Antistasi

Τον «άδειασε» η Κυβέρνηση

ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΑΔΑΜΟΥ

 ΣΕ ΣΥΜΒΟΛΙΚΟ κλείσιμο του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου προχώρησε χθες το πρωί ο Επίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος.

Ο Επίσκοπος Καρπασίας έκλεισε συμβολικά το οδόφραγμα, αλλά…
Τη χθεσινή ενέργεια του Επισκόπου Χριστόφορου δεν είδε με καλό μάτι η Κυβέρνηση, η οποία έκανε λόγο για λανθασμένη κίνηση, η οποία καταλύει το κράτος και μπορεί να δώσει δικαιώματα στο κατοχικό καθεστώς

Ξεχείλισε το ποτήρι της υπομονής για τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστόφορο, ο οποίος, μη έχοντας άλλον τρόπο ν’ αντιδράσει, ώστε να αρθεί η απαγόρευση, της οποίας τυγχάνει, να μεταβαίνει στα κατεχόμενα, από το κατοχικό καθεστώς, έκλεισε χθες το πρωί οδόφραγμα Αγίου Δομετίου. Η κίνησή του αυτή, όπως ξεκαθάρισε, δεν αποσκοπούσε πουθενά αλλού, παραμόνο στην αποκατάσταση της ελεύθερης διακίνησης Ε/κ και Τ/κ στον τόπο τους, αλλά και τη χωρίς προσκόμματα άσκηση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Τη χθεσινή ενέργεια του Επισκόπου Καρπασίας, πάντως, δεν είδε με καλό μάτι η Κυβέρνηση, η οποία έκανε λόγο για λανθασμένη κίνηση, που καταλύει το κράτος και μπορεί να δώσει το δικαίωμα στο κατοχικό καθεστώς να μειώσει τη διακίνηση ένθεν και ένθεν του οδοφράγματος. Απαντώντας στο συγκεκριμένο επιχείρημα της Κυβέρνησης, ο Επίσκοπος Καρπασίας ζήτησε με πικρία από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να του πει με ποιον πρακτικό τρόπο θα μπορεί να επιτελεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα, όταν του απαγορεύεται η διέλευση στα κατεχόμενα. Εξέφρασε, μάλιστα, ετοιμότητα να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Απρόσκοπτη διακίνηση
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι η διακίνηση από τα οδοφράγματα πρέπει να γίνεται απρόσκοπτα, και να μη δημιουργεί η ε/κ πλευρά προϋποθέσεις, δίνοντας ερείσματα στο κατοχικό καθεστώς, ώστε να μειώσει τη διακίνηση ένθεν και ένθεν των σημείων διέλευσης.

Ερωτηθείς αναφορικά με τη διαμαρτυρία της συντεχνίας των Τ/κ καθηγητών για τους ελέγχους των κατοχικών «Αρχών» στα οδοφράγματα, που δυσχεραίνουν τη διέλευση, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι έχουν δίκαιο να διαμαρτύρονται, και πρόσθεσε: «Πρέπει να προσέχουμε και εμείς οποιεσδήποτε πράξεις, κινήσεις, οι οποίες δίνουν αφορμή, δικαιολογητικά στην κατοχική δύναμη να κάνει αυτά τα οποία καταδικάζουν οι προοδευτικοί Τ/κ». Ερωτηθείς αν αναφέρεται στον αποκλεισμό του οδοφράγματος του Αγίου Δομετίου από τον Επίσκοπο Καρπασίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε «όχι μόνο».

Καταργεί το κράτος
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, μιλώντας στην εκπομπή του Σίγμα, «Μεσημέρι και Κάτι», αφού καταδίκασε τη συμπεριφορά των κατοχικών «Αρχών», διαμήνυσε πως δεν μπορεί κανένας να παίρνει τον νόμο στα χέρια του, να κλείνει τα οδοφράγματα και να δίνει το μήνυμα ότι καταργεί το κράτος. «Από τη στιγμή», είπε, «που η κατοχή αμφισβητεί το κυπριακό κράτος, δεν μπορούμε και εμείς να παίρνουμε τον νόμο στα χέρια μας, όποιαν ιδιότητα και αν έχει αυτός που το κάνει».

