Antistasi

Του Θανάση Αθανασίου

Ασπίδα προστασίας για τους πλούσιους παρανομούντες, αποτελεί το νομικό σύστημα της χώρας, οι διασυνδέσεις, η δυνατότητα πρόσληψης έγκριτων νομικών οι οποίοι εντοπίζουν για λογαριασμό των παρανομούντων, τα γνωστά «παραθυράκια» και η κάλυψη τους από τράπεζες ή άλλες υπηρεσίες με την αιτιολογία της διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων. Επιπρόσθετα, σύμφωνα με οικονομολόγους, το έγκλημα των εκατομμυριούχων είναι “εξευγενισμένης” και επιτηδευμένης μορφής, γεγονός που το διαχωρίζει από την απλή κλοπή ή εξαπάτηση. Επίσης  το πολιτικό, οικονομικό, και νομικό σύστημα της Κύπρου επιτρέπει στους δυνατούς, σύμφωνα με τον δ/ντή του CIIM, να αποφασίζουν για τη διαχείριση κεφαλαίων και επενδύσεων και παράλληλα να ιδιωτικοποιούν τα κέρδη, κοινωνικοποιώντας τα ρίσκα. Σε κάποιες περιπτώσεις χωρών, οι κρατούντες τα ηνία της οικονομίας, μετέρχονται την ισχύ των ΜΜΕ για να καθοδηγούν και να διαμορφώνουν την κοινή γνώμη ενώ απολαμβάνουν παράλληλα πολιτικής κάλυψης.

Πολίτες διερωτώνται, γιατί οι παρανομούντες εκατομμυριούχοι σε ολόκληρο τον πλανήτη, απολαμβάνουν της στήριξης και την ανοχής των αρχών και δεν οδηγούνται στις φυλακές, την ίδια ώρα που άλλοι άνθρωποι καταδικάζονται για μικρότερα έως ευτελή ποσά;

Η ασπίδα προστασίας

Ο Διευθυντής του CIIM και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρτ, Δρ Θεόδωρος Παναγιώτου, μιλά στο Sigmalive και παραθέτει τους λόγους για τους οποίους παρατηρείται το φαινόμενο αυτό, τόσο στην Κύπρο, όσο και σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με τον Δρ Παναγιώτου, το νομικό σύστημα της Κύπρου είναι νομοτυπικό και συνεπώς, η απονομή της δικαιοσύνης βασίζεται στο γράμμα και όχι στο πνεύμα του νόμου

«Παραθυράκια»

Οι πλούσιοι και οι υψηλά ιστάμενοι έχουν την δυνατότητα να συμβουλεύονται έγκριτους νομικούς και μεγαλο-δικηγόρους, με την βοήθεια των οποίων εντοπίζουν τα γνωστά «παραθυράκια»  για να παρανομούν καθώς και νομοτυπικές ατραπούς, όπως χαρακτηριστικά είπε ο καθηγητής, για να διαφεύγουν την τιμωρία.

Άλλοθι και διασυνδέσεις

Πρόσθεσε παράλληλα, ο κ. Παναγιώτου, ότι (οι παρανομούντες κεφαλαιοκράτες) ξέρουν να καλύπτουν καλύτερα τις ατασθαλίες τους, με άλλοθι, με μεσάζοντες και με εκτελεστές των σχεδίων τους.

«Καλύπτουν πιο αποτελεσματικά τα χνάρια τους κι’ αν ποτέ πιαστούν, έχουν τις διασυνδέσεις  και τα μέσα ώστε να ξεφεύγουν της τιμωρίας, εκτός και αν συλληφθούν επ’ αυτοφώρω, αλλά ακόμα και σε αυτή την περίπτωση έχουν ήδη προβλέψει δίαυλο διαφυγής», τόνισε ο καθηγητής.

