Antistasi

Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν απόψε στην εκδήλωση στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου, που διοργάνωσε η Εθνική Αντι – αποικιοκρατική πλατφόρμα. Οι ένστολοι των  των Βρετανικών Βάσεων άρχισαν να προκαλούν όταν είδαν τους διαδηλωτές να φτάνουν στην περιοχή,  με αποτέλεσμα να αρχίσουν τα επεισόδια.

Η διαδήλωση λεπτό προς λεπτό σύμφωνα με την ιστοσελίδα κουκουβάγια:

 
Μεγάλη αυτοκινητοπομπή γύρω στις 19.15 οδεύει προς τις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου για την προγραμματισμένη εκδήλωση της Εθνικής Αντι – αποικιοκρατικής πλατφόρμας. Στα αυτοκίνητα κυματίζουν οι γαλανολευκες σημαίες. Ισχυρή είναι η δύναμη της αστυνομίας, που συνοδεύει την αυτοκινητοπομοπή.
19.40. Η αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων περικυκλώνει την αυτοκινητοπομπή.
20.00. Γίνονται σοβαρά επεισόδια. Οι Βρετανοί των Βάσεων επιτέθηκαν κατά των διαδηλωτών. Άγριος πετροπόλεμος μεταξύ αστυνομικών. Σημειώθηκαν τραυματισμοί. Έχουν γίνει συλλήψεις.
20. 30. Οδομαχίες βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι Βρετανοί ρίχνουν φωτοβολίδες. Έχει απογειωθεί το ελικόπτερο των Βρετανικών Βάσεων.  Ακολούθησε άγριος πετροπόλεμος, χρήση χημικών και σκηνές βίας. Μέχρι στιγμής οι Βρετανοί έχουν συλλάβει μία κοπέλα, ενώ υπάρχουν τραυματισμοί αστυνομικών και διαδηλωτών.
20.40. Οι Βρετανοί αστυνομικοί των Βάσεων συνέλλαβαν μια γυναίκα της πλατφόρμας, ενώ προηγουμένως την έσερναν στο έδαφος.
20.45. Το ελικόπτερο συνεχίζει να πετά πάνω από το χώρο των συμπλοκών. Οι συμπλοκές κάπως  έχουν περιοριστεί αλλά οι Βρετανοί πραγματοποιούν επιθέσεις εναντίων των διαδηλωτών της πλατφόρμας.
20.55. Μέχρι αυτή την ώρα έχουν καταγραφεί δέκα τραυματισμοί.
21.00. Έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για να αφεθεί ελεύθερη η κοπέλα που συνέλλαβαν οι Βρετανοί. Το ελικόπτερο συνεχίζει να υπερίπταται στην περιοχή. 
21.10. Οι βρετανοί έφεραν στον χώρο κλούβες και ειδικά οχήματα του στρατού.
21.30. Καθιστική εκδήλωση διαμαρτυρίας των διαδηλωτών μπροστά από τις Βάσεις. Ζητούν απελευθέρωση των κρατουμένων.
21.40. Οι Βρετανοί αρνούνται να απελευθερώσουν όσους έχουν συλλάβει και ανασυντάσσονται.
22.00. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στο Κάστρο του Κολοσσίου για να αφεθούν ελεύθεροι οι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί.
22.40. Αστυνομικοί  της Κυπριακής Δημοκρατίας βρίσκονται στο Κάστρο του Κολοσσίου και διερευνούν τα επεισόδια που προκλήθηκαν.
23.00. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, οι διαδηλωτές που έχουν συλληφθεί θα κατηγορηθούν γραπτώς και θα αφεθούν ελεύθεροι.

Οι διοργανωτές

Την εκδήλωση διοργάνωσε η νοεσύστατη οργάνωση “Εθνική Αντί-αποικιοκρατική Πλατφόρμα” η οποία κυκλοφόρησε την ακόλουθη προκήρυξη:

«Δεν μπορεί να μας αφήσει με σταυρωμένα χέρια η προκλητική δήλωση του Υπουργού Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τις βρετανικές κατοχικές βάσεις στο νησί. Ο υπουργός άμυνας του Η.Β. δήλωσε τον Δεκέμβριο του 2011 ότι: ‘Οι βάσεις βρίσκονται σε μια περιοχή γεωπολιτικής σημασίας και ψηλής προτεραιότητας μακροπρόθεσμα για τα συμφέροντα εθνικής ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου’.
Οι πιο πάνω δηλώσεις πιστοποιούν για ακόμη μια φορά ότι η Βρετανία θέλει να φαίνεται ως αποικιοκράτης της Κύπρου μας, και δεν λέει να κουνήσει το πόδι της από το νησί μας συνεχίζοντας να διατηρεί τα αγγλικά αποικιοκρατικά κατάλοιπα της ακόμα στην Κύπρο.
Ο λαός της Κύπρου με τους αγώνες του αξίωσε της έξοδο της κατοχικής Βρετανίας από το νησί και πάντα θα την αξιώνει. Δεν μπορεί καμιά χώρα να έχει κατοχικές βάσεις, για εξυπηρέτηση δικών της συμφερόντων, σε ξένο τόπο. Σε τόπο ο οποίος δεν ανήκει σ’ αυτούς αλλά στους κατοίκους στην Κύπρου.
Σε αυτό το σημείο είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι οι Βρετανοί από το 1963 σταμάτησαν να πληρώνουν το ενοίκιο της στην κυπριακή δημοκρατία, επικαλούμενοι τις ταραχές που υπήρχαν εκείνη την περίοδο στο νησί, και αυτό το γεγονός καθιστά τους Βρετανούς πλέον παράνομους έναντι των υποχρεώσεων που έχουν στην Κύπρο.

