Antistasi

Σε περίπου ένα μήνα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) θα εκδώσει την απόφασή του αναφορικά με την επικύρωση ή μη του φιλικού διακανονισμού μεταξύ του Μάικ Τύμβιου και της «επιτροπής αποζημιώσεων» του παράνομου τουρκοκυπριακού καθεστώτος για την ανταλλαγή της περιουσίας του στα κατεχόμενα με τουρκοκυπριακή περιουσία στις ελεύθερες περιοχές.

Ο ιατρός Μάικ Τύμβιος σε συνέντευξη Τύπου, μαζί με το δικηγόρο του, Γιαννάκη Ερωτοκρίτου, υποστήριξε πως οδηγήθηκε στην αποδοχή του φιλικού διακανονισμού για ανταλλαγή της περιουσίας του στα κατεχόμενα, με περιουσία στις ελεύθερες περιοχές και χρηματικό ποσό, λόγω «της άρνησης της κυπριακής κυβέρνησης», όπως είπε, να στηρίξει τη φερεγγυότητά του και να τον βοηθήσει να αποφύγει την πτώχευση, μέσω κυβερνητικής εγγύησης σε δάνειο για εκπλήρωση των οφειλών του, με αντάλλαγμα την εκχώρηση των αποζημιώσεων, που θα επιδίκαζε το ΕΔΑΔ για την απώλεια χρήσης της περιουσίας του.

Παράλληλα, όπως είπε, η διαφωνία του με τη διαχείριση του «όχι» μετά το δημοψήφισμα ήταν ο άλλος λόγος που τον ώθησε να αποδεχθεί το φιλικό διακανονισμό με την κατοχική δύναμη.

Ο κ. Τύμβιος, ιδιοκτήτης γης 600 σκαλών στην περιοχή του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου, προσέφυγε στο ΕΔΑΔ το 1990 από το οποίο εξασφάλισε καταδικαστική απόφαση κατά της Τουρκίας στις 31 Ιουλίου 2003, χωρίς όμως επιδίκαση αποζημιώσεων, ενώ τρία χρόνια νωρίτερα (το 2000) κηρύχτηκε πτωχεύσας λόγω ζημιών στο Χρηματιστήριο Κύπρου.

Όπως υποστηρίζει, αν το κυπριακό δικαστήριο, στο οποίο προσέφυγαν οι πιστωτές του, αναγνώριζε την αξία της περιουσίας του στα κατεχόμενα, τότε δεν θα κηρυσσόταν πτωχεύσας και δεν θα αντιμετώπιζε αυτή την οικονομική κατάσταση.

Αναφέρθηκε επίσης και στην επιστολή που έστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζητώντας από την κυβέρνηση, εν όψει της επιδίκασης των αποζημιώσεων από το ΕΔΑΔ για την περιουσία του στα κατεχόμενα, να του παραχωρήσει κυβερνητική εγγύηση ύψους 1,5 εκατ. λιρών και αυτός να εκχωρήσει στην κυβέρνηση το ποσό της αποζημίωσης, που θα επεδίκαζε το ΕΔΑΔ.

Ανέφερε ακόμη ότι το 2003, ύστερα από την καταδίκη της Τουρκίας, προσεγγίστηκε από την Άγκυρα, η οποία του προσέφερε αποζημίωση 750.000 ευρώ και επιστροφή της περιουσίας του με τη λύση του Κυπριακού, πρόταση την οποία απέρριψε. Πρόσθεσε ότι προσεγγίστηκε εκ νέου από την Τουρκία το 2006, η οποία του προσέφερε ποσό 1 εκατ. δολαρίων και 22 σκάλες γης, περιουσία του ΕΒΚΑΦ στη Λάρνακα, πρόταση την οποία αποδέχθηκε, λόγων των «συνεχών πιέσεων από τον Επίσημο Παραλήπτη για πώληση της περιουσίας μου στις ελεύθερες περιοχές και του βιοχημικού μικροβιολογικού εργαστηρίου».

«Εγώ έχω περιουσία 100 εκατ. λίρες στα κατεχόμενα. Δεν μπορώ να κάνω υπομονή και οι άλλοι όλοι να θησαυρίζουν εις βάρος μου», είπε, προσθέτοντας ότι ο φιλικός διακανονισμός τον οποίο αποδέχθηκε έγινε σύμφωνα με τη νομολογία του ΕΔΑΔ.

Η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να αναγνωρίσει τον πολυσυζητημένο φιλικό διακανονισμό.

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Πολίτης πριν δύο εβδομάδες το Υπουργικό Συμβούλιο, ενέκρινε πρόταση της Υπουργού Εσωτερικών, Ελένης Μαύρου, για επικύρωση της ανταλλαγής της περιουσίας του κ. Τύμβιου στα κατεχόμενα με τεμάχιο 27 σκαλών στη Λάρνακα, το οποίο ανήκει στα Μουσουλμανικά Σχολεία Λάρνακας.

Το Υπουργικό αποφάσισε επίσης την ταυτόχρονη αγορά τού εν λόγω τεμαχίου από το κράτος με το ποσό των 13 εκατομμυρίων ευρώ.

Σημειώνεται ότι της απόφασης του Υπουργικού προηγήθηκε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος αποφάνθηκε ότι η επικύρωση της ανταλλαγής και η αγορά του ακινήτου είναι προς το συμφέρον της Δημοκρατίας.

Μέχρι την απόφαση αυτή μεσολάβησαν αντιδικίες πέντε ετών, αγωγές του κ. Τύμβιου στην Κυπριακή δικαιοσύνη, αλλά και προσφυγή του στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Βίντεο

Μόνιμα