Antistasi

Πιέσεις από παντού για το Μέγαρο Πολιτισμού

Νικόλας Ζαννέττος

Ιδιαίτερα επικίνδυνη στασιμότητα παρουσιάζεται στο θέμα ανέγερσης του Μεγάρου Πολιτισμού στην Λευκωσία, με κίνδυνο να χαθεί το κονδύλι το οποίο ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο ανέρχεται στα 95εκ ευρώ και καλύπτει το 85% του συνολικού κόστους του έργου. Το Μέγαρο Πολιτισμού θεωρείται ένα έργο το οποίο θα συντελούσε στην πολιτιστική αναβάθμιση όχι μόνο της Λευκωσίας, αλλά ολόκληρης της Κύπρου.

  • Τορναρίτης: «Καλώ τους αρμοδίους να ενεργοποιηθούν» – Πρωτοφανής αναβλητικότητα
  • Υπουργός Παιδείας: «Είμαστε πολύ μικρός τόπος για τοπικές ή τοπικιστικές προσεγγίσεις»
  • Γιωρκάτζης: «Δεν χωρούν τοπικισμοί σε αυτό το θέμα»
  • Kίνηση Πολιτών Κύπρου: “Η πολιτιστική ανάπτυξη δεν είναι ταρίφα”
  • ΚΣΙΑ:«Με τη λογική κόστος / όφελος κανένα έργο που αφορά τον πολιτισμό ανά το παγκόσμιο δεν θα ολοκληρωνόταν”
  • «Φίλοι της Λευκωσίας»: “Αναπόσπαστο μέρος των σχεδιασμών για την διαμόρφωση ενός πραγματικού αστικού κέντρου”
  • Προδρόμου: “Oποιεσδήποτε επιφυλάξεις υπάρχουν είτε για την προώθηση του έργου είτε για το ετήσιο κόστος λειτουργίας, μπορούν να ελεγχθούν από την ίδια τη Βουλή”

Σύμφωνα με τα όσα προνοεί η απόφαση της ΕΕ για την επιχορήγηση του έργου, η ανέγερση του θα πρέπει να αρχίσει φέτος και να ολοκληρωθεί μέχρι το 2015. Σε αντίθετη περίπτωση, η χρηματοδότηση θα χαθεί. Σημειώνεται ότι τα σχέδια και οι μελέτες έχουν στοιχίσει στο κράτος μέχρι στιγμής 15 εκ ευρώ.

Υπουργός Παιδείας: «Είμαστε πολύ μικρός τόπος για τοπικές ή τοπικιστικές προσεγγίσεις»

Σε δηλώσεις του στο Sigmalive, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργος Δημοσθένους, είπε ότι «Ο πολιτισμός έχει κεφαλαιώδη αξία και σημασία για την ύπαρξη και ανάπτυξη κάθε λαού. Για την Κύπρο ιδιαίτερα αποτελεί συστατικό στοιχείο της επιβίωσης μας. Για το σκοπό αυτό θεωρούμε την προώθηση σημαντικών έργων πολιτιστικής υποδομής ως απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη του πολιτισμού μας.»

Μέσα σε αυτά τα πλαίσια το Υπουργείο Παιδείας θεωρεί σημαντική την προώθηση και ολοκλήρωση της ανέγερσης αυτού του πολυχώρου πολιτισμού είπε ο Υπουργός Παιδείας.

«Αυτό το σύγχρονο σπίτι του πολιτισμού θα παρέχει την ευκαιρία πραγματοποίησης πολυποίκιλων πολιτιστικών δραστηριοτήτων ανοικτών για όλους τους πολίτες. Αυτός είναι άλλωστε γενικότερα ο στόχος μας. Ένας πολιτισμός για τους πολλούς και όχι για λίγους.

Σχολιάζοντας τα όσα ακούγονται για τοπικιστικές «κόντρες» ο Γιώργος Δημοσθένους είπε ότι «Είμαστε πολύ μικρός τόπος για να χωρούν οι τοπικές ή τοπικιστικές προσεγγίσεις για θέματα πολιτισμού και όλα τα έργα υποδομής είναι για όλους τους Κύπριους ανεξάρτητα επαρχίας.»

