Antistasi

Ο Αναστασιάδης έλαβε το χρίσμα αλλά χωρίς την υποστήριξη του μεσαίου χώρου οι ελπίδες του για εκλογή είναι ακόμη περιορισμένες. Εάν εξευρεθεί δε επιτέλους ο υποψήφιος  του τρίτου χώρου και εάν ο υποψήφιος αυτός προέρχεται από τις τάξεις του Συναγερμού οι πιθανότητες του Αναστασιάδη, για εκλογή, περιορίζονται ή ακόμη μηδενίζονται!

Είναι ακόμη αβέβαιες οι μελλοντικές κινήσεις της Θεοχάρους, μολονότι οι δηλώσεις της (οι οποίες προκάλεσαν την «οχλοβοή» των στελεχών του Συναγερμού) περί  δυσανάλογης απήχησης της βούλησης του Ανωτάτου στη βούληση της βάσης του Κόμματος και της κοινωνίας ευρύτερα, αποτελούν και μια ένδειξη για τις επόμενες κινήσεις της που συνηγορούν με το σενάριο καθόδου της στις Προεδρικές απέναντι στον Αναστασιάδη και στον Ακελικό υποψήφιο! Οι πληροφορίες πάντως της Ιστοσελίδας  θέλουν τη Θεοχάρους να κατέρχεται στις εκλογές, (εκτός εάν καρποφορήσουν οι απειλές του κομματικού μηχανισμού)!

Επαναφέρουμε ακολούθως σχετικό  με τις Προεδρικές εκλογές απόσπασμα  δημοσκόπησης, που πραγματοποίησε το Σίγμα και αναδημοσιεύθηκε στην Ιστοσελίδα μας  https://antistasi.org/?p=25087,  η οποία προκρίνει μια τέτοια εξέλιξη:

Την προοπτική στήριξης ενός υποψηφίου του ενδιάμεσου χώρου, ο οποίος θα είναι κοινά αποδεκτός από τα κόμματα του Κέντρου, προκρίνει μια σημαντική μερίδα του εκλογικού σώματος. Θετικοί για μια τέτοια εξέλιξη είναι φυσικά οι πλείστοι των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος. Αξιότερον αναφοράς, ωστόσο, είναι το εύρημα που προκύπτει μέσα από τις απαντήσεις των οπαδών του ΑΚΕΛ και του ΔΗΣΥ στη συγκεκριμένη ερώτηση.

Και αυτό, αφού μεγάλο ποσοστό των ψηφοφόρων τους εμφανίζεται έτοιμο να στηρίξει μια πιθανή τέτοια υποψηφιότητα

Έξι στους δέκα ψηφοφόρους εμφανίζονται θετικοί στο ενδεχόμενο στήριξης ενός κοινά αποδεκτού υποψηφίου από τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Εντελώς θετικό παρουσιάζεται ένα 37%, ενώ ένα άλλο 23% δεν λέει «όχι» σε μια τέτοια προοπτική. Αντιθέτως τρεις στους δέκα εκφράζουν αρνητική άποψη στο σενάριο στήριξης από μέρους τους κοινά αποδεκτού κεντρώου υποψηφίου. Όπως είναι φυσιολογικό, θετική εμφανίζεται η πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ και του Ευρωπαϊκού Κόμματος.

Συγκεκριμένα, υπέρ ενός τέτοιου σεναρίου τάσσεται σχεδόν το 90% των ΔΗΚΟϊκών, το 75% των οπαδών της ΕΔΕΚ και το 83% των ψηφοφόρων του ΕΥΡΩΚΟ. Το πιο σημαντικό εύρημα, ωστόσο, έγκειται στη σχετική πρόθεση των οπαδών των δύο μεγάλων κομμάτων, όπου εμφανίζονται ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά στο ενδεχόμενο στήριξης κοινά αποδεκτού υποψηφίου από τον χώρο του κέντρου. Θετικό παρουσιάζεται πέραν του 50% των ΑΚΕΛικών, καθώς επίσης και τέσσερις στους δέκα συναγερμικούς ψηφοφόρους.

Και οι δηλώσεις της Θεοχάρους μετά την εκλογική αναμέτρηση από τις οποίες εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι  δεν αποκλείεται η κάθοδός της στις εκλογές!  Θα δω, λέει, πως θα διαχειρισθώ το ποσοστό που έλαβα!