Εξαγορά ποινών, “εξευγενισμένη” κλοπή και πελατειακές σχέσεις

Επεσήμανε ότι στη χειρίστη των περιπτώσεων, χρησιμοποιούν τον πλούτο τους για να εξαγοράσουν ποινές, αλλά συνήθως προνοούν για να μην φτάσουν μέχρι σε εκείνο το σημείο, επενδύοντας προκαταβολικά σε πελατειακές και άλλες σχέσεις που τους τοποθετούν στο απυρόβλητο.

Παράλληλα, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη, σημείωσε ο Δρ. Παναγιώτου, ότι το έγκλημα των εκατομμυριούχων είναι “εξευγενισμένης” και επιτηδευμένης μορφής και δεν θεωρείται ως κλοπή ή εξαπάτηση. «Πρακτική η οποία αφήνει πολλούς διαύλους διαφυγής αφού μπορούν να αιτιαστούν αντίξοες και απρόβλεπτες συνθήκες ή άλλους απενοχοποιητικούς παράγοντες».

Επικοινωνία και ΜΜΕ

Επίσης, τους δίδεται η δυνατότητα, λόγω οικονομικής ευχέρειας και μεγάλων κεφαλαίων, να ξοδεύουν αφειδώς στη επικοινωνία, για να πείσουν ενώ σε κάποιες περιπτώσεις  χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ, όπως το παράδειγμα της Ιταλίας, όπου μεγάλος μέρος των ΜΜΕ ανήκει στον Μπερλουσκόνι.

Ένας άλλος λόγος για τον οποίο οι παρανομούντες κεφαλαιοκράτες είναι συνήθως «άτρωτοι» είναι διότι «σε κάποιες χώρες, εκείνοι που θεσπίζουν τους νόμους, είναι οι ίδιοι που τους παραβαίνουν ή υπερασπίζονται αυτούς που τους παραβαίνουν».

“Ασφαλιστικές” δικλείδες, εξαιρέσεις, διακριτική ευχέρεια, και παράθυρα, εντοιχίζονται στους νόμους προς διαιώνιση ενός συστήματος που βολεύει τους νομοθέτες και την ελίτ.

Συνεπώς, και το δίκαιο της απόδειξης έχει παραμείνει τόσο αυστηρό όσον αφορά αποδεκτά στο δικαστήριο αποδεικτικά στοιχεία, που συνήθως τιμωρούνται μόνο τα «επ’ αυτοφώρω» εγκλήματα.

Απόρρητο, δικλίδα ασφαλείας

Επιπλέον, μια σειρά από νόμοι προστατεύουν προσωπικά δεδομένα, το τραπεζικό απόρρητο, κ.λ.π  περιορίζοντας την προσωπική ευθύνη και βολεύουν τους έχοντες πολιτική και οικονομική δύναμη, ώστε να τα εκμεταλλευθούν προς ίδιον όφελος, σημείωσε ο κ. Θεοδώρου.

Ιδιωτικοποιούν τα κέρδη, κοινωνικοποιώντας τα ρίσκα

Ο καθηγητής ανέφερε ότι το όλο πολιτικό, οικονομικό, και νομικό μας σύστημα, επιτρέπει στους έχοντες να αποφασίζουν τη διαχείριση κεφαλαίων και επενδύσεων και να ιδιωτικοποιούν τα κέρδη, κοινωνικοποιώντας τα ρίσκα και τις ζημιές στους μετόχους, τους καταθέτες και τους φορολογουμένους.

Πολιτική κάλυψη και νόμοι που εξυπηρετούν

Η ασπίδα προστασίας που έχουν, δεν αφορά μόνο την περιορισμένη προσωπική ευθύνη που απολαμβάνουν νομικά, αλλά και την πολιτική κάλυψη που τυγχάνουν από άλλους εμπλεκομένους σε ενδεχόμενα παρόμοια σκάνδαλα.

Χωρίς υπόβαθρο ηθικών αρχών και αξιών, οι νόμοι καταλήγουν να υπερασπίζονται την αδικία και να διαπομπεύουν την δικαιοσύνη, να τιμωρούν παραπτώματα των μικρών και να αθωώνουν τα εγκλήματα των μεγάλων, κατέληξε ο διευθυντής του CIIM.

Βίντεο

Μόνιμα