Antistasi

ΕΛΕΝΗ ΘΕΟΧΑΡΟΥΣ: «Με θεωρούν καλή επιλογή…»

MAXHNEWS.COM (C) 2010

ΤΗΣ ΦΡΟΣΩΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ
Είναι πολλοί αυτοί που πιστεύουν ότι η Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού κ. Ελένη Θεοχάρους αποτελεί το άτομο εκείνο που θα μπορούσε να ενώσει δυνάμεις και να φέρει τον Φεβρουάριο του 2013 την πολυπόθητη αλλαγή. Με πρόσφατη γραπτή δήλωσή της και με δεδομένη την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΣΥ κ. Νίκου Αναστασιάδη για το χρίσμα του υποψηφίου του κόμματος του για την Προεδρία της Δημοκρατίας, η κ. Θεοχάρους εξέφρασε εμμέσως πλην σαφώς και το δικό της ενδιαφέρον. Ξεκαθαρίζοντας το τοπίο αλλά και τις προθέσεις της με συνέντευξή της στη «Μ» η κ. Θεοχάρους αναφέρει ότι πολλές προσωπικότητες του ευρύτερου κεντρώου χώρου και του ΔΗΣΥ θεωρούν έντονα ότι η ίδια αποτελεί μια καλή επιλογή. Όπως αναφέρει προβληματίζεται έντονα αλλά ταυτόχρονα τονίζει ότι δεν έχει καβαλήσει κανένα καλάμι. Σκιαγραφώντας το προφίλ του επόμενου Προέδρου και τα κριτήρια βάση των οποίων θα εκλεγεί η κύπρια ευρωβουλευτής αναφέρει ότι πρέπει να είναι στιβαρός και χαρισματικός και να πιστεύει στον αγώνα για τα δίκαια των Ελλήνων της Κύπρου και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και φυσικά να μπορεί να εκλεγεί, σημειώνοντας ότι «είμαι σε θέση να μπορώ ξεκάθαρα να βλέπω ότι αυτός ο υποψήφιος μπορεί να είναι και άλλος».
Όσο αφορά το κυπριακό η κ. Θεοχάρους αναφέρει ότι οι λεγόμενοι ευέλικτοι χειρισμοί του Προέδρου δημιουργούν τον κίνδυνο αδιεξόδου και επιτρέπουν στον κ. Ντάουνερ και την τουρκική πλευρά να εμφανίζουν ως εναλλακτική επιλογή την πολυμερή διάσκεψη και την επιδιαιτησία ή τον καταλογισμό ευθυνών και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Τονίζει ότι χρειαζόμαστε καθορισμό στόχου και οικοδόμηση νέας στρατηγικής, αφού ο Πρόεδρος δεν έχει σχέδιο Β΄ και συνεχίζει να ακολουθεί την πρακτική, “πομείνετε να δούμεν”, “θωρούμεν και κάμνωμεν”…
Τέλος η κ. Θεοχάρους μιλώντας για την αποτίμηση της για τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Χριστόφια αναφέρει ότι η αποτυχία της είναι παταγώδης, απελπιστική και ανέλπιστη, ενώ για τον Πρόεδρο αναφέρει ότι εξελίσσεται σε τραγική φυσιογνωμία, σημειώνοντας ότι ο τόπος χρειάζεται αλλαγή και νέο αέρα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

-Πως σχολιάζετε τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και την επιστολή του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς τους δύο ηγέτες ενόψει της συνάντησης στο Green Tree, με την οποία καθορίζει ως ορόσημο λύσης το πρώτο εξάμηνο του 2012;
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την απογοήτευσή του για την στάση των Τούρκων και για την πορεία των συνομιλιών, αλλά παράλληλα, άλλες πηγές μιλούν για σημαντική πρόοδο και συγκλίσεις. Στην Κύπρο, πάντως, είναι γενικώς παραδεκτό ότι το Κυπριακό δεν πάει καλά. Παράλληλα, οι λεγόμενοι ευέλικτοι χειρισμοί του Προέδρου δημιουργούν τον κίνδυνο αδιεξόδου και επιτρέπουν στον κ. Ντάουνερ και την τουρκική πλευρά να εμφανίζουν ως εναλλακτική επιλογή την πολυμερή διάσκεψη και την επιδιαιτησία ή τον καταλογισμό ευθυνών και στην ελληνοκυπριακή πλευρά.
Δεν πιστεύω ότι τα τρία ΟΧΙ του Εθνικού Συμβουλίου είναι ικανά να σώσουν την παρτίδα. Τι θα συμβεί εάν η τουρκική πλευρά πει τρία ΝΑΙ, δηλαδή να πουν ναι στην πολυμερή, ναι στην επιδιαιτησία και ναι στο χρονοδιάγραμμα λύσης ως τον Ιούλιο; Το πρόβλημα είναι βαθύτερο. Η υπό συζήτηση λύση έχει ως βάση το σχέδιο Ανάν, δηλαδή είναι μια διχοτομική λύση με την φενάκη της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ιδιαιτέρως παραμορφωμένης από την αρχική εκδοχή της. Η ελληνοκυπριακή πλευρά και το Εθνικό Συμβούλιο πρέπει επιτέλους να αποφασίσουν εάν θέλουν λύση δημοκρατική, λύση αρχών ή εάν θα ανέχονται τον Πρόεδρο να προωθεί λύση διχοτομικού χαρακτήρα που θα παραβιάζει εσαεί τα δικαιώματα των πολιτών, εμμένων πεισματικά και φραστικά στον όρο Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και παραβλέποντας το γεγονός ότι η λύση αυτή είναι μια πολύ επικίνδυνη μορφή απαρτχάιντ.

