Antistasi

Αυτό που περνά η Κύπρος τα τελευταία χρόνια στον τομέα της οικονομίας, δεν είναι απλώς μια κρίση των πτυχών της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά κάτι πρωτοφανές και εξαιρετικά επικίνδυνο. Δεν απειλούνται μόνο συγκεκριμένες ομάδες επαγγελματιών ή θεσμοί του χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά το κοινωνικό οικοδόμημα, η κοινωνική συνοχή αλλά πάνω απ΄όλα απειλείται η εθνική κυριαρχία, ή Ελληνικότητα μας η γλώσσα και η ταυτότητα μας.

Και όταν καταρρεύσει η κοινωνική συνοχή και αυξηθούν τα ποσοστά πολιτών που ζουν κάτω από το όριο φτώχειας ή αρχίσουν πλέον οι άστεγοι να μην είναι σπάνιο, αλλά συχνό φαινόμενο ή οι άνεργοι να παρακαλάνε στους δρόμους για μια οποιαδήποτε δουλειά για να συντηρήσουν την οικογένεια τους ή οι φυλακές να γεμίζουν ασφυκτικά από οφειλέτες των τραπεζών, τότε θα αρχίσει και η αντίστροφη μέτρηση για την πατρίδα μας.

Δυστυχώς, ο πιο πάνω πρόλογος δεν είναι κινδυνολογία ή προσπάθεια αναίτιας πρόκλησης πανικού.

Ήδη τα στοιχεία και τα φαινόμενα οικονομικής εξαθλίωσης πληθαίνουν. Και δεν έχουν περιπέσει στην εξαθλίωση περιθωριοποιημένες ομάδες του πληθυσμού, αλλά μέλη της πάλαι ποτέ ισχυρής μεσαίας τάξης της κυπριακής κοινωνίας.

Ποιοι είναι αυτοί οι «εγκληματίες» που έχουν καταντήσει έτσι την Κύπρο και το λαό της;

  • Η παρούσα και απερχόμενη ευτυχώς διακυβέρνηση του κ. Χριστόφια και του ΑΚΕΛ.
  • Η πολιτική ηγεσία της ασυδοσίας, της «κουμπαροκρατίας» και της αλληλοκάλυψης, οι κλέφτες και οι καταχραστές.
  • Η ασύδοτη ηγεσία του τραπεζικού συστήματος και οι αχόρταγοι εργοδότες.
  • Οι άβουλες αλλά και πολλές φορές απαθείς, λόγω συμφερόντων, συντεχνίες.

Όλοι εμείς οι απλοί άνθρωποι που γνωρίζαμε και γνωρίζουμε την κατάντια της κοινωνίας μας αλλά συμμετείχαμε και συμμετέχομε σ΄αυτή την συνεχιζόμενη κατρακύλα. Ακόμα και αυτοί που δεν συμμετέχουν δεν αντιστέκονται.

Επιγραμματικά:

  • Οι κυβερνώντες άσκησαν μια ανόητη, ερασιτεχνική και εν κατακλείδι εγκληματική οικονομική πολιτική, που είχε και έχει σαν βάση το Σοβιετικό πολιτικό σύστημα.
  • Τα υπόλοιπα κόμματα, είτε συγκυβερνούσαν κατά χρονικά διαστήματα με τους κυρίως υπεύθυνους για την καταστροφή κυβερνώντες, είτε σιωπούσαν, γιατί είχαν λερωμένη τη φωλιά τους.
  • Οι τραπεζίτες και οι εργοδότες, βουτηγμένοι στη διαπλοκή, είχαν πάντα ως πρώτη προτεραιότητα το κέρδος.
  • Οι συντεχνίες λειτουργούσαν πάντα ως επιτήδειος μεσάζων ανάμεσα στους εργαζόμενους και το κεφάλαιο, ελέγχοντας κατά κύριο λόγο τους εργαζομένους για να τους καθοδηγούν εκεί που ήθελαν.

Η υπόδειξη των υπαιτίων δεν αρκεί, αν και θα έπρεπε οι υπεύθυνοι για την οικονομική καταστροφή να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης και όχι να συνεχίζουν το καταστροφικό τους έργο και να συνεχίζουν να χειρίζονται τις συνέπειες των δικών τους ανεύθυνων πράξεων.

Πρέπει να υπάρξει πρόταση, που να προσφέρει διέξοδο από τα αδιέξοδα.

Η τρόικα έχει βάλει στο μάτι το μεγάλο πλεονέκτημα της Κύπρου και του λαού της, τον φυσικό πλούτο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει να εξευρεθεί τρόπος, έτσι ώστε να αξιοποιηθεί τάχιστα – εντός του επόμενου έτους. Υπήρξε προηγούμενο και θα πρέπει να εξεταστεί η μέθοδος της πώλησης από τώρα ποσοστού επί των αναμενομένων εσόδων από την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου. Αυτό, θα προσφέρει πραγματικά έσοδα και γρήγορα και δεν αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των οικοπέδων της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και ούτε την απεμπόληση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας.

Προειδοποιούμε ότι μια οικονομικά εξαθλιωμένη κοινωνία, ένας λαός που θα παλεύει για ένα κομμάτι ψωμί καθημερινά μια νεολαία στραγγαλισμένη από την ανεργία και την ανέχεια, και την διαφθορά δεν μπορεί να αναλάβει εθνικούς αγώνες. Η οικονομική κρίση θα καταφέρει αυτό που δεν πέτυχε η τουρκική εισβολή και η κορυφαία προσπάθεια επιβολής συνομοσπονδιακής λύσης το 2004: να πλήξει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να την καταστήσει έρμαιο των διεθνών παιγνιδιών, για κλείσιμο του κυπριακού.

Μήπως γι΄αυτό ήρθε στην Κύπρο ο Αλεξάντερ Ντάουνερ, εν τω μέσω των διαπραγματεύσεων με την τρόικα;  Η αποκρουστική αυτή φιγούρα έχει καταντήσει τελικά ο εφιάλτης του Κυπριακού Ελληνισμού.

Κρίνος Ζ. Μακρίδης

Πρόεδρος

Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης (ΚΕΑ) Κύπρου

Βίντεο

Μόνιμα