Antistasi

Σάββας Ιακωβίδης

Οι Κερυνειώτες διέπραξαν μέγα λάθος. Ψήφισαν ξανά εκείνους που τους εμπαίζουν εδώ και 37 χρόνια, πουλώντας τους φούμαρα για επιστροφή

Μέσα στη δίνη της οικονομικής κρίσης και στη βοή των κομματικών δρωμένων πέρασε σχεδόν απαρατήρητη μια επιστολή, που η Δήμαρχος Κερύνειας, Μαρία Ιωάννου, είχε αποστείλει προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της Βουλής. Με την επιστολή της η Κερυνειώτισσα Δήμαρχος ζητούσε από το Σώμα την έγκριση ψηφίσματος σε απάντηση μιας ωμής δήλωσης του κατοχικού Έρογλου, που είχε πει: «Κι αν ακόμη εκλέγετε βουλευτές Κερύνειας, είναι αδύνατον να πάρετε πίσω την πόλη. Πρέπει να παύσετε να δηλώνετε ότι η Κερύνεια είναι δική σας». Η δήλωση Έρογλου εξέφραζε, για άλλη μια φορά, την πολιτική της Τουρκίας και ως τέτοια έπρεπε να επισύρει την καθολική αντίδραση. Αντέδρασαν μόνο οι Κερυνειώτες. Τι έλεγε στην επιστολή της η Δήμαρχος; Ζητούσε όπως ένα ψήφισμα της Βουλής προνοεί τα πιο κάτω:

«Οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού ή οποιαδήποτε πρόταση για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα εγκριθεί από το νέο Κοινοβούλιο εάν δεν προϋποθέτει τα δικαιώματα επιστροφής όλων των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες και στις περιουσίες τους, συμπεριλαμβανομένης και της πόλης και επαρχίας Κερύνειας». Τα κόμματα αντέδρασαν από ψυχρά μέχρι ενοχλημένα. Μόνον η ΕΔΕΚ και οι Οικολόγοι ήταν θετικοί. Το πιο αρνητικό κόμμα, ως μη όφειλε, ήταν το ΑΚΕΛ, αφού ο Πρόεδρος Χριστόφιας είναι Κερυνειώτης και εξ αυτού, σύμφωνα και με τις διακηρύξεις του, θα έπρεπε να πρωτοστατεί και να διεκδικεί τα δικαιώματα των Κερυνειωτών και όλων των προσφύγων. Στην Ολομέλεια της Βουλής, στις 23/6/2011 και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα των προσφύγων, ο προεδρεύων του Σώματος, Σ. Φυττής, επισήμανε πως «σε μιαν ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο, θα πρέπει το δικαίωμα της επιστροφής να διασφαλίζεται ως αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, όπως βέβαια γενικότερα και όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων».

Απαντώντας στις κυνικές δηλώσεις Έρογλου, ο Σ. Φυττής είπε: «Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις της τ/κ ηγεσίας, που απορρίπτει την επιστροφή των προσφύγων στις πατρογονικές τους εστίες στην Κερύνεια και στη Μόρφου, εκφράζουμε την απογοήτευσή μας για τη νέα αυτή απόδειξη της συνεχούς και πάγιας αδιαλλαξίας που επιδεικνύει η τουρκική πλευρά, στο πλαίσια των προσπαθειών επίλυσης του κυπριακού προβλήματος». Πρέπει να λεχθούν μερικά πράγματα, που οι Κερυνειώτες καλούνται να έχουν υπόψη τους, πέρα από λεκτικά ή φραστικά καρυκεύματα. Ο Έρογλου μίλησε ως Τουρκία. Άρα οι Κερυνειώτες και η Βουλή είναι λάθος να απευθύνονται στην υποτελή τ/κ ηγεσία, που είναι πράκτορας της Τουρκίας. Από την άλλη, ας μην παρασύρονται από γλυκερές τοποθετήσεις ότι τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες τους «θα πρέπει να διασφαλίζονται». Αυτά διεκδικούνται πρώτα, ώστε να διασφαλιστούν ύστερα μέσα από μια συμφωνία.

Οι Κερυνειώτες οφείλουν να γνωρίζουν ότι με την προωθούμενη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όπως την έχει υιοθετήσει και προωθεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας, κανένα από τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες τους δεν διασφαλίζονται και, άρα, δεν μπορούν να τα διεκδικήσουν. Η ΔΔΟ παραβιάζει και καταπατεί όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κερυνειωτών και όλων των προσφύγων. Οι Τούρκοι το έχουν κάνει ξεκάθαρο: Θέλουν πληθυσμιακή, διοικητική και περιουσιακή καθαρότητα στο μελλοντικό τ/κ συνιστών κρατίδιο της ομόσπονδης Κύπρου. Αυτό σημαίνει, σε απλά ελληνικά, ότι ελάχιστοι ή κανείς Έλληνας δεν θα μπορεί να επιστρέψει και να εγκατασταθεί, να επανακτήσει ή να αποκτήσει περιουσία. Να το πούμε ακόμα πιο ωμά: Η πολιτική ηγεσία έχει ξεγράψει την Κερύνεια. Η όμορφη πόλη του βορρά εγκαταλείφθηκε από το 1977 με τη συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου-Ντενκτάς.

Γιατί, λοιπόν, οι Κερυνειώτες ζητούν έκδοση ψηφίσματος από τη Βουλή; Ήταν αναμενόμενες οι αντιδράσεις των κομμάτων, που τους είδαν με φανερή ενόχληση ή και οργή, όπως το ΑΚΕΛ, που αισθάνθηκε προσβεβλημένο επειδή, τάχα, αμφισβητείται η προσπάθεια του Κερυνειώτη Προέδρου. Βεβαιότατα και αμφισβητείται από τους Κερυνειώτες επειδή ο ίδιος, παλαιότερα, είχε δηλώσει ότι και γονατιστός θα πήγαινε στο χωριό του. Αν του επιτρέψουν οι Τούρκοι… Οι Κερυνειώτες διέπραξαν μέγα λάθος, στις τελευταίες εκλογές. Ψήφισαν ξανά εκείνους που τους εμπαίζουν εδώ και 37 χρόνια, πουλώντας τους φούμαρα για επιστροφή. Τι θα κάνουν τώρα; Πώς σκέφτονται να αντιδράσουν πρακτικά; Ή θα βολευτούν με το,

«Αποχαιρέτα την, οριστικά, την Κερύνεια που ήξερες»;

Βίντεο

Μόνιμα