Antistasi

Να κλείσουν τα οδοφράγματα

Ο Παναγροτικός ζητεί ριζικά μέτρα πάταξης της διοχέτευσης φυτοφαρμάκων
Η παράνομη διακίνηση φυτοφαρμάκων πονοκεφαλιάζει το Υπουργείο Γεωργίας, το οποίο συζήτησε χθες τρόπους πάταξης του φαινομένου με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών

Την ανάγκη για πάταξη και εξάλειψη της διακίνησης φυτοφαρμάκων από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές, για την εξασφάλιση της υγείας του καταναλωτή, εξέφρασε χθες ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης. Ο Υπουργός μιλούσε ύστερα από συνάντηση που είχε με αντιπροσωπία του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, με επικεφαλής τον Επίτιμό του Πρόεδρο Πέτρο Μάρκου.

Ο κ. Αλετράρης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα χρήσιμη τη συνάντηση με τον Σύνδεσμο Καταναλωτών. Όπως ανέφερε, επί τάπητος τέθηκε το θέμα της διακίνησης παράνομων φυτοφαρμάκων από τα κατεχόμενα καθώς και η λειτουργία των λαϊκών αγορών. «Όπως είδατε έγινε μια συντονισμένη επιχείρηση στην περιοχή Αστρομερίτη-Περιστερώνας που συνελήφθη ένα άτομο, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν παράνομα φυτοφάρμακα. Ανταλλάξαμε απόψεις για το θέμα αυτό, θα είμαστε σε πολύ στενή επαφή και στο μέλλον, για να ανταλλάσσουμε και πληροφορίες. Είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε να το πατάξουμε και να το εξαλείψουμε εντελώς, γιατί έχει άμεση σχέση με την υγεία του καταναλωτή», πρόσθεσε.

Μας ανησυχεί η υγεία των καταναλωτών

Από την πλευρά του, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Καταναλωτών Πέτρος Μάρκου είπε: «Μας ανησυχεί ως Σύνδεσμος Καταναλωτών, η υγεία του καταναλωτή και η παρουσία φυτοφαρμάκων που εισάγονται ή μεταφέρονται από τις κατεχόμενες περιοχές στις ελεύθερες και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις απαγορευμένων φυτοφαρμάκων – καταλαβαίνουμε όλοι τι σημαίνει για τη δημόσια υγεία και συγκεκριμένα την υγεία του καταναλωτή. Θα είμαστε σε συνεχή επαφή, συνέχισε, και όποια στοιχεία έρχονται υπόψη μας θα παρουσιάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», σημείωσε ο κ. Μάρκου.

Μηδενική ανοχή
Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών με ανακοίνωσή του καλεί την Αστυνομία να συνεχίσει την εκστρατεία κατά της παράνομης εισαγωγής φυτοφαρμάκων από τα κατεχόμενα, σημειώνοντας ότι θα έχει την αμέριστη υποστήριξη του Κινήματος. Σε τέτοιου είδους θέματα, προστίθεται, το Κίνημα Οικολόγων υποδεικνύει «μηδενική ανοχή σε μια επικίνδυνη και εγκληματική δραστηριότητα».

Θα ήμασταν ευτυχείς αν…
Ο Γενικός Γραμματέας του Παναγροτικού Νεκτάριος Κάρυος, σε χθεσινές του δηλώσεις, αφού χαιρέτισε τον αξιοθαύμαστο πραγματικά ζήλο που επέδειξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες για εντοπισμό απαγορευμένων φυτοφαρμάκων, τόνισε: «Θα ήμασταν εξίσου πανευτυχείς, εάν μας δινόταν η ευκαιρία να χαιρετίσουμε ανάλογες εκστρατείες και ενέργειες του κράτους για προστασία των πολιτών από την ανεξέλεγκτη είσοδο από τα κατεχόμενα αγροτικών προϊόντων, τα οποία παράγονται είτε στην Τουρκία είτε στα κατεχόμενα με την χρήση των αναφερόμενων απαγορευμένων φυτοφαρμάκων και διοχετεύονται νόμιμα και παράνομα στην κυπριακή αγορά».

Παράλληλα, ο κ. Κάρυος διερωτήθηκε γιατί δεν αξιοποιείται η Ε. Φρουρά για στοιχειοθέτηση υποθέσεων παράνομης εισόδου προϊόντων από τα κατεχόμενα, τα οποία φτάνουν καθημερινά στο πιάτο μας, χωρίς κανέναν έλεγχο, αρκετές από τις οποίες έχουν καταγγελθεί, αλλά δεν προσήχθησαν στο δικαστήριο, λόγω ελλιπούς μαρτυρίας. «Φαίνεται σε αυτό τον τόπο ότι έχει χαθεί το μέτρο. Είναι καλά γνωστό ποιοι υποκινούν τέτοιες ενέργειες. Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί βρίσκουν τόσο μεγάλη ανταπόκριση, στα συμφέροντά τους. Ακόμα μεγαλύτερο ερώτημα εγείρεται, όταν σε καταγγελίες μας για πώληση ξένων πατατών στην κυπριακή αγορά, ως κυπριακών, η έρευνα δεν κατέδειξε τίποτα, ενώ ανάλογη καταγγελία μας στις Αρχές της Ελληνικής Δημοκρατίας, τελεσφόρησε με συλλήψεις και καταδίκες», συμπλήρωσε εγείροντας εκ νέου ζήτημα κλεισίματος των οδοφραγμάτων και την κατάργηση του κανονισμού της πράσινης γραμμής, αφού, όπως υπέδειξε, αυτός χρησιμοποιείται ως άλλοθι για τη διοχέτευση αγροτικών προϊόντων από τα κατεχόμενα με τη χρήση των παράνομων φυτοφαρμάκων.

Βίντεο

Μόνιμα