Antistasi

 ΤΗΣ ΜΙΚΑΕΛΛΑΣ ΛΟΪΖΟΥ

Τουλάχιστον 30.417 ευρώ μας κόστισε το ενημερωτικό βιβλιαράκι για την ομοσπονδία
Το έντυπο της Κυβέρνησης, σύμφωνα με επίσημο σημείωμα, έχει συνταχθεί και ετοιμαστεί από υπαλλήλους του ΓΤΠ, οι οποίοι δεν αγόρασαν υπηρεσίες από ακαδημαϊκούς και έχει, προφανώς, τυπωθεί σε «μαγικό» χαρτί, με «μαγικά» μελάνια, που δεν κοστίζουν τίποτα!

Η… διαφημιστική εκστρατεία της Κυβέρνησης για την ομοσπονδία κόστισε στον φορολογούμενο πολίτη, σε μία περίοδο που το κράτος έμπαινε μέρα με τη μέρα βαθύτερα στην οικονομική κρίση, το ποσό των 30.417 ευρώ και 50 σεντ. Αυτό προκύπτει από σημείωμα του Προϊσταμένου του Λογιστηρίου της Προεδρίας Τάκη Χριστοδούλου, ημερομηνίας 3/08/2011, το οποίο απαντά σε επιστολή του βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Γιώργου Περδίκη.

Το βιβλιαράκι

Υπενθυμίζεται ότι το βιβλιαράκι «Κύπρος και Ομοσπονδία» διανεμήθηκε υπό μορφήν ενθέτου στις κυριακάτικες εκδόσεις των εφημερίδων, στις 7 Μαρτίου 2010. Σε αυτό διατυπώνονται ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί, όπως για παράδειγμα η εισαγωγική πρόταση, ότι «ο Πρόεδρος Χριστόφιας έλαβε λαϊκή εντολή να διαπραγματευτεί για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας» και αναλύεται -σε κάποιο βαθμό- η διαφορά της ομοσπονδίας με ορισμένα άλλα πολιτειακά συστήματα. Πουθενά στο βιβλιαράκι δεν αναφέρονται πηγές, με εξαίρεση τη Wikimedia Commons, από την οποία χρησιμοποιήθηκε χάρτης. Δεν γίνεται ενδελεχής αναφορά στο ιστορικό τού υπό συζήτηση μοντέλου (παρά μόνο στο ιστορικό του συμβιβασμού), παραγνωρίζοντας το ρόλο της Τουρκίας στη διαμόρφωσή του, ενώ παραλείπεται και η αναφορά στο απορριφθέν σχέδιο Ανάν.

Κανείς δεν ήξερε
Σε ερώτησή του, ημερομηνίας 16 Μαρτίου 2010, ο βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης ζητούσε από τον αρμόδιο υπουργό «να πληροφορήσει αναλυτικά τη Βουλή των Αντιπροσώπων για το συνολικό κόστος της συγγραφής, επεξεργασίας, εκτύπωσης και διανομής του εντύπου». Η απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη, στις 16 Απριλίου 2010, ανέφερε ότι το Υπουργείο του δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην έκδοση του ενθέτου και «το όλο θέμα είχε αναλάβει η Προεδρία και το Προεδρικό Μέγαρο». Όπως ενημέρωσε ο κ. Συλικιώτης, αντίγραφο της επιστολής Περδίκη κοινοποιείται στον Προϊστάμενο Διοίκησης της Προεδρίας. Ακολούθως παρέρχεται μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά απάντηση δεν έρχεται.

Στις 2 του τρέχοντος Αυγούστου, ο κ. Περδίκης απέστειλε επιστολή στον Λεωνίδα Παντελίδη, επισημαίνοντας το ιστορικό της υπόθεσης και ζητώντας να λάβει ενημέρωση για το θέμα. Την επομένη, ο κ. Παντελίδης απαντά ότι η επιστολή έπρεπε να απευθυνθεί στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, που έχει την ευθύνη της Διαφώτισης ή στον Υφυπουργό Τίτο Χριστοφίδη, που έχει την ευθύνη της εποπτείας της κυβερνητικής πολιτικής. Κοινώς, κανένας δεν ήταν υπεύθυνος για το θέμα! Παρά ταύτα, ο κ. Παντελίδης… κάνει τη χάρη στον κ. Περδίκη να ζητήσει από το Λογιστήριο της Προεδρίας το ποσό που έχει δαπανηθεί και αποστέλλει, εν τέλει, το σημείωμα.

Το σημείωμα
Το σημείωμα του Λογιστηρίου της Προεδρίας αναφέρει τα ακόλουθα:
1. Η συγγραφή του εν λόγω ενθέτου έγινε από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών (ΓΤΠ), χωρίς κανένα κόστος.
2. Η εκτύπωση του ενθέτου έγινε στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο, με εντολή του ΓΤΠ.
3. Η διανομή του εντύπου έγινε μέσω των κυπριακών εφημερίδων, πάλι με εντολή του ΓΤΠ, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ακολουθούνται στο ΓΤΠ.
4. Η πληρωμή για τη διανομή του ενθέτου έγινε από την Προεδρία, στις τιμές που συμφώνησε το ΓΤΠ.
5. Το συνολικό κόστος για τη διανομή ανήλθε στις €27.542,50, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.
6. Με έγκριση του ΓΤΠ, το ένθετο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Γνώμη», έναντι του συνολικού ποσού των €2.875, περιλαμβανομένου του ΦΠΑ.
7. Η συνολική δαπάνη των €30.417,50 βάρυνε το άρθρο 03.583 «Αγορά Υπηρεσιών» του κεφαλαίου 01.01 «Προεδρία και Προεδρικό Μέγαρο».

