Antistasi


Το ακόλουθο άρθρο της αξιόλογης δημοσιογράφου Μικαέλλας Λοίζου ασχολείται με την ανακάλυψη των 38 σκελετών που βρέθηκαν στις φυλακές της Τουρκίας. Την υπόθεση διερεύνησε και κατέχει καλά ο ταγματάρχης ε.α Σάββας Πέτρου, ο οποίος ακολούθως παρέχει στην ιστοσελίδα μας αξιόλογες επιπλέον πληροφορίες. Με το δημοσίευμα αποκαλύπτεται η παχυδερμία των κροκοδείλων πολιτικάντηδων για το ανθρωπιστικό αυτό θέμα! Οι διάφοροι γραικύλοι που κυβέρνησαν κατά καιρούς τον τόπο προσπάθησαν να συγκαλύψουν τα εγκλήματα των Μογγόλων.  Το έγκλημα της συγκάλυψης των τουρκικών ωμοτήτων δεν βαρύνει λοιπόν  μόνο το σημερινό μίζερο  Πρόεδρο,  ο οποίος περιφέρει το σαρκίο του από πρωτεύουσα σε πρωτεύουσα για να τον δουν και να διαπιστώσουν όλοι οι ξένοι παράγοντες, ιδίοις όμμασι, την ελαφρότητά του! Το έγκλημα βαρύνει όλους όσοι κορδώθηκαν στην Προεδρική καρέκλα μετά την τουρκική εισβολή!

Γιατί; Διερωτάται ο ανυποψίαστος! Μα για να διατηρήσουν το καλό κλίμα της επαναπροσέγγισης που τους επέβαλαν οι ξένοι πάτρωνες δια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης! Μέτρα τα οποία φρόντισαν να καταστείλουν κάθε διάθεση αντίστασης και κάθε διάθεση αμφισβήτησης της «σοφής»επιλογής της λύσης της ομοσπονδίας. Μέτρα τα οποία απέβλεψαν να εξαλείψουν το μίσος εναντίον του κατακτητή και την καλλιέργεια σχέσεων με τους αδελφούς των όσων αισθάνονται (και ενδεχομένως να είναι) αδέλφια των Τούρκων.

Για χάριν της επαναπροσέγγισης ο Ντενκτάς επέβαλε στους δουλικούς πολιτικάντηδες να μην μας αποκαλύπτουν την αλήθεια αναφορικά με τον οδυνηρό τρόπο με τον οποίον οι Τούρκοι θανάτωναν τους συμπατριώτες μας,  θύματά τους, τους οποίους στη συνέχεια έθαβαν σε ομαδικούς τάφους και τα ονόματά τους αναρτήθηκαν στους καταλόγους αγνοουμένων και εκεί παρέμειναν για χρόνια.

Όπως ανάφερε στην ιστοσελίδα μας ο συναγωνιστής ταγματάρχης εν αποστρατεία Σάββας Πέτρου, οι γραικύλοι πολιτικάντηδες για χρόνια απέκρυβαν  το γεγονός, το οποίο απεκάλυψε εν τέλει το 2009,  η Τούρκικη εφημερίδα των κατεχομένων, «Αφρίκα», ότι από τους 2.020 αιχμαλώτους, τους οποίους οι Τούρκοι θα μετέφεραν στις φυλακές της Τουρκίας, μετέφεραν τελικά μόνο 1.700 διότι οι 320, καθώς ήσαν δεμένοι χειροπόδαρα, κατεσφάγησαν με ξιφολόγχες, στην ακτή της απόβασης του Πέντε Μίλι, από τα διψασμένα για αίμα μεχμετζίκ, τα οποία μόλις είχαν αποβιβαστεί από το σκάφος, το οποίο στην επιστροφή θα μετέφερε τους αιχμαλώτους στην Τουρκία . Από τους 1.700 δε που μεταφέρθηκαν στην Τουρκία επέστρεψαν πίσω μόνο 1.229! Οι 401 έμειναν για πάντα εκεί! Ζωντανοί ή νεκροί! Σ’ αυτούς τους 401 συμπεριλαμβάνονται και 50 Ελλαδίτες!

Όπως η «Αφρίκα» περιγράφει κατά τη σφαγή των 320 Ελλήνων αιχμαλώτων η θάλασσα του Πέντε Μίλι βάφτηκε κόκκινη! Σ΄ αυτή τη θάλασσα δροσίζουν τώρα τις σαπιοκοιλιές τους οι ελεεινοί και τρισάθλιοι γουρουνόμορφοι νεοκύπριοι τα καλοκαίρια όταν επισκέπτονται τα κατεχόμενα καθώς δεν παραλείπουν  να ρίξουν και ένα μπανάκι στη θάλασσα της Κερύνειας!

ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ


«Θαμμένοι» σε κασόνια στο ανθρωπολογικό εργαστήριο, αντί σε τάφους, οι ήρωες του 1974

Συγκλονιστική μαρτυρία συγγενή αγνοουμένου στο «Ράδιο Πρώτο» και στη «Σ»: Βρήκαν τον αδελφό του από τον Δεκέμβριο του 2010 και αρνούνται να παραδώσουν τα λείψανά του στην οικογένεια

Έχασαν τους ανθρώπους τους πριν από σχεδόν 40 χρόνια. Άκουσαν αμέτρητες ιστορίες. Γύρω τους αιωρούνται χιλιάδες ερωτήματα. Η ελπίδα πέθανε μαζί με πολλούς από αυτούς, που έφυγαν με τον καημό να θάψουν, τουλάχιστον, τα παιδιά τους, που έχουν να τα δουν από το 1974. Και κάποιοι βάζουν εμπόδια. Σοβαρά εμπόδια. Ένας-ένας οι γονείς φεύγουν και παίρνουν μαζί τους αναπάντητα ερωτήματα.

Ερωτήματα, που όπως καταγγέλλουν συγγενείς, έχουν απαντήσεις που βρίσκονται σε κασόνια, στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) ή βρίσκονται κρυμμένες πίσω από πολιτικές και επικοινωνιακές σκοπιμότητες. Οι αγνοούμενοι παραμένουν αγνοούμενοι, ο ανθρώπινος πόνος βαθαίνει και διαιωνίζεται και κανείς δεν φαίνεται να μπορεί να κάνει κάτι, ώστε να μπει ένα τέλος σ’ ένα από τα πιο θλιβερά κεφάλαια της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας.

Κηδείες με τη… σειρά!
Η μαρτυρία που έδωσε χθες ο Βασίλης Πανταζής, στην «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο» και στη «Σ», είναι αρκούντως κατατοπιστική, για τον ανεξήγητα απάνθρωπο τρόπο που κάποιοι χειρίζονται ένα ανθρωπιστικό -κατά τα άλλα- ζήτημα. Ο αδελφός του κ. Πανταζή, Φίλιππος, χάθηκε με την 181 Μοίρα Πυροβολικού, στην περιοχή Συγχαρί, στις 23 Ιουλίου του 1974. Ήταν 22 ετών. Έκτοτε αγνοείται.

Μόνο που ο Βασίλης Πανταζής γνωρίζει ότι ο αδελφός του εντοπίστηκε και αναγνωρίστηκε από τον Δεκέμβριο του 2010, καθώς, το μέλος της ΔΕΑ Ηλίας Γεωργιάδης τον είχε καλέσει στο γραφείο του και του έδειξε φωτογραφίες με τα λείψανα του αγνοούμενου Φίλιππου και την ταυτότητά του, στην οποία φαινόταν το όνομά του. Το γεγονός αυτό το ήξερε και ο πατέρας τους, ο οποίος, όμως, θάφτηκε ο ίδιος, τον περασμένο Οκτώβρη, πριν να προλάβει να θάψει τα οστά του ήρωα γιου του. «Αυτή είναι η τακτική που θα ακολουθεί πλέον η ΔΕΑ; Να περιμένουμε να χαθούν όλοι οι γονείς;», διερωτάται ο κ. Πανταζής.

«Δεν μας έδωσαν τα οστά να τα κηδέψουμε, είναι σε ένα κασόνι. Εξ όσων μου έχει πει ο κ. Ζιρόντ και ο κ. Καλλής (σ.σ. μέλη της ΔΕΑ), πρέπει να κάνω υπομονή, να πάρουν τη σειρά τους!», κατήγγειλε. Πρόσθεσε ότι αρνήθηκαν, επίσης, να του παραδώσουν τα προσωπικά αντικείμενα του αδελφού του.

Σύμφωνα με τον κ. Πανταζή, τα οστά του αδελφού του και άλλων αγνοουμένων, είναι τοποθετημένα σε κασόνια, μέσα στην υγρασία, και κινδυνεύει να αλλοιωθεί το DNA τους και να καταστεί ακόμη δυσκολότερη η ταυτοποίησή τους. Υπογράμμισε, ακόμη, ότι το ανθρωπολογικό σταμάτησε από τον περασμένο Μάιο να στέλνει δείγματα προς ταυτοποίηση, ενώ ταυτοποιημένα λείψανα, δεν παραδίδονται στους συγγενείς.

