Antistasi

 

Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν μετά το τέλος της παρέλασης «Αγανακτισμένοι» πολίτες προσπάθησαν να παρελάσουν κατά μήκος της λεωφόρου Ιωσήφ Χ’’Ιωσήφ , αλλά εμποδίστηκαν από την Αστυνομία.

Προσπάθησαν να παρελάσουν οι αγανακτισμένοι και τους παρεμπόδισε πραιτωριανός της ΑΚΕΛικής επαγρύπνησης

Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν μετά το τέλος της παρέλασης «Αγανακτισμένοι» πολίτες προσπάθησαν να παρελάσουν κατά μήκος της λεωφόρου Ιωσήφ Χ’’Ιωσήφ , αλλά εμποδίστηκαν από την Αστυνομία.

Λευκωσία: Μικρή ομάδα «Εθελοντών Αγανακτισμένων-Αφυπνισμένων Πολιτών» φορώντας μαύρες και άσπρες φανέλες και κρατώντας πανό με διάφορα συνθήματα, πραγματοποίησαν το Σάββατο το πρωί εκδήλωση διαμαρτυρίας κοντά στα φώτα της Υπεραγοράς «Ορφανίδη» στη Λευκωσία, λίγη ώρα προτού ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση.

Στο χώρο έγινε προσκλητήριο πεσόντων, για τους 13 νεκρούς της φονικής έκρηξης στο Μαρί τον περασμένο Ιούλιο με τους «Αφυπνισμένους Πολίτες»  να διατρανώνουν την θέλησή τους να συνεχίσουν τις διαμαρτυρίες τους έως ότου οι ένοχοι οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Στη συνέχεια και σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης, οι πολίτες έκαναν αισθητή την παρουσία τους κρατώντας σφυρίχτρες.

Αμέσως μετά το τέλος της παρέλασης, προσπάθησαν να παρελάσουν κατά μήκος της λεωφόρου Ιωσήφ Χ’’Ιωσήφ , όμως εμποδίστηκαν από την Αστυνομία.

Σε κάποια στιγμή δημιουργήθηκε ένταση όταν ένας εκ των πολιτών υποστήριξε ότι δέχθηκε επίθεση από μέλος της Αστυνομίας. Επενέβησαν ψυχραιμότεροι ενώ στη σκηνή μετέβη και ο Αστυνομικός Διευθυντής Λευκωσίας, Κύπρος Μιχαηλίδης, ο οποίος και ζήτησε ενημέρωση για τα συμβάντα.

Ο πολίτης δήλωσε ότι δέχθηκε επίθεση και ζήτησε να συλληφθεί το μέλος της Αστυνομίας που τον κτύπησε, όπως ισχυρίστηκε. Ανέφερε ότι προσπάθησε απλώς να περάσει από το δρόμο και ο αστυνομικός ζήτησε το λόγο γιατί δήθεν τον άγγιξε.

Τότε όπως υποστήριξε, δέχθηκε επίθεση από 3-4 άτομα τα οποία τον κτύπησαν στο στήθος.

Συγγενείς του παραπονούμενου, δήλωσαν μάλιστα ότι ο συγκεκριμένος άνδρας πάσχει από την καρδία του και ζήτησαν την μεταφορά του στο νοσοκομείο με ασθενοφόρο.

Ο κ. Μιχαηλίδης ο οποίος συνομίλησε για λίγα λεπτά με τον παραπονούμενο ζήτησε να μάθει αν έχει κρατήσει τους αριθμούς του αστυνομικού που όπως ισχυρίζεται, τον κτύπησε.

Συγγενείς του παραπονούμενου και άλλοι πολίτες δήλωσαν ότι οι αστυνομικοί δεν έφεραν νούμερα, όμως μπορούν να τους αναγνωρίσουν καθώς έβγαλαν τις φωτογραφίες τους.

Ο κ. Μιχαηλίδης δεσμεύτηκε να ενημερωθεί για το συμβάν και να το εξετάσει.

Οι συγκεντρωθέντες διαλύθηκαν αμέσως μετά, λέγοντας ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα, ακόμη και αν προσπαθήσουν κάποιοι να τους εμποδίσουν και να αντιδράσουν με οποιοδήποτε τρόπο.

«Θα είμαστε εδώ, έξω από το Προεδρικό, δεν θα σταματήσουμε μέχρι να παραιτηθεί ο ηθικός αυτουργός της δολοφονίας και της καταστροφής του τόπου», δήλωσε ο παραπονούμενος πολίτης με τους συγκεντρωθέντες να ξεσπούν σε χειροκροτήματα.

Δήλωση εκπροσώπου Τύπου της Αστυνομίας

Η Αστυνομία οφείλει, έχει αυτονόητη υποχρέωση και είναι εντεταλμένη από το ίδιο το Σύνταγμα, να τηρεί το νόμο και την τάξη σε δημόσιες συγκεντρώσεις και αυτό έπραξαν τα μέλη της Αστυνομίας, δήλωσε από τη Λεμεσό ο εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Μιχάλης Κατσουνωτός, σχολιάζοντας το επεισόδιο.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Κατσουνωτό, «από την πρώτη ενημέρωση που έχω ενώπιον μου, φαίνεται ότι υπήρξε ένα επεισόδιο πολύ περιορισμένης έκτασης και συγκεκριμένα, μετά την ολοκλήρωση της στρατιωτικής παρέλασης και την αποχώρηση μέρους των επισήμων, περίπου 20 άτομα τα οποία ήθελαν να εκδηλώσουν τη διαμαρτυρία τους σε σχέση με τα τραγικά γεγονότα της έκρηξης στο Μαρί της 11ης Ιουλίου, επιχείρησαν να πλησιάσουν το χώρο της εξέδρας, όπου κατά το δεδομένο χρόνο, κάποια μέλη της κυβέρνησης και άλλοι επίσημοι, ανεξάρτητοι αξιωματούχοι, προέβαιναν σε δηλώσεις στα ΜΜΕ».

«Τα μέλη της Αστυνομίας επιχείρησαν να ανακόψουν αυτήν την ομάδα των προσώπων να μεταβούν στον χώρο όπου υπήρχαν επίσημοι και προέβαιναν σε δηλώσεις και φαίνεται ότι ένας εξ αυτών επιχείρησε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό, με αποτέλεσμα όταν μέλος της Αστυνομίας αντιστάθηκε στην προσπάθεια αυτή, ο πολίτης να πέσει στο έδαφος και να ισχυριστεί ότι κτυπήθηκε από το μέλος της Αστυνομίας».

Η Αστυνομία, συνέχισε, «οφείλει και έχει αυτονόητη υποχρέωση, σε τέτοιες περιπτώσεις και μάλιστα είναι εντεταλμένη από το ίδιο το Σύνταγμα, να τηρεί το νόμο και την τάξη σε δημόσιες συγκεντρώσεις και αυτό έπραξαν τα μέλη της Αστυνομίας στη συγκεκριμένη περίπτωση».

Ερωτηθείς σχετικώς, απάντησε πως εάν υπάρξει σχετική καταγγελία από τον διαδηλωτή, αυτή θα τύχει διερεύνησης. 

Πηγή: ΚΥΠΕ

Βίντεο

Μόνιμα