Antistasi


Η ιστορία έχει αποδείξει  πως το πεδίον της δογματικά κομματικής έκφρασης και εκδήλωσης της πολιτικής, αποτελεί ψυχαμοιβό διαδικασία. Ψυχαμοιβό με τη δισυπόστατη έννοια της λέξης.  Την έννοια της αλλοίωσης, της αναποδράστου φθοράς αλλά και της συνδιαλλαγής και της εξαργύρωσης, του ξεπουλήματος δηλαδή σε άνομα ιδιοτελή συμφέροντα. Στο παρόν άρθρο δε θα αναλύσω τις αρετές και τις αρχές που πρέπει να διέπουν τον πολιτικό άνδρα, και δη τον έχοντα βλέψεις εξουσίας. Έχουν ήδη αναλυθεί εκτενώς και ευρέως στον τύπο και αποτελούν πεδίον μελέτης των ειδημόνων. Θα επικεντρωθώ στην εκ των ων ουκ άνευ αρετή της αξιοπρέπειας που πρέπει να διακρίνει τον κάθε άνθρωπο-μονάδα, και μάλιστα σε μια καθολικότερη διάσταση τον πολιτικό άνδρα. Το ήθος και η αρετή της αξιοπρέπειας του πολιτικού, σε πολυσχιδή και πολυεπίπεδη διάσταση, στο ατομικό, συλλογικό αλλά και εθνικό επίπεδο, συνιστούν απαραίτητες προϋποθέσεις των λοιπών χαρακτηριστικών του. Αξιολογούν  τη σταθερότητα και την ακεραιότητα του χαρακτήρα και αποτελούν κύριο γνώμονα, ομού μετά της οξυδέρκειας και της γνώσης της πολιτικής επιστήμης , για την επιλογή της προσωπικότητας που θα άρχει και η οποία εν πολλοίς θα καθορίζει αδιαλείπτως και το μέλλον του Ελληνισμού στον τόπο.

Με φόντο τις προεδρικές εκλογές, και εντός του προαναφερθέντος πλαισίου, λαμβάνοντας υπόψιν πως ‘αρχή άνδρα δείκνυσι’, ο πρόεδρος του κράτους, πειθήνιο όργανο και εκφραστής της Ακελικής πολιτικής, απεδείχθη αναξιόπιστος και ανίκανος. Τα ελάχιστα ψήγματα αξιοπρέπειας που διέθετε, εξαλείφθησαν παντελώς με τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Πολυβίου και της άρνησης ανάληψης ευθύνης. Ένεκα τούτου, δε νομιμοποιείται, ηθικά τουλάχιστον, να απευθύνει λόγους για αξιοπρεπή πολιτική τόσο στο Κυπριακό όσο και στα λοιπά θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του, αφού η αξιοπρέπεια δεν αποτελεί ίδιον του χαρακτήρος του. Η Ακελική αριστερά εγκλωβισμένη στα υπαρξιακά σύνδρομά της και στη μονόχνωτη και ιδεοληπτική πολιτική της, καίτοι απέτυχε παταγωδώς  στους σημαντικότερους τομείς της διακυβέρνησης του τόπου, απαιτεί ιταμώς όπως έχει λόγο στην εκτελεστική εξουσία.
Όσον αφορά στην αξιοπρέπεια του εκ ‘δεξιών’ νεοφιλελεύθερου προεδρικού δελφίνου και ηγήτορα της ‘αξιωματικής’ αντιπολίτευσης, νομίζω πως αυτή εξαντλήθηκε στη στάση που επέδειξε κατά τη διάρκεια που το μέλλον του τόπου αλλά και του Ελληνισμού στην Κύπρο διακυβεύετο άνομα στην τσόχα της- βρετανικού σχεδιασμού-σημαδεμένης τράπουλας, παρέχοντας στήριξη στην αδιέξοδη πολιτική Χριστόφια  με γνώμονα την επιλογή του στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004. Την ώρα του μεγάλου ΝΑΙ ή του μεγάλου ΟΧΙ, επέλεξε ενσυνειδήτως, απειλώντας και προκαλώντας πανικό για επικείμενες ‘μικρασιατικές καταστροφές και διεθνή απομόνωση’, την αναξιοπρεπή και ενδοτική οδό της αποδοχής του καταστροφικού και εθνοαφανιστικού σχεδίου Ανάν.  Παρόλα ταύτα, οβιδιακά μεταμορφωμένος,  υποτιμώντας τη νοημοσύνη και τη συλλογική μνήμη των πολιτών, εκζητεί ανερυθρίαστα ψήφο εξουσίας, τυφλωμένος από άκρατη φιλοδοξία αναρρίχησης στον προεδρικό θώκο.

Όσον αφορά στον έτερο πολιτικά μεταμώνιο* και θωκολάγνη καιροσκόπο, ούτω καλούμενο ηγήτορα του κέντρου, ουδέν σχόλιον….


Πώς προχωρούμε λοιπόν και πώς δρούμε εγκαίρως, μ’ αυτά τα δεδομένα, εμείς οι ‘μέσοι’ πολίτες, ώστε μη τιθώμεθα ενώπιον της τραγικότητας ‘δυοίν κακοίν προκειμένοιν, το μη χείρον βέλτιστον’. Γινόμαστε κατ’ ουσίαν πολίτες, δηλαδή συμμετέχουμε ενεργά στα πολιτικά πράγματα και  κοινωνούμε πολιτευόμενοι, διότι όπως εύστοχα διετύπωσε ο Πλάτων, «μια από τις τιμωρίες του να μην καταδέχεσαι την ενασχόληση με την πολιτική είναι ότι καταλήγεις να σε κυβερνούν οι κατώτεροί σου». Ταυτοχρόνως όμως μεμνήμεθα. Μέσω της διαδικασίας της μνήμης, δίχως να μειώνω την αμεσότητα της επαφής με τα (πολιτικά) πράγματα του παρόντος, το παρόν περνά μέσα από την περιοχή μιας μονιμότερης διαδικασίας και επεξεργασίας. Μιας διαδικασίας η οποία  δεν περιορίζεται στη στείρα περελθοντοσκόπηση, ούτε εξαντλείται αποκλειστικά στην εκ χρονικής αποστάσεως εποπτεία των πραγμάτων, αλλά επικεντρώνεται στον απολογισμό, στην ωριμότερη ανακεφαλαίωση, και στην ενδελεχή επεξεργασία που αναβιβάζουν στη νοητική αποτίμηση των πραγμάτων. Γι’ αυτό πολίτη αυτού του τόπου:

Μέμνησο κομματικών δεσμών εν οίς εφθάρης.
Μέμνησο  αμφιβλήστρου** εν ω επαγιδεύθης.

Λύσον τα κομματικά δεσμά και εις εαυτόν συνελού.

Γ Χ

Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης

*μεταμώνιος= μετα+άνεμος (αντί του μετανεμώνιος)=  ο φερόμενος υπό του ανέμου/ανωφελής.

**αμφίβληστρον = πλέγμα, δίχτυ

Βίντεο

Μόνιμα