Antistasi

Εξαργυρώνουν επιδόματα σε ταξίδια…
Του Κλεόπα Στυλιανού
Αλλοδαποί πηγαινοέρχονται, εδώ και τέσσερα με πέντε χρόνια, στο εξωτερικό

Εξακολουθούν, παράλληλα, ν’ απολαμβάνουν τα πλουσιοπάροχα επιδόματά τους που παίρνουν από το Γραφείο Ευημερίας.

Την ώρα που η Κύπρος οδεύει σε επικίνδυνα οικονομικά μονοπάτια, το κράτος ξοδεύει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για τα επιδόματα των αλλοδαπών

Σε μια περίοδο που ο τόπος καλείται να αντιμετωπίσει τη δεινή οικονομική κατάσταση που διέρχεται και οι πολίτες του παλεύουν νυχθημερόν με νύχια και με δόντια να τα βγάλουν πέρα, το κράτος φαίνεται να σπαταλά εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για επιδόματα σε Παλαιστινίους του Ιράκ αλλά και σε Ιρακινούς, που στο τέλος της ημέρας ένα μεγάλο τους μέρος ξοδεύεται σε… ταξίδια στο εξωτερικό. Αυτό προκύπτει μέσα από έγγραφα που έχει στην κατοχή της η «Σ».

Η εφημερίδα μας δημοσιεύει σήμερα τρία τρανταχτά παραδείγματα αλλοδαπών, ενός Ιρακινού και δύο Παλαιστινίων του Ιράκ, που, όπως διαπιστώσαμε και διασταυρώσαμε μέσα από έρευνές μας, πηγαινοέρχονται εδώ και τέσσερα με πέντε χρόνια, κάθε τρεις και λίγο, στο εξωτερικό, ενώ παράλληλα εξακολουθούν ν’ απολαμβάνουν τα πλουσιοπάροχα επιδόματά τους που παίρνουν από το Γραφείο Ευημερίας.

Η «Σ» έχει στην κατοχή της κι άλλες περιπτώσεις Παλαιστινίων και Ιρακινών, που όπως προκύπτει μέσα από τα έγγραφα κάνουν πολύ συχνές επισκέψεις στο εξωτερικό και οι οποίοι ενδεχομένως να λαμβάνουν επιδόματα, όπως τους υπόλοιπους τρεις. Για να ξετυλίξουμε, όμως, από την αρχή αυτό το «κουβάρι»-εμπαιγμό σε βάρος των πολιτών, με τα επιδόματα των αλλοδαπών που εξαργυρώνονται σε ταξίδια, θα πρέπει ν’ αναφέρουμε αρχικά τα ακόλουθα.

Το διαμορφωθέν σκηνικό μετά τα επεισόδια

Πριν από έξι μήνες βρίσκονταν στην Κύπρο 2100 Παλαιστίνιοι του Ιράκ. Μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο στο Επαρχιακό Γραφείο Ευημερίας στη Λάρνακα, αλλά και μετέπειτα στο ξενοδοχείο «Ονήσιλος», επίσης στη Λάρνακα, εγκατέλειψαν τη Δημοκρατία γι’ άλλες χώρες -Συρία, Τουρκία, Ιράκ, Αυστραλία κ.ο.κ.- 300 περίπου απ’ αυτούς. Υπενθυμίζεται ότι, κατά τα επεισόδια στη Λάρνακα, οι Παλαιστίνιοι ξυλοφόρτωσαν βάναυσα αστυνομικό του ΟΠΕ, ενώ από το μένος των αλλοδαπών τραυματίστηκε κι ένας κρατικός λειτουργός.

Οι Παλαιστίνιοι αιτητές πολιτικού ασύλου συγκεντρώθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο έξω από τα γραφεία των Κοινωνικών Υπηρεσιών Καμαρών του Επαρχιακού Γραφείου Ευημερίας Λάρνακας και απαίτησαν την καταβολή επιδόματος για τον Ιανουάριο του 2011. Οι αιτητές διαμαρτύρονταν, τότε, επειδή η Βουλή δεν αποδέσμευσε μέχρι εκείνη τη στιγμή το σχετικό κονδύλι για το μηνιαίο επίδομά τους. Όπως ισχυρίστηκαν, έπρεπε να λάβουν τα επιδόματά τους δέκα μέρες προηγουμένως.