Η Ελένη Θεοχάρους, υπογράμμισε ότι δεν αισθάνεται καμία απογοήτευση από το αποτέλεσμα της πρωινής εκλογικής αναμέτρησης.

Όταν συμμετέχει κάποιος σε δημοκρατικές διαδικασίες πρέπει να σέβεται το αποτέλεσμα και να προχωρά παραπέρα είπε χαρακτηριστικά η κ.Θεοχάρους, η οποία ερωτηθείσα για τα επόμενα βήματα της, περιορίστηκε στο να πει ότι θα διαχειριστεί το αποτέλεσμα, αφήνοντας ουσιαστικά όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά.

Μάλιστα, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το πεδίο είναι τόσο ρευστό μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο, που κανείς δεν μπορεί να προδικάσει τίποτα.

Αναφορικά, με τις αποδοκιμασίες των ψηφοφόρων κατά την πρωινή ομιλία της, είπε ότι η αναφορά της, που ήταν για το 2004, δεν ερμηνεύθηκε σωστά και γι΄αυτό προκλήθηκαν και οι αντιδράσεις.

Δημοσιεύουμε ακολούθως απόσπασμα από την ανταπόκριση του δημοσιογράφου του Σίγμα και στη συνέχεια την ανακοίνωση του ΔΗΚΟ:

«Είμαι εδώ μπροστά σας και διεκδικώ το χρίσμα του υποψηφίου της παράταξης για τις επόμενες προεδρικές εκλογές, καταθέτοντας μια άλλη πολιτική στο εθνικό ζήτημα», είπε στην ομιλία της η κ. Θεοχάρους, προσθέτοντας ότι «την χρειάζεται η παράταξη για να έχουμε μια αξιόπιστη πρόταση εξουσίας που να κερδίζει τις εκλογές».

Σύμφωνα με την κ. Θεοχάρους, «σήμερα η Κύπρος αντιμετωπίζει την πιο απειλητική για την κρατική μας υπόσταση και για την επιβίωση του λαού μας κρίση». Πρόσθεσε ότι στα χρόνια της διακυβέρνησης Δημήτρη Χριστόφια η οικονομία μας υπέστη πρωτόγνωρη καθίζηση και ότι οι επιπτώσεις από την έκρηξη στο Μαρί είναι «ολέθριες».

«Οχι μόνο για την οικονομία, αλλά κυρίως για το φρόνημα, την πίστη, την εμπιστοσύνη και τη εκτίμηση των πολιτών στην κρατική δομή και στη διακυβέρνηση της χώρας, στην αυτοεκτίμηση του λαού, στην κοινωνική συνοχή και στην αξιοπιστία της Κυπριακής Δημοκρατίας», συνέχισε.

Επικεντρώνοντας το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας της στο Κυπριακό, η κ. Θεοχάρους είπε ότι «κινδυνεύουμε με τον ενταφιασμό του ονείρου των Κυπρίων και με καταστροφή της δημιουργικής αισιοδοξίας του κυπριακού ελληνισμού».

«Οι πολίτες απογοητευμένοι πιστεύουν πως η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Χωρίς καμία στρατηγική και καμία συγκροτημένη τακτική, βαυκαλισμένοι από την αθλιότητα, από τη φενάκη του διζωνικού διαχωρισμού της Κύπρου και του συνεχώς μεταλλασσόμενου, αλλά στην ουσία αναλλοίωτου σχεδίου Ανάν», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η συμπεριφορά κεφαλαιοποιείται από την Τουρκία και λειτουργεί προς όφελος των κατοχικών δυνάμεων και του κατοχικού καθεστώτος.

Οπως είπε, «υποχωρούμε με ευελιξία πρωτοφανή στα διαχρονικά δεδομένα των συνομιλιών. Πριν μας ζητήσουν κάτι το έχουμε ήδη παραδώσει».

«Αυτή την μη πολιτική στη βασική της σύλληψη, δυστυχώς, την στήριξαν διαχρονικά οι ηγεσίες όλων ή σχεδόν όλων των κομμάτων», είπε, παρατηρώντας ότι «αυτή τη μη πολιτική που δεν έχει όραμα, αισιοδοξία, προσήλωση σε στόχους, επιμονή, στρατηγική, αυτή τη μη πολιτική που δεν συνεγείρει το λαό, που δεν εμπνέει κανέναν Έλληνα και δεν πείθει κανένα ξένο, δυστυχώς και εμείς κάποτε την στηρίξαμε».