-Ποιο είναι το κλίμα στην Ευρώπη, ενόψει της ανάληψης της Προεδρίας της Ένωσης από την Κυπριακή Δημοκρατία; Επικρατεί οποιαδήποτε ανησυχία ή προβληματισμός σε σχέση με τις απειλές της Άγκυρας;
Το κλίμα είναι πάντοτε ιδιόρρυθμο. Μεταλλασσόμενο. Θετικό και αρνητικό, και με μεγάλη διακύμανση των αντιδράσεων αναλόγως των γενικότερων εξελίξεων. Εσχάτως έχει εκδηλωθεί κλίμα αλληλεγγύης προς την Κυπριακή Δημοκρατία σε ότι αφορά στην τουρκική θέση ότι εάν δεν λυθεί το Κυπριακό η Άγκυρα δεν θα συνομιλήσει με την Κυπριακή Προεδρία και ότι η Κυπριακή Προεδρία πρέπει να διεκπεραιωθεί εξ ημισείας από τις δύο κοινότητες. Όμως, μην φανταστείτε ότι οι Ευρωπαίοι κοιμούνται και ξυπνούν με αυτή την έγνοια. Έχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν, όπως είναι η οικονομική κρίση, η οποία εξελίσσεται σε γόρδιο δεσμό. Η ΕΕ τονίζει πάντως ότι η ανάληψη της Κυπριακής Προεδρίας είναι ζήτημα θεσμικό. Δηλαδή, προβλέπεται από τις Συνθήκες. Στο προσχέδιο έκθεσης αξιολόγησης της Τουρκίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υπάρχει μια ποιοτική φραστική διατύπωση πιο προχωρημένη από εκείνη του Συμβουλίου, αφού όπως τονίζει η συντάκτρια, η ΕΕ δε στηρίζει την Κύπρο μόνο θεσμικά, αλλά και ως ένδειξη αλληλεγγύης. Εάν βεβαίως πάει στραβά το Κυπριακό και αν μας καταλογιστούν ευθύνες επειδή δεν θα εξευρεθεί λύση ως την 1η Ιουλίου, τότε θα έχουμε εμείς πρόβλημα αντί η Τουρκία. Εκτιμώ ότι θα στριμωχθούμε. Σκεφθείτε πάντως ένα Κύπριο Βουλευτή που προσπαθεί να διατυπώσει και να υποστηρίξει θέσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, να έχει να ισορροπήσει ανάμεσα στην προσφάτως διατυπωθείσα θέση του Προέδρου πως οι συνομιλίες δεν πάνε καλά, με την θέση που ακράδαντα πιστεύουν οι πλείστοι Ευρωπαίοι έχοντας ανάλογη πληροφόρηση, ότι επίκειται λύση. Και μάλιστα εξπρές!

