Antistasi

| ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Στιγμιότυπο από τη χθεσινή εκδήλωση για τους πρόσφυγες. Στο βήμα ο Νεοκλής Συλικιώτης.Εκδήλωση στη Λευκωσία για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων
Το Υπουργείο Εσωτερικών, κατά την περίοδο της Κυπριακής Προεδρίας, θα εργαστεί για την ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών, στα θέματα της δικής του αρμοδιότητας κατά την περίοδο της Κυπριακής Προεδρίας, θα εργαστεί για την ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, αλλά και την ανάδειξη της δυνατότητας της Κύπρου να καταστεί περιφερειακό κέντρο συντονισμού και ανταπόκρισης σε περιπτώσεις κρίσεων, καθώς επίσης και την προώθηση πολιτικών ένταξης των μεταναστών και των κατόχων διεθνούς προστασίας στις κοινωνίες υποδοχής».

Τα πιο πάνω τόνισε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Νεοκλής Συλικιώτης σε ομιλία του στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με θέμα «Η Ε.Ε. ως ενιαίος χώρος ασύλου: Οι προοπτικές της Κυπριακής Προεδρίας 2012», με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων.

Εμβάθυνση κοινοτικής αλληλεγγύης
«Η κοινοτική αλληλεγγύη θα πρέπει να εμβαθυνθεί και να θεσμοθετηθεί», πρόσθεσε ο κ. Συλικιώτης και αναφέρθηκε στην ανάγκη ενδοκοινοτικής ανακατανομής των κατόχων διεθνούς προστασίας. «Θέση της Κύπρου, είναι πως το μέτρο αυτό για ν’ αποδώσει θα πρέπει να τύχει έμπρακτης στήριξης από όλα τα κράτη μέλη και να λάβει μια πιο δεσμευτική και αναλογικά δίκαιη βάση».

Ο Υπουργός Εσωτερικών υπογράμμισε ότι, «κάνοντας λόγο για κοινοτική αλληλεγγύη και για ισότιμη κατανομή βαρών, ευθυγραμμίζομαι πλήρως και με τους ευρύτερους στόχους που έχουμε θέσει η Κυπριακή Προεδρία και αφορούν στην προαγωγή της κοινοτικής αλληλεγγύης, της κοινωνικής διάστασης των πολιτικών που υιοθετεί η Ε.Ε., αλλά και της μεσογειακής διάστασης της Κύπρου και του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει ως η πύλη της Ε.Ε. στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής».

Δεν χωράνε πισωγυρίσματα
Σύμφωνα με τον κ. Συλικιώτη, «η δουλειά που απομένει να γίνει είναι αρκετή και είναι και επίπονη, κυρίως λόγω και των διαφωνιών που υπάρχουν, τόσο εντός του Συμβουλίου ανάμεσα στα κράτη μέλη, όσο και μεταξύ των διαφόρων εμπλεκόμενων ευρωπαϊκών θεσμών: του Συμβουλίου, της Επιτροπής και του Ευρωκοινοβουλίου. Η ΕΕ έχει καθιερωθεί στη διεθνή κοινότητα ως ένας χώρος πλήρους σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παροχής διεθνούς προστασίας σε όσους χρήζουν ανάλογης βοήθειας. Σε αυτά δεν χωράνε πισωγυρίσματα. Και το Κοινό Σύστημα Ασύλου που επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε, δεν μπορεί να μας πάει πίσω. Αντίθετα, θα πρέπει να είναι ένα σύστημα που θα επιτρέπει στην Ε.Ε. να παραμείνει αλληλέγγυα στους λαούς που υποφέρουν και να δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην πρακτική συνεργασία και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, όπως επίσης, και στην αρχή της ισότιμης κατανομής βαρών».

Μόνο 500 περίπου αιτήσεις
Οι αιτήσεις για παραχώρηση πολιτικού ασύλου μειώθηκαν δραματικά το 2011, δήλωσε σε ομιλία του στην εκδήλωση, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ασύλου Μάκης Πολυδώρου, προσθέτοντας ότι μ έ χ ρ ι τον Απρίλιο υποβλήθηκαν μόνο 500 περίπου αιτήσεις. Ο επικεφαλής της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Κύπρο Νασρ Ισχάκ είπε, μεταξύ άλλων, ότι «η ξενοφοβία συμβάλλει σε μια σειρά από δυσκολίες και θέτει τις κυβερνήσεις υπό πίεση προκειμένου να υιοθετήσουν πολιτικές που υποσκάπτουν την πρόσβαση στο άσυλο και στερούν σ’ αυτά τα άτομα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα».

