Antistasi

Θα πρέπει επιτέλους κάποιος να ασχοληθεί με το κλάμα του Χριστόφια.  Τον άνθρωπο τον κυριαρχεί το συναίσθημα για ασήμαντα, για το κοινό, θέματα και μας βγαίνει στο γυαλί να μας το επιδείξει.

 Θα πρέπει όμως  κάποιος ψυχολόγος να μας αναλύσει την εκδήλωση αυτής της ιδιαιτερότητας του Χριστόφια και να τεθεί κάτω από το πρίσμα της επιστήμης. Να εξηγηθεί στον κόσμο πόσο ευφυής είναι αυτός ο άνθρωπος, που θέλει σώνει και καλά να μας επιβάλλει να  τον δούμε να κλαίει γιατί θυμήθηκε όταν πρωτογνωρίστηκε με τη γυναίκα του στη Μόσχα της Σοβιετίας ή γιατί αναπολεί το επάρατο καθεστώς του Στάλιν με τα γκούλαγκ του.

Εγώ δεν είμαι ψυχολόγος και ούτε επιθυμώ να γίνω ψυχίατρος του Χριστόφια. Με ενδιαφέρει όμως ότι το άνθρωπος αυτός διαχειρίζεται  τις τύχες της Πατρίδος μου. Τον παρακολουθώ πως περπατά δίπλα στους ξένους παράγοντες, πως κάνει χειραψία με ξένους ηγέτες και χασκογελά, τον είδα να αρπάζει τη Βασίλισσα της Ισπανίας να τη γεμίζει φιλιά (χωρίς να γνωρίζει-ενώ θα έπρεπε- ότι αυτό το απαγορεύει το πρωτόκολλο) , να περιπαίζει τον Πάπα (νομιζόμενος πως κάνει αστειάκια)  ότι μόλις ευλόγησε την ελιά του αεροδρομίου αυτή έβγαλε καρπό, πως μιλά στον κόσμο, το περιεχόμενο αυτού που λέει, (π.χ το περιεχόμενο στης ομιλίας του Brookings) και με κυριαρχεί η μελαγχολία.

Ο άνθρωπος δεν ξέρει τι του γίνεται!  Η ευφυΐα του δεν ξεπερνά το μέτριο!  Τόση ευφυία διαθέτει ώστε θεωρεί πως επειδή πείθει τον αγράμματο των Λαϊκών Οργανώσεων της γειτονιάς του και το αμόρφωτο στέλεχος του Κόμματός του, είναι ικανός να πείσει και τον διεθνή παράγοντα! Με αυτή την αντίληψη πήγε στο Brookings και άρχισε να αμολάει στα λαμόγια της διεθνούς συνωμοσίας ότι του κατέβασε αυτοστιγμής ο κούτρα του. Μεταξύ πολλών τους πέταξε ότι  ο πατέρας του έκτιζε «φουρνούθκια» και ότι ο ίδιος είναι κομουνιστής ( είναι επίσης περήφανος που μικρός ήταν το παιδί των θελημάτων και πουλούσε  τη Χαραυγή προς ικανοποίηση των ινστρουχτόρων του και έψηνε και τους καφέδες του Εζεκία)!

Είναι δυνατόν ο άνθρωπος αυτός να τύχει ποτέ σεβασμού από τους λύκους του διεθνούς περίγυρου; Μόνο γέλωτα θα τους προκαλεί οσάκις ανοίγει το στόμα του! Ξέρει κανείς εκεί στο ΑΚΕΛ την έννοια «ευφυία» και την έννοια «συναισθηματική νοημοσύνη»;  Παραπέμπω τους κομισάριους του ΑΚΕΛ σε κάποια αποσπάσματα, που ανέσυρα από το διαδύκτιο,  με την ελπίδα να λάβουν λίγη γνώση και όσοι από αυτούς διαθέτουν γραμμάρια εγκεφάλου (π.χ ο Κατσουρίδης είναι τέτοιος) να συγκρατήσουν τον Χριστόφια ώστε κουτσά- στραβά να λήξει η θητεία του και ελπίζουμε σε δύο χρόνια οι εκλογείς να μας απαλλάξουν από την παρουσία του.

 Και αυτό χωρίς να λέμε ότι θέλουμε να τον αντικαταστήσει ο άλλος, ο παμπόνηρος και πανδόλιος. Διότι μεταξύ ενός πονηρού ενεργούμενου και ενός ανεπαρκούς ενεργούμενου εγώ προτιμώ τον δεύτερο.