Για ένα πουκάμισο αδειανό…
Ο κ. Πανταζής περιέγραψε, επίσης, άλλο ένα περιστατικό, που καταδεικνύει την άρνηση και την κωλυσιεργία των αρμοδίων. Συγγενείς, μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη, παρουσίασαν στοιχεία το καλοκαίρι του 2010, με αεροφωτογραφίες και συντεταγμένες, που καταδείκνυαν πού βρίσκονταν ομαδικοί τάφοι στην περιοχή της Ασιεντρούσας, στους οποίους υπολογίζεται ότι βρίσκονταν περίπου 300 Ε/κ αγνοούμενοι. «Η ηρωική μάχη των 300 εκεί πάνω θα δημιουργούσε μεγάλο πρόβλημα στις διαπραγματεύσεις. Φανταστείτε εάν γίνονταν οι εκταφές και εντοπίζονταν οι ομαδικοί τάφοι και βρίσκονταν πολλά λείψανα.

Με ποιο τρόπο θα το χειριζόταν η δική μας πλευρά και πώς θα επιδρούσε αρνητικά στις διαπραγματεύσεις», επισήμανε ο αδελφός του ήρωα. Ερωτηθείς από τον συνάδελφο Λάζαρο Μαύρο, κατά πόσον το σκάνδαλο αυτό, σε βάρος των αγνοουμένων, είναι αποτέλεσμα πολιτικού σχεδιασμού, για να διασωθούν οι συνομιλίες, ο κ. Πανταζής δήλωσε: «Τι άλλο να πούμε εμείς οι συγγενείς αγνοουμένων, όταν δίνουμε τις πληροφορίες -που διαχρονικά μάς ζητούν να δώσουμε οποιεσδήποτε πληροφορίες για τους δικούς μας- και έρχονται και δεν τις αξιοποιούν; Ποιος άλλος λόγος υπάρχει γι’ αυτή τη διαπλοκή και γι’ αυτά τα κωλύματα που φέρει η δική μας πλευρά όσον αφορά τις ταυτοποιήσεις;».

Δήλωσε, ακόμη, πως είχαν επισκεφθεί το Προεδρικό, όταν εκεί βρισκόταν ο Βάσος Γεωργίου, και παρουσίασαν τα στοιχεία που είχαν σε σχέση με την αντιπαραγωγική διαδικασία που ακολουθούσε η ΔΕΑ σε ό,τι αφορά στις εκταφές και ο κ. Γεωργίου έμεινε έκπληκτος, λέγοντας ότι θα διερευνήσει το θέμα. Μια διερεύνηση που δεν έγινε ποτέ, καθώς, κατά την εκτίμηση του κ. Πανταζή, ο κ. Γεωργίου δεν πίστευε ότι η δική μας πλευρά έθετε προσκόμματα.

Καθυστερούν και ρίχνουν το φταίξιμο στο Ινστιτούτο
Όπως έγραψε την Κυριακή η εφημερίδα «Καθημερινή», η περίπτωση του κ. Πανταζή δεν είναι η μοναδική. Αντιθέτως, υπάρχουν άλλα 168 λείψανα, στα οποία η ανθρωπολογική ανάλυση έχει ολοκληρωθεί αλλά δεν έχουν σταλεί ποτέ για ταυτοποίηση στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου. Στη ΔΕΑ έχουν υποβληθεί 1995 υποθέσεις και από τις δύο κοινότητες και μέσα σε επτά χρόνια έχουν αποδοθεί στους συγγενείς μόνο 314 λείψανα, ενώ έχουν εκταφεί συνολικά 838! Όλα τα υπόλοιπα, βρίσκονται στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ. Όπως επισημαίνει ο συνάδελφος Ανδρέας Παράσχος, με τους ρυθμούς που εργάζεται η ΔΕΑ θα χρειαστούν 45 χρόνια για να διερευνηθούν και οι 1995 υποθέσεις!

Η ΔΕΑ φαίνεται να κατηγορεί το ΙΝΓΚ -του οποίου οι επιστήμονες ταυτοποιούν τα λείψανα δωρεάν και καταβάλλονται μόνο τα αναλώσιμά τους- τη στιγμή που εδώ και σχεδόν ένα χρόνο δεν έχει λάβει ούτε ένα δείγμα προς ταυτοποίηση. Απώτερος σκοπός της στοχοποίησης του ΙΝΓΚ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, είναι το έργο της ταυτοποίησης να ανατεθεί σε άλλο ινστιτούτο, στη Βοσνία, κάτι που φαίνεται να απεύχονται οι συγγενείς αγνοουμένων, αφού αναπόφευκτα θα προκαλέσει επιπλέον καθυστερήσεις, ενώ θα προκύψει και ζήτημα προσωπικών δεδομένων, αφού το DNA τους θα κοινοποιηθεί στο εξωτερικό.