Ο Αρχιεπίσκοπος
Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, κληθείς να σχολιάσει το χθεσινό περιστατικό έπειτα από συνάντησή του με την Υπουργό Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, ανέφερε πως «μέσω της διαμαρτυρίας θέλαμε να δώσουμε ένα μήνυμα στα κατεχόμενα, ότι δεν μπορεί η όλη κατάσταση να είναι ετεροβαρής και πρέπει να γίνει αμφοτεροβαρής».

«Δεν μπορεί», είπε, «οι Τ/κ να διακινούνται άνετα προς τις ελεύθερες περιοχές, ενώ εμείς να μην μπορούμε να μεταβούμε στις κατεχόμενες περιοχές, και μάλιστα ο Επίσκοπος της επαρχίας να μην μπορεί να πάει να δει το ποίμνιό του, τους ολίγους εγκλωβισμένους». Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος υπογράμμισε πως ο Επίσκοπος δεν συνιστά κίνδυνο για την Τουρκία ή τους Τ/κ, που επιθυμούν, όπως επισήμανε, την παρουσία του εκεί.

Η ΥΠΕΞ
Η Υπουργός Εξωτερικών, χαρακτηρίζοντας εντελώς απαράδεκτη την απαγόρευση διέλευσης στον Επίσκοπο Καρπασίας, είπε πως, προ δύο εβδομάδων, το υπουργείο της προέβη σε πολύ έντονα διαβήματα σε όλες τις χώρες-μέλη της Ε.Ε. και των Ηνωμένων Εθνών. «Μετά τα χθεσινά γεγονότα τα διαβήματα θα γίνουν ακόμα πιο έντονα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η ίδια προσωπικά αποστέλλει επιστολές σε όλους τους ομολόγους της στην Ε.Ε., τον Υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού και προς άλλες χώρες-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (Ρωσική Ομοσπονδία και ΗΠΑ), καλώντας τους να προβούν στις δέουσες παρεμβάσεις, ώστε και ενόψει των ημερών του Πάσχα, να αρθεί άμεσα αυτή η απαγόρευση.

Κληθείσα να απαντήσει στο ερώτημα που θέτει ο Επίσκοπος, να του υποδειχθούν πρακτικοί τρόποι επιτέλεσης των καθηκόντων του, η κ. Μαρκουλλή ανέφερε πως η συνεργασία Εκκλησίας και Υπουργείου θα φέρει αποτελέσματα, «επειδή εμείς έχουμε τη δυνατότητα να απευθυνθούμε στις ξένες κυβερνήσεις, ώστε να ασκήσουν την επιρροή τους και πιέσεις προς την Τουρκία». «Είναι με αυτόν τον τρόπο που θα έχουμε αποτελέσματα», επισήμανε.

Ο ΔΗΣΥ
Από πλευράς των κομμάτων, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Τάσος Μητσόπουλος, σε γραπτή ανακοίνωσή του τονίζει πως ο ΔΗΣΥ θα συνεχίσει τα διαβήματά του στον ευρωπαϊκό χώρο, σε μια προσπάθεια να αρθούν όλες οι απαγορεύσεις που έχουν επιβάλει οι τουρκικές κατοχικές «Αρχές» στη διακίνηση του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου. Όσον αφορά στην κίνησή του να κλείσει το οδόφραγμα, ο Τάσος Μητσόπουλος ανέφερε πως αυτή εκφράζει την απόγνωση του ποιμενάρχη, ο οποίος στερείται, κατά τρόπον αυθαίρετο και παράνομο, του βασικού και θεμελιώδους δικαιώματός του, της ελεύθερης επικοινωνίας με το ποίμνιό του. Τέλος, ο κ. Μητσόπουλος εξέφρασε την αλληλεγγύη του ΔΗΣΥ προς τον Επίσκοπο Καρπασίας.

Το ΔΗΚΟ
Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωσή του καταδικάζει την τουρκική βαρβαρότητα, σημειώνοντας ότι η συμβολική ενέργεια διαμαρτυρίας του Επισκόπου Καρπασίας μαζί με άλλους ιερείς, είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι οργής και αγανάκτησης κατά της βάρβαρης καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους από το κατοχικό καθεστώς. Καλεί, παράλληλα, τη διεθνή κοινότητα και τους διάφορους παράγοντες που διαδραματίζουν ουσιαστικό ρόλο στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού, να σταματήσουν να κλείνουν τα μάτια σε τέτοιου είδους ενέργειες και να καλέσουν την Τουρκία να επιδείξει σεβασμό στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των Ε/κ συμπατριωτών μας.

