Antistasi

 

Με τον Σάββα Ιακωβίδη

Η ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΜΕΝΗ και σχεδόν ένδακρυς αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση Χριστόφια συνιστά τη μεγαλύτερη ήττα του προέδρου του κόμματος, Μ. Καρογιάν. Οι λόγοι είναι πολλοί και κατανοητοί στα μέλη και στους αξιωματούχους του κόμματος, όπως και στους απλούς πολίτες.

Αν ο Μ. Καρογιάν ήθελε πραγματικά να αποσύρει το ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση Χριστόφια, έπρεπε να το πράξει, το αργότερον, το φθινόπωρο του 2008, όχι τώρα, με τριάμισι χρόνια καθυστέρηση.

Ο Μ. Καρογιάν κράτησε το κόμμα με κάθε μέσο και παραπλάνηση μέσα στην Κυβέρνηση, διακηρύσσοντας κατ’ επανάληψιν, δημόσια και προς τα ΜΜΕ, ότι το ΔΗΚΟ θα… εμβολίαζε την πολιτική Χριστόφια.

Ότι με την παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα θα επηρέαζε τους χειρισμούς και τις αποφάσεις και θα… συνδιαμόρφωνε με τον Χριστόφια ενέργειες, δράσεις και αποφάσεις στο Κυπριακό και σε άλλα κρίσιμα ζητήματα του τόπου. Το ΔΗΚΟ δεν πρόλαβε να ψηφίσει τον Χριστόφια και να τον εκλέξει στην προεδρία και οι τριβές και οι αντιπαραθέσεις άρχισαν από το Μάιο του 2008.

Έκτοτε, οι συγκρούσεις, οι αναμετρήσεις, τα πικρά και σκληρά λόγια, οι ειρωνείες, οι δημόσιοι διαπληκτισμοί, ήταν καθημερινό φαινόμενο.

Ο Μ. Καρογιάν είχε διαμορφώσει μια τακτική και στρατηγική, που απέβλεπε, έλεγε, να αξιοποιήσει το ρόλο του κόμματος ως δήθεν ρυθμιστή και ισχυρού πόλου του κέντρου. Ο Δ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ φρόντιζαν συχνά και απαξιωτικά να του επισημαίνουν ότι απλώς ήταν ο κολαούζος, ο χειροκροτητής και ο «βουρκάτορας» ενός αλαζονικού κομμουνιστικού ΑΚΕΛ και ενός υπερφίαλου Χριστόφια.

Ούτε ο εμβολιασμός πέτυχε ούτε έγινε ποτέ συνδιαμόρφωση θέσεων ή διεκδικήσεων, ειδικά στο Κυπριακό, που το 2008 υπήρξε η αφετηρία της συνεργασίας τους και σήμερα η αιτία του διαζυγίου τους. Χριστόφιας και ΑΚΕΛ έχουν, στο Κυπριακό, συγκεκριμένη στοχοθεσία. Αυτή αποκαλύφθηκε προ καιρού, δεν διαψεύστηκε και επισημοποιείται τώρα με την αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας από τον Έρογλου. Αποβλέπει στη διακυβέρνηση των δύο συνιστώντων μελλοντικών κρατιδίων από αριστερές δυνάμεις.

Οι ιδεολογικές αγκυλώσεις και οι κομμουνιστικές καταβολές του Δ. Χριστόφια έπρεπε να προσγειώσουν τον Μ. Καρογιάν. Κι όμως: Επειδή είχε διαβεβαιώσεις ότι στις φετινές εκλογές το ΑΚΕΛ θα τον στήριζε -όπως και τον στήριξε- για την προεδρία της Βουλής, και επειδή η προσωπική του ατζέντα έδειχνε και τις Προεδρικές, ο Μ. Καρογιάν επέμενε να μαντρίζει το ΔΗΚΟ στο ΑΚΕΛικό μαντρί. Με όλα τα συνακόλουθα αρνητικά, μειωτικά, απαξιωτικά και διαλυτικά για το κόμμα, παρεπόμενα.

Αποτέλεσμα της σύζευξης Χριστόφια-Καρογιάν-ΑΚΕΛ, ήταν η ανάδυση του λεγόμενου «ανεπίσημου» ΔΗΚΟ και η έναρξη σκληρής αντιπολιτευτικής κριτικής, την ώρα που ο Μ. Καρογιάν τα έκανε πλακάκια με τον Χριστόφια και το ΑΚΕΛ. Η στρατηγική και η τακτική του Προέδρου του ΔΗΚΟ οδήγησαν το κόμμα, σταδιακά και εξελικτικά, στην πολιτική γελοιοποίηση, στον εξευτελισμό και στο διασυρμό αφού και ο Δ. Χριστόφιας και το ΑΚΕΛ διάτορα αρνούνται να ικανοποιήσουν προτάσεις και εισηγήσεις του ΔΗΚΟ στην αντιμετώπιση του Κυπριακού. Το επιβεβαίωσε προχθές, ξανά, ο Δ. Χριστόφιας.

Τι θα συμβεί στο εξής; Ο Μ. Καρογιάν να αναμένει πολύ προσεχώς νέες, σκληρές εσωκομματικές αναταράξεις, που θα στοχεύουν, πρώτον, στην απόδοση ευθυνών για το κατάντημα του κόμματος. Δεύτερον, στην ξεκάθαρη αξίωση για παραίτησή του από την προεδρία. Τρίτον, στη διεξαγωγή ίσως και νωρίτερα εκλογικού συνεδρίου, με στόχο την ανασυγκρότηση του ΔΗΚΟ και την επανάκτηση της αξιοπρέπειας και της αξιοπιστίας του ως, όντως, ρυθμιστή των πολιτικών πραγμάτων.

Βίντεο

Μόνιμα