Όσο αφορά τις ανησυχίες που αφορούν το κόστος και διαχείριση του Μεγάρου, είπε ότι με ορθολογική διαχείρηση και νοικοκυρεμένες δουλειές το έργο μπορεί να γίνει.

Τορναρίτης: «Καλώ τους αρμοδίους να ενεργοποιηθούν» – Πρωτοφανής αναβλητικότητα

Σε δηλώσεις του στο Sigmalive, o Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι η Επιτροπή, έχει συζητήσει το θέμα μέχρι στιγμής τρεις φορές, καλώντας τους αρμοδίους να ενεργοποιηθούν ενώ έχει λεχθεί ότι πολλοί θεωρούν την Λευκωσία ως τον φτωχό συγγενή των υπολοίπων κυπριακών πόλεων.

«Θεωρώ απαράδεκτη αυτή τη συμπεριφορά, ειδικά για ένα έργο για το οποίο εξασφαλίστηκε ένα πελώριο κομμάτι ευρωπαϊκών κονδυλίων. Η αναβλητικότητα και η διαχείριση από την εκτελεστική εξουσία είναι πρωτοφανής.»

Ο Νίκος Τορναρίτης, είπε ότι το έργο έπρεπε να αρχίσει εδώ και πολλή καιρό, αλλά όπως φαίνεται «βρίσκεται χωμένο στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.»

«Καλώ τους αρμοδίους να ενεργοποιηθούν. Θα ήταν κρίμα και άδικο. Ότι μεγάλο έργο αρχίσει στη Λευκωσία, κάποιο αόρατο χέρι το σταματά. Είτε είναι το Αρχαιολογικό Μουσείο Λευκωσίας, είτε είναι το μέγαρο της Βουλής των αντιπροσώπων, είτε είναι το δημοτικό θέατρο το οποίο παραμένει ερείπιο από τη μέρα που έπεσε.»

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, είπε ότι είναι απαράδεκτο να συμπεριφέρονται στη Λευκωσία με αυτό τον τρόπο, την ώρα που η πόλη θα φιλοξενήσει την Προεδρία της ΕΕ και που διεκδικεί τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πρωτεύουσας.

Γιωρκάτζης: «Δεν χωρούν τοπικισμοί σε αυτό το θέμα»

Μιλώντας στο Sigmalive, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, είπε ότι το έργο πρέπει οπωσδήποτε να προχωρήσει, και πως η Επιτροπή Οικονομικών πρέπει να αποδεσμεύσει τα κονδύλια.

«Είναι ένα έργο υποδομής όχι μόνο για τη Λευκωσία αλλά για ολόκληρη την Κύπρο.»

Ταυτόχρονα είπε ότι σε αυτό το θέμα δεν χωρούν τοπικισμοί, χωρίς να θέλει να επεκταθεί.

«Η Λευκωσία είναι ημικατεχόμενη πρωτεύουσα, χωρίς θάλασσα, χωρίς παραλίες και με περιορισμένο ζωτικό χώρο λόγω της κατοχής.»

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος Λευκωσίας, είπε ότι το Μέγαρο Πολιτισμού και η αναμόρφωση του γύρου χώρου, αποτελούν ένα έργο πνοής που θα αναζωογονήσει την οικονομία της πόλης αλλά και της χώρας ολόκληρης και θα έχει για την Λευκωσία τη σημασία που έχουν για τις άλλες πόλεις τα αεροδρόμια τα λιμάνια και οι μαρίνες.

Κίνηση Πολιτών Κύπρου: “Η πολιτιστική ανάπτυξη δεν είναι ταρίφα”

Για τοπικιστικό πόλεμο κάνει λόγο η Κίνηση Πολιτών Κύπρου σε σχετική ανακοίνωση της, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το όλο θέμα. Η Κίνηση, αναφέρει ότι η Κύπρος διψά για έργα πνοής που σηματοδοτούν καλύτερη ποιότητα ζωής, αναφέροντας ότι είμαστε οι εσχάτοι σε ολόκληρη την Ευρώπη, πίσω από την Μάλτα, σε ανάλογες επενδύσεις στον πολιτισμό.

