Antistasi

| Με τον Σάββα Ιακωβίδη

«Με τη βλακεία ακόμα και οι θεοί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα»-ΣΙΛΕΡ

Οι πολιτικές ευθύνες αναλαμβάνονται θαρραλέα με πολιτικό ανδρισμό και ήθος. Δεν επιβάλλονται! Σε πραγματικές δημοκρατίες, όπου ιερουργεί η πολιτική αξιοπρέπεια και συνηγορεί η πολιτική ευπρέπεια, οι πολιτικοί αποχωρούν παραιτούμενοι, όταν αποτυγχάνουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του λαού. Ή όταν βρίσκονται σε καταφανή διάσταση με το λαό και τις πολιτικές δυνάμεις. Η Ιαπωνία είναι μια μεγάλη και ισχυρή δημοκρατία. Ο πρωθυπουργός της χώρας του Ανατέλλοντος Ηλίου, Ναότο Καν, στο τέλος Αυγούστου θα εγκαταλείψει την ηγεσία του κόμματός του και μαζί της την πρωθυπουργία. Επικρίνεται σφόδρα -προσέξτε!- από το κόμμα του και από την αντιπολίτευση για το χειρισμό της κρίσης, που προέκυψε μετά το φονικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011. Η κυβέρνησή του επικρίθηκε, επίσης, για την προχειρότητα και αδεξιότητα, με τις οποίες αντιμετώπισε τη φυσική καταστροφή και την πυρηνική έκρηξη στη Φουκουσίμα. Ως αποτέλεσμα του τσουνάμι, σκοτώθηκαν 15.700 πολίτες, ενώ 4.700 άλλοι αγνοούνται.

Τέσσερις μήνες ακριβώς μετά το τσουνάμι στην Ιαπωνία, η Κύπρος είχε τη δική της κολοσσιαία τραγωδία. Στις 11 Ιουλίου συνέβη η φονική έκρηξη στο Μαρί, που προκάλεσε το θάνατο 13 συμπατριωτών μας, τον τραυματισμό δεκάδων άλλων, την ανατίναξη του σταθμού της ΑΗΚ και την κατεδάφιση της οικονομίας. Οι ζημιές ανέρχονται σε δισεκατομμύρια. Μετά την ασύλληπτη αυτή τραγωδία, στοιχειώδης πολιτική ευθιξία, ευπρέπεια, αξιοπρέπεια και πολιτικό ήθος επέβαλλαν όπως, ο Πρόεδρος Χριστόφιας και η Κυβέρνηση υπέβαλλαν αμέσως την παραίτησή τους. Ταυτόχρονα, όφειλαν να ζητήσουν εδαφιαίως συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων και το λαό και να απέλθουν οίκαδε, αναμένοντας να λογοδοτήσουν. Γιατί; Διότι η απόφαση για την τοποθέτηση των 98 εμπορευματοκιβωτίων στο Μαρί ήταν πολιτική. Ήταν απόφαση του Προέδρου και της Κυβέρνησης, με εκτελεστή τον παραιτηθέντα, καθυστερημένα, υπουργό Εξωτερικών. Η μη αχρήστευση, μη μετακίνηση, μη προστασία του επικίνδυνου υλικού ήταν πολιτική απόφαση: Του Προέδρου Χριστόφια και της Κυβέρνησης. Οι χειρισμοί του θέματος ανήκαν στον Πρόεδρο Χριστόφια και στον Μ. Κυπριανού, που έπαιζαν άθλια παιγνίδια.

Με απλά λόγια: Η πολιτική απόφαση για το φορτίο και οι εντεύθεν παρενέργειες αναδεικνύουν τις βαρύτατες πολιτικές ευθύνες του Προέδρου Χριστόφια, του Μ. Κυπριανού και της Κυβέρνησης. Αντί ο Πρόεδρος να τις αναλάβει με παρρησία, να απολογηθεί και να παραιτηθεί, το ΑΚΕΛ και τα δορυφορήματά του, κομματικά και δημοσιογραφικά, ανέλαβαν να τον… ξεπλύνουν από τις ευθύνες. Προς τούτο κατέφυγαν σε μνημειώδεις βλακείες και ανοησίες, με την εντύπωση ότι απευθύνονται σε εσμό ανεγκέφαλων πολιτών. Έτσι ακούσαμε τις πιο απίστευτες ηλιθιότητες: Γιατί ο Πρόεδρος Μπους δεν παραιτήθηκε μετά την τρομοκρατική επίθεση στους δίδυμους Πύργους; Γιατί ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός δεν παραιτήθηκε μετά το τσουνάμι; Γιατί ο Πρωθυπουργός της Νορβηγίας δεν παραιτήθηκε μετά το μακελειό από παρανοϊκό δολοφόνο; Ως εάν ο Μπους να ευθυνόταν για την τρομοκρατική επίθεση, ο Ιάπωνας για ένα φυσικό φαινόμενο και ο Νορβηγός για έναν εγκληματία. Ακόμα και τον μ. Τάσσο ανέμειξαν και διερωτήθηκαν, οι ανόητοι, γιατί δεν παραιτήθηκε μετά την τραγωδία της «Ήλιος». Δεν διερωτήθηκαν, όμως, γιατί το κομματικό στέλεχός τους, που ήταν υπουργός Συγκοινωνιών, τότε, δεν παραιτήθηκε, αλλά στη συνέχεια ανταμείφθηκε με νέα, υψηλή θέση.

Να το ξαναθυμίσουμε: Ο Σίλερ είπε σοφά: «Με τη βλακεία ακόμα και οι θεοί δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα». Τα κομματικά κιονόκρανα του Προέδρου νομίζουν ότι απευθύνονται στην ΑΚΕΛική πλέμπα ή σε τοπικές ακτίβ, που δέχονται ως αδιαπραγμάτευτα θέσφατα τις κομματικές ντιρεκτίβες. Ιδού, λοιπόν, που ο Ιάπωνας Πρωθυπουργός, που έφερναν ως παράδειγμα, για να στηρίξουν τα κωμικά και γελοία επιχειρήματά τους, θα παραιτηθεί στο τέλος του μήνα. Ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα ακολουθήσει το παράδειγμά του; Δηλαδή, από ευθιξία κινούμενος και από βαθύ σεβασμό προς τους νεκρούς, τους συγγενείς, τους πολίτες, προς την πολιτική ευπρέπεια και αξιοπρέπεια, θα απολογηθεί, έστω και τώρα, θα ζητήσει συγγνώμη και θα απέλθει;

Ούτε κατά διάνοιαν! Ο Πρόεδρος δεν παραιτείται, κραυγάζουν ο Κυβ. Εκπρόσωπος και το ΑΚΕΛ, έστω και αν οι δικές του πολιτικές αποφάσεις ανατίναξαν τον τόπο και την οικονομία, και οδήγησαν στο θάνατο αθώους πολίτες. Προφανώς ούτε τύψεις νιώθει. Μετά που ο υιός Χριστόφια καθύβρισε τους αφυπνισθέντες πολίτες ως «φασίστες», προχθές, ο ΚΟ Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Χρ. Αλέκου, τους προσέβαλε ως «ακραίους», που δεν συμπεριφέρονται «νούσιμα». Εδώ είναι κομμουνιστική μπανανία. Και σε μια τέτοια μπανανία υπάρχουν οι αλάνθαστοι και οι «φασίστες-ακραίοι». Σε λίγο, μην εκπλαγείτε να ακούσετε ότι τα θύματα ευθύνονται που σκοτώθηκαν.

Βίντεο

Μόνιμα