Antistasi

Ασυγκράτητο και με διαστάσεις Λερναίας Ύδρας – Ληστείες, κλοπές, εμπρησμοί και απόπειρες δολοφονιών μέσα από την ωμή πραγματικότητα των αριθμών και τι καταδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία, αλλά και ποιες μορφές εγκλήματος πονοκεφαλιάζουν την Αστυνομία

ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ που εμπλέκουν το στοιχείο της έντονηςέως και ακραίας βίας

Πήρε την ανιούσα και δεν λέει να φρεναριστεί το έγκλημα, αφού προσλαμβάνει πλέον διαστάσεις Λερναίας Ύδρας. Μέσα από τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, για το πρώτο τρίμηνο του 2012, που αφορά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 2012 μέχρι την 31η Μαρτίου 2012, καταμαρτυρείται του λόγου το αληθές και διαφαίνεται η αύξηση στο σοβαρό έγκλημα. Φόνοι, εμπρησμοί, ληστείες, εκβιασμοί, διαρρήξεις και ναρκωτικά είναι τα αδικήματα που κατέγραψαν άνοδο, και φαίνεται να εδραιώνονται και να κλιμακώνονται στον τόπο μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έξι φόνοι διαπράχθηκαν μέχρι στιγμής και εξιχνιάστηκαν οι τέσσερις, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο διαπράχθηκαν δύο φόνοι και εξιχνιάστηκε ο ένας. Σημαντική αύξηση παρατηρείται στους εμπρησμούς. Καταγγέλθηκαν 51 εμπρησμοί και εξιχνιάστηκαν οι πέντε, ενώ την αντίστοιχη περίοδο, πέρσι, καταγγέλθηκαν 29 εμπρησμοί και εξιχνιάστηκαν οι δύο. Ληστείες και εκβιασμοί πήραν κι αυτοί ανοδική πορεία, φθάνοντας μέχρι στιγμής τους 50, με 27 να έχουν εξιχνιαστεί, ενώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο καταγράφηκαν 40 υποθέσεις, από τις οποίες οι 22 έχουν εξιχνιαστεί.

Αύξηση παρατηρήθηκε και στις διαρρήξεις. Καταγράφηκαν, συνολικά, 839 υποθέσεις από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 273, ενώ πέρσι την ίδια περίοδο καταγγέλθηκαν 835 διαρρήξεις, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 312. Αίσθηση προκαλεί η κατακόρυφη αύξηση στις υποθέσεις ναρκωτικών. Μέχρι στιγμής, καταγγέλθηκαν 311 υποθέσεις και εξιχνιάστηκαν οι 298, ενώ πέρσι, την ίδια περίοδο, καταγράφηκαν 249 υποθέσεις, από τις οποίες εξιχνιάστηκαν οι 236.

Έντονη έως και ακραία βία

O ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ-εγκληματολόγος Κωνσταντίνος Χρ. Κωνσταντινίδης ανέφερε στη «Σ» ότι «τα αδικήματα που παρουσιάζουν αύξηση εμπλέκουν μέσα το στοιχείο της έντονης έως και ακραίας βίας, κυρίως σωματικής. Έχουμε κατά πολύ ξεπεράσει τα λόγια. Έχουμε προχωρήσει σε πράξεις οι οποίες δεν είναι η εισαγωγή. Είναι το κυρίως θέμα. Οι εγκληματικές αυτές ενέργειες δεν οφείλονται στην όποια οικονομική κρίση, δεν οφείλονται στη φτώχια, δεν οφείλονται στην τυφλή δικαιοσύνη, αλλά οφείλονται σε ξεκαθάρισμα και τακτοποίηση προσωπικών καταστάσεων».

Ο κ. Κωνσταντινίδης, Πρόεδρος του Κωνστάντειου Κέντρου Έρευνας και Μελέτης Εγκληματολογίας και Δικανικών Επιστημών, επισήμανε, σε σχέση με τα αδικήματα που παρουσιάζουν σταθερότητα ή μείωση, τα εξής: «Με εξαίρεση τους βιασμούς, οι διαρρήξεις, οι κλοπές και οι υποθέσεις καταστροφών περιουσιών είναι εγκλήματα τα οποία αν και σοβαρά, εντούτοις διαπράττονται συχνά με μικρότερη πιθανότητα άσκησης βίας κατά ατόμου ή άμεσης απειλής της σωματικής του ακεραιότητας ή και της ζωής του, και με μικρότερη λεία, έναντι της ληστείας, των εκβιασμών, των εμπρησμών.

Είναι «ίσως», περισσότερο εγκλήματα «επιβίωσης». Εγκλήματα που φαίνεται ότι δεν «καλύπτουν» πλέον τις «ανάγκες» του εκτελεστή τους και προσφέρονται λιγότερο ως οι λύσεις στα προβλήματα, στη λύση διαφωνίας και στο ξεκαθάρισμα των λογαριασμών».

Μειώθηκαν οι βιασμοί

Σημαντική μείωση, ωστόσο, παρατηρείται στις υποθέσεις βιασμού. Το πρώτο τρίμηνο, φέτος, καταγγέλθηκε ένας βιασμός, που εξιχνιάστηκε, ενώ την αντίστοιχη περίοδο, πέρσι, καταγράφηκαν δέκα υποθέσεις βιασμών, από τους οποίους οι εννέα εξιχνιάστηκαν. Σε σταθερά επίπεδα παρέμειναν οι υποθέσεις που αφορούν απόπειρες φόνου. Τέσσερις υποθέσεις καταγγέλθηκαν μέχρι τώρα, όπως και πέρσι, πλην όμως, φέτος εξιχνιάστηκαν οι τρεις υποθέσεις, ενώ την περσινή περίοδο εξιχνιάσθηκαν και οι τέσσερις υποθέσεις. Ελαφρά μείωση σημειώθηκε στις υποθέσεις κλοπών.

