Antistasi

Διερωτήθηκε  αρθρογράφος ημερήσιας εφημερίδας  για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά στην Κύπρο, όταν ο κ. Σαμαράς ήρθε για να απευθύνει τον επιμνημόσυνο λόγο στην τέταρτη επέτειο του θανάτου του αείμνηστου Τάσσου Παπαδόπουλου και μας δίνει την ευκαιρία να καταγράψουμε κάποιες σκέψεις, ασχέτως αν συμφωνούμε ή όχι με τις τότε πολιτικές και αποφάσεις του Τάσσου Παπαδόπουλου.

 

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι το ερώτημα του αρθογράφου είναι αφελές και αθώο ή και με αποστολή ή απλώς ο αρθρογράφος έχει παρασυρθεί από μια μεθόδευση, που πάει βαθιά πίσω στο χρόνο, η οποία εντατικοποιείται και η οποία στόχο έχει τον πλήρη διαχωρισμό του Ελληνισμού της νήσου Κύπρου από το Μητροπολιτικό κέντρο, την Ελλάδα και την απόλυτη υποδούλωση της στους νεοαποικιοκράτες.

 

Η απάντηση στον αφελή ή «αθώο» αρθρογράφο είναι εύκολη:

Τον παραπέμπουμε σε όλα τα ιστορικά καταγραμμένα στοιχεία, που αποδεικνύουν περίτρανα και πέραν πάσης επιστημονικής ή άλλης αμφιβολίας, την Ελληνικότητα της Κύπρου.

 

Τον παραπέμπουμε στα ευρήματα της αρχαιολογικής σκαπάνης, που είναι μάρτυρας αδιάψευστος της Ελληνικότητας μας. Από τον 11ον αιώνα π.Χ. η Κύπρος έχει πλήρως εξελληνιστεί. Αυτός,  λοιπόν, ο τόπος αριθμεί 30 αιώνες Ελληνικής Ιστορίας.

 

Τον παραπέμπουμε στην κυπριακή διάλεκτο, που προέρχεται από την γλώσσα του Ομήρου και την θρησκευτική Ορθόδοξη πίστη των πανελλήνων.

 

Και αν θέλει ο αφελής αρθρογράφος να περάσει από την αφέλεια ή την πολιτική πονηρία στην ιστορική αλήθεια, δεν θα είναι δύσκολο να του απαριθμήσουμε τους αγώνες που έδωσε ο Ελληνισμός και στην Ελλάδα και στην Κύπρο και να του θυμίσουμε τη συμμετοχή των Ελλαδιτών στους αγώνες του Κυπριακού Ελληνισμού και των Ελλήνων της Κύπρου στους αγώνες της Ελλάδος.

 

Σε αρχαιολογικές ανασκαφές που έγιναν προ του 1974 στην Μεσαορία ανακαλύφθηκε η επιτύμβιος στήλη του Διονύσιου Καρδιάνου από τη Θράκη που έπεσε πολεμώντας για την ελευθερία της Κύπρου.

 

 

ΔΙΟΝΥΣΙΟΣ ΚΑΡΔΙΑΝΟΣ, ΘΡΑΞ

 

Φαντάρε του 479 π.Χ. παιδί της Θράκης

που κοιμάσαι σ’ ένα διψασμένο χωράφι της Μεσαορίας

κάτω από το σπασμένο κοντάρι σου.

Όταν η καρίνα ακουμπούσε στα υγρά χαλίκια του Κουρίου

Κι εσύ πηδούσες γεμάτος σφρίγος Ελληνικό στην αμμουδιά

βράδυ μέσα Αυγούστου

η συκιά αγρυπνούσε πάνω από το ξεραμένο μαγγανοπήγαδο

κι ο τζίτζικας με κουρασμένο το τύμπανο του στήθους

σιωπούσε στο κλαδί της χαρουπιάς,

τότε δεν ήξερες

πόσο πιο επίβουλοι από τους Μήδους και οι μηδίζοντες,

τότε δεν ξέραμε πως πιο δόλιοι οι φοινικίζοντες από τους Φοίνικες.

 

Ανδρέας Παστέλλας, εκδόσεις «Δίφρος» Αθήνα 1970

 

Ο Αντώνης Σαμαράς, δικαιούται και έχει εθνική υποχρέωση να βρίσκεται στην Κύπρο, για όλα αυτά τα πιο πάνω. Ο Αντώνης Σαμαράς δικαιούται να βρίσκεται στην Κύπρο, γιατί η Ελλάδα ήταν πάντα και θα είναι η Μητέρα – Πατρίδα των Ελλήνων της Κύπρου, γιατί η Ελλάδα (αν θέλεις αγαπητέ αρθρογράφε να αναφερθούμε και σε ψυχρά οικονομικά υλικά στοιχεία) έχει σπουδάσει δωρεάν εκατοντάδες χιλιάδες από εμάς, έχει βοηθήσει με δισεκατομμύρια ευρώ την Κύπρο και φιλοξενεί στις αγκάλες της δεκάδες χιλιάδες κύπριους που ζουν και εργάζονται εκεί. Ο Αντώνης Σαμαράς δικαιούται και ως πολιτική προσωπικότητα να βρίσκεται στην Κύπρο και να έχει και λόγο για το μέλλον της, γιατί την κρίσιμη στιγμή, όταν όλοι πίεζαν τους Έλληνες της Κύπρου και τον Τάσσο Παπαδόπουλο να αποδεκτούν το σχέδιο Ανάν, αυτός στάθηκε αδίστακτα στο πλευρό μας. Ήταν είναι και θα είναι ο φύλακας Άγγελος της Κύπρου ό,τι και αν συμβεί.

 

Είναι όμως και κάτι άλλο. Ο Αντώνης Σαμαράς έχει καθήκον να βρίσκεται στην Κύπρο. Γιατί μπορεί η Κύπρος, από διάφορες συγκυρίες να είναι ανεξάρτητη χώρα, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τους εθνικούς δεσμούς των δύο χωρών και το καθήκον που έχει η Μητέρα – Πατρίδα να υπερασπιστεί τους ομοεθνείς της στην Κύπρο και τους αγώνες μας για Ένωση.

 

Καταλήγοντας, θα πρέπει να διερωτηθούμε γιατί απ’ όλα τα έθνη του κόσμου, αυτό που δέχεται τις εντονότερες και μανιωδέστερες επιθέσεις, εντός και εκτός, είναι το Ελληνικό Έθνος. Μήπως κάποιοι φοβούνται όταν ο Ελληνισμός είναι ενωμένος είναι και  ισχυρός;

 

«Η Ελλάδα ήταν ο δεύτερος πνεύμονας της Κύπρου κατά την διάρκεια της Κυπριακής Ευρωπαϊκής Προεδρίας…»: Ανδρέας Μαυρογιάννης.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε λάθος εκτιμήσεις, αριθμούς για την Ελλάδα…»: Τόμσεν Αυτό είναι το κατάντημα της διεθνούς κοινωνίας.

 

Κρίνος Ζ. Μακρίδης

(Πρόεδρος)

Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης

 

Βίντεο

Μόνιμα