Ο προϊστάμενος της Αρχής κατά του Ρατσισμού και των Διακρίσεων, του Γραφείου της Επιτρόπου Διοικήσεως, Άριστος Τσιάρτας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «θα πρέπει να το παραδεχτούμε ότι η πραγματικότητα της υποδοχής και μεταχείρισης των αιτητών ασύλου στη χώρα μας παραμένει μέχρι σήμερα δύσκολη».

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Λευκωσίας Μιχάλης Ατταλίδης είπε σε ομιλία του ότι «η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να επιτευχθεί με το να καταστεί η Ευρώπη φρούριο και να αποκλείσει την είσοδο στους πρόσφυγες».

Χαιρετισμό απηύθυναν, επίσης, οι εκπρόσωποι οργανώσεων προσφύγων στην Κύπρο, Γουίλι Τοτόρο από το Κόγκο, που έθεσε θέμα ιθαγένειας των πολιτικών προσφύγων και ο Αλ Χάσαν, Παλαιστίνιος, από το Ιράκ.

Παραφουσκωμένοι φόβοι και παρανοήσεις
Σύμφωνα με έκθεση της Υπάτης Αρμοστείας των Η.Ε. για τους πρόσφυγες (UNHCR), οι αναπτυσσόμενες χώρες φιλοξενούν 80% των προσφύγων παγκοσμίως. Όπως αναφέρεται, ο συνολικός αριθμός των προσφύγων, των αιτητών ασύλου και των εκτοπισθέντων δεν έπαυσε να αυξάνεται, με τον αριθμό τους να ανέρχεται γύρω στα 44 εκατομμύρια ανθρώπους το 2010.

«Στον σημερινό κόσμο, υπάρχουν ανησυχητικές παρανοήσεις σχετικά με τη διακίνηση των προσφύγων», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, Ύπατος Εκπρόσωπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

«Οι φόβοι ότι οι βιομηχανικές χώρες θα πλημμυρίσουν από πρόσφυγες είναι πολύ παραφουσκωμένοι ή εσφαλμένα συγχέονται με τα θέματα της μετανάστευσης. Εν τω μεταξύ, είναι οι φτωχότερες χώρες που έχουν αφεθεί να σηκώνουν αυτό βάρος», ανέφερε ο κ. Γκούτερες.

Το Πακιστάν φιλοξενεί τον μεγαλύτερο πληθυσμό προσφύγων που ανέρχεται στο 1,9 εκατομμύριο, το Ιράν φιλοξενεί 1,1 εκατομμύριο και η Συρία 1 εκατομμύριο.
Συνολικά 43,7 εκατομμύρια άνθρωποι είναι εκτοπισμένοι παγκοσμίως, περιλαμβανομένων 15,6 εκατομμυρίων προσφύγων. Περίπου 27.5 εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας τους ενώ υπάρχουν 850.000 αιτητές ασύλου.
Οι Αφγανοί αποτελούν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων που ανέρχονται στα 3 εκατομμύρια. Ακολουθούν οι Ιρακινοί (1,6 εκατομμύριο), οι Σομαλοί (770.200), άνθρωποι από τη Δημοκρατία του Κονγκό (476.000) και η Μιανμάρ (415.700).

Κραυγαλέες αδικίες
Σε ανακοίνωσή του ο αντιπρόεδρος και επίτροπος Προσφύγων
του Δημοκρατικού Συναγερμού Λευτέρης Χριστοφόρου καλεί την Κυβέρνηση «να εγκύψει στα πολλά, άλυτα και χρονίζοντα προσφυγικά προβλήματα, και να δώσει άμεσα λύσεις. Ιδιαίτερα οφείλει να παραχωρήσει το δικαίωμα του πρόσφυγα στους εκ μητρογονίας πρόσφυγες».
Προσθέτει ότι «αυτήν τη σημαδιακή μέρα οφείλουμε να επισημάνουμε τις κραυγαλέες αδικίες που υφίσταται ο προσφυγικός κόσμος».