Την ίδια ώρα η Κίνηση, αναφέρει ότι η κόντρα Λευκωσίας Λεμεσού, θυματοποιεί το Μέγαρο Πολιτισμού, αφού σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα ευρωπαϊκά κονδύλια διεκδικούνται και από τη Λεμεσό, η οποία στοχεύει σε διαφορετικής μορφής έργα που δεν έχουν σχέση με την πολιτιστική ανάπτυξη.

Ταυτόχρονα η Κίνηση καταγγέλει «τοπικιστικό πόλεμο» μεταξύ των βουλευτών.

Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων: «Με τη λογική κόστος / όφελος κανένα έργο που αφορά τον πολιτισμό  ανά το παγκόσμιο δεν θα ολοκληρωνόταν

Για το θέμα έχει τοποθετηθεί και ο Κυπριακός Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ακινήτων. Σε ανακοίνωση του αναφέρει ότι αντί όλοι να αγκαλιάσουν το έργο, ορισμένοι ασχολούνται με το αν το κόστος της επένδυσης θα έχει το ανάλογο όφελος, και αγνοούν ότι επιστημονικά δεν μπορεί να τεκμηριωθεί η σχέση κόστους/οφέλους σε αναπτύξεις που αφορούν τον πολιτισμό, αφού τα πλεονεκτήματα σε τέτοιες αναπτύξεις δεν είναι μετρήσιμα μόνο σε χρήματα.

«Με τη λογική κόστος / όφελος κανένα έργο που αφορά τον πολιτισμό (ή μουσείο, πινακοθήκη κλπ) ανά το παγκόσμιο δεν θα ολοκληρωνόταν! Αντί να ασχοληθούν με τα πραγματικά έξοδα του σπάταλου κράτους που ο προϋπολογισμός του ξεπερνά τα 8 χιλιάδες εκατομμύρια ευρώ ασχολούνται με πόσους ταξιθέτες ή γκαρσόνια θα εργάζονται στο Μέγαρο Πολιτισμού. Αγνοούν την επιστημονικά τεκμηριωμένη μελέτη βιωσιμότητας για το Μ.Π. και απλά ψάχνουν αφορμές για να σταματήσουν και αυτό το έργο!¨, αναφέρει η ανακοίνωση.

Οι «Φίλοι της Λευκωσίας» σε ανακοίνωση τους καλούν τις πολιτικές κοινωνικές, πολιτιστικές και οικονομικές παρατάξεις να στηρίξουν το έργο αφού πρόκειται για ένα μοχλό πολιτιστικής ανάπτυξης.

Το Μέγαρο πολιτισμού σύμφωνα με την ανακοίνωση θα προσφέρει νέες θέσεις εργασίας, με αύξηση της καλλιτεχνικής παραγωγής και ευκαιρίες εργοδότησης σε Κύπριους καλλιτέχνες.

«Επιπρόσθετα είναι αναπόσπαστο μέρος των σχεδιασμών για την διαμόρφωση ενός πραγματικού αστικού κέντρου στη Λευκωσία, ευδιάκριτου, ζωντανού και ελκυστικού για κάτοικους και επισκέπτες, όλες τις ώρες της ημέρας, όπως διαθέτουν όλες οι άλλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.»

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Πολιτισμού, Πρόδρομος Προδρόμου, μιλώντας στο Sigmalive, δήλωσε ότι το Ινστιτούτο παρά τις όποιες επιφυλάξεις μπορεί να είχε για το συγκεκριμένο έργο, τάχθηκε υπέρ της εκτέλεσης του έργου.

«Για αυτό το λόγο περιμένουμε ότι η Βουλή θα αποδεσμεύσει το κονδύλι που βρίσκεται στον φετινό προϋπολογισμό, σημειώνοντας ότι οι οποιεσδήποτε επιφυλάξεις υπάρχουν είτε για την προώθηση του έργου είτε για το ετήσιο κόστος λειτουργίας, μπορούν να ελεγχθούν από την ίδια τη Βουλή», είπε ο Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε καμία περίπτωση όμως δεν πρέπει να καθυστερήσει η έναρξη των εργασιών είπε χαρακτηριστικά.

zannettos@sigmalive.com

Βίντεο

Μόνιμα