-Φτάσαμε πλέον σε ένα οριακό σημείο στο κυπριακό με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να υποστηρίζουν λύση πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2012. Ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι τα επόμενα βήματα της πλευράς μας;
Η αίσθηση για επικείμενη λύση είναι και πάλι ιδιαιτέρως έντονη. Ειδικά στις τελευταίες ολομέλειες στο Στρασβούργο, όπου επικεντρώναμε την προσοχή μας στην εν εξελίξει γραπτή διακήρυξη για την Αμμόχωστο, αντιμετωπίζαμε σθεναρή αντίσταση από ορισμένους κύκλους, κυρίως Σκανδιναβικούς που δε θέλουν να ασχοληθούν με τα επιμέρους, αφού αναζητείται ολοκληρωτική λύση. Αλλά, πώς να σας πω τα επόμενα βήματα όταν ο Πρόεδρος ενημέρωσε κατόπιν εορτής το Εθνικό Συμβούλιο και όταν ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες του Green tree; Αυτό το οποίο μπορώ να πω είναι ότι για άλλη μια φορά δεν υπάρχει στρατηγική.
Δεν έχουμε εναλλακτικά σχέδια, δράσεις και στρατηγικές επιλογές, παρότι πολλές φορές είναι προβλέψιμες οι Τουρκικές αντιδράσεις. Ο Πρόεδρος από ότι γνωρίζουμε, δεν έχει σχέδιο Β΄ και συνεχίζει να ακολουθεί την πρακτική, “πομείνετε να δούμεν”, “θωρούμεν και κάμνωμεν”. Εάν υπήρχε στρατηγική δεν θα μας έθετε ο Ντάουνερ το τραγικό δίλημμα: Πολυμερής ή αδιέξοδο.
Εν πάση περιπτώσει, χρειαζόμαστε καθορισμό στόχου και οικοδόμηση νέας στρατηγικής. Αποδεχόμαστε την απεμπόληση των δικαιωμάτων των Ελλήνων εις το διηνεκές ή διεκδικούμε λύση αρχών; Θέλουμε ή δεν θέλουμε λύση αρχών; Το υπό συζήτηση πλαίσιο δεν συνιστά λύση αρχών, αλλά επαναφορά του σχεδίου Ανάν στη χειρότερή του μορφή. Συνεπώς, αντί να ανατέμνουμε στις συνομιλίες τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό κεκτημένο, λογικότερο θα ήταν να θέσουμε τις δημοκρατικές αρχές επί τάπητος και να απαιτήσουμε να οικοδομηθεί μια βιώσιμη λύση. Εάν η Τουρκία δεν αποδέχεται να συζητήσει λύση δημοκρατική, τότε να φορτωθεί το κόστος, να επωμιστεί το βάρος της ευθύνης. Εάν εμείς σήμερα κινδυνεύουμε με αδιέξοδο, καταλογισμό ευθυνών και επιβολή απαράδεκτης λύσης είναι διότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκίνησε τις συνομιλίες με τρομακτικές εκπτώσεις και δώρα χωρίς αντίδωρα, όπως η εκ περιτροπής Προεδρία, η σταθμισμένη ψήφος, η παραμονή χιλιάδων εποίκων και ο λανθασμένος χειρισμός στο περιουσιακό, αφού δέχθηκε τον όρο χρήστης κλπ. Αντιθέτως, εάν θέταμε ως βάση την πλήρη εφαρμογή των δημοκρατικών αρχών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η Τουρκία θα ήταν αυτή που θα είχε το δίλημμα ή να τις δεχθεί ή να τις απορρίψει και να πληρώσει το τίμημα των πράξεών της. Η διεκδίκηση του αυτονόητου, μιας θέσης αρχής που είναι κοινός τόπος σε ολόκληρη την ΕΕ, είναι η μόνη θέση που γίνεται αμέσως αποδεκτή χωρίς συζήτηση από όλους τους Ευρωπαίους.

-Ποια είναι η αποτίμηση σας για τα τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης Χριστόφια;
Η αποτυχία είναι παταγώδης. Απελπιστική και ανέλπιστη. Γι αυτό και η διακυβέρνηση Χριστόφια έχει απογοητεύσει κυρίως τον κόσμο του ΑΚΕΛ, ο οποίος ανέμενε από την ηγεσία του να είναι πιο ικανή και άξια. Από την οικονομία ως το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Είχε πλεόνασμα της τάξης του 3,5% επί του ΑΕΠ και είχε χαρακτηριστεί ως Πρόεδρος λύσης, γιατί είχε αυτό-προσδιοριστεί ως Πρόεδρος λύσης γεμίζοντας με προσδοκίες τον κάθε πολίτη. Τώρα προς το τέλος της θητείας τους παραδέχεται ότι δεν υπάρχει πρόοδος στο Κυπριακό, ότι υπάρχει ο κίνδυνος για τα χειρότερα, ενώ η οικονομία πάει από υποβάθμιση σε υποβάθμιση. Μας ρίχνουν στην κατηγορία σκουπίδια! Υπάρχει μεν οικονομική κρίση, αλλά το κατάντημα της οικονομίας οφείλεται σε κακοδιαχείριση της Κυβέρνησης. Στο Μαρί αποτυπώνεται η τραγωδία ενός άθλιου συστήματος, της Κυβέρνησης και του ίδιου του Προέδρου, του οποίου οι ευθύνες είναι ασήκωτες. Το έχω πει και το ξαναλέω. Ο Πρόεδρος εξελίσσεται σε τραγική φυσιογνωμία. Ο τόπος χρειάζεται αλλαγή και νέο αέρα. Ο τόπος θέλει υπεύθυνη, στιβαρή, αποφασιστική ηγεσία που να την εμπιστεύεται και να του δίδει ελπίδα.