Ας ασχοληθούμε όμως με την έννοια της συναισθηματικής νοημοσύνης:

«Ο όρος “Συναισθηματική Νοημοσύνη” , το λεγόμενο EQ (emotional quota), χρησιμοποιείται πολύ συχνά τον τελευταίο καιρό! Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα μας να αναγνωρίζουμε , να κατανοούμε και να ελέγχουμε τα συναισθήματα μας. Επίσης , είναι η ικανότητα μας να αναγνωρίζουμε και να κατανοούμε τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω μας.

Όπως αναφέρει ο Αριστοτέλης στα Ηθικά Νικομάχεια, το να είσαι οργισμένος είναι εύκολο. Το να εξοργιστείς όμως με το σωστό άτομο, για το σωστό λόγο, στο σωστό βαθμό, τη σωστή στιγμή, για το σωστό σκοπό και με το σωστό τρόπο, αυτό είναι δύσκολο.

Η συναισθηματική νοημοσύνη είναι αρκετά σχετική με τέτοιου είδους προβληματισμού. Τί όμως είναι η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ); Σε τι διαφέρει με τη διανοητική νοημοσύνη (IQ); Με ποιο τρόπο συμβάλλει στην επαγγελματική και στην προσωπική μας επιτυχία; Με ποιους τρόπους μπορεί να βελτιωθεί;

Για αρκετά χρόνια η νοημοσύνη σχετιζόταν με τον παραδοσιακό ορισμό της ευφυίας και μετριόταν με έναν συγκεκριμένο τρόπο. Το γνωστό σε όλους μας δείκτη νοημοσύνης (IQ).

Μάλιστα, επικρατούσε η πεποίθηση ότι ένα άτομο με υψηλό δείκτη νοημοσύνης μπορεί να πετύχει σε κάθε τομέα της ζωής του. Ωστόσο, με το πέρασμα των χρόνων η θεωρία αυτή άρχισε να παρουσιάζει ”κενά” και να μην ανταποκρίνεται πλήρως στην πραγματικότητα.

Έτσι λοιπόν μελέτες και έρευνες απέδειξαν ότι υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες εκτός της ευφυίας που επηρεάζουν αλλά και συμβάλλουν σημαντικά στην πορεία τόσο της επαγγελματικής όσο και της προσωπικής ζωής των ανθρώπων. Οι παράγοντες αυτοί αποτελούν και τη λεγόμενη συναισθηματική νοημοσύνη.

Οι ρίζες της συναισθηματικής νοημοσύνης ανάγονται στην έννοια της ”κοινωνικής νοημοσύνης” που ανέφερε ο Thorndike το 1920 και κυρίως στον ψυχολόγο Howard Gardner που το 1983 πρότεινε τη θεωρία της πολλαπλής νοημοσύνης, υποστηρίζοντας ότι η νοημοσύνη περιλαμβάνει επτά μορφές. Η θεωρία της συναισθηματικής νοημοσύνης έγινε ευρέως γνωστή από τον Daniel Goleman, ψυχολόγο στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαντ.

Με τον όρο συναισθηματική νοημοσύνη νοείται ”η ικανότητα να αναγνωρίζει κανείς τα δικά του συναισθήματα, να τα κατανοεί και να τα ελέγχει. Είναι επίσης η ικανότητα να αναγνωρίζει και να κατανοοεί τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω του και να μπορεί να χειρίζεται αποτελεσματικά τόσο τα δικά του συναισθήματά του όσο και τις διαπροσωπικές του σχέσεις”. (Daniel Goleman, Συναισθηματική νοημοσύνη, εκδ. Ελληνικά Γράμματα)

Σε αυτό το σημείο οφείλουμε να επισημάνουμε ότι η διανοητική νοημοσύνη (IQ) και η συναισθηματική νοημοσύνη (EQ) είναι δύο διακριτές και ξεχωριστές ικανότητες του ανθρώπου. Ωστόσο, συνδέονται μεταξύ τους καθώς η μία συμπληρώνει την άλλη.» ( http://www.in2life.gr/everyday/modernlife/articles/120399/article.aspx?error=vortal-violation)

Ονήσιλος Κρατερός

 Κίνημα Ελληνικής Αντίστασης

Βίντεο

Μόνιμα