Σοβαρά ερωτήματα
Υπό το φως του σημειώματος του Λογιστηρίου της Προεδρίας, προκύπτει σειρά σοβαρότατων ερωτημάτων:
· Πώς έγινε χωρίς κανένα κόστος η συγγραφή του εντύπου από το ΓΤΠ; Δεν έγινε αγορά υπηρεσιών από συνταγματολόγους, νομικούς, ακαδημαϊκούς και άλλους ειδικούς επιστήμονες, ώστε να συνταχθεί ένα αντικειμενικό και επιστημονικά ορθό εγχειρίδιο;

· Οι συντάκτες στο ΓΤΠ δεν χρειάστηκε να αγοράσουν οποιαδήποτε βιβλία για σκοπούς έρευνας; Ίσως στη μη αγορά βιβλίων οφείλεται η έλλειψη αναφοράς σε βιβλιογραφία, η οποία θεωρείται απαραίτητη προσθήκη, ακόμα και στα δοκίμια νεαρών μαθητών;

· Το Κυβερνητικό Τυπογραφείο έχει δωρεάν πρόσβαση σε πρώτες ύλες όπως το ανακυκλωμένο χαρτί, τα μελάνια και άλλο εξοπλισμό, και δεν υπήρχαν οποιαδήποτε έξοδα εκτύπωσης δεκάδων χιλιάδων έγχρωμων δεκαεξασέλιδων εγχειριδίων;

· Γιατί, ενώ το βιβλιαράκι διανεμόταν με τις κυριακάτικες εκδόσεις, δόθηκε ειδικό κονδύλι για διανομή με την εφημερίδα «Γνώμη», η οποία εκδίδεται Παρασκευή, αλλά δεν υπήρξε αντίστοιχο κονδύλι για την εφημερίδα «Ποντίκι», η οποία εκδίδεται επίσης Παρασκευή και, σύμφωνα με τις σχετικές στατιστικές, έχει μεγαλύτερη κυκλοφορία και αναγνωσιμότητα από τη «Γνώμη»;

· Ποιο είναι, εν τέλει, το ακριβές ποσό που δαπανήθηκε για το έντυπο; Δεν υπήρχαν πιο άμεσες ανάγκες για διοχέτευση τού εν λόγω κονδυλίου, δεδομένης της οικονομικής κρίσης που υπήρχε (και συνεχίζει να διογκώνεται), παρά σε ένα έντυπο που θα μηδένιζε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο, λόγω απουσίας της βιβλιογραφίας;
· Αν αυτή η εκστρατεία μπορεί να εκληφθεί ως μια «επένδυση» της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πολιτικό μας μέλλον, δύναται να είναι μετρήσιμο το αποτέλεσμά της;

Δεν ικανοποιήθηκε

Λόγω των ερωτημάτων που προκύπτουν από την κατάσταση που έδωσε ο Τάκης Χριστοδούλου, ο Γιώργος Περδίκης επανήλθε στις 9 Αυγούστου, απευθύνοντας επιστολή στους κ.κ. Στεφάνου και Χριστοφίδη, «με την ελπίδα ότι αποτελείτε τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας υπευθύνων», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει. Τονίζει ότι είναι παράξενο να αναζητά ένας βουλευτής -όποιος κι αν είναι αυτός- μιαν απλή απάντηση σε ένα τυπικό ερώτημα και ολόκληρη η κυβερνητική υπηρεσία να «δυσκολεύεται» να τη δώσει με σαφήνεια και επάρκεια.

Ο βουλευτής των Οικολόγων αναφέρει ότι εξακολουθεί να ζητά πλήρη και σαφή ενημέρωση για το συνολικό κόστος της έκδοσης του συγκεκριμένου εντύπου. Τονίζει ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι η συγγραφή έγινε από το ΓΤΠ χωρίς κανένα απολύτως κόστος ή ότι δεν υπήρχαν έξοδα εκτύπωσης. «Και επιπλέον», υπογραμμίζει ο κ. Περδίκης, «έγινε καμιά μορφή αξιολόγησης, για να εξεταστεί αν αυτή η δαπάνη των χιλιάδων ευρώ είχε οποιοδήποτε αποτέλεσμα; Έγινε οποιαδήποτε έρευνα -έστω και υποτυπώδης- για το βαθμό που το έντυπο αυτό διαβάστηκε από το κοινό ή επηρέασε τη διαμόρφωση της κοινής γνώμης;». Ο ίδιος, δε, διατυπώνει την εκτίμηση ότι τα αποτελέσματα ήσαν ακριβώς τα αντίθετα.

Βίντεο

Μόνιμα