Πέρσι, καταγράφηκαν 388 υποθέσεις, με τις 118 απ’ αυτές να εξιχνιάζονται, ενώ φέτος καταγγέλθηκαν 373 υποθέσεις και εξιχνιάστηκαν οι 105. Σημαντική μείωση παρατηρείται στις υποθέσεις καταστροφών περιουσίας με εκρηκτικές ύλες. Επτά υποθέσεις καταγγέλθηκαν φέτος, από τις οποίες η μία εξιχνιάστηκε, ενώ πέρσι την ίδια περίοδο καταγράφηκαν 13 υποθέσεις, από τις οποίες, επίσης, εξιχνιάστηκε μία.

Οι… αλλοδαπές κουλτούρες

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, «δυστυχώς αυτό που παρατηρείται έντονα δεν είναι μια γενική αύξηση της διάπραξης ποινικών αδικημάτων, αλλά η αύξηση της διάπραξης των σοβαρότερων αδικημάτων, κι αυτά σίγουρα δεν κατατάσσονται στα εγκλήματα «επιβίωσης» που αποδίδουμε στην οικονομική κρίση και στην έμμεση ανάγκη να δώσουμε μία δικαιολογία, επειδή έχουμε περάσει αυτά τα όρια ηθικής για να κλέψουμε για ένα κομμάτι ψωμί.

Τα εγκλήματα που έχουν αυξηθεί είναι ως επί το πλείστον κακουργήματα, εγκλήματα που μέχρι σήμερα ο Κύπριος πολίτης ενημερωνόταν γι’ αυτά όταν διαπράττονταν στο εξωτερικό». Πρόσθεσε ότι «τώρα πλέον υπάρχει το οργανωμένο έγκλημα. Η γενικότερη ανάπτυξη και η συναναστροφή με αλλοδαπές κουλτούρες και τρόπους σκέψης, των οποίων η διάπραξη του εγκλήματος είναι τρόπος ζωής, αναπόφευκτα αφήνει επηρεασμούς και δυστυχώς οτιδήποτε μας κάνει να νιώσουμε άνετα σε ενδοιασμούς που μας κρατούσαν μακριά από την εύκολη λύση, και ηθικά μας απέτρεπαν από την πραγματική διάπραξη του εγκλήματος, είναι πλέον παρελθόν.

Παράλληλα», σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντινίδη, «το κάθε επόμενο έγκλημα, φόνος, ληστεία, εκβιασμός, εμπρησμός, τοποθετεί σχεδόν πάντα ένα περισσότερο βαθμό δυσκολίας στην εξιχνίασή του. Αυτό καταδεικνύει μελέτη του τρόπου δράσης, τοποθετεί το ίδιο το εγκληματικό στοιχείο σε μία βαθμίδα ανώτερη στον τρόπο σκέψης, κίνησης και δράσης, άρα και άτομα με μεγαλύτερη εξυπνάδα και επίπεδο ικανοτήτων, που αξιοποιούνται με λανθάνουσες κατευθύνσεις».

Ο ρόλος της ανεργίας

ΟΠΩΣ μας υπέδειξε ο Κωνσταντίνος Χρ. Κωνσταντινίδης, έρευνα που διεξήχθη από τον Διεθνή Οργανισμό Διαφάνειας και αφορούσε στην Κύπρο για το έτος 2011, με αντικείμενο τη διαφθορά, κατέδειξε ότι ο Κύπριος πολίτης του 2011 θα διέπραττε ένα έγκλημα, οποιοδήποτε έγκλημα, με μεγάλη ευκολία. «Αυτή η, κατά τα άλλα, ειλικρινής παρά κατακριτέα απάντηση, δίνει όχι απλώς δείγματα γραφής, για το ποια θα είναι η εξέλιξη στα επόμενα χρόνια, αλλά δυστυχώς αποτελεί ενυπόγραφη συμφωνία στο τι θα ακολουθήσει», σχολίασε.

Τόνισε, δε, ότι «η ανεργία, οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες φορολογικές επιβαρύνσεις των νοικοκυριών, πιέζει προς καθοδικές οικονομικές-κοινωνικές τροχιές τα μεσαία στρώματα, ακόμα περισσότερο νοικοκυριά που είναι εκτεθειμένα σε δάνεια και λοιπές πιστώσεις. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η κυπριακή κοινωνία τα επόμενα χρόνια θα είναι η κοινωνική συνοχή.

Τα παιδιά άρχισαν να ζουν και να βιώνουν ένα περισσότερο βίαιο περιβάλλον. Ταυτόχρονα, έχει σημειωθεί και αύξηση της εγκληματικότητας ανηλίκων». Και υπέμνησε: «Το άγχος και το στρες πιθανόν να οδηγήσουν στην εκδήλωση ποικίλων ψυχοσωματικών συμπτωμάτων, επηρεάζοντας όλο το περιβάλλον. Αυτές οι συνθήκες ψυχολογικής αστάθειας είναι δυνατόν να συμβούν σε φτωχά και μη νοικοκυριά που βρίσκονται αντιμέτωπα με την ανεργία και τη μείωση των εισοδημάτων τους, και πιθανόν να οδηγήσουν σε πιο βίαιες αντιδράσεις και αντιδραστικές συμπεριφορές.

http://www.sigmalive.com/simerini

Βίντεο

Μόνιμα