Antistasi

pathenonas12

Προκλητικές και ανιστόρητες δηλώσεις από Νίκο Δήμου και Αντώνη Λιάκο στο NEW YORK TIMES

Δεν υπήρχαν Έλληνες(υπήρχαν «ρωμαίοι», που μιλούσαν… αλβανικά!) δήλωσε στην μεγάλη αμερικάνικη εφημερίδα ο Νίκος Δήμου και ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο Γκαίτε και προπαντός ο Βίνκελμαν είπαν στους κατοίκους αυτής της χώρας ότι είναι… Έλληνες! Όσο για τον καθηγητή της ιστορίας παρακαλώ, Αντώνη Λιάκο, δήλωσε ότι όλη η διαμάχη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα είναι μια εθνικιστική διαμάχη και η Ακρόπολη είναι σημαντική για τους Έλληνες γιατί είναι το «trademark” της χώρας, που σημαίνει ένα σήμα προς εμπορική- τουριστική εκμετάλλευση!

Έτσι βλέπει ο Αντώνης Λιάκος τον Παρθενώνα λησμονώντας ότι οι Αγωνιστές του 1821, προκειμένου να μη γκρεμίσουν οι τούρκοι αρχαίους κίονες κατά την διάρκεια της πολιορκίας των Αθηνών, τους έδωσαν μολύβι για να φτιάξουν βόλια να τους σκοτώσουν. Τα ακούς Λιάκο; Ή μήπως δεν το ξέρεις; Λέει ακόμα γεμάτος κυνισμό ότι το Ερεχθείο ήταν χαρέμι και κατά την διάρκεια του 19ου αιώνα προσπάθησαν οι αρχαιολόγοι να εξαλείψουν τα οθωμανικά κατάλοιπα που βρισκόντουσαν στην Ακρόπολη. Κατ’ αυτόν θα έπρεπε να αφήσουμε και ένα τζαμί στην Ακρόπολη για να είναι ευχαριστημένος.

Ας δούμε όμως αποσπάσματα των δηλώσεων σχετικά με τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στους «New York Times» του Νίκου Δήμου και του Λιάκου:

Νίκος Δήμου

“It’s the fault of a German,” Mr. Dimou said about Greek pride in this cause. He was referring to Johann Winckelmann, the 18th-century German art historian whose vision of an ancient Greece “populated by beautiful, tall, blond, wise people, representing perfection,” as Mr. Dimou put it, was in a sense imposed on the country to shape modern Greek identity.»

“We used to speak Albanian and call ourselves Romans, but then Winckelmann, Goethe, Victor Hugo, Delacroix, they all told us, ‘No, you are Hellenes, direct descendants of Plato and Socrates,’ and that did it. If a small, poor nation has such a burden put on its shoulders, it will never recover.”

Μετάφραση

“Στο λάθος ενός Γερμανού,” είπε ο κ. Δήμου «Βασίζεται η ελληνική υπερηφάνεια σε αυτό το θέμα. Ήταν ο Johann Winckelmann, τον 18ο αιώνα, γερμανός ιστορικός της τέχνης, του οποίου το όραμα ήταν μια αρχαία Ελλάδα “που εκατοικείτο από όμορφους, ψηλούς, ξανθούς και σοφούς ανθρώπους, που αντιπροσώπεύαν την τελειότητα». Όπως το έθεσε ο κ. Δήμου, ήταν μία έννοια που επιβλήθηκε στην χώρα στην σύγχρονη ελληνική ταυτότητα.»

“Συνηθίζαμε να μιλάμε αλβανικά και να λεγόμαστε Ρωμαίοι, αλλά στη συνέχεια ο Winckelmann, ο Goethe, ο Βίκτωρ Ουγκώ, ο Ντελακρουά, όλοι τους μας είπαν “Όχι, είστε Έλληνες, απευθείας απόγονοι του Πλάτωνα και Σωκράτη» με ότι αυτό σήμαινε. Εάν ένα μικρό, φτωχό έθνος έχει μια τέτοια επιβάρυνση στους ώμους του, τότε ποτέ δεν θα ανακάμψει.

Αντώνης Λιάκος

«This myth required excavators on the Acropolis during the 19th century to erase Ottoman traces and purify the site as the crucible of classicism. The Erechtheion had been a harem, the Parthenon a mosque. “But Greek archaeology has always been a kind of fantasy,” Antonis Liakos, a leading Greek historian, noted the other day… Mr. Liakos put it another way: “It’s very Greek to ask the question. Who owns history? It’s part of our nationalist argument. The Acropolis is our trademark…»

Μετάφραση

“Αυτόν τον μύθο τον δημιούργησαν οι ανασκαφείς της Ακρόπολης κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, θέλοντας να σβήσουν τα οθωμανικά ίχνη και να καθαρίσουν τον χώρο, σαν την «χοάνη» του κλασικισμού. Το Ερεχθείο υπήρξε ένα χαρέμι και ο Παρθενώνας τζαμί. “Αλλά η ελληνική αρχαιολογία ήταν πάντοτε ένα είδος της φαντασίας”, τόνισε την άλλη μέρα ο Αντώνης Λιάκος, κορυφαίος έλληνας ιστορικός… Ο κ. Λιάκος το έθεσε και διαφορετικά ως εξής: “Είναι πολύ «ελληνικό»(ΑΓΓΛΙΚΟΣ ΙΔΙΩΜΑΤΙΣΜΟΣ ΠΟΥ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΟ- ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΟ) να απαντήσω στην ερώτηση. Σε ποιόν ανήκει η στορία; Αυτό είναι ένα μέρος της δικής μας εθνικιστικής επιχειρηματολογίας. Η Ακρόπολη είναι το εμπορικό μας σήμα…»

 

Βίντεο

Μόνιμα