Antistasi

Πισθάγκωνα δεμένος

 

Σ’ έφτυσε, λοιπόν, καταπρόσωπο, Αττίλα,

Ο δεκαεννιάχρονος,

Κι εσύ; Εσύ, τι άλλο; Τον πυροβόλησες,

πισθάγκωνα δεμένο.

Τάχα τον σκότωσες.

Τάχα πόνεσε ο Ελλήσποντος, από το μαστίγιο

του Ξέρξη.

Να ήταν, άραγε, ξανά, οι δύο κόσμοι;

Ξανά, το «περισσότερη τιμή τους πρέπει»,

εκείνους τους ελάχιστους «πολλούς»

που κάτι «Μήδους»

που «επιτέλους θα διαβούνε»

ξανά

και ξανά

κατάμουτρα τους φτύνουν;

Θα το νιώσεις άραγε ποτέ, Αττίλα,

θα το ψυχανεμιστείς, ίσως,

πως ο πισθάγκωνα 19 χρονών δεμένος

φτύνοντάς σε κατάμουτρα

ποτέ δεν πεθαίνει;

Ποτέ.

                                             Άντης Ροδίτης

 

Το πιο πάνω ποίημα του Άντη Ροδίτη δεν επελέγη τυχαία για να προλογίσει το άρθρο.

Ο μόλις δεκαεννέα ετών εθνοφρουρός, που έφτυσε κατάμουτρα τουρκικές ορδές, είναι η κληρονομιά του σπαρτιάτη Λεωνίδα, των Σαλαμινομάχων, των Μαραθωνομάχων, του Ονήσιλου, του Νικηταρά, των ανώνυμων στρατιωτών του έπους του 1940, των αγωνιστών της ΕΟΚΑ, των πολεμιστών του ΄63-΄67. Όλοι αυτοί, ολιγάριθμοι, με πενιχρά μέσα ή ακόμα και προδομένοι ποτέ δεν γονάτισαν και ποτέ δεν έστρεψαν την πλάτη.

Όλοι αυτοί είναι η ιστορία του Ελληνισμού προσωποποιημένη. Κανένα έθνος δεν μπορεί να περηφανευτεί για τόσες πολλές και τόσο υπέροχες περιπτώσεις ηρωισμού και ψυχικής δύναμης.

Αυτό το έθνος, με την τόσο βαριά ιστορία, με την πλούσια παρακαταθήκη, έχει καταντήσει, όχι μόνο να παραδοθεί μοιρολατρικά στις μεθοδεύσεις των ξένων, αλλά και να αγωνιά για να εξευμενίσει τον κατακτητή του, αιώνιο και μόνιμο εχθρό του.

Οι Κυβερνώντες και οι λογής – λογής πολιτικάντηδες στην Κύπρο, δεν έχουν καμία σχέση με το 19χρονο παλικάρι, που έφτυσε τον Ολγκάτς στα μούτρα.

 

Αναφερόμαστε στο θέμα του φυσικού πλούτου, που εντοπίστηκε στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην επονείδιστη θέση πολιτικών δυνάμεων, η οποία δεν αποκλείει την εμπλοκή της Τουρκίας στην εκμετάλλευση του κυπριακού φυσικού αερίου.

Δεν θα αναλύσουμε σε έκταση τα οφέλη που μπορεί να προκύψουν για την Κύπρο και το λαό της από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Είναι και γνωστά και έχουν καταγραφεί:  οικονομική, πολιτική και στρατηγική αναβάθμιση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Και όλα αυτά θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου του Κυπριακού Ελληνισμού, που είναι η απελευθέρωση των κατεχόμενων εδαφών της Κύπρου και την ενίσχυση της μητέρας Ελλάδας.

Αυτοί που εισηγούνται την μεταφορά του φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας, εγκαταλείπουν την πιο πάνω προοπτική και την παραχωρούν ουσιαστικά στην Τουρκία.

Εγκαταλείπουν δηλαδή την οποιαδήποτε ελπίδα να ανακάμψει ο λαός οικονομικά και να ενισχυθεί η πατρίδα μας, για να διεκδικήσει την ελευθερία της, την σύναψη συμμαχιών και εκδίωξη του Αττίλα.

Για να μη θεωρηθεί ότι απλώς αφορίζουμε την επαίσχυντη για μας εισήγηση, διερωτόμαστε:

Πώς μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί την Τουρκία με τους φονταμενταλιστές και τους στρατιωτικούς;

Πότε η Τουρκία έχει τιμήσει την υπογραφή της, εκτός εάν είναι νικημένη, γονατισμένη και πιεσμένη;

Πώς μπορούμε να βασιστούμε σε νεφελώδεις υποσχέσεις του ξένου παράγοντα, να εμπλέξουμε την Τουρκία στο ενεργειακό παιγνίδι (και ταυτόχρονα την Αγγλία, το μεγαλύτερο εχθρό του Ελληνισμού της Κύπρου και την πιο πιστή σύμμαχο της Τουρκίας) και να παραχωρήσουμε τη διαχείριση του φυσικού μας πλούτου σε τρίτους;

Γιατί πρέπει να απολέσουμε την ευκαιρία να στριμωχθεί η Τουρκία και να αναδειχθεί η Κύπρος ως βασικός ενεργειακός εταίρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Εάν είμαστε χρήσιμοι στους εταίρους μας, θα προσβλέπουμε σε διαρκή και μακροχρόνια στήριξη και θα συνάψουμε συμμαχίες στην περιοχή τέτοιες, που θα μπορούμε να τις επικαλεστούμε σε μια συγκεκριμένη στιγμή. Γιατί κακά είναι τα ψέματα η σύμπτωση συμφερόντων δημιουργεί τις συμμαχίες.

 

Αλλά, ούτε τα δικά μας επιχειρήματα χρειάζονταν, εφόσον η Τουρκία από μόνη θρυμμάτισε τα όνειρα όσων θέλουν να ελπίζουν ότι δήθεν θα συνεργαστούμε με την Τουρκία. Αμέσως μετά την πρόταση για χρήση του αγωγού Ναμπούκο για τη μεταφορά του φυσικού αερίου, στην ελεγχόμενη από το τουρκικό καθεστώς εφημερίδα Χουρριέτ δημοσιεύθηκαν πληροφορίες, ότι τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος θα πραγματοποιήσει έρευνες στην κυπριακή και την Ελλαδική ΑΟΖ. Θα παραβιάσει δηλαδή το Δίκαιο της Θαλάσσης και την κυριαρχία της Κύπρου και της Ελλάδος.

 

Αυτή είναι η Τουρκία. Και όσοι θέλουν να εθελοτυφλούν ή να πιστεύουν κάτι διαφορετικό, είναι επικίνδυνοι για την πατρίδα μας και για το έθνος μας.

Το «επικίνδυνοι», που αναφέρθηκε πιο πάνω, είναι μάλλον επιεικές. Πολιτικοί που εξυπηρετούν συμφέροντα ξένα από αυτά του τόπου τους, μπορούν εύλογα να χαρακτηριστούν πουλημένοι και δοσίλογοι. Αυτοί θα μας κυβερνούν για ακόμα μια εβδομάδα, αλλά δυστυχώς της ίδιας φιλοσοφίας φαίνεται πως θα είναι και οι επόμενοι κυβερνώντες.

 

 

ΚΡΙΝΟΣ Ζ. ΜΑΚΡΙΔΗΣ

Πρόεδρος

Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης (ΚΕΑ) Κύπρου

 

 

 

Βίντεο

Μόνιμα