Προτάσσουμε το αγώνα μας ενάντια στον Αγγλικό Ιμπεριαλισμό και υπέρ της Αυτοδιάθεσης των λαών και απαιτούμε ΑΜΕΣΗ αποχώρηση των Βρετανικών Βάσεων από το νησί μας το συντομότερο δυνατό.
Σε μια Κύπρο του 21ου αιώνα οι ξένες στρατιωτικές βάσεις στον τόπο μας δεν έχουν καμιά θέση.
Προσθέτουμε δε ότι οι αγώνες που έδωσαν οι πρόγονοι μας, ενάντια στην Αγγλική κατοχή και υπέρ της Αυτοδιάθεσης των Κυπρίων, πρέπει να δικαιωθούν. Προς αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε κι εμείς, ενάντια στα συμφέροντα των ‘Μεγάλων’ δυνάμεων και υπέρ των συμφερόντων του Λαού μας.

Προβληματισμένοι για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας όσον αφορά την τουρκική κατοχή και την συνέχιση της κατοχής του τόπου μας από τον αγγλικό στρατό και με αφορμή των προκλητικότατων δηλώσεων του ΥΠΕΞ του Η.Β., ανακοινώνουμε ότι στις 2 του Γενάρη στις 6:00μμ η Εθνική Αντί-αποικιακή Πλατφόρμα διοργανώνει εκδήλωση διαμαρτυρίας στις Βρετανικές Βάσεις του Ακρωτηρίου.
Η διαδήλωση θα ξεκινά με αυτοκινητοπομπή από το Τσίρειο στάδιο και θα έχει κατάληξη στις βρετανικές βάσεις όπου θα γίνει διαδήλωση διαμαρτυρίας για την παράνομη διατήρηση των Βάσεων στο νησί μας.

Ας στείλουμε ένα βροντερό μήνυμα στους Άγγλους, ότι αυτή η Γη δεν τους θέλει!»

Η ανταπόκριση του Ελεύθερου Κόσμου 

http://www.elkosmos.gr/

Αρχικά, τίποτα δεν προμήνυε την εξέλιξη, όταν περίπου 150 άτομα,  της Εθνικής Αντιαποικιοκρατικής Πλατφόρμας, προσέγγισαν την περίμετρο των βάσεων, το απόγευμα, με σκοπό να διαμαρτυρηθούν και να ζητήσουν την απομάκρυνσή τους από την Κύπρο. Η αστυνομία των βάσεων επιτέθηκε με βιαιότητα εναντίον τους, επικαλούμενη (ψευδώς) ρίψη κροτίδων εναντίον της, με αποτέλεσμα να δεχθεί βροχή από πέτρες. Έγιναν συμπλοκές και εκτεταμένη χρήση χημικών, ενώ σημειώθηκαν τραυματισμοί και από τις δύο πλευρές και συνελήφθησαν δύο άτομα, μεταξύ των οποίων μια νεαρή γυναίκα (την οποία έσυραν στο έδαφος). Οι Βρετανοί αποικιοκράτες, σήκωσαν μέχρι και ελικόπτερο, το οποίο πετούσε όλη την ώρα πάνω από το χώρο των επεισοδίων.

Μετά τα επεισόδια, οι διαδηλωτές κατευθύνθηκαν προς το Κάστρο Κολοσσίου, απαιτώντας την απελευθέρωση των συλληφθέντων. Τι είχε προηγηθεί: μεγάλη αυτοκινητοπομπή το απόγευμα, αποτελούμενη από αυτοκίνητα στα οποία κυμάτιζαν γαλανόλευκες. Η αστυνομία των Βρετανικών Βάσεων, με κλούβες και στρατιωτικά οχήματα, περικύκλωσε προκλητικά την αυτοκινητοπομπή και λίγο αργότερα, ακολούθησε αναίτια επίθεση κατά των διαδηλωτών, που είχε ως αποτέλεσμα δέκα τραυματισμούς. Και όλα αυτά σε ελληνικό έδαφος! Την ίδια ώρα, αισθητή έκαναν και την παρουσία τους οι πραίτορες του ΑΚΕΛ, καθώς αστυνομικοί με πολιτικά προσέγγισαν την περιοχή, προσπαθώντας να αποσπάσουν πληροφορίες για το τι ακριβώς συνέβη.

Βίντεο

Μόνιμα