Antistasi

Φόβοι ότι η κατάσταση στην Τουρκία πρόκειται να εξαπλωθεί και στην κατεχόμενη Κύπρο 
Ο λόγος της έξαρσης της δράσης των Κούρδων ανταρτών οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν υλοποιεί τις προεκλογικές υποσχέσεις του, για αποκατάσταση των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων, που παραβιάζονται από το ίδιο το τουρκικό Σύνταγμα.

Οι Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ μέσα σε ένα μήνα διενήργησαν δεκαεπτά καταδρομικές επιχειρήσεις και επέφεραν σοβαρά πλήγματα στον τουρκικό στρατό. Συγκεκριμένα οι Τούρκοι είχαν 42 νεκρούς, μεταξύ των οποίων έναν ταγματάρχη, ένα λοχαγό, έναν ανθυπολοχαγό, έντεκα μόνιμους υπαξιωματικούς και έναν Κούρδο φύλακα (πρόκειται για Κούρδο που υπηρετεί ως οδηγός τουρκικών καταδρομικών ομάδων εναντίον των Κούρδων ανταρτών του ΡΚΚ). Οι τραυματίες ανέρχονται στους δεκαεπτά.

Βαθιές οι ρίζες της κρίσης

Ο λόγος της έξαρσης της δράσης των Κούρδων ανταρτών οφείλεται στο γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν υλοποιεί τις προεκλογικές υποσχέσεις προς τους Κούρδους για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Κούρδων, που παραβιάζονται από το ίδιο το τουρκικό Σύνταγμα και την υφιστάμενη νομοθεσία, ως επίσης και την απαγόρευση εισόδου στη Βουλή έξι εκλελεγμένων Κούρδων βουλευτών.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μη ύπαρξη Βουλής εδώ και δύο μήνες, και να εμποδίζεται ο Ερντογάν να υλοποιήσει το στόχο του, που είναι η αλλαγή του Συντάγματος, έτσι ώστε να εναρμονίζεται με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που αποτελεί απαίτηση της Ε.Ε., για να συνεχίσει η Τουρκία την ενταξιακή της πορεία.

Δεν «έπιασαν» οι εκβιασμοί
Η κλιμάκωση του ανταρτοπόλεμου από τους Κούρδους είναι τροχοπέδη για την Τουρκία ως προς την υλοποίηση του στρατηγικού της στόχου στη Μέση Ανατολή. Ο Ερντογάν πριν από δυο εβδομάδες απείλησε ότι θα επέμβει στρατιωτικά στη Συρία και μάλιστα ο τουρκικός στρατός μετέφερε δυνάμεις αρμάτων και πυροβολικού στα τουρκοσυριακά σύνορα.

Εδώ και λίγες μέρες η Τουρκία χαμήλωσε τους τόνους για δυο λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι η κλιμάκωση του ανταρτοπόλεμου των Κούρδων και δεύτερο είναι ότι δεν απέφεραν καρπούς οι εκβιαστικές προτάσεις της Τουρκίας στις ΗΠΑ, για να εμποδιστεί το Ισραήλ και η Κύπρος να υλοποιήσουν τη συμφωνία για συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.

Με τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα στην Τουρκία, ο Ερντογάν ανέστειλε την εφαρμογή της υπόσχεσής του, ότι θα αναλάβουν την ασφάλεια των συνόρων της Ν.Α. Τουρκίας πέντε χιλιάδες αστυνομικοί που υπάγονται στο Υπουργείο Εσωτερικών και ο στρατός να περιορισθεί στους στρατώνες του. Ο Ερντογάν με αυτή την ενέργεια στοχεύει να πλήξει το κύρος και την αξιοπιστία του τουρκικού στρατού, που διά στόματος του προέδρου της Βουλής Cemil Cicek κατηγορεί το στρατό ως ανεπαρκή και ως ανεκπαίδευτο.