Στα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο ξενοδοχείο «Ονήσιλος», κατά την ημέρα που άρχισε η στέγαση αιτητών ασύλου τον περασμένο Μάρτιο, συγκεκριμένα 70 Παλαιστίνιων αιτητών ασύλου στο πλαίσιο της πολιτικής για εξεύρεση χώρων στέγασης και σίτισης από την Κυβέρνηση, ώστε να σταματήσει η παραχώρηση επιδομάτων, τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί, ενώ μια νεαρή Παλαιστίνια, η οποία ήταν έγκυος, υπέστη σοκ κατά τη διάρκεια της συμπλοκής. Τα επεισόδια άρχισαν όταν 51χρονος Παλαιστίνιος αρνείτο να παραμείνει στο ξενοδοχείο με την οικογένειά του…

Αρνούνται να εργαστούν

Αυτήν τη στιγμή παραμένουν στην Κύπρο 1800 Παλαιστίνοι του Ιράκ. Ορισμένοι απ’ αυτούς είναι αιτητές πολιτικού ασύλου, κάποιοι άλλοι είναι αναγνωρισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες, ενώ κάποιοι βρίσκονται στην Κύπρο υπό το καθεστώς της επικουρικής προστασίας.

Από τα 1800 άτομα που παρέμειναν στο νησί μας μετά τα επεισόδια της Λάρνακας, 70-100 άτομα εργάζονται, ενώ 140 άτομα βρίσκονται στα Κέντρα Υποδοχής και Φιλοξενίας των αιτητών πολιτικού ασύλου σε Λάρνακα και Πάφο. Τα υπόλοιπα άτομα, όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές μας, αρνούνται να εργαστούν προφασιζόμενοι διάφορους λόγους. Πολλοί δε απ’ αυτούς λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα από τις αρχές του 2007! Απαράδεκτο και προκλητικό για το κοινό, όμως, αποτελεί το γεγονός ότι μια μεγάλη πλειοψηφία Παλαιστίνιων αλλοδαπών κάνει συχνά… ταξίδια στο εξωτερικό, σε τακτά μάλιστα διαστήματα, τη στιγμή που αρνούνται να δουλέψουν σ’ εργασίες που τους προσφέρει το Τμήμα Εργασίας και εξακολουθούν να λαμβάνουν, παράλληλα, επιδόματα από τη Δημοκρατία. Σημειώνεται ότι, οι αιτητές ασύλου, δεν δικαιούνται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Μόνο αυτοί που έχουν επικουρική και προσφυγική προστασία δικαιούνται να φύγουν εκτός Κύπρου, νοουμένου ότι δεν κάνουν συχνά και αδικαιολόγητα ταξίδια ή και δεν επιστρέφουν στη χώρα από την οποία προέρχονται.

Με δημοφιλή προορισμό τη Συρία

Κυβερνητική πηγή, μάλιστα, μας ανέφερε ότι ο πιο συχνός προορισμός των Παλαιστινίων φαίνεται να είναι η Συρία. Όπως πληροφορούμαστε, στη Συρία υπάρχουν κάποια ειδικά προγράμματα των Ηνωμένων Εθνών για επανεγκατάσταση των πολιτικών προσφύγων σ’ άλλες χώρες – Αμερική, Σουηδία, Καναδά. Μ’ αυτό τον τρόπο, επισήμανε στη «Σ» έγκυρη πηγή μας, οι Παλαιστίνιοι «κρατούν», όπως λέμε στην καθομιλουμένη, «σε δύο σχοινιά». Εντάσσονται, δηλαδή, σ’ αυτά τα προγράμματα με σκοπό, αν βρουν κάτι καλύτερο, να εγκαταλείψουν την Κύπρο και να μετοικήσουν σ’ άλλη χώρα που θα τους κάνει δεκτούς. Μέχρι τότε, όμως, εξακολουθούν να λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα από την Κυπριακή Δημοκρατία! Επιπλέον, τίθεται το συγκλονιστικό ερώτημα, πώς είναι δυνατόν οι Παλαιστίνιοι του Ιράκ, κι όχι όλοι αλλά μια μεγάλη πλειοψηφία τους, να ζητούν προστασία από την Κυπριακή Δημοκρατία, υπό το καθεστώς του πολιτικού πρόσφυγα, κι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της παραμονής τους στη χώρα -όπου βρίσκονται δήθεν υπό προστασία- ν’ αναλώνεται σε ταξίδια στο εξωτερικό;

