Antistasi

 

Άνοδο του ΕΛΑΜ στην Κύπρο βλέπει η αγγλική Independent στα χνάρια της Χρυσής Αυγής. Συγκεκριμένα, η βρετανίδα δημοσιογράφος Σάρλοτ Μακντόναλντ – Γκίμπσον υποστηρίζει: “Η Κύπρος διαθέτει ένα ακροδεξιό κόμμα, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (ΕΛΑΜ), το οποίο έχει δεσμούς με την ελληνική νεοφασιστική Χρυσή Αυγή. Η υποστήριξη του κόσμου προς αυτό έχει εκτοξευτεί μετά το ξέσπασμα της κρίσης. Στις κυπριακές κοινοβουλευτικές εκλογές του 2011, το ΕΛΑΜ μετά βίας πήρε το 1% των ψήφων, ήδη όμως προσπαθεί ήδη να εκμεταλλευτεί την οργή που νιώθουν οι Κύπριοι για την σκληρή τους διάσωση από την Ευρωπαϊκή Ένωση“.

Βέβαια, από το ρεπορτάζ της Independent δεν λείπει το παραλήρημα τρόμου και εκφοβισμού του κοινού. Μιλούν δηλαδή για έξαρση ρατσιστικής βίας, καθώς η δημοσιογράφος υποστηρίζει ότι έγινε μάρτυρας σε επίθεση εναντίον μεταναστών στο Τραχώνι, οι οποίοι εργάζονται εκεί μαζεύοντας φρούτα για 21 ευρώ την ημέρα, από νεαρούς Κύπριους οι οποίοι εκτόξευσαν βόμβες μολότοφ στον καταυλισμό των Αιγυπτίων εργαζόμενων. Όπως αναφέρει η Γκίμπσον, οι μετανάστες «έχουν άδειες εργασίας και κάνουν τις δουλειές που δεν θέλουν οι Κύπριοι. Όμως καθώς η ανεργία αυξάνεται κατακόρυφα στο νησί και η κρίση κορυφώνεται, υπάρχουν φόβοι ότι ο κόσμος ψάχνει αποδιοπομπαίους τράγους και οι ξένοι εργάτες αποτελούν εύκολο στόχο.

 

Αποτελεί πάγια τακτική των αργυρώνητων δημοσιογράφων να εμπλέκουν την άνοδο των Εθνικιστών με φαινόμενα βίας, καθώς δεν μπορούν να εξηγήσουν ή καλύτερα να παραδεχθούν πως ο Ελληνισμός σε Ελλάδα και Κύπρο αφυπνίζεται και η οικονομική κρίση είναι απλά η αφορμή. Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός πως όλα τα διεθνή ΜΜΕ μιλούν για την αύξηση της επιρροής και την εδραίωση των Εθνικιστών σε Ελλάδα και Κύπρο, την στιγμή που τα εγχώρια ΜΜΕ τηρούν ένοχη ομερτά και σιγήν ιχθύος.

 

Ακολουθεί αυτούσιο το άρθρο όπως αυτό προβλήθηκε στο sigmalive:

 

Στόχος αυξανόμενων επιθέσεων γίνονται μετανάστες εργάτες στην Κύπρο, αναφέρει ανταπόκριση της εφημερίδας «Ιντιπέντεντ» από το Τραχώνι.

Το δημοσίευμα περιγράφει τα σημάδια που έχει αφήσει στους τοίχους ενός κτιρίου όπου ζουν 15 Αιγύπτιοι μια βόμβα Μολότοφ, την οποία φέρονται να έριξαν από το παράθυρο μια νύχτα του Φεβρουαρίου νεαροί Κύπριοι.

 

Όπως αναφέρεται, οι νεαροί Αιγύπτιοι έχουν άδεια εργασίας στην Κύπρο και βγάζουν 21 ευρώ την ημέρα συλλέγοντας φρούτα, κάνοντας δουλειές που οι Κύπριοι «δε θέλουν να κάνουν». Ωστόσο, εν μέσω αυξανόμενης ανεργίας και ύφεσης, «υπάρχουν φόβοι ότι οι Κύπριοι ψάχνουν κάποιον να κατηγορήσουν και ότι οι μετανάστες εργάτες αποδεικνύονται εύκολος στόχος». Νεαρός Αιγύπτιος σχολιάζει ότι η κατάσταση μοιάζει με αυτήν στην Ελλάδα, όπου «κάποιοι φανατικοί άνθρωποι άρχισαν να επιτίθενται στους ξένους».

