Antistasi

Τη θυμάστε όταν πρόβαλλε στους δέκτες της τηλεόρασής μας χορεύοντας τσιφτετέλι και χορό της κοιλιάς με τρόπο που προκαλούσε το ενδιαφέρον των παππούδων και σκανδάλιζε τις γιαγιάδες; Οι καιροί όμως έχουν γυρίσματα! Μας ξαναβγήκε στο γυαλί του κρατικού  καναλιού,  χρόνια μετά, σχεδόν γιαγιούλα  για να σκανδαλίσει τώρα τη νοημοσύνη μας και να παίξει με τις αντοχές των νεύρων μας. Μετριότατη μέχρι ανεπαρκής ανάλαβε να διεξάγει δήθεν συζητήσεις που δεν είναι τίποτα άλλο παρά  ωμή ακελοτουρκική προπαγάνδα! Μετά εξέδωσε και βιβλίο! Καβαλημένη το καλάμι τώρα προβάλει ως υποψήφια βουλευτής του ανθελληνικού ΑΚΕΛ και θέλοντας να πείσει τους χρήσιμους ηλίθιους αραδιάζει όποια φιλοτουρκική προπαγάνδα κατεβάσει ο…”τεράστιος” εγκέφαλος της. Μπορεί και να τη δούμε στα έδρανα της Βουλής! Γιατί όχι καλέ; Οι άλλοι είναι καλύτεροι; Έλα ντε!

Απολαύστε κατωτέρω ένα δείγμα της γραφής της. Μεγάλωσαν λέει δυο γενιές και δεν ξέρουν για εισβολή! Μήπως εσύ ξέρεις κυρά μου; Μήπως διάβασες ποτέ  κανά βιβλίο; Και πως να ξέρεις κυρά μου εσύ για εισβολή; Τότε χόρευες τα τσιφτετέλια σου προς τέρψιν των  αποχαυνωμένων γεροντίων! Τώρα ανέβλεψες; Και ως “αντάξιος και έντιμος άνθρωπος” (sic) κοίταξες  την Ιστορία στα μάτια (προφανώς θα διάβασες Μακάριο Δρουσιώτη) και έμαθες ότι εμείς φταίμε για την εισβολή που καταδυναστεύει τους συμπατριώτες σου Τούρκους;  Ρε επηρμένη τσιφτετελού, έχω μια καλή ιδέα: δεν παίρνεις τους συμπατριώτες σου αγκαζέ και να πάτε να πνιγείτε αντάμα;

Πως είπαμε; Μιλήσαμε ήδη για πολιτισμική παρακμή; https://antistasi.org/?p=15697

Ένας “θηλυκός πνευματικός γίγαντας” ανάμεσα σε δύο “πεφωτισμένους” πολιτικούς παράγοντες.

Ο Φάκελος της υποκρισίας, πότε;

Τι μας διδάσκει μέχρι τώρα η διαδικασία για τον Φάκελο της Κύπρου; Κυρίως ότι ως λαός, ως κοινότητα και ως κοινωνία έχουμε ανάγκη για την αλήθεια. Ότι αφήσαμε να περάσουν χρόνια μέσα στο σκοτάδι, στις στρεβλώσεις της ιστορίας, στους ψιθύρους που ποτέ δεν έπρεπε να ειπωθούν φωναχτά. Ότι πρόσωπα υπαρκτά καλύφτηκαν για δεκαετίες από «σκοτεινές δυνάμεις», εξίσου όμως υπαρκτές και αυτές.

Μεγαλώσαμε δύο γενιές ανθρώπων χωρίς να τους κοιτάξουμε ποτέ στα μάτια. Ελπίζω ότι τα παιδιά μου δεν θα αποτελέσουν την τρίτη γενιά. Βιβλία της νεότερης ιστορίας της Κύπρου αφιερώνουν λίγες γενικόλογες αράδες για το πώς φτάσαμε στην εισβολή. Νιώθω ότι οι γενναίοι λαοί θα έπρεπε να δείχνουν εξίσου τη γενναιότητά τους απέναντι στο έπος και στην ήττα, σε έναν απελευθερωτικό αγώνα αλλά και σε ένα πραξικόπημα με την ίδια τουλάχιστον εντιμότητα. Εμείς, επιλέξαμε να μην το κάνουμε αυτό, και δεν πιστεύω ότι μας τιμά.