Συνεπώς, εύλογα μπορεί να συμπεράνει κανείς, με βάση τα πιο πάνω, ότι μια μεγάλη πλειοψηφία των Παλαιστίνιων αλλοδαπών δεν ψάχνει και ούτε έχει ανάγκη για προστασία στην Κύπρο, αλλά έρχονται στο νησί για ν’ απολαμβάνουν τα επιδόματα που λαμβάνουν από το Γραφείο Ευημερίας. Η Υπηρεσία Ασύλου, πάντως, όπως πληροφορούμαστε, όταν διαπιστώσει ότι αλλοδαποί που είναι αιτητές πολιτικού ασύλου ή και πολιτικοί πρόσφυγες ταξιδεύουν συχνά στο εξωτερικό, προχωρεί στην ακύρωση της προστασίας που τους παρέχεται από το κράτος υπό την ιδιότητα του πρόσφυγα. Οι αλλοδαποί, όμως, έχουν το δικαίωμα και ασκούν έφεση στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, για την ακύρωση της προστασίας τους από την Υπηρεσία Ασύλου, με αποτέλεσμα να εκκρεμούν οι εφέσεις τους ενώπιον της Αρχής, ενώ παράλληλα συνεχίζουν να λαμβάνουν και ν’ απολαμβάνουν τα επιδόματα του Γραφείου Ευημερίας, μέχρι αυτές να εξεταστούν!

Εκκρεμούν 300 υποθέσεις

Όσον αφορά στην Αναθεωρητική Αρχή Προσφύγων, από τις 16.500 περίπου αιτήσεις από την ημέρα της σύστασής της, έχουν εξεταστεί και τακτοποιηθεί γύρω στις 15.000. Αφού εξεταστεί κάθε περίπτωση αλλοδαπού που υποβάλλει έφεση στην Αρχή, τότε ενημερώνεται το Γραφείο Ευημερίας για την κάθε απόφαση, μέσω του κεντρικού ηλεκτρονικού συστήματος. Συνολικά, εκκρεμούν 1.700 περίπου υποθέσεις ενώπιον της Αρχής, από αλλοδαπούς κυρίως από την Ασία και την Αφρική.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες μας, 300 περίπου εφέσεις Παλαιστινίων και Ιρακινών εκκρεμούν ενώπιον της Αρχής, αφού έχουν απορριφθεί από την Υπηρεσία Ασύλου, ενώ για κάποιον ακατανόητο λόγο δεν εξετάζονται, με αποτέλεσμα οι αλλοδαποί αυτοί να συνεχίζουν να λαμβάνουν επιδόματα, με αρκετούς απ’ αυτούς να πραγματοποιούν και συχνά ταξίδια στο εξωτερικό. Τονίζεται ότι, μόνο όταν απορριφθούν από την Ανεξάρτητη Αρχή οι εφέσεις των αλλοδαπών και ενημερωθεί το Γραφείο Ευημερίας, αποκόπτεται οριστικά το δημόσιο βοήθημα.

Επιβεβαιωνόμαστε

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Ανδρέας Ασσιώτης επιβεβαιώνει τα στοιχεία της εφημερίδας μας, σημειώνοντας πως όταν αφαιρεθεί το καθεστώς προστασίας κάποιου αλλοδαπού από την Υπηρεσία Ασύλου, τότε ο αλλοδαπός δικαιούται να προσφύγει στην Αναθεωρητική Αρχή ασκώντας έφεση στην πρώτη απόφαση. «Μέχρι να λάβει την απόφασή της, όμως, η Αρχή», σημείωσε ο κ. Ασσιώτης, «ο αλλοδαπός δικαιούται ν’ απολαμβάνει τα επιδόματα του Γραφείου Ευημερίας». «Τα επιδόματα σταματούν όταν η Αρχή απορρίψει την έφεση και ο αλλοδαπός προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο», τόνισε ο Ανδρέας Ασσιώτης.