Η κ. Θεοχάρους αναφέρθηκε στην ανάγκη διεκδίκησης της εφαρμογής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς εκπτώσεις και εξαιρέσεις για όλους τους Κύπριους, προσθέτοντας ότι «αυτός ο στόχος είναι τόσο απλός και τόσο κατανοητός και δεν επιτρέπει σε κανέναν να προβάλει την οιανδήποτε αντίρρηση».

«Στοχεύουμε στην εφαρμογή του ευρωπαϊκού συστήματος δικαίου και του ευρωπαϊκού πολιτικού πολιτισμού στην Κύπρο. Επιδιώκουμε την κινητοποίηση των Ευρωπαίων για να υπερασπιστούν την Κύπρο, τις ελευθερίες και τα δικαιώματα των πολιτών της. Φτάνει να πείσουμε ότι και εμείς αγωνιζόμαστε για αυτό», είπε.

Χαρακτηρίζοντας ως «ατελέσφορο σχήμα» τη διζωνική δικοινοτικη ομοσπονδία, η κ. Θεοχάρους, διερωτήθηκε αν «είναι άραγε τυχαίο το γεγονός ότι ποτέ δεν ήταν εφικτή η επίλυση του προβλήματος με προοπτικές βιωσιμότητας της λύσης στα πλαίσια αυτά; Ακόμη και με τις ακραίες υποχωρήσεις του Δημήτρη Χριστόφια;»

«Για αυτό, απορρίπτουμε όλες τις υποχωρήσεις που έγιναν διαχρονικά από την πλευρά μας και έχουν μετατρέψει αυτό το περίγραμμα λύσης σε αγχόνη», συνέχισε.

Ζήτησε τη χάραξη μιας στρατηγικής «μέσα σε μια ΕΕ, η οποία να γνωρίζει το πρόβλημα, καλά και στις λεπτομέρειές του».

Διερωτήθηκε ακόμη γιατί η Κύπρος εντάχθηκε στην ΕΕ. «Για να διαλύσουμε την Κυπριακή Δημοκρατία και να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής ή για να διεκδικήσουμε λύση δημοκρατική, που να μας απαλλάσσει από την πολιτειακή και γεωστρατηγική ομηρία της Τουρκίας;» είπε.

Όπως είπε «από το 1977, από τις συμφωνίες Μακαρίου-Ντενκτάς έχουν περάσει 35 χρόνια. Μήπως για να γίνει επιτέλους εφικτός ο οδυνηρός συμβιβασμός θα πρέπει να υποκύψουμε τελικά σε όλες τις τουρκικές απαιτήσεις;» διερωτήθηκε η κ. Θεοχάρους και συμπλήρωσε: «Πρέπει να σταματήσουμε την αυτομαστίγωση».

Μίλησε επίσης για τη ανάγκη δημιουργίας ενός κράτους προνοίας, για μια ανθρωποκεντρική ελληνική παιδεία, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη κοιτασμάτων φυσικού αερίου «αναντίλεκτα είναι μοχλός μιας αναβαθμισμένης πολιτικής για σωστή λύση του Κυπριακού».

«Καταθέτω λοιπόν την υποψηφιότητά μου και ζητώ την υποστήριξή σας, ως Ελλήνων πατριωτών, που πιστεύουν στην πατρίδα μας και αγωνιούν για το μέλλον των παιδιών μας», ανέφερε.

«Καταθέτω μια υποψηφιότητα που μπορεί να σπάσει και πρέπει να σπάσει τα στενά κομματικά όρια, καταθέτω μιαν πρόταση, που στηρίζεται από χιλιάδες πολιτών, κάθε κομματικής και ιδεολογικής προέλευσης», είπε και συνέχισε: «Πολιτών που έχουν εκτιμήσει τη συνέπεια και την προσήλωσή μου στους στόχους, την έγνοια μου για τον κάθε πολίτη, τη στοργή μου για τον αδύνατο και τον ταπεινό».

Σημειώνοντας ότι υπηρετεί την Κύπρο ως Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και ότι είναι περήφανη για αυτό, η κ. Θεοχάρους πρόσθεσε ότι «αυτή την ώρα πρέπει να επιλέξουμε τον Πρόεδρο όλων των Κυπρίων».