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του, πάντως, το ΙΝΓΚ αναφέρει ότι «παρακολουθεί με αγωνία τα όσα συμβαίνουν και όσα ανακοινώνονται στον Τύπο αναφορικά με το Πρόγραμμα Ταυτοποίησης Αγνοουμένων και Πεσόντων. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η ταυτοποίηση των λειψάνων, το συντομότερο δυνατό, μέσα από ορθές επιστημονικές πρακτικές και διαδικασίες». Τονίζει ότι το ΙΝΓΚ καταβάλλει τεράστιες και ειλικρινείς προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας με τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και προς τούτο, μέσα σε πνεύμα θετικότητας και αίσθηση ευθύνης, απέστειλε χθες προς τη ΔΕΑ τις τελικές του τοποθετήσεις.

«Το Ινστιτούτο επιθυμεί διακαώς, για ανθρωπιστικούς λόγους και το καλό όλων, να συνεχίσει να προσφέρει στο Πρόγραμμα Ταυτοποίησης Αγνοουμένων και Πεσόντων στο οποίο αφιλοκερδώς συνδράμει τα τελευταία 15 χρόνια», καταλήγει η ανακοίνωση, που υπογράφει ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Χρίστος Φυλακτού.

Τι γίνεται με τους 38 σκελετούς στην τουρκική φυλακή Diyarbakir;
Όπως δήλωσε στη «Σ» ο ταγματάρχης εν αποστρατεία Σάββας Πέτρου, ο οποίος είναι καλός γνώστης του αντικειμένου, «η δική μας πλευρά έμεινε απαθής και δεν κατάφερε μέχρι σήμερα να αποτρέψει τα ψέματα των Τούρκων σε σχέση με τους αγνοούμενους». Πιο συγκεκριμένα, είπε, είναι γνωστό από τις αρχές του 2012 ότι έχουν, μέχρι σήμερα, ανευρεθεί εντός των τουρκικών φυλακών Diyarbakir 38 ανθρώπινοι σκελετοί, που χρονολογούνται περίπου από το 1980. Μέχρι σήμερα το DNA τους δεν έχει ταυτοποιηθεί με τους αγνοούμενους Κούρδους και Τούρκους αριστερούς της εποχής.

Όλοι τους έχουν μια τρύπα στον κρόταφο, από σφαίρα 9 χιλιοστών. Πρόκειται για μέθοδο εκτέλεσης, πολύ παρόμοια με αυτήν που έστειλε στον θάνατο αρκετούς Ε/κ αγνοουμένους, που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και τα λείψανά τους έχουν παραδοθεί στους συγγενείς.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτρου, εκτιμάται ότι οι Τούρκοι, από τους 2000 Ε/κ που συνέλαβαν, έστειλαν στην Τουρκία περίπου 1700, αφού έσφαξαν 320 στο Πέντεμιλι, όπως ομολόγησε στην «Αφρίκα» αυτόπτης μάρτυρας. Υπό μορφή ανταλλαγής αιχμαλώτων, επέστρεψαν 1300. Μαρτυρίες καταδεικνύουν ότι περίπου 400 Ε/κ (συμπεριλαμβανομένων και 50 Ελλαδιτών) ουδέποτε επέστρεψαν στην Κύπρο αλλά παρέμειναν, αντιθέτως, στις φυλακές του Bolu, του Erzerum και του Diyarbakir.

Ο κ. Πέτρου επισήμανε ότι θα έπρεπε, με συντονισμένες ενέργειες, η Κυπριακή Δημοκρατία να θέσει το θέμα στα ανώτερα επίπεδα της ΕΕ, ώστε να απαιτηθεί ο έλεγχος DNA των οστών, για να διαπιστωθεί κατά πόσον αυτά ανήκουν σε Κύπριους αιχμάλωτους, που θεωρούνται αγνοούμενοι, έστω και αν οι πιθανότητες να ανήκουν σε αυτούς είναι λίγες. Αν μη τι άλλο, τόνισε, «θα γίνει γνωστό στον κόσμο το δράμα που έζησε και ζει ο κυπριακός λαός, από το βάρβαρο και απάνθρωπο τουρκικό κράτος, και θα μπει το Κυπριακό στις πραγματικές του διαστάσεις».

Βίντεο

Μόνιμα