Η εφημερίδα γράφει ότι η Κύπρος έχει ακροδεξιό κόμμα, το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, που διατηρεί σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα. Στις βουλευτικές εκλογές του 2011 το ΕΛΑΜ μετά βίας συγκέντρωσε το 1% των ψήφων, αλλά ήδη επιχειρεί να εκμεταλλευτεί το θυμό που νιώθουν οι Κύπριοι μετά τη σκληρή συμφωνία διάσωσης με τους εταίρους, προσθέτει το δημοσίευμα.

Οικονομική αναλύτρια με έδρα τη Λευκωσία δηλώνει ότι είδε φυλλάδια του ΕΛΑΜ στο δρόμο έξω από δύο υποκαταστήματα τραπεζών, κάτι που υποδεικνύει ότι το κόμμα επιδιώκει να στρατολογήσει νέα μέλη στοχεύοντας στους οργισμένους καταθέτες.

Ωστόσο, η εκτίμηση της ίδιας είναι ότι στην Κύπρο ένας τέτοιος σχηματισμός δεν θα βρει εύκολα την ανταπόκριση της οποίας έχει τύχει η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα: «Δε λέω ότι δεν μπορεί να συμβεί, αλλά αν είναι να συμβεί τότε βρίσκεται σε πολύ πρώιμο στάδιο εδώ».

Αντίθετα ο Δώρος Πολυκάρπου, διευθυντής δικτύου υποστήριξης μεταναστών, δηλώνει πιο απαισιόδοξος, αναφέροντας μια σειρά πρόσφατων επιθέσεων. «Αν στους επόμενους τρεις ή τέσσερις μήνες απογοητευτούν από την κυβέρνηση, ένα τμήμα των ψηφοφόρων της είναι πιθανό να στηρίξουν νεοναζιστικές ομάδες», εκτιμά ο διευθυντής της ΚΙΣΑ.

Η Ιντιπέντεντ επισημαίνει το υψηλό ποσοστό αλλοδαπών κατοίκων στην Κύπρο, όπου το 18% του πληθυσμού έχει γεννηθεί εκτός νησιού. Σε αυτό συμβάλλουν οι πολλοί ξένοι που έχουν επιλέξει να ζουν στην Κύπρο, αλλά και το φθηνό εργατικό δυναμικό που ήρθε τα χρόνια της ευημερίας.

Τώρα, ωστόσο, πολλοί μετανάστες αντιμετωπίζουν πρόβλημα διαβίωσης, έχοντας επιπλέον να υπομείνουν και τις εντεινόμενες κατηγορίες από ορισμένους ότι φέρουν ευθύνη για τη σημερινή οικονομική κατάσταση. Μία 50χρονη γυναίκα από τη Σρι Λάνκα δηλώνει στην εφημερίδα ότι αντιμετωπίζει έντονο ρατσισμό στην Κύπρο μετά από περισσότερα από 15 χρόνια στο νησί. «Με αυτή την οικονομική κρίση νομίζουν ότι παίρνουμε τα λεφτά τους και τα στέλνουμε στη Σρι Λάνκα», δηλώνει. Προσθέτει ότι αντίθετα, τώρα βασίζεται πλέον στα εμβάσματα που της στέλνει ο αδερφός της από την πατρίδα τους, καθώς η ίδια και ο γιος της είναι άνεργοι και ο Κύπριος σύζυγός της πάσχει από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.

Ο κ. Πολυκάρπου προσθέτει ότι ενώ παλαιότερα η κυβέρνηση ενθάρρυνε την έλευση μεταναστών, τώρα προσπαθεί ενεργά να τους πιέσει να φύγουν. Ένας 37χρονος πρόσφυγας από το Αφγανιστάν δηλώνει ότι αναζητώντας δουλειά ως ηλεκτρολόγος άκουσε έναν εργοδότη να του λέει ότι η θέση προορίζεται μόνο για Κύπριους, ενώ η υπεύθυνη στο Γραφείο Εργασίας τον προέτρεπε να φύγει από την Κύπρο, καθώς δεν υπάρχουν δουλειές στο νησί.

Καταλήγοντας, η ανταπόκριση αναφέρει ότι ένας εκ των Αιγυπτίων που υπέστη εγκαύματα στην επίθεση του Φεβρουαρίου δηλώνει ότι θέλει να επιστρέψει στη δουλειά παρά τον τραυματισμό του, καθώς σκέφτεται τους γονείς και τις τρεις αδερφές του πίσω στην πατρίδα του, που εξαρτώνται από τα χρήματα που τους στέλνει.

Βίντεο

Μόνιμα