Antistasi
 

Οι αναλύσεις όλων μας οφείλουν να είναι ορθολογικές και να μην αναζητούν συνωμοσιολογικά καταφύγια. Στην περίπτωση της αποσταθεροποίησης της Ελλάδας, όμως, όπως αυτή κλιμακώθηκε τα τέσσερα τελευταία χρόνια, με κατάληξη το μνημόνιο και την επικείμενη εκποίηση του πλούτου της χώρας, παρατηρούμε σπουδαίες ομοιότητες με την «κυπριακή κρίση», που μόλις άρχισε. Σαν πίσω από την πανεθνική πλέον αποσταθεροποίηση να βρίσκονται -πέραν των δικών μας ανεπαρκειών και τεραστίων λαθών- οι ίδιοι μηχανισμοί, τα ίδια συμφέροντα, τα ίδια εξωελληνικά κέντρα.

Η τροχιά γενικής αποσταθεροποίησης στην οποία έχει εισέλθει η Κύπρος, θυμίζει καταπληκτικά την ανάλογη πορεία της Ελλάδας από το 2007 μέχρι σήμερα. Οι ίδιες μέθοδοι, οι ίδιοι μοχλοί πίεσης, οι ίδιες παρεμφερείς τραγωδίες. Δίχως να πρέπει να γίνει αποποίηση ημέτερων πολιτικών ηγεσιών, που έσπρωξαν (και σπρώχνουν) τις δύο κρατικές υποστάσεις του Ελληνισμού, με συνέπεια, στον γκρεμό, οι «συμπτώσεις» παρα-είναι περίεργες. Το «σήμα» για τον ελλαδικό κατήφορο δόθηκε με τις «φυσικές» καταστροφές του θέρους του 2007, με τις ανυπολόγιστες καταστροφές που προκάλεσαν οι πυρκαγιές σε Πελοπόννησο και Εύβοια. Αντίστοιχη οικολογική, αλλά και τεράστια οικονομική ζημιά, προκάλεσε στην Κύπρο η τραγωδία του Ιουλίου του 2011.

Ο οικονομικός κατήφορος
Ακολούθησε, μετά το 2007, ο οικονομικός κατήφορος, όταν οι γνωστοί διεθνείς τοκογλύφοι, ανάμεσα σε πολλά άλλα κράτη με μεγαλύτερα χρέη και ελλείμματα από τα δικά μας, επέλεξαν για πειραματόζωο την Ελλάδα. Τυχαία τα πιθανολογούμενα τεράστια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου; Προφανώς όχι. Απλώς πρέπει να αποκτήσουν ιδιοκτησία και αφεντικά, και αφεντικά του πλούτου αυτού δεν πρέπει να είναι Αθήνα και Λευκωσία.

* Στην οικονομία: Η Κύπρος, από κράτος πλεονασματικό (επί Τάσσου Παπαδόπουλου) μετέπεσε σε μια τριετία σε ελλειμματικό. Η κυπριακή οικονομία κινδυνεύει στις αρχές του 2012 να μπει σε μηχανισμό στήριξης και η αδράνεια για λήψη μέτρων είναι εγκληματική, ακριβώς όπως συνέβαινε στην Ελλάδα πέρυσι τέτοιο καιρό. Βίοι παράλληλοι…

Επιπτώσεις και στο Κυπριακό

Η επόμενη έκρηξη θα σημειωθεί πολύ σύντομα στην οικονομία και η κατεδάφιση της οικονομίας θα έχει ολέθριες επιπτώσεις και στο Κυπριακό.
Και η Κύπρος, ως αξιόπιστο και σοβαρό κράτος, θα παύσει να υπάρχει. Θα καταρρεύσει το πολιτειακό, το πολιτικό και, κυρίως, το οικονομικό μοντέλο της. Ενόψει ερευνών και γεωτρήσεων εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενόψει τονωτικών ενέσεων στην οικονομία από την επικείμενη αξιοποίηση του φυσικού αερίου, είναι πραγματικά τραγική (και ίσως διόλου τυχαία) η καταστροφή των ενεργειακών υποδομών της Κύπρου.

* Άλλη «σύμπτωση»: Μετά τα αλήστου μνήμης Δεκεμβριανά και την καταστροφή του κέντρου της Αθήνας, ακολουθείται και στην Κύπρο η ίδια συνταγή, με δούρειο ίππο τους λαθρομετανάστες. Η Λάρνακα έχει καταντήσει ο Άγιος Παντελεήμονας της Κύπρου, και ο άλλοτε κραταιός ελληνικός χαρακτήρα της Κύπρου έχει χαθεί. Τα βίαια επεισόδια, στα τέλη του 2010, σε σχολεία, αλλά και στην παραλία της Λάρνακας, με συγκρούσεις ανάμεσα σε Έλληνες και λαθρομετανάστες, παραπέμπουν στην αντίστοιχη μεταναστολαγνεία των τελευταίων ελλαδικών κυβερνήσεων. Όπως ακριβώς και στην Ελλάδα, δεκάδες «αντιρατσιστικές» ΜΚΟ δουλεύουν (με το αζημίωτο, με κρατική και έξωθεν ενίσχυση) για μετάλλαξη της Κύπρου σε πολυπολιτισμική-αεθνική.

Η απαξίωση της εθνικής άμυνας
Και τελευταία «σύμπτωση», στην πορεία υποβάθμισης και απεθνοποίησης Ελλάδας-Κύπρου, η απαξίωση της εθνικής άμυνας. Τα τελευταία χρόνια, στη συνειδητή προσπάθεια εθνικής λοβοτομής, πρώτος στόχος υπήρξε η απαξίωση ιδανικών και αξιών που συνδέονται με την εθνική άμυνα. Δεν διστάζω να πω ότι, πέραν των δικών μας εγκληματικών λαθών και παραλείψεων, βρίσκεται σε εξέλιξη συγκεκριμένο σχέδιο συγκεκριμένων κύκλων, σχέδιο αποσταθεροποίησης μητροπολιτικού και κυπριακού Ελληνισμού, πρωτίστως προς υφαρπαγή, μέσω της επικείμενης «συνεκμετάλλευσης», του τεράστιου ενεργειακού εθνικού μας πλούτου. Μόνη ελπίδα, σ’ αυτό το γκρίζο σκηνικό, με την Ελλάδα σε ελεύθερη πτώση και την Κύπρο να ετοιμάζεται για τον γκρεμό, είναι η ταχεία ανάδειξη νέου τύπου πολιτικών ελίτ, με εθνικό παρονομαστή, με εθνικό όραμα. Σε Αθήνα και Λευκωσία. Όσο γρηγορότερα γίνεται…

ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΑΡΚΑΛΕΤΣΗΣ
Στέλεχος ΚΕΑ

Αμυντικός αναλυτής, πρόεδρος ΕΛ.Κ.Ε.Δ.Α. (www.elkeda.gr)

Βίντεο

Μόνιμα