεφάλαιο Παπάσταυρος είναι μεγάλο διότι αφορά το Εκκλησιαστικό έργο του ως ιερέα, ως κατηχητή, δασκάλου αρχικά σε δημοτικό σχολείο και ύστερα ως καθηγητή θρησκευτικών στα γυμνάσια, το μουσικό έργο και το ποιητικό και κυρίως το εθνικό. Όρκισε εκατοντάδες μέλη της ΕΟΚΑ.

 

Θα μείνει αξέχαστο το τραγούδι «Ο Ραγιάς» , που ήταν στα χείλη όλης της νεολαίας της εποχής της ΕΟΚΑ, όλου του λαού τελικά. Το τραγούδι ήταν σε βάση παλιού τραγουδιού (δημοτικού) στην Ελλάδα.

 

Ξύπνα καυμένε μου ραγιά, και σήκω το κεφάλι

τη δόξα που χες μια φορά απόκτησε και πάλι…

…. διψούν οι κάμποι για νερό και τα βουνά για χιόνια

διψά κι η Κύπρος Λευτεριά, η σκλάβια τόσα χρόνια…

 

Θα περάσει σταδιακά ακόμα και στη Θεία Λειτουργία ή μελοποίηση που έκανε ο Παπασταυρος στον τίτλο του ευσεβούς ποιητού Γ. Βερίτη (Αλεξ. Γκιάλας)

 

«Ιησού ως ν’ ανεβείς στο Γολγοθά

Άσε να έλθω στο πλευρό Σου

Και σαν τον Κυρηναίο το Σίμωνα

Να πάρω ολίγο το σταυρό Σου…

 

Κλείνουμε την αναφορά στο «παθιασμένο» όραμα του, που το έλεγε συχνά ακόμα και στο κύκνειο άσμα του στο Συνεδριακό Κέντρο ένα μήνα πριν μας φύγει (11 Μαΐου 2011).   Η ‘Ενωση θα γίνει όπως σε βλέπω και με βλέπεις διότι πίστις εστί ελπιζομένων υπόστασις ου βλεπομένων» (Εβρ. 11,1)   Και κατέληγε με του Πατροκοσμού την Πίστη  και τον λόγο «η Ανάστασις θα γίνει»

 

 

 

Α.Γ. Κουφτερός

Θεολόγος

Μέλος του Κ. Ελληνικής Αντίστασης (ΚΕΑ)

Βίντεο

Μόνιμα