Antistasi

Ανοικτή Επιστολή του Χρήστου Μιτσίδη προς τον Κομμουνιστή και ανιστόρητο δημοσιογράφο Μιχάλη Μιχαήλ

ΜΕΡΟΣ Θ’

Ως γνωστό από διμήνου περίπου με σειρά από άρθρα μου διέψευσα τα όσα ο περιβόητος «δημοσιογράφος» Μ. Μιχαήλ, είχε το θράσος να παραθέσει στο πρόσφατα κυκλοφορήσαν βιβλιάριο του με τίτλο «Εν Ψυχρώ Δολοφονίες Στελεχών της Αριστεράς κατά τον Αγώνα 1955-59». Μέχρι και του άρθρου μου αυτού, σε όλα τα προηγούμενα, παρουσίασα διακηρύξεις και ανακοινώσεις του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ που είδαν το φως της δημοσιότητας την περίοδο του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, που όντως αποδεικνύουν ότι οι κομμουνιστές της Κύπρου κατεπρόδωσαν τον πανένδοξο εκείνο αγώνα. Για να φρεσκάρω τη μνήμη του Μιχαλάκη, παραθέτω και πάλι μέρος της ανακοίνωσης που εξέδωσε η ΠΕΟ την 3ην Απριλίου 1955 που ομιλεί αφ’ εαυτής!

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι δυναμιστικές απόπειρες οργανώθηκαν από ταραχοποιούς που θέλουν να υποχρεώσουν την Αγγλική Διοίκηση να πάρει αυστηρά μέτρα εναντίον των εργαζομένων και να αυξήσουν την εχθρότητα που χωρίζει τους Έλληνες από τους Τούρκους. Σίγουρα ο σκοπός των εκρήξεων ήτο για να κτυπηθεί το γνήσιο, το μαζικό, εργατικό κίνημα. Η δράση της ΕΟΚΑ είναι καθαρά αντικομουνιστική και σίγουρα στρέφεται και κατά των Τούρκων της Κύπρου, και ως εκ τούτου Έλληνες και Τούρκοι ενωμένοι να αμυνθούν για να αντιμετωπίσουν τον κοινό εχθρό τους την ΕΟΚΑ»!!!

Δια του παρόντος άρθρου που είναι το πρώτο από σειρά αρκετών άλλων που θα ακολουθήσουν, αποδεικνύω με προσωπικές μου εμπειρίες,  ως και με μαρτυρίες συναγωνιστών μου, ότι όντως καθ’ όλη τη διάρκεια απελευθερωτικού μας αγώνα, Άγγλοι και Κομμουνιστές ήσαν φιλαράκια και συνεργάζοντο σε όλους τους τομείς! Ιδού ακολούθως ζώσα η απόδειξη! Αποτελεί μέρος κατάθεσης που μου έδωσε την 18/04/2007 ο Αθάνιος Μαυρή, από το Κίτι.

«Ήταν χειμώνας του 1958, δεν θυμούμαι δυστυχώς την ακριβή ημερομηνία, όταν ένα βράδυ ομάδα Άγγλων στρατιωτών από τη δύναμη που διέμεναν μόνιμα στο Φάρο Κιτίου, πήγε στο χωριό Περβόλια για διασκέδαση. Το να πηγαίνουν οι Εγγλέζοι στο προαναφερόμενο χωριό για διασκέδαση ήταν καθημερινό φαινόμενο λόγω της φιλικής συμπεριφοράς των περισσοτέρων κατοίκων του χωριού, που ανήκαν στην αριστερή παράταξη και ήταν σαν σύμμαχοι τους. Έρχονταν οι Άγγλοι στρατιώτες στο χωριό, και βλέποντας ότι δεν διέτρεχαν κανένα κίνδυνο, άφηναν τα όπλα τους πάνω στα τραπέζια των καφενείων και διασκέδαζαν. Ένα βράδυ λοιπόν σε ένα καφενείο του χωριού, όταν οι Άγγλοι άφησαν τα όπλα τους και διασκέδαζαν, ο παρευρισκόμενος στο ίδιο καφενείο αγωνιστής της ΕΟΚΑ Αντώνης Παπαλούκας, άρπαξε ένα αυτόματο και έτρεξε να φύγει! Στην έξοδο του καφενείου ένας αριστερός θαμώνας έβαλε τρικλοποδιά του Παπαλούκα, αλλά ευτυχώς δεν έπεσε, και βγήκε στο δρόμο και άρχισε να τρέχει μέσα στα χωράφια προς τη νότια πλευρά του χωριού.

Αμέσως οι Κομμουνιστές του χωριού έστειλαν με μοτοσικλέτα ένα μέλος του ΑΚΕΛ στον αστυνομικό σταθμό Κιτίου, και κατάγγειλε ονομαστικά ποιος απέσπασε το αυτόματο, ταυτόχρονα δε ειδοποίησε και τον υπεύθυνο του Κόμματος Κιτίου (κατέχω το όνομα του μοτοσικλετιστή). Ακολούθως κτύπησαν την καμπάνα του χωριού και αφού συγκέντρωσαν όλους τους δικούς τους διαχωρίστηκαν σε δύο μεγάλες ομάδες, η μία ομάδα εφοδιάστηκε με λουξ κινήθηκε και άρχισαν να ερευνούν όλη την υπαίθρια περιοχή νότια και δυτικά του χωριού, ψάχνοντας για την ανεύρεση και σύλληψη του Αντώνη Παπαλούκα. Οι έρευνες τους συνεχίστηκαν για πολλές ώρες, ενισχυμένοι δε και από άλλους πολλούς από το χωριό μου το Κίτι, έφθασαν μέχρι τον ποταμό του χωριού Κιβισίλι που καταλήγει στη θάλασσα νοτιοανατολικά και κοντά στο χωριό Μαζωτός. Σημειωτέον ότι και μεγάλη δύναμη Άγγλων στρατιωτών, ταυτόχρονα με τους Κομμουνιστές ερευνούσε την προαναφερόμενη περιοχή. Η άλλη μισή δύναμη των συγκεντρωθέντων Κομμουνιστών στο χωριό Περιβόλια, μετά το κτύπημα της καμπάνας πήγε στο σπίτι του Αντώνη Παπαλούκα, ξύπνησαν τον Ιερέα πατέρα του, ως και όλους τους άλλους της οικογένειας, και επιτακτικά απειλώντας γη και ουρανό αξίωσαν, να βρεθεί ο Αντώνης Παπαλούκας και να παραδοθεί μαζί με το αυτόματο όπλο που απέσπασε από τον εχθρό!!

Αυτόν τον αγώνα κάνανε τα κομμούνια της περιόδου εκείνης, πλην όμως ο σημερινός τους σύντροφος Μ. Μιχαήλ έχει το θράσος, επαναλαμβάνω, να εκδίδει βιβλία και να αποκαλεί τους Αγωνιστές της ΕΟΚΑ συλλήβδην δολοφόνους, διότι κατά τη γνώμη του οι Αγωνιστές δολοφονούσαν αριστερούς απλά για το φρόνημα τους!

Αγωνιστής ΕΟΚΑ εν. α. Αξιωματικός

Πρόεδρος εθελοντών 1963-64 Λάρνακος

Βίντεο

Μόνιμα