Antistasi

Παραθέτουμε ακολούθως προσωπικές απόψεις φίλου της Ιστοσελίδας. Τα όσα στο Ακελ και στον Κληρίδη καταλογίζει μας βρίσκουν σύμφωνους. Τα υπόλοιπα τα συζητάμε! Ολα βέβαια έχουν βάση!

Είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει καταλογισθεί η σημαντική ευθύνη που έχει το ΑΚΕΛ για την τρομερά δύσκολη κατάσταση που βρίσκεται η Κύπρος. Με γκεμπελική στρατηγική και ποντιοπιλατικές προσεγγίσεις, αλλά και λόγω της εσωστρέφειας και των φοβικών συνδρόμων που αναπτύχθηκαν στους ε/κ, που ανήκουν στο χώρο πέραν του ΑΚΕΛ , αμέσως μετά την καταστροφή της Κύπρου από την Τούρκικη εισβολή, του δόθηκε η ευκαιρία και ανέδειξε τον εαυτό του σε προστάτη των ‘δημοκρατικών’ δικαιωμάτων των κυπρίων και κύριο καθοδηγητή για το πολιτικό και υπαρξιακό μέλλον των ε/κ.
Η αδυναμία συνεργασίας των πολιτικών κεντροδεξιών δυνάμεων, μετά την ανεξαρτησία, έδωσε την άνεση στο ΑΚΕΛ να καταστεί ο ρυθμιστής των πολιτικών δρώμενων στο νησί και ταυτόχρονα εγκλώβισε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο σε πολιτικές επιλογές που έφεραν την Κύπρο σε απευθείας αντιπαράθεση με τις ΗΠΑ. Επομένως η πορεία προς την ανατροπή του Μακαρίου ενισχύθηκε από την ενσυνείδητη και καλά προσχεδιασμένη αντιαμερικανική και γενικά αντιδυτική πολιτική του ΑΚΕΛ. Ο διχασμός των ε/κ την περίοδο 1960 – 1974, υποδαυλίστηκε, ενισχύθηκε και συντηρήθηκε από το ΑΚΕΛ, κύρια από τον Γενικό του Γραμματέα τον Ε. Παπαϊωάννου, που ήταν τυφλά αφοσιωμένος στις Μαρξιστικές, Λενινιστικές και διεθνιστικές θεωρίες και πιστός υποτακτικός της Σοβιετικής Ένωσης, τα συμφέροντα της οποίας πίστευε ότι υπηρετούσε με τις πολιτικές του επιλογές στο κυπριακό. Όσα βιώνουμε σήμερα είναι ακριβώς απόρροια αυτών των ιδεοληψιών της Άρχουσας τάξης του ΑΚΕΛ
Ουσιαστική είναι η συμμετοχή του ΑΚΕΛ, διαχρονικά, στα δεινά που ο κυπριακός λαός σήμερα βιώνει. Όση ευθύνη έχει η ΕΟΚΑ Β΄ και η Χούντα των Αθηνών για το πραξικόπημα στην Κύπρο, άλλη τόση ευθύνη έχει και το ΑΚΕΛ, ίσως και μεγαλύτερη γιατί ενσυνείδητα στήριξε τον διχασμό των ε/κ. Στάθηκε απέναντι από τη θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ε/κ υποστηρίζοντας το εφικτό αντί του ευκταίου. Προώθησε και προωθεί την εθνική μας αλλοτρίωση γιατί έμεινε αγκιστρωμένο στις παρωχημένες διεθνιστικές του ιδέες. Είναι ιστορικό λάθος να λέμε ότι πρώτος ο Γλαύκος Κληρίδης στην Μπουάτ Ηχώ πρόβαλε την Ομοσπονδία ως την εφικτή λύση για την Κύπρο. Προηγήθηκε το ΑΚΕΛ. Το καταστατικό της ΕΔΟΝ είναι ένα στοιχείο που τεκμηριώνει την θέση αυτή. Αποκορύφωμα της πολιτικής του ΑΚΕΛ ήταν οι πιέσεις που άσκησε στον Πρόεδρο Μακάριο να δεχθεί την Αμερικάνικη πρόταση για Ομοσπονδοποίηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, διολισθαίνοντας στην Διαπεριφερειακή και τελικά στην Δικοινοτική Ομοσπονδία.
Από τότε διαφάνηκε ότι το ΑΚΕΛ δεν το ενδιάφερε η μορφή της λύσης του κυπριακού προβλήματος. Εκείνο που διαχρονικά και με υπουλότητα προώθησε είναι μια λύση που να δίνει την δυνατότητα ελέγχουν της Κύπρου από το ίδιο και το ‘αδελφό’ του κόμμα στα κατεχόμενα. Μέσα από αυτή τη πολύ συνοπτική ανάλυση ερμηνεύονται οι επιλογές του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του κόμματος από το οποίο προέρχεται.

Αντωνιάδης Μάριος

Βίντεο

Μόνιμα