«Γιατί η Κύπρος δεν χρειάζεται και δεν αντέχει κυβερνήσεις πρόσκαιρων συμμαχιών, κυβερνήσεις προεκλογικών συναλλαγών.(Η Κύπρος) Δεν αντέχει κυβερνήσεις καθολικής συμμετοχής και καθολικής αποχής, καθολικής συμπολίτευσης και καθολικής αντιπολίτευσης, που απολήγουν σε μονοκομματικές κυβερνήσεις μειοψηφίας», είπε, σημειώνοντας ότι «η Κύπρος χρειάζεται μια εμπνευσμένη ηγεσία, που να εκπηγάζει από το λαό και θα λογοδοτεί στο λαό».

Απευθυνόμενη προς τα μέλη του Ανωτάτου, ο κ. Θεοχάρους είπε ότι διεκδικεί την στήριξή τους «καταθέτοντας μια πρόταση νίκης, ένα πρόγραμμα αρχών και αξιών που κοσμείται από την αταλάντευτη προσήλωση στη στρατηγική για την απελευθέρωση της Κύπρου, καταθέτω μια πρόταση κοινού υποψηφίου, που εναγωνίως αναζητεί ο λαός, μια υποψηφιότητα που δεν θα αποκλείει κανένα και δεν οδηγεί τον Συναγερμό σε περιχαράκωση και απομόνωση».

Ωστόσο, τα πνεύματα οξύνθηκαν στην αναφορά της κ. Θεοχάρους ότι η υποψηφιότητά της «δεν θα οδηγεί σε μια απόφαση του Ανωτάτου, που ενώ λαμβάνεται δημοκρατικά και με συντριπτική πλειοψηφία, έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τη βούληση της κομματικής βάσης και της κοινωνίας στο σύνολο της».

Στο άκουσμα αυτής της αναφοράς, πολλά από τα μέλη του Συμβουλίου ιστάμενα άρχισαν να αποδοκιμάζουν, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να παρέμβει ο Πρόεδρος του κόμματος. «Παρακαλώ έχει δικαίωμα ο όποιος ομιλητής (και) δεν θεωρώ ότι προσβάλλεται ο οποιοσδήποτε», είπε ο κ. Αναστασιάδης.

Από την πλευρά της, η κ. Θεοχάρους είπε ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη στο πολιτικό και δημοκρατικό κριτήριο» του Ανωτάτου Συμβουλίου.

Πάντως, η κ. Θεοχάρους επέμενε ότι η ίδια μπορεί να εκπροσωπήσει το ΔΗΣΥ «με επιτυχία». «Γιατί η πλειοψηφία νίκης στις προεδρικές εκλογές θα σχηματιστεί από όλους τους πολίτες. Από τους ενεργούς πολίτες, τους ανέντακτους τους απογοητευμένους, ακόμη και από αυτούς που αρνήθηκαν να πάνε στη κάλπη, διότι δεν είχαν εναλλακτική επιλογή. Χρειάζονται όλοι, και οι αριστεροί που κατανοούν ότι η διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ ήταν ατυχής και θέλουν νέα πνοή νέο πολιτικό λόγο, ελπίδα και συνέπεια και υπευθυνότητα», κατέληξε.

http://www.sigmalive.com

Η αντίδραση του ΔΗΚΟ στο χρίσμα Αναστασιάδη

Η υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη, κόβει τις γέφυρες για συνεργασία ΔΗΣΥ – ΔΗΚΟ στις προεδρικές εκλογές του 2013. Το ΔΗΚΟ με ανακοίνωση του μετά τις εσωκομματικές εκλογές στον ΔΗΣΥ, κάνει λόγο για μονομερή απόφαση που δεν αφήνει [περιθώρια ευρύτερης συνεννόησης. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το ΔΗΚΟ έχει απορρίψει και κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΑΚΕΛ να ο Πρόεδρος Χριστόφιας επαναδιεκδικήσει εκλογή.

ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΚΟ

«Σε μια ειλικρινή και έντιμη προσπάθεια εθνικής συνεννόησης και πολιτικής συνεργασίας για την έξοδο από την κρίση και την ανάκτηση της αξιοπιστίας του κομματικού συστήματος, το ΔΗ.ΚΟ. ανέλαβε προ τριμήνου την πρωτοβουλία να καλέσει όλες τις ηγεσίες και τα κόμματα σε ένα διάλογο που θα τους επέτρεπε να μετατρέψουν το διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου 2013 σε γόνιμη περίοδο αναζήτησης και σχεδιασμού μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για το μέλλον της Κύπρου.

