Antistasi

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

ΣΗΜΕΡΑ συμπληρώνεται ένας μήνας από το έγκλημα στο Μαρί. Το ΑΚΕΛ και η Κυβέρνηση, στην προσπάθειά τους να αποσείσουν κάθε πολιτική ευθύνη από τον Πρόεδρο Χριστόφια και να τον εμφανίσουν ως εν δυνάμει αχάμπαρο και απληροφόρητο, διαπράττουν δύο αφόρητα ατοπήματα: Πρώτον, μιλούν για… ατύχημα, για να μειώσουν τις ασήκωτες και βαρύτατες πολιτικές ευθύνες του Προέδρου.

Η επίσημη αντίδραση σε όλες τις προειδοποιήσεις για την επικινδυνότητα του φορτίου ήταν: «Είναι πολιτική απόφαση». Ποιος την πήρε; Ο Πρόεδρος Χριστόφιας. Ποιος την εκτέλεσε, υπάκουα; Ο Μάρκος Κυπριανού. Δεύτερον, ΑΚΕΛ και Κυβέρνηση προσβάλλουν με απίστευτη βαναυσότητα τη νοημοσύνη και την ανοχή των οικογενειών των θυμάτων και του οργισμένου και θυμωμένου λαού, που έχει μπροστά του έναν Πρόεδρο που εδώ και ένα μήνα αρνείται: Να αναλάβει τις τρομακτικές πολιτικές ευθύνες του, να απολογηθεί, να ζητήσει συγγνώμη από τους νεκρούς και τις οικογένειές τους και να απέλθει.

Όταν ένας Πρόεδρος δεν απολαύει πλέον της εμπιστοσύνης και της ανοχής του λαού, αξιοπρεπώς παραιτείται. Όταν ένας Πρόεδρος βρίσκεται σε καταφανή διάσταση με το λαό και όλες τις πολιτικές δυνάμεις, εντίμως παραιτείται. Δεν γαντζώνεται ακόμα περισσότερο στην εξουσία δήθεν για να… σώσει την οικονομία και τον τόπο. Η αρρώστια δεν μπορεί να είναι η θεραπεία. Τι απαιτούν οι συγγενείς των θυμάτων; Πρώτα απ’ όλα δικαιοσύνη.

Αλλά τι παρατηρείται; Αν κάποιος πολίτης εμπλακεί σε ένα σοβαρό ατύχημα, αμέσως η Τροχαία και η Αστυνομία αποκλείουν την περιοχή για διασφάλιση και περισυλλογή τεκμηρίων, συλλαμβάνουν τον φερόμενο ως αίτιο και συχνά εκδίδουν διάταγμα κράτησης. Στις 11 Ιουλίου έγινε η τρομακτικότερη συμβατική έκρηξη στην ιστορία, ισοδύναμη εκείνων στη Χιροσίμα και στη Ναγκασάκι. Ισοπεδώθηκε η σημαντικότερη υποδομή του τόπου. Κατεδαφίστηκε η ήδη διαλυμένη από τους ολέθριους χειρισμούς Χριστόφια-Σταυράκη, οικονομία.

Δεκατρείς συμπατριώτες μας σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν. Ο Γενικός Εισαγγελέας ΟΦΕΙΛΕ, ενωρίς το πρωί της μαύρης εκείνης Δευτέρας, ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΑ να διατάξει αμέσως έρευνες για διαφύλαξη φακέλων, εγγράφων και, κυρίως, συλλήψεις. Γιατί; Για να αποτρέψει καταστροφή ή αλλοίωση τεκμηρίων. Η Αστυνομία, επίσης, ΟΦΕΙΛΕ να κινηθεί τάχιστα. Ιδού, λοιπόν, τώρα αποκαλύπτεται («Πολίτης», «Φιλελεύθερος», ΜΕΓΑ), ότι έγινε αλλοίωση εγγράφων.

Απορεί κάθε σκεπτόμενος πολίτης: Πώς είναι δυνατόν να τίθενται σε διαθεσιμότητα αξιωματικοί της Ε.Φ. και ο υπαρχηγός να παραμένει στη θέση του; Γιατί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα πυροσβέστες και ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της Αστυνομίας εκτελούν ακόμα τα καθήκοντά τους; Πώς είναι δυνατόν να παραιτούνται υπουργοί (Μάρκος, Παπακώστας) και ο πολιτικός προϊστάμενός τους και κατ’ εξοχήν υπεύθυνος, ο Πρόεδρος Χριστόφιας, να παραμένει ακόμα στο Προεδρικό;

Ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός του υπέχουν ασήκωτες ευθύνες για την αδράνεια και παραλείψεις τους σε αυτήν την πρωτοφανή υπόθεση. Δεν αισθάνονται ότι έπρεπε αυτόβουλα να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους, από ευθιξία προς τη Δικαιοσύνη και σεβασμό προς τους νεκρούς; Αν για ένα σοβαρό οδικό ατύχημα η Αστυνομία προβαίνει αμέσως σε σύλληψη του φερόμενου ως ενόχου, γιατί αδράνησε ενώπιον αυτού του προμελετημένου εγκλήματος, που είχε δεκατρείς νεκρούς, δεκάδες τραυματίες και κατεδάφισε την οικονομία και τον τόπο;

Τι είδους Δικαιοσύνη είναι αυτή που σε ένα οδικό ατύχημα ή σε μια κλοπή δρα αστραπιαία αλλά σε ένα έγκλημα κολοσσιαίων διαστάσεων και φονικών επιπτώσεων είναι θεότυφλη, θεόκουφη και καθυστερημένη; Οι πολίτες, ξέρουν γιατί.

Βίντεο

Μόνιμα