ΠΡΟΕΔΡΙΚΕΣ

-Άρχισε ήδη στην Κύπρο, η Προεδρολογία, με πολλά ονόματα προσωπικοτήτων να εμφανίζονται ως δυνάμει υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ένα από το ονόματα που ακούγονται είναι και το δικό σας. Σχολιάστε.
Προσωπικότητες του ευρύτερου κεντρώου χώρου και του ΔΗΣΥ θεωρούν έντονα ότι θα ήμουν μια καλή επιλογή. Προβληματίζομαι αλλά δεν έχω καβαλήσει κανένα καλάμι, με ενδιαφέρει απόλυτα ο επόμενος πρόεδρος να είναι στιβαρός και χαρισματικός και να πιστεύει στον αγώνα για τα δίκαια των Ελλήνων της Κύπρου και τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και φυσικά να μπορεί να εκλεγεί. Η απάντηση μου είναι πως είμαι σε θέση να μπορώ ξεκάθαρα να βλέπω ότι αυτός ο υποψήφιος μπορεί να είναι και άλλος. Θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα για το καλό του τόπου. Εκείνο που μετράει για μένα είναι να εργάζομαι νυχθημερόν για την πατρίδα μου και μόνον. Από οποιοδήποτε πόστο. Από οποιαδήποτε θέση, με αξιοπρέπεια και συνέπεια έναντι των πολιτών που με εξέλεξαν και μου δίδουν δύναμη για τη συνέχεια. Ως πολιτικοί οφείλουμε να σεβόμαστε τους πολίτες και να μην τους θεωρούμε δεδομένους. Όπως και εμάς τους πολιτικούς κανείς δεν μπορεί να μας θεωρεί δεδομένους. Πρέπει να είμαστε συνεπείς με τις δεσμεύσεις μας προς τους πολίτες και να τιμούμε τα συμβόλαια που υπογράφουμε μαζί τους. Και εγώ τα τιμώ και θα συνεχίσω να τα τιμώ, γιατί πιστεύω στην αξιοπρέπεια των πολιτών και στην αξιοπρέπεια του τόπου. Ο κόσμος δικαιούται επιτέλους μιας καλύτερης διακυβέρνησης για να ελπίζει. Βλέπω ακόμη ξεκάθαρα πως η σύναψη μιας ευρείας πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας (όπως έγινε άτυπα μετά την καταστροφή στο Μαρί), η οποία θα εκλέξει τον νέο Πρόεδρο και θα τον στηρίξει χωρίς αμφιταλαντεύσεις σε όλη την πορεία του στην βάση στρατηγικής δυναμένης να αναπροσαρμόζεται ευέλικτα ανά πάσα στιγμή, αποτελεί την προοπτική που έχουμε μπροστά μας.

-Mε γραπτή δήλωση σας αλλά και σε συνέντευξη σας αφήσατε ανοικτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσετε από το κόμμα σας το χρίσμα της υποψήφιας για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αν το κόμμα αποφασίσει ότι δεν θα είστε εσείς η υποψήφια του, θα διεκδικήσετε παρά ταύτα την Προεδρία ως ανεξάρτητη;
Πρωταρχική μου θέση και θεμελιακό μου μέλημα είναι να μπορούμε εμείς οι πολιτικοί να αφουγκραζόμεθα τον συναγερμικό και κάθε άλλο πολίτη για το τι πιστεύει όσον αφορά στο Εθνικό θέμα, στην οικονομία και στις λοιπές πτυχές της καθημερινής μας ζώνης. Την αγωνία και την απόγνωση του. Η Δημοκρατία είναι καλύτερη όταν οικοδομείται από την βάση προς τα πάνω, από κάτω προς την κορυφή. Το μέγιστο πρόκριμα των προεδρικών εκλογών είναι το πρόγραμμα και οι δεσμεύσεις του έναντι των πολιτών. Είναι σε αυτή τη βάση που θα πρέπει να καταρτιστεί το πρόγραμμα για τη διεκδίκηση των εκλογών, διότι έτσι θα έχει αυξημένες πιθανότητες επιτυχίας στην εκλογική αναμέτρηση. Η θέση αυτή είναι θεμελιακή και ακράδαντα πιστεύω πως δεν έχουμε δικαίωμα να αποκλείσουμε την σύναψη μιας νικηφόρας συμμαχίας στο όνομα οιασδήποτε σκοπιμότητας. Όλα τα άλλα είνα λεπτομέρειες που μπορούν να συζητηθούν.

Βίντεο

Μόνιμα