Σχολιάζοντας τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται για την εξέταση των εφέσεων από την Αρχή, ο κ. Ασσιώτης μας ανέφερε ότι, «στις περιπτώσεις, που για συγκεκριμένους λόγους αφαιρούμε το καθεστώς προστασίας του αλλοδαπού, η παράκλησή μας προς την Ανεξάρτητη Αρχή είναι να εξετάζονται με ταχύ ρυθμό, διότι η καθυστέρηση κοστίζει χρήματα στο κράτος».

Επιπλέον, ο κ. Ασσιώτης επιβεβαιώνει το μέρος του ρεπορτάζ μας σε ό,τι αφορά τα ταξίδια των δύο Παλαιστινίων του Ιράκ αλλά και ενός Ιρακινού, που όπως αποκαλύπτουμε λαμβάνουν δημόσιο βοήθημα, ενώ παράλληλα κάνουν πολύ συχνά ταξίδια στο εξωτερικό. Σημειώνεται ότι η «Σ» έχει στην κατοχή της πλειάδα άλλων περιπτώσεων Παλαιστίνιων του Ιράκ και Ιρακινών, που φαίνεται ξεκάθαρα να πραγματοποιούν πολύ συχνά ταξίδια στο εξωτερικό, οι οποίοι ενδεχομένως να λαμβάνουν κι αυτοί, όπως και οι υπόλοιποι τρεις, δημόσια βοηθήματα.

Ο ένας απερρίφθη, ενώ οι άλλοι δύο πάνε για συνέντευξη

Όπως επισήμανε στην εφημερίδα μας ο Ανδρέας Ασσιώτης, «το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας που έχουν και οι τρεις αλλοδαποί δεν είναι κάτι μόνιμο, αλλά είναι ένα καθεστώς που αναθεωρείται από καιρό σε καιρό, ανάλογα με τον τρόπο που συμπεριφέρεται ο κάθε αλλοδαπός. Ο ένας απ’ αυτούς (ιρακινής καταγωγής) έχει χάσει αυτό το καθεστώς από τις αρχές του παρόντος μηνός, λόγω του ότι παρατηρήθηκε ότι πραγματοποιούσε συχνά ταξίδια». Ο συγκεκριμένος αλλοδαπός συνεχίζει να λαμβάνει δημόσιο βοήθημα διότι απερρίφθη η προστασία του από την Υπηρεσία Ασύλου και εκκρεμεί η υπόθεσή του στην Αναθεωρητική Αρχή. «Οι άλλοι δύο (Παλαιστίνιοι του Ιράκ) έχουν κληθεί για συνέντευξη», συνέχισε ο κ. Ασσιώτης, «στην Υπηρεσία Ασύλου, ώστε να αξιολογηθεί το καθεστώς παραμονής τους στην Κύπρο, λόγω του ότι κι αυτοί πραγματοποιούν συχνά ταξίδια στο εξωτερικό».

Επισημαίνεται ότι κι αυτοί συνεχίζουν ν’ απολαμβάνουν τα επιδόματά τους. Η «Σ» κατέχει τα ονόματα των Παλαιστινίων και των Ιρακινών, αλλά για ευνόητους λόγους δεν τα δημοσιεύει. Ο αριθμός καταχώρησης του Ιρακινού στη Δημοκρατία είναι ΑRC: 5398667, ενώ των Παλαιστινίων ΑRC: 5536667 και 5604603.

Επισπεύδονται με παρέμβαση οι αιτήσεις;

Και πρόσθεσε ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών: «Παρατηρούνται, δυστυχώς, αυτά τα φαινόμενα και παρακολουθούνται από την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης της Αστυνομίας, η οποία και έχει τον έλεγχο των αεροδρομίων για τις μετακινήσεις αυτών των ανθρώπων στο εξωτερικό. Και εκεί όπου παρατηρούνται αυτά τα φαινόμενα, λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα μέτρα. Είναι εις γνώσιν των Αρχών αυτή η συμπεριφορά-πρακτική των αλλοδαπών, γι’ αυτό και παρακολουθούνται αυτές οι κινήσεις, και στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται ότι παραβιάζονται οι κανόνες του καθεστώτος, τότε η Δημοκρατία προχωρεί τάχιστα στην κατάσχεση του καθεστώτος».