Η ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ σε ανακοίνωσή της καταγγέλλει τη βάρβαρη συμπεριφορά των κατοχικών «Αρχών» που απαγορεύουν στον Επίσκοπο Καρπασίας να μεταβαίνει στην εκκλησιαστική περιφέρεια στα κατεχόμενα, για την εκπλήρωση της αποστολής του. «Γι’ αυτό», προσθέτει, «το Κίνημα απέστειλε γραπτή καταγγελία προς το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα της Σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη Σοσιαλιστική Διεθνή».

Οι Οικολόγοι

Το Κίνημα Οικολόγων, ακόμη, αφού καταδικάζει την αποτρόπαια πράξη των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων να απαγορεύσουν την είσοδο στις κατεχόμενες περιοχές στον Μητροπολίτη Καρπασίας, τονίζει: «Θεωρούμε ότι αυτή η πράξη του κατοχικού καθεστώτος παραβιάζει για ακόμα μια φορά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα θρησκευτικά δικαιώματα του κυπριακού λαού. Καλούμε την κυπριακή Κυβέρνηση να καταγγείλει την Τουρκία στην Ε.Ε. και να αναδείξει την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα μας από μια χώρα που ζητά την ένταξή της στην Ε.Ε.».

«Να μου πει πρακτικά τι εισηγείται να κάνω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας»
Ο ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ Καρπασίας Χριστοφόρος, μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, τόνισε πως η συμβολική διαμαρτυρία με κλείσιμο του οδοφράγματος Αγίου Δομετίου από τις 6.30 μέχρι τις 8.00 χθες το πρωί, έγινε επειδή δεν μπορεί να μεταβεί στην κατεχόμενη επαρχία του και να κάνει Πάσχα με τους περίπου 300 εγκλωβισμένους ορθόδοξους χριστιανούς. «Δεν διεκδικώ την Καρπασία, καθώς είναι θέμα που πρέπει να χειριστούν οι πολιτικοί», ανέφερε, προσθέτοντας πως «απευθύνω έκκληση σε αυτούς που μπορούν να βοηθήσουν, να βοηθήσουν ώστε να βρεθεί λύση και να ζήσουμε ειρηνικά μαζί με τους Τ/κ, όπως είναι ο πόθος μας». «Το κλείσιμο του οδοφράγματος», συνέχισε, «ήταν μια έσχατη, προσωπική, αυθόρμητη ενέργεια και συνιστά έναν επώδυνο ρόλο».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε πως η στάση της Κυβέρνησης στο θέμα της παρεμπόδισής του να μεταβεί στην Καρπασία εξαντλείται στη γραπτή διαμαρτυρία στα Η.Ε. και την Ε.Ε., προσθέτοντας πως, πέραν τούτου, πρακτικά δεν υπήρξε τίποτα απολύτως. «Με κρατούσαν δύο ώρες στο οδόφραγμα οι κατοχικές “Αρχές” για να πουν στο τέλος ότι δεν δικαιούσαι να περάσεις και είσαι στο στοπ λιστ», σημείωσε, αναφέροντας ότι το κάθε κράτος οφείλει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των πολιτών του. Εξέφρασε ταυτόχρονα πικρία, επειδή η Κυβέρνηση δεν προέβη σε οποιαδήποτε δήλωση συμπαράστασής του.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη χθεσινή ενέργειά του, ο Επίσκοπος είπε: «Θέλω ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μου πει πρακτικά τι εισηγείται να κάνω και πώς δίνεται λύση στα παρεμβαλλόμενα εμπόδια». Είπε ακόμα πως είχε επίγνωση ότι η ενέργειά του να κλείσει το οδόφραγμα δεν ήταν το δέον γενέσθαι, αλλά συνέχισε, απευθύνοντας και πάλι ερώτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Πέστε μου, κύριε Πρόεδρε, τι μπορώ να κάνω επιπλέον και τι ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνατε;», εκφράζοντας ετοιμότητα να συναντηθεί με τον κατοχικό ηγέτη Ντερβίς Έρογλου.

Βίντεο

Μόνιμα