Σύμφωνοι, να μη γράψουν την ιστορία οι πολιτικοί. Να μιλήσουν για την ιστορία όμως; Να αναρωτηθούν; Να δώσουν τουλάχιστον στους ιστορικούς την ευκαιρία να μάθουν και να διδάξουν τα πραγματικά γεγονότα; Αυτό όχι μόνο είναι δικαίωμα του πολιτικού κόσμου, είναι πάνω απ’ όλα πράξη ευθύνης, εκπλήρωση ενός από καιρού ξεχασμένου χρέους απέναντι στον τόπο μας.

Μεγαλώνουμε και την τρίτη γενιά μέσα στην άγνοια και δεν πρέπει πια να μας εκπλήττει που άρχισαν σημαντικές μειοψηφίες (για την ώρα) να καταφεύγουν στα άκρα, στον εθνικισμό, στην ξενοφοβία, στην έχθρα απέναντι στους συμπατριώτες μας Τουρκοκύπριους. Ανατρέφουμε τη νέα γενιά εντελώς αποξενωμένη από την ιδέα της συνύπαρξης, των εποχών φιλίας, των κοινών εργατικών αγώνων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ανατρέφουμε παιδιά που στο βωμό του έθνους ξεχάσαμε να τους μιλήσουμε για την ίδια τους την πατρίδα, την Κύπρο μας.

Δεν είναι τυχαία όλα αυτά με τις αντιδράσεις για το Φάκελο της Κύπρου. Κάποιοι βολεύτηκαν με τις μισές αλήθειες, με τα δόγματα, με το σκοτάδι. Ίσως να κτίστηκαν και καριέρες, πολιτικές και άλλες, πάνω σε εποικοδομητικές ασάφειες στην προσπάθεια να κρατηθεί στην άγνοια ο λαός, ο οποίος πλήρωσε το τίμημα του φανατισμού, της μισαλλοδοξίας, του μεγαλοϊδεατισμού κάποιων εκείνης της περιόδου. Όχι, φίλοι μου, η αλήθεια ποτέ δεν υπηρέτησε τη διχόνοια, η εντιμότητα απέναντι στην ιστορία ποτέ δεν συνυπήρξε με τον ρεβανσισμό, με το κυνήγι μαγισσών, γι’ αυτό και πρέπει να σταθούμε για πρώτη φορά , με εντιμότητα, μπροστά στην πρόκληση της Ιστορίας και να την κοιτάξουμε κατάματα. Είμαστε η τελευταία γενιά σε αυτό τον τόπο που η ίδια η Ιστορία μας το προσφέρει ανιδιοτελώς. Φοβάμαι πως αν χάσουμε και αυτή την ευκαιρία, τα παιδιά μας θα πληρώσουν το τίμημα, το οποίο θα ‘ναι οι μισές αλήθειες, αυτές που ανέκαθεν, σε όλους τους λαούς, δημιουργούσαν πάθη, φανατισμό, ακρότητες. Η αλήθεια ποτέ δεν υπηρέτησε ούτε αυτά.

Δεν στεκόμαστε απέναντι στο Φάκελο της Κύπρου, απέναντι στην Ιστορία στεκόμαστε, και από αυτήν θα κριθούμε. Κάτι τέτοιο βέβαια χρειάζεται και αντάξιους και έντιμους ανθρώπους από όλο το φάσμα της πολιτικής ζωής του τόπου. Η κοινωνία των πολιτών μάς έδειξε προ πολλού το δρόμο, άνοιξε τον διάλογο αυτό, προχώρησε στην αναζήτηση της αλήθειας, έδειξε μεγαλοθυμία απέναντι στη συμφιλίωση. Εμείς, καλούμαστε σήμερα να μιλήσουμε για το Φάκελο της Ιστορίας του τόπου μας. Φτάνει, βεβαίως, να μπορέσουμε επιτέλους να ανοίξουμε πρώτα το φάκελο της υποκρισίας. Τότε, ναι, ο Φάκελος της Κύπρου θα μας κοιτάξει στα μάτια.

ΕΙΡΗΝΗ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΟΥ

Υποψήφια Βουλευτής ΑΚΕΛ, Αριστερά, Νέες Δυνάμεις.

Το ανερχόμενο αστέρι δέχεται τα συγχαρητήρια του… “σοφότερου των αρχόντων”, που ανέδειξε ποτέ ετούτο το Νησί, λίγο πριν τη χρίσει υποψήφια του Κόμματός του. Προσέξετε το “στοργικό βλέμμα” αλλά και χάδι του πατερούλη πασών των Ακέλων!
 

Βίντεο

Μόνιμα