Οι Κερυνειώτες πρόσφυγες ανησυχούν
Τη διαμόρφωση νέου οδικού χάρτη για επίλυση του Κυπριακού στη βάση του διεθνούς δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ ζητά με γραπτό υπόμνημα που επιδόθηκε χθες στις πρεσβείες των κρατών μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Σωματείου, στο υπόμνημα που επιδόθηκε με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Προσφύγων εκφράζεται η ανησυχία ότι «οι πρόσφυγες κινδυνεύουν να θυματοποιηθούν μέσα από τις συνομιλίες που διεξάγονται για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στα πλαίσια της οποίας θα σχηματισθεί πάνω στις περιουσίες μας τουρκικό συνιστών κράτος».

Στο μεταξύ, το Δημοκρατικό Κόμμα «καλεί τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει και να διασφαλίσει τα δικαιώματα των Κυπρίων προσφύγων, που καταπατούνται και παραβιάζονται από τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις εδώ και 37 χρόνια».

Σε δική της ανακοίνωση η ΕΔΕΚ αναφέρεται στο «προσφυγικό πρόβλημα που προκάλεσε η τουρκική εισβολή και διαιωνίζει η συνεχιζόμενη κατοχή» και υπογραμμίζει ότι η Κύπρος «είναι ιδιαιτέρως ευαίσθητη στο σημαντικό αυτό ζήτημα».

«Αγνοήθηκαν μη κυβερνητικές οργανώσεις»
Σχολιάζοντας την εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για θέματα που αφορούν δικαιούχους διεθνούς προστασίας στην Κύπρο, που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσφύγων και την Κυπριακή Δημοκρατία, φορέας υλοποίησης της οποίας είναι η εταιρεία συμβούλων «Opinion & Action Servises LTD», ο Εκτελεστικός Διευθυντής της ΚΙΣΑ Δώρος Πολυκάρπου υποστήριξε ότι «στη διάρκεια της εκστρατείας αγνοήθηκαν οι μη κυβερνητικές οργανώσεις όπως η ΚΙΣΑ, που έχουν κριτική σκέψη πάνω στο προσφυγικό ζητημα»

Και πρόσθεσε τα εξής: «Δεν θέλω να πω ότι η εκστρατεία δεν έχει θετικά στοιχεία ή είναι αχρείαστη, αλλά για να υπάρχει ολοκληρωμένη άποψη για τα προβλήματα ασύλου, δεν είναι αρκετό να ακούς μόνο την κυβερνητική πλευρά, αλλά πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι απόψεις των ΜΚΟ ως βασικών παραγόντων που διαδραματίζουν ρόλο στον τομέα αυτό».
Ο συντονιστής της εκστρατείας, δημοσιογράφος Κυριάκος Πιερίδης απέφυγε να τοποθετηθεί στα σχόλια Πολυκάρπου. Περιορίστηκε να πει ότι «ολοκληρώσαμε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης που αφορά την ελληνοκυπριακή κοινωνία και υπάρχει πολύ σημαντική πρόοδος στην αντίληψη για τους πρόσφυγες και τα θέματα ασύλου».

«Απάθεια» για τους εκ μητρογονίας
Σε χθεσινή απογευματινή εκδήλωση στη Λευκωσία για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων, η πρόεδρος της Κίνησης Προσφύγων και Εκτοπισμένων Μανάδων Μαρκέλλα Ησαΐα Τσιάκκα επανέφερε το θέμα της καταπάτησης από το κυπριακό κράτος, του δικαιώματος της ισότητας σε βάρος των εκ μητρογονίας προσφύγων. Σε ομιλία της στην εκδήλωση, η κ. Τσιάκκα τόνισε ότι «η απάθεια που επιδεικνύεται ειδικά στο θέμα των εκ μητρογονίας προσφύγων από την οργανωμένη πολιτεία και γενικότερα της κοινωνίας μας, δεν εγγυάται ότι η λύση του Κυπριακού θα συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και την έννομη τάξη. Για μας», πρόσθεσε, «δεν νοείται δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού χωρίς την επιστροφή όλων των προσφύγων (και το τονίζω) ΟΛΩΝ των προσφύγων στις πατρογονικές και μητρογονικές τους εστίες και την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών μας από τον τούρκικο κατοχικό στρατό».

Εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Προσφύγων οργάνωσε χθες το απόγευμα και η ΚΙΣΑ, με προβολή ταινίας και ανοικτή συζήτηση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Κίνησης στη Λευκωσία

Βίντεο

Μόνιμα