Σκοπός της πρότασης αυτής είναι:
α. να παραμεριστούν οι κομματικοί ανταγωνισμοί, οι προσωπικές φιλοδοξίες και οι ανώφελες συγκρούσεις,
β. να αναδειχθούν τα πραγματικά προβλήματα και να αναιρεθούν τα ψεύτικα διλήμματα,
γ. να αναζητηθούν οι πραγματικές συγκλίσεις και τα αυθεντικά διακυβεύματα που αφορούν στο σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας και του λαού μας,

ώστε όταν αυτός πια βρεθεί μπροστά στην κάλπη των Προεδρικών εκλογών να μπορεί να κάνει τις επιλογές του έχοντας πλήρη τη γνώση, την επίγνωση και τη συνείδηση των εναλλακτικών λύσεων και των συνεπειών του, τόσο ως προς την ικανοποίηση των εθνικών μας δικαίων όσο και ως προς την επιστροφή της χώρας σε τροχιά ανάπτυξης και ευημερίας.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινούμενο το ΔΗΚΟ επεδίωξε και είχε μια σειρά πρώτων διερευνητικών επαφών με το σύνολο των κομματικών δυνάμεων και των ηγεσιών τους.

Στο πλαίσιο αυτών των επαφών ζήτησε, άλλωστε, απ’ όλες τις πλευρές να αναβάλουν τη λήψη των οριστικών τους αποφάσεων, προκειμένου να δοθεί ο χρόνος των αναζητήσεων που ίσως θα μπορούσαν να καταλήξουν σε μία κοινής αποδοχής υποψηφιότητα, προσωπικότητας της οποίας τα χαρακτηριστικά να είναι συμβατά με τις προτεραιότητες ενός κοινού προγράμματος διακυβέρνησης.

Η επικύρωση της υποψηφιότητας του κ. Νίκου Αναστασιάδη από το πολιτικό συμβούλιο του ΔΗΣΥ αποτελεί ασφαλώς αναμφισβήτητο δικαίωμα αλλά και ευθύνη του κόμματός του.

Δε μπορεί, όμως, να μην επισημάνει ότι με τη μονομερή αυτή απόφασή του ο ΔΗΣΥ δυσκολεύει την προσπάθεια της εθνικής συνεννόησης και των προγραμματικών συγκλίσεων χωρίς τετελεσμένα και προκαθορισμένους όρους.

Θέλουμε, παρόλα αυτά, να ελπίζουμε ότι, έστω κι έτσι, τόσο ο κ. Αναστασιάδης όσο και το κόμμά του δε θα θελήσουν να δυναμιτίσουν τη διακομματική συμμετοχή στο διάλογο που οφείλουμε όλοι μας να διεξαγάγουμε ενώπιον του κυπριακού λαού.

Επιδιώκοντας τη συνεργασία με όλες τις πολιτικές δυνάμεις, είναι αυτονόητο ότι το ΔΗ.ΚΟ. θα επιδιώξει παράλληλα τη συνεννόηση μεταξύ των συγγενικότερων ιδεολογικά δυνάμεων με τις οποίες βρίσκεται σε συνεχή διάλογο είτε με κατ΄ιδίαν είτε με κοινές συναντήσεις.

Οφείλουμε να υπογραμμίσουμε για μια ακόμα φορά ότι το ζητούμενο των πρωτοβουλιών και των προτάσεων του ΔΗΚΟ δεν είναι η καταγραφή των συσχετισμών μεταξύ Δεξιάς, Κέντρου και Αριστεράς, αλλά η υπέρβαση αυτών των διαχωρισμών μέσα από το σχηματισμό πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών του ευρύτερου δυνατού φάσματος, της μεγαλύτερης συναίνεσης και της ευρύτερης δυνατής αποδοχής, ώστε να προκύψουν μέσα από τις επιδιωκόμενες προγραμματικές συγκλίσεις ισχυροί και αξιόπιστοι συνασπισμοί εξουσίας, που θα εγγυώνται, με τη συνοχή και τη στρατηγική τους συνέπεια, την άμεση εφαρμογή ενός αποτελεσματικού σχεδίου εθνικής διακυβέρνησης».

http://www.politis-news.com


Βίντεο

Μόνιμα