«Όταν κάποιος αλλοδαπός έχει το καθεστώς συμπληρωματικής προστασίας», εξηγεί ο Ανδρέας Ασσιώτης, «δεν σημαίνει ότι απαγορεύεται η έξοδός του από τη χώρα, αλλά απαγορεύεται όταν κάποιος προέρχεται από μία χώρα και έρχεται στην Κύπρο όπου του παρέχεται προστασία, να γυρνά πίσω σ’ αυτήν ή και να πραγματοποιεί συνεχώς ταξίδια στο εξωτερικό». «Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό συγκρούεται με τους κανόνες του καθεστώτος στο οποίο βρίσκεται υπό προστασία στην Κύπρο», συμπλήρωσε, προσθέτοντας πώς «θα απευθυνθώ στον πρόεδρο της Αναθεωρητικής Αρχής και θα τον παρακαλέσω όπως όλες οι υποθέσεις-εφέσεις των Παλαιστινίων και των Ιρακινών, που εκκρεμούν ενώπιον της Αρχής, επισπευσθούν προς αξιολόγηση και εξέταση».

Απορρίφθηκαν πολλοί το τελευταίο εξάμηνο

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές μας, η Υπηρεσία Ασύλου έχει απορρίψει και απαλλάξει 300 Παλαιστινίους του Ιράκ και Ιρακινούς, τους τελευταίους έξι μήνες, από το καθεστώς της προστασίας στο νησί, όμως οι αλλοδαποί εξακολουθούν να λαμβάνουν δημόσια βοηθήματα, λόγω του ότι εκκρεμούν οι εφέσεις τους ενώπιον της Αναθεωρητικής Αρχής Προσφύγων. Συνεπώς, εξακολουθούν να λαμβάνουν δημόσια βοηθήματα, ενώ παράλληλα κάποιοι πραγματοποιούν συχνά-πυκνά ταξίδια στο εξωτερικό…

Επιπρόσθετα, πολλοί Παλαιστίνιοι του Ιράκ και Ιρακινοί έχουν κληθεί για συνέντευξη στην Υπηρεσία Ασύλου, ώστε να απορριφθεί το καθεστώς προστασίας τους, λόγω του ότι η κατάσταση στο Ιράκ έχει βελτιωθεί αλλά και επειδή πολλοί από τους Παλαιστινίους και τους Ιρακινούς ταξιδεύουν συχνά και αδικαιολόγητα σε άλλες χώρες, τη στιγμή που βρίσκονται υπό προστασία στην Κύπρο. Στην Υπηρεσία Ασύλου υποβλήθηκαν συνολικά, από το 2002 μέχρι σήμερα, 45.338 αιτήσεις αλλοδαπών για παραμονή τους στο νησί, εκ των οποίων εκκρεμούν 909, ενώ οι υπόλοιπες έχουν εξεταστεί και τακτοποιηθεί κατάλληλα.

Γίνονται έλεγχοι κάθε μήνα…

Ο Α΄ Λειτουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών του Γραφείου Ευημερίας Ευτύχιος Χατζηχριστοδούλου ανέφερε, πάντως, στην εφημερίδα μας ότι, από τη στιγμή που κάποιος αλλοδαπός-λήπτης δημόσιου βοηθήματος, θεωρηθεί εκουσίως άνεργος, αρνείται δηλαδή να δουλέψει, του αποκόπτεται αμέσως το επίδομα. «Ως Γραφείο Ευημερίας», συνέχισε, «για να παραχωρήσουμε σε κάποιον αλλοδαπό δημόσιο βοήθημα, κάθε μήνα ελέγχουμε αν ο αλλοδαπός βρίσκεται εντός Κύπρου, με επισκέψεις μας στο σπίτι διαμονής του ή και με πρόσκληση στα γραφεία μας». «Επίσης, γίνονται έλεγχοι από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων», πρόσθεσε.

Βίντεο

Μόνιμα