Στην Κύπρο το ΡΚΚ;
Τις τελευταίες ημέρες, ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται στους φόβους που υπάρχουν, ότι η δράση των ανταρτών του ΡΚΚ θα επεκταθεί στην κατεχόμενη Κύπρο. Αφορμή αυτών των φόβων είναι η σύλληψη στην κατεχόμενη Λευκωσία, την περασμένη εβδομάδα, ενός Κούρδου καταζητουμένου, του Niyazi Dolan, με κωδικό όνομα Zinar, που κατηγορείται ότι το 1990 σκότωσε στη Ν.Α. Τουρκία εβδομήντα Τούρκους στρατιώτες και Κούρδους φύλακες.

Τις υποψίες για μεταφορά του ανταρτοπόλεμου στην κατεχόμενη Κύπρο τις ενισχύουν η δραστηριοποίηση κουρδικών συλλόγων στην περιοχή Λεύκας, Μόρφου, Ζώδιας, Λευκωσίας και Καρπασίας. Εκτιμάται ότι στα κατεχόμενα σήμερα ζουν 50.000 Κούρδοι έποικοι. Όπως αναφέρεται στον τουρκικό Τύπο, στους κουρδικούς συλλόγους γίνεται προπαγάνδα υπέρ του ΡΚΚ και τις τελευταίες ημέρες έγινε αφισοκόλληση με τη φωτογραφία του Οτσαλάν.

Γιόρτασαν το Nevroz

Για πρώτη φορά φέτος στα κατεχόμενα έγιναν συγκεντρώσεις για τον εορτασμό του Nevroz, που είναι εθνική εορτή των Κούρδων. Στις συγκεντρώσεις έφεραν και κουρδικές σημαίες. Οι παράνομες αρχές του ψευδοκράτους επιδιώκουν να κρατήσουν χαμηλούς τόνους, φοβούμενες ότι η βία πιθανόν να φέρει την αντιβία και πυροδότηση επεισοδίων. Αυτό που επικρατεί σήμερα στα κατεχόμενα είναι ότι οι έποικοι κουρδικής εθνικότητας καταπιέζονται από τις αρχές του ψευδοκράτους και είναι πολίτες β΄ κατηγορίας. Τους απαγορεύουν να μιλούν τη μητρική τους γλώσσα και τους αποκαλούν προδότες και αποσχιστές.

Οι Κούρδοι έχουν μεταφερθεί στα κατεχόμενα στις δεκαετίες 1980 και 1990, όταν διά της βίας ξεριζώθηκαν από τον τόπο τους, κατά τη διάρκεια επιχείρησης αποψίλωσης δύο χιλιάδων κουρδικών χωριών από τον τουρκικό στρατό, η οποία είχε ως στόχο να μην έχουν στήριγμα οι Κούρδοι αντάρτες του ΡΚΚ. Αυτή η ενέργεια των Τούρκων κατέληξε μπούμερανγκ για την Τουρκία, διότι τώρα οι Κούρδοι δημιούργησαν γκέτο σε όλες τις μεγάλες πόλεις και το επόμενο στάδιο του ΡΚΚ είναι να μεταφέρει τον ανταρτοπόλεμο σε όλη την Τουρκία. Ήδη ο πόλεμος αυτός άρχισε στην Κωνσταντινούπολη και σε περιοχές του κατεχόμενου Πόντου. Να σημειώσουμε ότι στην Κύπρο έχουν μεταφερθεί και έποικοι ποντιακής καταγωγής που μιλούν την ποντιακή διάλεκτο και είναι εγκατεστημένοι σε χωριά της Καρπασίας, στη Βασίλεια, τα Πάναγρα και η Όρκα.

ΣΑΒΒΑΣ ΠΕΤΡΟΥ

Ταγματάρχης ε.α

http://www.caringbridge.org/visit/savvaspetrou/journal

Βίντεο

Μόνιμα