Antistasi

Κρατούν τις αλλοδαπές γυναίκες σε διαμερίσματα μέχρι να τεκνοποιήσουν

Μια νέα μορφή εμπορίας προσώπων, αυτήν της εμπορίας εγκύων αλλοδαπών γυναικών, με στόχο την τεκνοποίηση και ακολούθως την παραχώρηση των βρεφών αυτών σε οικογένειες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν, διερευνούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας, όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής.

Η Επιτροπή εξέτασε το θέμα της εφαρμογής του σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων και τη σεξουαλική εκμετάλλευση ανηλίκων, καθώς και τα πιθανά προβλήματα και κενά που παρουσιάζονται στην προσπάθεια εφαρμογής του σχεδίου.

«Μας έχει αναφερθεί από τη Ρίτα Σούπερμαν (Υπεύθυνη Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων), ότι κάποιες αλλοδαπές που μένουν έγκυοι, υπήρχαν περιπτώσεις που κάποιοι τις έβαλαν σε σπίτια, γέννησαν, και το μωρό τους δόθηκε για υιοθεσία», ανέφερε στις δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Φυττής.

Διευκρίνισε ότι πρόκειται για περιορισμένες υποθέσεις, ίσως τρεις ή τέσσερις, προσθέτοντας όμως ότι δεν μπορεί να εξιχνιαστούν οι υποθέσεις, διότι τηρήθηκε ο νόμος περί υιοθεσιών. «Αλλά θεωρούν (η Αστυνομία) ότι υπάρχει κάτι το ύποπτο», συμπλήρωσε.

Ο κ. Φυττής πρόσθεσε ότι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο υπάρχει προβληματισμός και ζητήθηκαν περαιτέρω στοιχεία από την Αστυνομία, τα οποία θα παρουσιαστούν την ερχόμενη εβδομάδα.

Διατύπωσε, εξάλλου, ανησυχία για τα νέα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα, μετά την τελευταία επιχείρηση της Αστυνομίας στη Λευκωσία για καταπολέμηση της πορνείας, καθώς, όπως ανέφερε, διαψεύδεται η εντύπωση που είχε αποκομίσει η Επιτροπή, ότι σημειώθηκε πρόοδος στην αντιμετώπιση και καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Πανίκος Σταυριανός ανέφερε ότι «κάποιοι, εκμεταλλευόμενοι εγκύους γυναίκες από άλλες χώρες, τις οδηγούν σε διαμερίσματα και τις συντηρούν μέχρι να γεννήσουν και το παιδί δίνεται για υιοθεσία».

Πρόσθεσε ότι απαιτείται διερεύνηση αυτών των υποθέσεων από τις διωκτικές Αρχές, ώστε να μπορέσει να διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο μένουν έγκυοι και όλες τις πτυχές αυτών των υποθέσεων.

Είπε τέλος ότι η πρώτιστη αιτία για τη δημιουργία προβλημάτων εμπορίας είναι η έλλειψη προσωπικού στα διάφορα τμήματα.

Η μύτη του παγόβουνου

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου αναφέρθηκε στην αποκάλυψη κυκλώματος εμπορίας προσώπων και στη σύλληψη αστυνομικού, λέγοντας πως «αυτό μας δείχνει ότι πραγματικά, παρ’ όλες τις προσπάθειες που γίνονται, τολμώ να πω ότι έχουμε μόνο να αντιμετωπίσουμε τη μύτη του παγόβουνου».

Είπε ότι υπάρχουν στοιχεία, σύμφωνα με τις οποία αλλοδαπές έγκυοι γυναίκες, οι οποίες δεν είναι σε θέση να κρατήσουν τα παιδιά τους, όταν διαπιστωθεί ότι είναι έγκυοι, μένουν σε διαμερίσματα, φιλοξενούνται εκεί ή τις κρατούν εκεί μέχρι να γεννήσουν τα παιδιά, τα οποία μετά δίδονται κατευθείαν -και δεν ξέρω με ποιες διαδικασίες- για υιοθεσία.

«Έστω και εάν είναι ελάχιστες αυτές οι υποθέσεις, αυτή είναι η αρχή ενός διαφορετικού τρόπου εμπορίας προσώπων, που μπορεί να μη βλέπαμε στη χώρα μας πριν από μερικά χρόνια.

Γι’ αυτό πρέπει αμέσως να γνωρίζουμε αν όντως συμβαίνει και τι μέτρα λαμβάνονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες», πρόσθεσε.

Παρένθετες μητέρες

Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα, πέρα από το θέμα των εγκύων γυναικών που φέρονται να κρατούνται σε διαμερίσματα μέχρι να τεκνοποιήσουν, ήγειρε και το θέμα των παρένθετων μητέρων, κάτι που δεν είναι νόμιμο στην Κύπρο.

Εξήγησε ότι παρένθετη μητέρα είναι η μητέρα που έρχεται σε συνεννόηση με κάποιο ζευγάρι που δεν μπορεί να τεκνοποιήσει, ή η ίδια ή μέσω ενός μεσολαβητή, ο οποίος κανονίζει να μείνει η κοπέλα έγκυος και μόλις γεννηθεί το βρέφος, αυτό δίνεται στην οικογένεια με την οποία έχει συμφωνηθεί να υιοθετήσει το παιδί. «Αυτά τα δύο θέματα των εγκύων και των παρένθετων μητέρων είναι ένα θέμα το οποίο θεωρήσαμε πολύ σημαντικό και για το οποίο περιμένουμε να έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες», είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η κ. Μαυρονικόλα είπε ότι δεν τους αναφέρθηκε από ποιες χώρες προέρχονται οι γυναίκες αυτές, προσθέτοντας όμως ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι είναι από τις γνωστές χώρες από τις οποίες έρχονται οι κοπέλες αυτές, όπως Μολδαβία, Κίνα και Ουκρανία, και λιγότερες από χώρες της ΕΕ».

Εξάλλου, η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής αναφέρθηκαν στην υποστελέχωση του Γραφείου Καταπολέμησης Εμπορίας Προσώπων της Αστυνομίας, στο ότι το καταφύγιο θυμάτων εμπορίας προσώπων είναι υπερπλήρες, καθώς φιλοξενεί 15 πρόσωπα, αλλά και στη μη ύπαρξη ενιαίας νομοθεσίας για την αποτελεσματικότερη καταπολέμηση της εμπορίας προσώπων.

http://www.sigmalive.com

Βίντεο

Μόνιμα